Marcel Iureș face parte din grupul înțelepților. El știe care este Adevărul.
Ca să parafrazez o chestie care circula în urmă cu câteva luni pe Facebook, „Marcel Iureș este deștept. Fii ca Marcel Iureș”.
Si din fericire nici nu e greu să fii înțelept.
Anul trecut ai muncit ca o vită de povară timp de o lună ca să-ți înlocuiești vechiul telefon cu altul, un model mai nou. Vechiul telefon ar fi funcționat încă câțiva ani, dar tu ai vrut să te lauzi că ai ultimul model. Care face exact ce făcea și ăla vechi, doar că e puțin mai mare și mai incomod de ținut în mână.
Anul ăsta nu mai fi atât de tâmpit. Păstrează telefonul ăla până când se strică. Și mașina, și mobila veche, nu mai arunca nici hainele luate în primăvară la container.
Muncești ca un cretin ca să mergi 7 zile în concediu în Grecia. Sau în Turcia. Chiar ești atât de prost încât îți imaginezi că tu, prăjindu-te acolo pe malul mării alături de alții ca tine și privind la iahtul din depărtare care are un elicopter pe punte, ești mai fericit decât ăla la care-i spui sărac și care s-a dus cu familia, cu cortul, undeva în sălbăticie pe malul Timișului sau al Mureșului?
Secretul este să fiți calmi și să o luați mai încet. Dacă puteți faceți tot posibilul să lucrați de acasă, ajutați-vă copiii să învețe de acasă. Ca un supliment la geografie de exemplu puteți să vizitați împreună cu copilul locuri din toată lumea cu Google Maps, puteți să urmăriți mișcarea stelelor și a planetelor cu Sky Map. Pentru că și voi și ei aveți mai mult timp, ieșiți în parc și arătați-le cum pot să determine care e nordul uitându-se la copaci, sau cum pot să măsoare înălțimea unui copac fără a-l măsura cu ruleta, făcându-i astfel și să înțeleagă noțiunile acelea abstracte de la geometrie. Asta vor reține copiii, nu că i-ați dus la McDonalds sau că i-ați dus cu mașina la grădiniță.
Despre asta este de fapt tot ceea ce se întâmplă în ultimul an, renunțarea la lucrurile inutile și revenirea la o viață mai simplă, dar care ne permite să avem timp și pentru a fi fericiți.
Pentru că, fie că ne place sau nu se place, tortul a rămas la fel de mare, dar cei care trebuie să primească câte o felie s-au înmulțit.
– Lumea protestează din nou, și la Paris, și în Polonia, și în Thailanda și în multe alte locuri.
Nu e nimic extraordinar, așa se întâmplă la popoarele evoluate, care au valori mai importante decât o mașină sau mâncarea de pe masă.
– Hackeri nord-coreeni au încercat să acceseze sistemele IT ale …
Hai să vă povestesc cum e cu hackerii ăștia.
In mailul unui angajat dintr-o firmă oarecare apare un mesaj în care scrie „Bun Ziu. Eu sunt Mobutu Popescu, de origine rumenă și vreau să vă donez 500 mii eur” Sau Mariușa, pe care nu o cunoașteți, vă trimite pozele pe care le-a făcut când era fierbinte și umedă. Sau, firma British Airwais vă trimite CEC-ul pentru serviciile dumneavoastră.
Nu o cunoașteți nici pe Mariusa, nici ăia de la British Airwais nu au de unde să știe despre cineva care bagă niște cifre într-un tabel, dar totuși deschideți atașamentele alea.
Și, surprins, constatați că la început nu se mai deschide Wordul, după un timp nu mai merge nici programul de facturare, peste câteva ore nu mai merge nici programul de pontaje iar mâine dimineață nici nu mai pornește calculatorul. În schimb apare un mesaj în care scrie că dacă vă vreți facurile trebuie să trimiteți niște bănuți la un anumit cont.
Ce puteți să faceți, doar nu puteți să-i spuneți șefului că în ciuda faptului că aveți o facultate de Automatică și Calculatoare și două masterate, sunteți de fapt un dobitoc care a făcut o tâmpenie. Și atunci, sună mai bine să-i spuneți că v-a atacat un hacker nord corean. Sau rus. Pentru că se pare că în lumea occidentală, inclusiv America, cei care lucrează la calculator sunt atât de slab pregătiți încât din rândurile lor nu a mai ieșit nici un hacker în ultimii 10 ani. Sau nu s-a scris la ziar despre el.
– O veste bună. Sateliții nu pot recunoaște fețele oamenilor.
