Privind dinspre timpul Covidului, e firesc să ne gândim la cei care merită mulțumiri că am ajuns până aici. Cei care am ajuns. Cadrele medicale sunt primele care să le merite. Și totuși, cine le face, când, cum? Ca să compenseze sincope din partea societății, dar și să se adreseze unui segment poate nu îndeajuns de băgat în seamă, în ceea ce putem numi lupta împotriva Covidului, Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a organizat, săptămâna trecută, o amplă acțiune de a mulțumi în primul rând studenților mediciniști care au făcut voluntariat ca să ajute cadrele medicale. La această ceremonie s-a lipit și o decernare de diplome directorilor de instituții medicale din Timișoara, pentru că e bine să ne pupăm între noi, cresc endorfinele – se spune.
Pe lângă studenții voluntari și șefii de instituții, au mai primit diplome și persoane care țineau de laboratoare (de ce, nu s-a explicat, dar am înțeles ulterior că erau cei detașați să ajute laboratoare din oraș).
Au fost oferite și două premii, de către unul din sponsori, Rețeaua de sănătate Regina Maria, care și-a ales doi studenți de an 6 (cum era condiția pentru a te înscrie pentru aceste premii) – premiul de excelență pentru activitatea științifică și premiul pentru voluntariat. Cum îmi părea ciudat să se condiționeze înscrierea pentru un premiu de voluntariat de învățarea în an mare, l-am întrebat, înainte de ceremonie, pe rectorul UMFT, prof univ dr Octavian Crețu, de ce s-a lucrat cu aceste criterii. Mi-a spus că nu UMF-ul al dorit asta ci a fost cerința sponsorului. Cum am văzut tineri din toți anii făcând voluntariat și lucrând nediferențiat, pe ani de studiu, nu rămânea decât supoziția că oamenii de la Regina Maria au pus cerințele astea pentru a-și racola tineri pentru rețea -nimic interzis, desigur – doar nedrept, față de cei din anii mai mici, când vine vorba de premiul acela.
L-am întrebat pe reprezentantul rețelei, care a oferit premiile, de ce s-a pus condiția aceasta, mi-a răspuns că nu ei au pus-o, i-am replicat că am vorbit deja cu rectorul și că el mi-a spus asta, a înghițit în sec și mi-a explicat că există un regulament al lor care explică toate criteriile. (Ca și cum asta ar face tărășenia să devină mai puțin nedreaptă față de studenții din ani mici). Mi-a spus că ipoteza mea nu e veridică și că să citesc regulamentul. L-am întrebat și eu de el a citit regulamentul ca să-mi poată dovedi că ipoteza mea nu se confirmă. A tăcut iar. Așadar… sper că studenții vor gândi de două ori dacă asta e firma pentru care vor să lucreze.
La finalul evenimentului a avut loc loc un concert EVERGREEN.
Cei care au primit diplome de mulțumire sunt aceștia:
Manageri spitale
1. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș
Manager: Prof. Univ. Dr. Oancea Cristian Iulian
2. Spitalul Clinic Muncipal de Urgență Timișoara
Manager: Ș. L. Dr. Malița Daniel Claudiu
3. Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara
Manager: Asist. Univ. Dr. Raul Pătrașcu
4. Spitalul Clinic C.F. Timișoara
Manager: Ș. L. Dr. Stela Iurciuc
5. Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu”
Director General: Colonel Nelu Sorin Homeag
6. Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara
Manager: Conf. Univ. Dr. Luca Constantin Tudor
7. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”
Manager: Dr. Adam Ovidiu
8. D.S.P.
Director: Dr. Flavius Cioca
9. Coordonator ATI Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc
La ei s-au adăugat persoane ce activează în laborator:
Prof. Univ. Dr. Cătălin Marian
Ș.L. dr. Tamaș Liviu
Ș.L. Nicoleta Andreescu
Ș.L. dr. Simona Farcaș
As. Dr. Alexandra Mihailescu
Dr. Laura Popa
Cele două studente premiate de Regina Maria au fost Katharina Lieb pentru voluntariat și Iasmina Maria Hâncu pentru activitate științifică.
Am auzit deseori medici de urgență sau ambulanțieri ce-mi spuneau că rar le mulțumește cineva pentru ce fac pentru semenii lor. E o lecție dură și tristă, de care studenții mediciniști sper să aibă parte abia mai târziu. Deocamdată, pe lângă diplomele și premiile speciale, oferite celor enumerați mai sus, au primit felicitări și diplome și câteva sute de studenți mediciniști, din partea profesorilor Cristian Oancea și Dorel Săndesc, care le-au mulțumit pentru dăruirea lor.
Spre finele ceremoniei l-am văut pe rectorul Crețu coborât printre studenți, vorbind cu ei, relaxat. În timpul decernării diplomelor pentru șefii de instituții sanitare, i-am văzut pe aceștia, dintr-o culise, schimbând câteva cuvinte, acolo unde se strângeau cu diplomele primite – școlărește, puși pe glumă. Au lipsit mult, de un an și ceva, prilejurile de întâlnire, de strâns mâini, de mulțumit, de glumit. În primul rând pentru asta inițiativa UMFT a fost una lăudabilă.
Ramona Băluțescu
***
Publicația infotimisoara.ro este în slujba cetățenilor și are în spate o echipă de oameni pasionați pentru a acoperi domenii variate pentru un oraș cât mai informat.
🔸SUSȚINE și tu jurnalismul independent –> https://www.patreon.com/infotimisoara