Joe Biden a spus că Trump este președintele SUA.
Asta e nimic, să vedeți cum e când trebuie să-i schimbe pamperșii.
Povestea asta cu bătrânii este o chestiune serioasă, mai ales că fiecare dintre noi putem ajunge în această situație, fie să ne îngrijim un părinte în vârstă, fie să ajungem noi să fim îngrijiți. Și pe măsură ce populația îmbătrânește, problema devine tot mai gravă.
Citeam comentariile la un articol despre un bătrân din ăsta.
Că de ce nu l-au îngrijit copiii, că e părintele lor care nici el nu i-a dat la orfelinat când au fost mici.
De fapt, ceea ce am învățat dintr-o astfel de experiență este că nimeni, nici cititorii de ziare, nici autoritățile, nimeni din lumea asta nu are dreptul să discute despre acest subiect până nu a trecut prin așa ceva.
Pentru că nu întotdeauna este vorba despre bătrânul acela ideal, care mai spune o prostioară, cum face Biden din când în când, stă liniștit într-un fotoliu și citește sau se uită la televizor și la prânz își mănâncă supița. Ăla este idealul.
Din păcate realitatea este mult mai dură.
Și nimic nu ne-a pregătit în viață pentru așa ceva.
Nimeni nu ne-a spus vreodată că este posibil să ajungem să ne spălăm mama la fund și pe unde mai trebuie, nimic în viață nu ne-a pregătit să ne lăsăm serviciul, prietenii, tot ce a însemnat viața noastră de până atunci pentru a ne îngriji părintele, nimeni nu ne-a spus că vom ajunge în situația să curățăm zilnic timp de câteva ore dejecțiile părinților noștri, că nu poți să lași căcații ăia împrăștiați prin camera și în patul în care dorm aceștia. Uneori oamenii ăștia trebuie hrăniți cu lingurița pentru că nu-și găsesc gura, urlă, nu de durere, dar poate se ceartă cu radioul sau cu cine știe ce personaje văd ei, nu te recunosc și te confundă cu părinții sau bunicii lor, sparg lucrurile din casă, sparg televizorul, trebuie să le scoți mânerul de la fereastră ca să nu iesă pe acolo și să-și ia zborul spre Nirvana și trebuie să le pui un zăvor la ușă ca să nu poată ieși din camera lor pentru că ar putea să-și facă rău, se lovesc de lucruri și se rănesc, uneori nu le place mâncarea și refuză să mănânce, și atunci o arunci și le dai altceva…
Și toate astea nu le faci din când în când, ci le faci de luni până duminică, și în ziua de Paște, și în Ziua de Crăciun, și de Revelion, tot timpul. Când alți se distrează sau își pregătesc “bucate alese”, tu speli rahați și dai cu tot felul de spayuri ca să dezinfectezi ce e acolo. Ajungi să nu mai știi dacă e duminica sau marți, ce dată este, toată viața ta se reduce la omul ăla care nici nu mai știe cine ești.
Este dur ceea ce spun, dar acesta este adevărul.
De fapt așa ceva, fie că bătrânul e părinte sau altceva, este cel mai rău lucru care vi se poate întâmpla, uneori, des, ați dori să aveți curajul să luați o pastilă, ceva, și să terminați cu toate. Nu o faceți, nu aveți nici măcar curajul să vă îmbolnăviți și să cădeți la pat pentru că vă gândiți că în felul ăsta omul acela ar rămâne singur fără să mai aibă pe cineva care să-l îngrijească.
Medicii nu te prea pot ajuta, ți-e și jenă să chemi salvarea, ce să le spui ălora, că e bătrân și se cacă pe el și și-a pierdut mințile? Asta nu este o urgență și oricum nu au ce să-i prea facă, eventual să-l închidă undeva și să-l țină sedat 24/24 până moare.
Să angajezi un îngrijitor care să stea cu el câteva ore/zi este o rezolvare, dar numai parțială. Și asta costă, nu fiecare are peste 1000 de euro/lună să plătească așa ceva, cu toate, vă asigur că oamenii ăia își merită cu adevărat fiecare bănuț.