De aceea purtăm în buzunar un dispozitiv care trimite date și acolo unde el trimit și sateliții, iar acest dispozitiv spune despre noi și cum arătăm, locurile și orele în care am fost ieri și cu cine ne-am întâlnit, cu cine ne-o punem, cum îl cheamă pe cățelul nostru și cum arată, ce culoare și model de pantofi ne plac, tot. Câteodată ascultă și ce vorbim.
– Schimbarea lumii despre care povesteam la începutul acestui text face și victime.
Dar și victimele alea ar trebui să mai facă câte ceva ca să se adapteze la noua lume.
Dacă căutați pe YouTube veți găsi o mulțime de lucruri interesante. De exemplu pantofari. Pantofari deștepți. Care și-au dat seama că vor muri de foame dacă se limitează la a repara pantofi în modul în care o făcea și tatăl lor, așa că și-au montat niște camere și lumini în atelier, de fapt unele ateliere au devenit niște mici studiouri video, și se filmează făcându-și munca, după care postează filmulețele pe internet.
Vin bani și de la clienții care își repară pantofii, cei mai puțini, vin bani și din reclamele de pe YouTube, vin bani și de la donatori, „patreoni”, ajung și ei niște vedete, că dacă se uită milioane de oameni la tine sigur devii vedetă, fiind vedete pot să își mai crească prețurile…
Nu numai pantofarii fac chestii din astea, sunt o mulțime de alți oameni, restauratori, strungari, forjori, ceasornicari, tâmplari, tot felul de meserii. Merită să-i urmăriți, unii au deja seriale, care de altfel sunt mult mai interesante decât eternele seriale cu medici sau decât filmele cu zombie și domnișoare cu chiloți de piele la care se uită noua generație.
Și dacă oamenii ăștia care nu au o pregătire formală pentru a comunica cu publicul, reușesc să facă așa ceva, de ce nu ar reuși niște actori, sau cântăreți.
– Domnul președinte se miră că suntem al doilea producător de gaze din UE, dar jumătate din gospodării sunt încălzite cu lemne.
Poate ar trebui ca guvernul dumneavoastră să facă altfel decât până acum.
Când sunt niște bănuți disponibili poate ar trebui ca polițiștii locali care patrulează pe străzi să își noteze într-un carnețel, existau pe vremuri niște carnețele cu un leu, Carnetul Cooperatorului, nu știu dacă se mai găsesc, adresele unde nu se vede la poartă o cutie din aceea pentru ceasul de gaz, sau unde în curte se văd mormane de lemne.
Și după aceea trimiți la adresele respective pe cineva din primărie, sau de undeva, să vadă de ce oamenii ăia nu și-au pus gaz. Poate nu are banii necesari pentru o astfel de investiție. După care faci cu el un contract în care pe de o parte statul se obligă să-i bage gaz în casă, să-i instaleze și o centrală, totul pe banii statului, iar el, proprietarul se obligă să nu mai facă foc folosind lemne, cărbuni sau motorină.
Ar fi niște bani mult mai bine folosiți decât să-i dai unora care îi fură sau pentru salariile unor oameni care nu le merită.
– Nemții ăștia, de exemplu primarul pe care ni l-am ales noi, timișrenii, sunt mari figuri. În loc să ia el un băiat bun recomandat de fruntașii partidului pentru a-l face city manager, el dă anunț. Dacă mai alegem oameni din ăștia nu știu unde dracu ajungem. ne mai pomenim cu niște polițiști finlandezi, care nu fură.
Actorul Marcel Iureş a vorbit într-un interviu recent despre traversarea pandemiei, mărturisind că această perioadă i-a permis să se reîntoarcă la un stil de viaţă „încet, uşurel“, explicând că „nu avem unde să ne grăbim“.
Incidente violente au izbucnit sâmbătă seara la Paris, unde mii de oameni au ieșit pe străzi să protesteze față de brutalitatea poliției, dar și față de un controversat proiect de lege care ar urma să facă ilegală difuzarea de imagini cu intervenții ale forțelor de ordine.
Proteste masive împotriva interzicerii avortului în Polonia
Urși panda de pluș, pe post de clienți. Protestul unui restaurant din Germania față de restricții
Proprietarul unui restaurant din Frankfurt a organizat un protest tăcut împotriva restricţiilor anti-COVID din Germania şi a umplut localul cu aproximativ 100 de urşi panda de pluş, transmite Reuters.
„Am vrut să aducem puţină viață în restaurantul nostru”, a spus Giuseppe Fichera, managerul restaurantului Pino.
„Clienţii” de pluş au fost aşezaţi la mesele din restaurant, iar alţii sunt puşi pe scaunele de la bar, unde au în faţă sticle de bere Corona.
„Este un protest tăcut”, a spus Fichera, care a adăugat că va ține luminile aprinse toată ziua și toată noaptea, cât timp vor fi în vigoare restricţiile, astfel încât trecătorii să se poată bucura de privelişte.
