Primăria Timișoara a prezentat astăzi rezultatele proiectului „PadovaFIT Expanded”, în cadrul celei de-a șaptea ediții a conferinței „Digitalizare și eficiență energetică”. Prin acest proiect, Timișoara a devenit singurul oraș din România care a dezvoltat un ghișeu unic (One-Stop-Shop – OSS) dedicat serviciilor de renovare a locuințelor și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale.
Ghișeul unic oferă informații și îndrumare celor interesați de renovarea locuințelor, conectând diverse categorii socio-profesionale implicate în procesul de renovare și reabilitare energetică. De asemenea, ghișeul unic este disponibil pe site-ul Primăriei Timișoara, unde sunt oferite informații cu privire la toate etapele care trebuie parcurse în cadrul procesului de reabilitare energetică.
Până în prezent, ghișeul virtual a înregistrat aproape 1500 de vizitatori unici, dintr-un total de peste 2200 de accesări. Implementarea acestui proiect este esențială pentru facilitarea accesului la informație și crearea de legături bazate pe corectitudine, încredere și profesionalism între cei care gestionează procesul de reabilitare și beneficiari.
Proiectul „PadovaFIT Expanded” a fost dezvoltat în parteneriat cu Municipalitatea Padova (Italia) (lider de proiect), Universitatea Comercială Luigi Bocconi (Italia), Sinloc – Sistema Iniziative Locali SpA (Italia), Sogesca S.R.L. (Italia), Forum per la Finanza Sostenibile (Italia), Climate Alliance (Belgia) și Agenția pentru Energie din Plovdiv (Bulgaria). Alături de Timișoara, orașele Smolyan și Vidin din Bulgaria vor dezvolta sisteme similare, pe baza experienței împărtășite de orașul Padova care a implementat deja sistemul la nivel local.
Obiectivul principal al proiectului este motivarea și sprijinirea proprietarilor și stimularea ofertanților, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar, pentru a investi mai mult în eficiența energetică. Aceste investiții aduc beneficii importante prin economiile financiare legate de cheltuielile cu energia și reducerea consumului, cu efecte pozitive în planul reducerii emisiilor de carbon, dar și prin valoarea adăugată clădirilor care trec prin procesul de reabilitare.
foto sugestiv