Autoritățile ar putea să facă ceva, puțin, am mai spus ce cred eu că ar trebui făcut, să se formeze un fel de echipe de suport, un medic generalist care să-l consulte pe bătrânul ăla din când în când, că la medicul de familie nu poți să duci un om din ăsta, un preot sau o călugăriță care să stea din când în când o oră-două cu el și să-i povestească de ale lor, un om care se pricepe la birocrația autorităților să te ajute cu niște hârtii, poate unii au nevoie de un ajutor material, gândiți-vă că numai un spray din acela pentru escare care ține exact două zile costă vreo 75 de lei, unde mai pui pamperșii, produsele de curățenie și alte 1000 de lucruri de care este nevoie, un psiholog care să-l ajute pe aparținător ar fi mai mult decât binevenit…
Nu e mare lucru, două-trei echipe din astea probabil ar fi de ajuns pentru un oraș ca Timișoara.
Și poate că azilurile acelea nu ar trebui să fie niște instituții care să facă profit, eu cred că ar fi mai bine dacă de lucrurile astea s-ar ocupa autoritățile și poate și bisericile, în felul ăsta ar folosi și ele la ceva.
Un alt lucru destul de trist care se întâmplă este povestea cu copiii încredințați asistenților maternali.
Nu știu de ce întotdeauna când citesc despre acest subiect îmi amintesc de o carte pe care am citit-o în copilărie, David Copperfield.
CFR cumpără locomotive scumpe din alte țări în timp ce alții cumpără locomotive ieftine de la noi.
Nu este singurul caz, s-a întâmplat chiar în ograda noastră, am cumpărat tramvaie scumpe de la alții în loc să cumpărăm unele mai ieftine, dar tot atât de potrivite pentru orașul nostru de aici, din vecini.
Chestia asta se numește „asasinat economic” și este o practică frecventă și la noi și în alte țări. Și se practică nu numai cu mijloacele de transport, ci cu orice alt lucru din care pot fi sifonați niște bani adevărați.
Despre Dan Petrescu am căutat informații chiar în ziua în care a murit, după ce am văzut la televizor că a căzut cu avionul.
Pentru că se spunea că a fost miliardar, dar eram curios cum a ajuns omul ăsta miliardar, cum a făcut de exemplu primul milion.
Nu am aflat nici acum, dar, se pare că avea legături cu tatăl Oanei Zăvoranu.
Și în cartea lui George Florescu, „Confesiunile unui cafegiu”, scrie undeva prin ce cercuri se învârtea tatăl ăla.
Primăria lucrează la un adăpost pentru câini. Deocamdată s-a ajuns la PUZ, urmează restul studiilor de fezabilitate, proiecte de tot felul, licitații și multe altele.
Probabil primul țăruș va fi bătut în pământ peste vreo 10-20 de ani.
Asta este de fapt problema noastră, nu știu dacă numai în România sau și altundeva, ne-am complicat atât de mult viața încât aproape că nu mai este posibil să se facă ceva concret.
Cred că unul din primii pași pentru ca Uniunea Europeană să devină funcțională ar fi debirocratizarea și rescrierea regulilor, pentru că așa ca acum nu poate funcționa ceva, este mult prea scump și treaba se mișcă mult prea greu.
***
O nouă gafă a lui Joe Biden: A spus că Donald Trump este președintele SUA
Președintele american Joe Biden a făcut din nou o gafă care nu a scăpat nepedepsită. Într-un discurs ținut în weekend, în South Caroline, Biden la numit pe rivalul său republican Donald Trump „președinte în exercițiu”.
Modulul japonez care a aselenizat la început să trimită imagini de pe Lună
Modulul japonez care a aselenizat în urmă cu o săptămână a reluat legătura cu Pământul și la început să trimită imagini de pe Lună. Japonia devine astfel a cincea țară care reușește o aselenizare. Performanța este cu atât mai mare cu cât este vorba despre o aterizare precisă.
Anchetă în Ucraina. Fraudă de fraudă de 40 de milioane de dolari în afacerile cu armament
Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat sâmbătă că a descoperit o schemă de corupție în aplicarea zonei de arme către armata țării, în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de dolari. Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că a descoperit o schemă de corupție de 40 de milioane de dolari care a […]
Marian Nazat: Să înceapă jocul!