Miercuri, 25 noiembrie, Germania a prelungit restricţiile până în luna ianuarie.
Angela Merkel a anunțat că Germania va prelungi restricțiile pentru combaterea epidemiei de coronavirus, restricții care includ închiderea barurilor, restaurantelor și limitarea participanților la întâlnirile private până cel mai probabil la începutul lunii ianuarie.
Hackeri nord-coreeni sunt suspectaţi că au încercat în ultimele câteva săptămâni să intre în sistemele IT ale companiei britanice AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin pentru Covid-19, au declarat două persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.
Cat de benefic este lucrul de acasa. Psiholog: Trebuie data o semnificatie pozitiva acestei perioade
Beneficiile lucrului de acasa
„Oamenii castiga mai mult timp, nemaifiind nevoiti sa mearga de acasa spre munca. Faptul ca fac economie de bani, de asemenea, luand masa acasa sau nemaiavand costurile legate de transport, iar din punct de vedere afectiv, cei care au familie se bucura de lucrul de acasa pentru ca petrec mult mai mult timp cu familia, iar suportul afectiv in aceasta perioada este extrem de important”, a mai spus Zivari.
Dificultatile lucrului de acasa
„Cel mai greu este pentru cei care locuiesc singuri, care nu au un partener de viata, care nu au familia aproape si care lucreaza de acasa. Pentru ca acesti oameni puteau sa isi incarce din suportul grupului de lucru acele baterii afective care sa-i sustina in viata lor. Acum, lucrul acesta nu-l mai au”, a explicat psihologul.
Romanii, mai stransi la punga de sarbatori. Cum si-au schimbat turistii comportamentul fata de vacanta in pandemie
In ultimele luni, turistii romani au renuntat la a mai face rezervari pentru perioada vacantei de iarna in proportie de 90% fata de anul trecut, se arata in studiul realizat de un turoperator cu ajutorul partenerilor revanzatori din intreaga tara.
Asistăm la un nou fenomen, care s-ar putea numi poluare cosmică. Sunt peste 1 milion de obiecte mai mari de 5 cm, care au energii cinetice, viteze atât de mari, încât pot genera coliziuni, pot afecta sateliţii care sunt esenţiali pentru comunicare.
Pentru a fi alături de producătorii mici de legume fructe afectați de dificultăți în perioada aceasta, Kaufland România își pune la dispoziție spațiile din magazine, pentru ca aceștia să își poată comercializa în continuare marfa, în condiții sporite de siguranță și confort pentru clienți.
Actrița Carmen Tănase trage un semnal de alarmă și reamintește de situația grea în care se regăsesc artiștii României în plină pandemiei de coronavirus, unii dintre ei rămând fără nicio sursă de venit. Carmen Tănase […]
O învăţătoare care rupe tipare: elevii şi părinţii, implicaţi în predare
Mirela Spiţă, învăţătoare la o şcoală din Bacău, a adoptat diverse metode de predare neconvenţionale: la clasă, copiii pleacă în misiuni de dezvoltare personală şi chiar devin profesori de ocazie la unele ore, iar părinţii le vorbesc elevilor despre teme din afara curriculei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, cu ocazia vizitei la Staţia de comprimare gaze naturale Jupa, că România este al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, dar cu toate acestea jumătate dintre gospodării sunt încălzite în continuare pe lemne, potrivit Agerpres.
Dominic Fritz: „Avem oameni puși pe pile, amante, nepoți, oameni pentru care singurul criteriu pe care au intrat în administrația publică este că au ceva legătură de partid, și consecința acestui mod de a recruta oameni este mediocritatea. Nu spun că nu există și oameni buni în administrația publică, dar în momentul în care nu avem o competiție adevărată, avem ca rezultat mediocritatea.”
Curs BNR valabil astăzi 29.11.2020
Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani
Acum se fac multe miliarde de fotografii pe an, dar până acum două secole nu se făcuse niciuna. Un inventator francez pe nume Nicéphore Niépce a realizat prima fotografie, care privită după standardele din ziua de azi este foarte neclară, iar timpul de expunere a fost uriaș: opt ore. În articol puteți citi despre arabi și camera obscură, despre invențiile dinaintea lui Niépce și despre viața lui și colaborarea cu un alt personaj celebru din istoria fotografiei: Louis Daguerre.
28 noiembrie 1964: Mariner 4, misiunea care ne-a adus primele imagini cu planeta roşie
România anilor 1920-1960, văzută de faimosul fotograf de târg Costică Acsinte
Fotografii senzaţionale, realizate de Costică Acsinte, ialomiţeanul care a suprins primele imagini în timpul Primului Război Mondial, au fost publicate într-un album virtual care poate fi răsfoit.