Artiști neplătiți, scandal și acuzații la adresa organizatorilor
Organizatorii Festivalului CODRU, de la Pădurea Bistra de lângă Timișoara, sunt în centrul unui scandal cu privire la neplata tuturor artiștilor participanți la evenimentul de anul trecut. Printre aceștia se numără și sculptorul Vlad Emană, care acuză că nu a primit nici până acum banii pentru munca depusă.
Lungi luni de așteptare fără rezolvare
Vlad Emană, împreună cu alți artiști, relatează că deși au muncit intens pentru evenimentul desfășurat anul trecut, plățile promise nu au fost făcute nici până în prezent. În ciuda eforturilor depuse și a termenelor convenite, banii nu au fost virați.
Acuzații la adresa organizatorilor și a instituțiilor implicate
Artiștii aduc acuzații serioase organizatorilor festivalului și instituțiilor implicate, printre care și Consiliul Județean Timiș, pentru lipsa de transparență și neplata drepturilor datorate.
„Mai țineți minte scena realizată anul trecut pentru CODRU
Încă nici astăzi nu cred că am reușit să îi mulțumesc îndeajuns lui Matei Bocancios pentru seriozitatea cu care am tratat împreună realizarea structurii de rezistență. Deși nu suntem ingineri, am apelat la sfaturi fiindcă totuși, nu voiam să se întâmple un dezastru. Mersi bro one love!! (Apropo, l-am plătit din banii personali, deși înțelegerea noastră a fost să îl plătesc când încasez banii mai departe…)
Dar la „fațadă” am muncit singur de dimineața până seara la scena asta înaltă de 8 metri. Cățărat pe schelă cu 3 nivele, umezeală insuportabilă, oboseală, milioane de țânțari, urcat și coborât să văd dacă arată bine, dacă e poziționat unde trebuie fiecare creangă. Că nu-i așa? Cam așa procedezi în sculptură, faci câțiva pași în spate ca să te asiguri că e unde trebuie, extrem de multă apă consumată. Apoi pedalează înapoi spre casă 5 km unde picam secerat iar dimineața de la capăt. 21 de zile singur. Cred că a fost o singură zi în care nu am mers fiindcă eram mult prea extenuat.
Negocierea e frumoasă, dar cu cine am negociat, s-a dus cu mult sub bunul simț, dar de suma inițială propusă, urma să fac, desigur, o scenă mult mai grandioasă alături de alți 3 sculptori.
Lunile au trecut, toamnă, iarnă, imediat și primăvara și plata încă nu s-a făcut.
Primăria Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte Timișoara, Facultatea de Arte si Design – UVT, vă spun aici o poveste ca să vedeți cu cine faceți parteneriate, cui dați bani, și ce se alege în urma deciziilor defectuoase.
Mai are rost să menționez că de câteva luni nu mi-am plătit atelierul fiindcă în sectorul nostru merge totul brici și toți vor frumos în jurul lor dar nu ar da 1 leu pentru efort? Că am și eu probleme ca toți oamenii și fac jonglerii jenante. Dar nu mă plâng neapărat
Și pe această cale, îmi cer scuze sincere față de cei cărora le datorez de prea mult timp bani, dar vă iubesc pentru răbdarea și înțelegerea surprinzătoare pe care nu o merit… din păcate mi-am ales domeniul de activitate greșit.
Dar cel mai mult m-am înfuriat ieri în timp ce am dat un ultimatum și am primit un răspuns sfidător și destul de pasiv-agresiv, citez ” Eu iti urez succes in orice fel de initiativa ai tu, dar sa nu mai faci tentativa asta niciodata. Ti-am mai zis o data sa te gandesti foarte bine la modul in care pui problema”… nu am nimic personal cu tine Darius și știu că vei citi aceste rânduri, dar mesajul tău, este unul pe care l-ai scris singur pentru tine.
Kaufland Romania, Ursus, Shopping City Timisoara, Farmacia Inimii Catena cu asemenea personaje vă asociați?
103.5 KISS-FM Adevărul Radio Timişoara ăstora le faceți reclamă? Vă invit să continuați și acum!
Iar în această poveste cunosc cel puțin încă 30 de oameni din diverse domenii care nu și-au primit banii, dar e timpul ca totul să iasă la iveală.
Mai e un singur aspect extrem de suspect. Toată lumea se laudă cu realizările pe care le au, mai puțin ei cu plantările. Sunt curios care sunt rezultatele plantărilor, că tare mă tem că e un alt pretext prin care să cerșească bani și să apeleze la simpatia și empatia unor oameni sinceri față te natură”, a scris Vlad Emană pe pagina sa de Facebook.
Reacții și solicitări de scuze
Codin Orășeanu, un alt artist afectat, solicită organizatorilor să își ceară scuze public și să rezolve situația neplăților. În același timp, speră ca această experiență să fie o lecție pentru viitor și să se asigure că astfel de probleme nu se vor mai repeta.
Artiștii afectați speră că această situație va fi clarificată și că vor primi compensațiile cuvenite. În același timp, cer transparență și responsabilitate din partea organizatorilor pentru evenimentele viitoare.
