Un şofer de troleibuz angajat al Societăţii de Transport Public Timişoara (STPT) a fost concediat pentru o postare pe Facebook. Bărbatul a scris pe grupul angajaţilor STPT că „noua conducere fură mai mult decât cea veche“ şi că „sclavia s-a abolit“.
Societatea de Transport Public Timişoara (STPT) se confruntă cu o criză fără precedent de şoferi, declanşând în acest sens o campanie de recrutare la nivel naţional. În plină criză de şoferi, indicată drept principala cauză a timpilor de aşteptare din staţii, STPT concediază un şofer de troleibuz pentru o postare pe Facebook în care şoferul a atacat dur conducerea societăţii.
Concret, în 22 iulie, un şofer de troleibuz a scris pe grupul de Facebook al angajaţilor STPT un mesaj în care acuza noua conducere a societăţii că fură mai mult decât cea veche. „Noua conducere fură mai mult decât conducerea veche. Vrem normă de ore. Sclavia s-a abolit”.
Mesajul a fost şters la scurt timp, dar a fost salvat de conducerea STPT, care a dispus convocarea Comisiei de disciplină. Cu ocazia cercetării disciplinare, şoferul a declarat că „aşa a considerat la acel moment să se exprime” şi recunoaşte că „a fost prea dur şi nedrept”, dar „a fost luat de val”.
„A adus atingere reputaţiei şefilor“
Comisia de disciplină constituită la nivelul STPT a stabilit că mesajul postat de şoferul de troleibuz pe Facebook este „de natură să aducă atingere reputaţiei, integrităţii morale şi profesionale a persoanelor aflate la conducerea societăţii”. Pentru asta, directorul general al STPT a dispus cea mai dură sancţiune disciplinară: desfacerea contractului de muncă.
„A fost o acuzaţie publică, i s-a solicitat să vină cu dovezi în ceea ce priveşte acea postare a dânsului. A recunoscut că a greşit, că ar fi consumat ceva alcool în momentul în care a postat şi că nu şi-a dat seama, că îi pare rău, că recunoaşte greşeala şi a exagerat. E o chestiune foarte gravă ce a făcut dânsul. A fost decizia comisiei de disciplină. Dacă dumneavoastră v-ar spune cineva public că v-aţi însuşit ceva ce nu vă aparţine aţi digera lucrul acesta cu lejeritate?”, a declarat directorul STPT Nicolae Bitea pentru „Adevărul”.
Cine plăteşte dacă şoferul câştigă în instanţă
Şoferul concediat de conducerea STPT în urma mesajului postat pe Facebook are posibilitatea să conteste decizia de concediere în instanţă, iar judecătorii pot decide repunerea lui în funcţie. Directorul STPT a declarat că, dacă judecătorii decid că a fost concediat ilegal, şoferul va fi reangajat.
În cazul în care judecătorii îi vor da dreptate şoferului şi se va dispune reangajarea, STPT va trebui să îi plătească bărbatului şi salariile pentru perioada în care a fost concediat. Întrebat din ce bani se vor plăti salariile în cazul în care se ajunge într-o astfel de situaţie, Nicolae Bitea a evitat să se pronunţe.
„Vom vedea la momentul respectiv. Mai întâi, să atace în instanţă. Eu nu vreau să mă duc mai departe. Nu este prima postare pe care o face cu acuzaţii şi ieşiri de genul acesta, o atitudine necorespunzătoare la locul de muncă şi am trecut cu vederea”, a mai declarat Nicolae Bitea.
sursa: Adevărul