Citesc și recitesc de câteva ori un fragment din memoriile actorului Marlon Brando. În opinia sa, „jocul este cel mai puțin misterios meșteșug. Toată lumea joacă, fie că este vorba de un copil mic, care să învață repede cum să poarte ca să atragă atenția mamei sau de un soț și o soție în ritualurile zilnice ale unei căsătorii, cu toate artificiale și rolurile proprii ale unei relații conjugale. Politicienii sunt cei mai insipizi și mai proști actori. E greu de imaginat că un om poate trăi în lume fără să joace un rol. Este un mecanism social necesar, pe care-l folosim pentru a nu proteja interesele și a câștiga avantaje în toate domeniile vieții, deoarece este instinctiv, o abilitate înnăscută. De fiecare dată când dorim ceva de la cineva, sau când vrem să ascundem ceva sau să simulăm, jucăm un rol. Majoritatea oamenilor o fac toată ziua. Când nu simțim sentimentele pe care cineva le așteaptă de la noi și vrem să-i facem plăcere, simulăm; ne arătăm entuziasmați de proiectul său, chiar dacă nu plictisește. Cineva ne spune ceva care ne rănește, dar ne ascundem durerea. Diferența este că majoritatea oamenilor joacă inconștient și automat, în timp ce actorii de teatru și film o fac pentru a spune o poveste. De fapt, majoritatea actorilor fac cele mai bune bune după ce coboară de pe scenă.” [1] N-am al contrazice pe imensul star de cinema , doar o remarcă mi-aș îngădui, referitor la politicieni. Cum să susții că ei sunt „cei mai insipizi și proști actori”? Îndeosebi când ai trăit în America, acolo unde tocmai prestațiile actoricești i-au adus pe unii, nu puțini !, la Casa Albă, în rolul de președinte! Apoi, să nu-l uităm pe Hitler, un actor desăvârșit! Ori pe Mussolini, pe Berlusconi și pe câți alții !
Angajați ai Departamentului de Investigații Strategice din cadrul Poliției Regionale Odesa au descoperit o fraudă fiscală de peste opt milioane de hrivne, echivalentul a aproape 200.000 de euro, bani proveniți din granturi acordate de România pentru servicii de management.
Zelenski recunoaște o înrolare brutală a unor ucraineni
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski recunoaște brutalitatea unor reprezentanți ai birourilor de înrolare militară care au luat bărbați de pe stradă pentru ai trimite pe front, în contextul controversat al proiectului de lege privind mobilizarea.
Contracte pe bandă rulantă încheiate de mai multe spitale din țară cu Medical Emergency Division SRL, firmă deținută de fiică și fostul ginere al eurodeputatului PNL Vasile Blaga, Aghathe Blaga și Ioan Andrei Rudeanu. Spitalele plătesc 5.5 milioane de euro pe o firmă pentru a aduce pacienții dializați la unitatea medicală, cu toate că aveau propriile mașini cu care să facă acest lucru.
CFR ia locomotive din Franța cu 9.000.000 €/bucata. Suedia cumpără de 3 ori mai ieftin de la Craiova
CFR ia 16 locomotive franțuzești cu 9 millioane € bucata. Germania și Suedia, de exemplu, cumpără zeci de locomotive românești, făcute la Craiova, cu circa 3 milioane € bucata. Ambele modele de locomotivă pot circula cu o viteză de până la 200 km/h.
Electroputere Craiova nu mai există. În locul uzinei, a crescut de mai mulți ani un mall. Dar, la Craiova se mai produc locomotive. Și, chiar, unele foarte performante, având în vedere că, de pildă, în ultimii zece ani, flota Deutsche Bahn Cargo (echivalentul CFR Marfă din Germania) în România a ajuns la 27 de locomotive făcute de Softronic la Craiova (nu mai departe de decembrie 2023 DB Cargo a semnat achiziția a două locomotive TransMontana), iar operatorul suedez Green Cargo a contractat 100 de locomotive Softronic TransMontana până în 2030, fiind cel mai mare client al firmei românești.
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cumpără, însă, locomotive franțuzești mult mai scumpe – Alstom Traxx MS3.
Un multimilionar austriac reușește de mai bine de șase ani sfideze statul român, deși este acuzat de infracțiuni grave – pornografie infantilă în formă continuată și act sexual cu un minor în formă continuată. Acesta primește un sprijin serios inclusiv din partea instanțelor din România care dau sentințe dubioase în serie.
Un fapt divers, difuzat de media mainstream și, cu precădere, de familia media la Antenei 3-CNN, a creat în ultimele zile multă emoție, reacții și dezbateri în spațiul religios evanghelic din România și din diaspora. Faptul în sine nu este cu nimic ieșit din comun: este vorba despre o știre în legătură cu un presupus trafic de droguri (al nu știu câtelea în România!) în care este implicat Vladimir Puștan Jr., fost agent de poliție în București și apoi în Beiuș, fiul pastorului penticostal Vladimir Pustan din Beiuș . Pustan Jr. este arestat preventiv pentru suspiciune de trafic de droguri și substanțe interzise vândute mai ales minorilor.
