Întotdeauna când în presă apare un articol despre gunoaiele din oraș, nu lipsesc comentariile “justițiarilor” care condamnă cetățenii care ar fi de vină pentru existența acelor gunoaie pe spațiul public.
Nimeni altcineva nu este vinovat în afara scursurilor și jegurilor umane din Timișoara care aruncă gunoaie pe jos, sau le scot în stradă, sau nu le sortează…
În viziunea acestor comentatori, dar și a administrației, impozitele, taxele sau serviciile se plătesc pentru a se colecta banii necesari pentru salariile celor din administrație, după care noi, cetățenii, trebuie să și prestăm serviciile pentru care am plătit, în caz contrar urmând să fim amendați.
Dacă e gunoi pe stradă, va trebui să facem muncă voluntară pentru a mătura străzile, dacă avem gunoi în casă, îl vom sorta cu atenție înainte de a-l arunca, pentru că firma care îl vinde să nu cheltuie prea mult cu procesarea acestuia. Dacă avem un obiect vechi de care dorim să scăpăm, nu îl aruncăm la gunoi cum am putea crede în neștiința noastră, ci îl vom preda la punctele de colectare, plătind pentru acest serviciu o sumă aproximativ echivalentă cu valoarea obiectului respectiv când a fost nou:
Ni se spune că nici în alte țări, de exemplu în Japonia, unde coșurile de gunoi sunt o raritate, oamenii nu mănâncă pe stradă, fumează doar în locuri special amenajate și dacă totuși se întâmplă ca cineva să aibă un gunoi, îl bagă într-o plăsuță pe care o ține în mână și îl duce acasă unde îl bagă în supa aia cu tăieței care se sorb zgomotos.
Eu sunt mai țăran de felul meu, nu am fost niciodată în Japonia, nici la Paris, Berlin, Viena sau New York.
Am fost odată la Dusseldorf unde am văzut o mulțime de gunoaie pe jos, oamenii ăia de acolo când aveau un gunoi în mână se uitau în jur și dacă nu vedeau un coș de gunoi, aruncau pur și simplu gunoiul pe trotuar.
De aceea, pentru că tot am internetul ăsta, am fost curios să văd cum nu aruncă oamenii gunoi pe stradă în locurile unde au umblat comentatorii ăștia care ne fac necivilizați.
Să începem cu Japonia, pentru că spunea cineva că acolo e lună-bec.
Constatăm că, în ciuda afirmațiilor doamnei comentatoare de mai sus, japoneziii mănâncă pe stradă,
fumează pe stradă,
chiar aruncă gunoaie pe stradă.
Probabil doamna comentatoare care a văzut japonezi plimbându-se cu plăsuțe cu gunoi în mână fie a fost altundeva și a crezut că e în Japonia, fie a fost acolo, dar nu a înțeles ce a văzut.
Să vedem cum e și în alte mari orașe ale lumii, se aruncă gunoi pe stradă sau și acolo oamenii poartă plăsuțe cu gunoi după ei?
Începem cu Berlin, că ăștia sunt mereu dați exemplu de civilizație:
New York:
Londra:
Paris:
Washington DC:
Madrid:
Singapore:
Încă una din Berlin, că ăștia sunt civilizați.
De data aceasta într-un parc:
Otawa:
Johannesburg:
Roma:
Am găsit greu o poză cu gunoaie de pe străzile Moscovei, dar au și ei:
Budapesta:
Viena:
Amsterdam:
Să nu se înțeleagă că e bine să se arunce gunoaiele pe jos în loc de a le arunca în coșurile de gunoi.
Ceea ce doresc să arăt este că în toată lumea, de regulă cu ocazia unor situații deosebite, diverse evenimente sau festivități, greve ale gunoierilor etc, oamenii aruncă gunoaie pe stradă.
Nici berlinezii, nici cei din Tokio, Viena sau Paris nu sunt mai civilizați decât timișorenii.
Și în prezent la Timișoara este o situație deosebită, din momentul în care s-a creat o instituție inutilă despre care se afirma că ar fi trebuit să coordoneze serviciile de salubritate ale orașului, ADID, s-a instaurat haosul și nimeni nu mai știe ce are de făcut. Nu numai la Timișoara, ci în toată aria de acoperire a acestui ADID.
Dacă în ultimii doi ani au fost grămezi de gunoaie pe stradă, nu cețățenii orașului au fost de vină, ci reprezentanții statului român care, la fel ca întotdeauna în istoria acestei țări, și-au dovedit din nou incompetența.
Poate ar trebui să revenim la normal și să facem în așa fel încât lucrurile importante să fie lăsate profesioniștilor, nu unor șmecheri cărora le place să se numească “oameni de afaceri” și nici unor indivizi care sub acoperirea “ocupației” de “politician” nu au fost întreaga viață decât niște paraziți.
Există însă niște deosebiri între Timișoara și alte locuri:
În primul rând, acolo, în multe din locurile alea în care se vorbesc alte limbi, administrația nici nu visează să spună că cetățenii sunt de vină pentru gunoiul de pe stradă, pentru că o asemenea îndrăzneală ar fi instantaneu penalizată.
În fond, cetățenii plătesc pentru acel serviciu și trebuie să fii tare nesimțit să spui că cel care te plătește pentru a rezolva o treabă este vinovat că tu nu ești în stare să îți faci treaba.
Și, în al doilea rând, atunci când este gunoi pe stradă, fie pentru că pe acolo trec oameni care fac gunoi, fie pentru că a avut loc un eveniment în urma căruia pe stradă au rămas gunoaie, fie că cineva le-a aruncat în stradă, nu se caută justificări sau vinovați, ci se mătură strada.
Pur și simplu.
Banii care se duc pe nesimtirea unora care fac intentionat acele rampe de gunoi… si va dau exemplu…tocmai sa votat in CL …ca poti sa iti duci gunoiul GRATUIT la unul din cele 4 zone in care sa amplasat containere….iti explic acest lucru cand te prind ca imi arunci in fata portii 5 saci cu resturi de constructii….da tu in nesimtirea ta…tot la mine in fata iti lasi gunoiul….dupa un timp binenteles ca si altii iti copiaza stilul….vine politia locala si tot pe tine te amendeaza ca ai terenul murdar in fata casei…..banii aceia nu ar trebuii consumati pe nesimtirea lor …cii ar trebuii sa se investeasca in scoli ,spitale, imfrastructura, gradinite… si multe altele…nu sa dam bani ca sa vina sa se stranga gunoiul dupa ei…ca lor le e lene sa mai mearga inca 200m pana la containerele gratuite…
Ideea principală a acestui articol este că dacă undeva pe spațiul public există gunoi, acesta trebuie în primul rând strâns de acolo. Atât.
După aceea putem discuta și de ce unii oameni aruncă gunoi pe stradă și alții nu, de ce unii sunt răi și alții sunt buni sau de ce unii sunt frumoși și alții sunt urâți.
Dar numai supă ce gunoiul a fost strâns de pe stradă, pentru că pentru asta cetățenii acestui oraș au plătit niște firme de salubritate.
Dacă ar fi dorit ca cineva să își dea cu părerea despre cum să fie bine în loc să fie rău, în loc de taxă de salubritate am fi plătit o taxă de filozofare și probabil că în locul RETIM & Comp l-am fi angajat pe Andrei Pleșu, iar primar l-am fi pus pe Gabriel Liiceanu.