„Țeapa de la Festivalul Codru din Timișoara.
De obicei nu spun nimic despre țepe luate în zona de muzică din respect pentru întreaga scenă. Mă gândesc că după ce că activăm într-o zonă care este atât de slab dezvoltată, cu multe hibe și neajunsuri, o țeapă pe care mi-o iau eu e ca apa – trece. Sper mereu că tipul acesta de promoteri vor dispărea sau timpul îi va cerne.
Cu toate acestea, ce se întâmplă la festivalul CODRU e de domeniul fantasticului. Povestea e simplă. Am fost anul trecut, am pus muzică și până azi nu am primit niciun ban. Pe parcursul anului explicațiile au fost ”nu i-am primit de la Primăria Municipiului Timișoara” sau ”nu i-am primit de la Consiliu” sau de la X, sau de la Y. Dacă aș fi fost eu singurul, mai ziceam că, na, sunt eu lovit de ghinion. Dar e vorba de o întreagă scenă din festival care nu și-a primit banii. Alte scene i-au primit. Probabil s-a plătit în funcție de cine putea face damage mai mare din punct de vedere al PR-ului. Scena unde am pus eu, mai mică, retrasă, community based, probabil nu reprezenta niciun pericol de PR. Mai mult, probabil gândul a fost ”nu vor spune nimic, știu că altfel nu îi mai chemăm”.
Și, din nou, aș fi lăsat lucrurile să treacă, dar azi mi-a trimis cineva un link unde am văzut că organizatorii festivalului au anunțat o ediție nouă. M-am uitat, m-am minunat, am mai făcut lucruri, dar totuși nu am reușit să las să treacă.
Acțiunea mă deranjează din perspectiva unui om care este pasionat de scena de muzică. Cu gândul la zecile de promoteri care au pierdut mulți bani, care încă pierd, dar mereu achită fee-urile la timp, care respectă artistul, care vorbesc cu el dacă e o problemă, care fac eforturi să asigure un spațiu safe pentru artist și public, care înțeleg să protejeze și să sprijine, nu pot să las să treacă acțiunea organizatorilor de la festivalul Codru ca și când nu s-a întâmplat.
Mai mult, în momentul în care pe parcursul unui an organizatorul plătește fee-urile discriminator, în funcție de nume, sau anvergura artistului nu dă dovadă decât de un caracter de vechi ciocoi. Niciun artist, niciodată, nu ar trebui să stea cu pălăria în mână pentru drepturile bănești care i se cuvin. Înțeleg că, la fel ca în Animal Farm, sintagma toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât alții, e încă valabilă. Cu toate acestea, încă găsesc în mine dorința și energia de a vedea lucrurile acestea schimbate. Încă sper că, la un moment dat, artiștii, indiferent de statut se vor solidariza în apăra și a păstra o scenă profesională și profesionalizată.
Scopul postului nu este de a decapita pe nimeni cu sabia dreptății și nici de a arăta cum sabia lui Damocles stă să cadă peste capul oricui greșește.
Prin acest post îmi doresc ca organizatorii festivalului Codru să își ceară scuze artiștilor pe care nu i-au plătit aproape un an de zile și către care nu au comunicat nicio informație în materie de termene de plată. Și, în același timp, sper ca ei să învețe ceva din această experiență iar pe viitor să își onoreze promisiunile sau să gândească dinainte de a organiza ceva dacă pot acoperi o eventuală pierdere”, a scris și Codin Orășeanu.
De precizat faptul că Festivalul Codru 2023 nu a fost finanțat de Primăria Timișoara, nici prin bugetul propriu, nici prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. Acesta a fost finanțat de Consiliul Județean Timiș, Primăria Ghiroda, Primăria Moșnița Nouă, Ministerul Culturii, precum și de alți sponsori privați.
Evenimente viitoare și suspiciuni
În ciuda acestor suspiciuni cu privire la gestionarea fondurilor și a angajamentelor față de artiști, organizatorii continuă să desfășoare și alte evenimente de anvergură. Chiar weekendul acesta are loc o acțiune festival prin care se dorește plantarea unei păduri la Șag.
Implicarea organizatorilor și conexiunile lor anterioare
Membrii fondatori ai CODRU sunt Victor Bălăniuc, Darius Tapalagă, Marius Bunei și Cristian Bucureștianu. Victor Bălăniuc, cu anumite conexiuni politice în PNL și mai multe contracte derulate și cu Consiliul Județean Timiș, este în consiliul director al Asociației TIMISOARA 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Totodată, acesta este fondator SC Balvia Development SRL, firma care a depus contestația în urma căreia s-a anulat Festivalul Luminii din noaptea de Revelion de la Timișoara.
Tăcere din partea reprezentanților CODRU
Până la ora publicării acestui articol, reprezentanții CODRU nu au emis niciun comunicat și nu au răspuns solicitărilor noastre de a ne oferi un punct de vedere privind acest subiect.
foto (c) Facebook / CODRU