Pentru 2024 economiști din cadrul Asociației CFA România anticipează un deficit bugetar de 5,6%, o creștere economică de 2,6% în acest an și o datorie publică la 54% din PIB în următoarele 12 luni
Fostul ministru al Culturii susține că actuala scenă politică de la noi este departe de satiră subtilă a lui Caragiale, unde, deși există abuzuri și matrapazlâcuri, acestea nu se compară cu situația actuală caracterizată de corupție, plagiate și scandaluri.
Nu au fost probleme cu depunerea faptelor în acest weekend. Duminică, de exemplu, au fost încărcate puțin peste 240.000 de facturi. Deci nu a fost un trafic prea mare.
Miliardarul Dan Petrescu, omul de afaceri care a decedat, în 2021, într-un accident aviatic la Milano, a fost o prezență discretă în România.
Un bătrân din Timișoara a murit într-un azil, iar copiii acestuia încearcă să afle dacă tatăl lor n-a fost cumva “ajutat” să moară. Cât de repede se mișcă procurorii?
Un bătrân din Timișoara a murit într-un azil, iar copiii acestuia încearcă să afle dacă tatăl lor n-a fost cumva “ajutat” să moară. Cât de repede se mișcă procurorii?
Șocați de decesul brusc, în 25 iulie 2022, al tatălui lor, internat într-un cămin de bătrâni din Dumbrăvița, Dan și Mirella Măcicășan au depus a doua zi o petiție la postul comunal de poliție, prin care au solicitat sprijinul oamenilor legii pentru elucidarea circumstanțelor în care a murit Vasile Măcicășan.
“În urma verificărilor aspectelor reclamate, lucrarea a fost înregistrată în evidențele lucrărilor penale, urmând a se efectua cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de <<Ucidere din culpă>>, faptă prev. și ped. de art. 192, alin. (1) din Codul Penal”, li s-a transmis apoi de către organele de poliție celor doi frați îndoliați.
După cum s-a demonstrat ulterior, fraza de mai sus reprezenta doar un șablon, principalul obiectiv al organelor de cercetare penală în acest caz fiind tragerea de timp, nu soluționarea speței.
Opt copii din Timiș, internați la Babeș cu suspiciune de botulism
Suspiciune de botulism în cazul a opt copii dintr-o localitate timișeană. Ei sunt internați în cadrul secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Doi dintre micuți necesită monitorizare permanentă.
Săptămâna trecută, condițiile de la adăpostul public al Danyflor au intrat din nou în atenția publică. În aceste condiții sa vorbit și despre viitorul adăpost public pe care Primăria Timișoara vrea să îl construiască. Iată câteva detalii despre viitorul spațiu și stadionul în care se află documentația.
Primarul Fritz face control intern în Primăria Timișoara după scandalul Danyflor
Pus în fața unui scandal public pornit după vizita la adăpostul de câini de la Danyflor a unei timișorence care a adoptat o câine de acolo, primarul Dominic Fritz anunța demararea la acel adăpost a unui control. De asemenea, la câteva zile a fost lansat un control complet și la Compartimentul Protecției Animalelor din cadrul …
Instituția Prefectului – Județul Timiș a atacat luni Hotărârile Consiliului Județean Timiș nr. 23 și nr. 24 din 23.01.2024 privind repartizarea sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean și a celor defalcate din taxa pe valoarea adăugată.
„În urma controlului de legalitate exercitat în temeiul art. 252 alin. (1) lit. c) coroborat cu art. 255 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, Serviciul Juridic a constatat lipsa unor criterii concrete și justificate în ceea ce privește realizarea repartizării sumelor din fondul pus la dispoziția Consiliului Județean pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Timiș pe anul 2024 și a sumelor defalcate din taxa pe valoare. adăugată pentru finanțare cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024. Un singur exemplu: comuna Margina are cea mai extinsă rețea de drumuri comunale din județ, în lungime de 57 de km. A solicitat o finanțare de 2.000.0000 de lei și a primit suma infimă de 245.000 lei, cu mult sub alte comune ce au un număr mult mai redus de kilometri. De asemenea, Consiliul Județean Timiș a considerat că cele două municipii ale județului, respectiv Timișoara și Lugoj, nu au nevoie de fonduri, alocându-le 0 lei”, se arată în comunicatul semnat de prefectul Mihai Ritivoiu.