Vai ce tragedie, presa se topește.
De fapt presa nu se topește, presa „clasică” s-a sinucis, și-a pus pe față o mască din aia din care respiră azot și încet, încet a ajuns într-o fază în care a ajuns să fie euforică, după care va ajunge o amintire.
Uitați-vă de exemplu la ziarele de astăzi, sute de ziare care repetă aceleași știri, și măcar de ar fi știri reale. Americanii au creat o baterie care va ține zeci de ani și se încarcă în timpul în care poți alimenta o mașină de la pompă, rușii s-au dus deja dracului dar ei nu au aflat încă, trebuie să cumpărăm arme, câte mai multe arme că ne atacă rușii ăia care nici nu mai există, vine boala X, o boală care nu există dar știm noi că vine…
Și atunci, de ce aș citi ziare sau m-aș uita la televiziunile care difuzează căcaturi din astea, asezonate cu știri despre o doamnă care se numește Vica Blochina și alta cu numele de Oana Roman, când pot să mă uit la oamenii ăia despre care vă povesteam ieri că umblă prin lume și ne arată locuri sau pot să urmăresc un episod al lui Sabine Hossenfelder, care ne învață știință adevărată, nu vrăjitorii și superstiții.
Trebuie să ne hotărâm ce dorim, spune domnul Ciolacu, impozitare unică sau progresivă.
Da, trebuie să ne hotărâm, dar înainte de a ne hotărî ar trebui să știm ce înseamnă una și cealaltă, că altfel poate hotărâm greșit.
Și marea majoritate a oamenilor nu știu lucrurile astea, că în școli se pierde timpul cu religie și alte căcaturi, în loc să-i învețe pe elevi cum e cu impozitarea.
Să le luăm pe rând.
Avem în primul rând două feluri de impozitare:
Impozit pe profit și impozit pe venit.
Ce înseamnă „profit”?
Să presupunem că avem o butică care cumpără de la furnizor și le și vinde, într-o lună, 1000 de Cola cu 5 lei și 200 de pungi de cipsuri cu 1 leu și 2000 de pâini cu 3 lei.
Mai plătește chiria spațiului 1000 de lei, plătește și salarii+taxele aferente vreo 6000 și curent de 200 de lei.
Astea ar fi deci cheltuielile, adică un total de 18400 de lei, din care cheltuieli cu marfa sunt 11200. Ele sunt mai multe dar pentru exemplificare ajung astea.
Ca să iasă pe zero și să-și poată plăti tot ce cheltuie, adică 18400 de de lei, omul ăla trebuie să-și vânda mărfa aia cu un adaos care în cazul nostru ar fi de vreo 65%.
În paranteză, asta este explicația pentru care laptele la țăranul ăla este cumpărat cu 2 lei și este vândut în supermarket cu 8 lei, pentru că în prețul acelui lapte este inclusă procesarea, leafa vânzătorului și a informaticianului cu e-factura, plata contabilului, salariile, chiria spațiului, mașina, ambalajul și o mulțime de alte cheltuieli pe care le-ar face și țăranul dacă și-ar vinde singur laptele ăla care nu este un produs finit care poate fi vândut ca atare ci doar o materie primă care trebuie procesată înainte de a putea fi vândută.
Dacă însă buticarul vinde mai scump pâinea și cola și sticksurile alea, să spunem că în loc de 18400 le vinde cu 25000, scoate un profit, care în cazul nostru este de 6600 de lei.
Iar impozitul pe profit este un procent din banii ăștia, din cei 6600 de lei. În România procentul ăsta este acum de 16%, adică din ăia 6600 de lei buticarul trebuie să plătească statului ceva mai mult de 1000 de lei.
Este însă o șmecherie cu impozitul ăsta pe profit, la profit 0 impozitul este 0, deci dacă nu ai profit, statul nu mai primește nimic. Un lucru pe care domnul profesor de economie, cum se laudă că este domnul Ministru al Finanțelor, se pare că nu-l știe, sau se face că nu-l știe.
Imaginați-vă că în 25 ale lunii următoare buticarul ăsta vede că trebuie să dea statului 1000 de lei. Și atunci se gândește cum să facă.
Păi, poate să își cumpere pe firmă o chestie, un laptop de exemplu. Nimeni nu poate să-l condamne pentru asta, are nevoie de laptop pentru e-factura. Și nu o să-și cumpere un laptop de 1000 de lei, o să-și cumpere unul de 6600 de lei și astfel profitul ajunge 0.
Sau își cumpără niște haine, dar nu din alea din bazar, să spună lumea că e rupt în cur, își ia un costum Versace, ca un patron ce e. Sau mobilă nouă, sau o mașină ale cărei cheltuieli le bagă tot pe firmă, sau un covor, sau un inel de logodnă cu diamant, sau un iPhone, sau decontează niște bilete de avion spre Belize, că el a fost acolo să studieze piața, să vadă dacă nu au ăia de acolo cipsuri mai interesante, cu gust de cocos.
Sau, dacă e firmă mare a avut grijă să-și facă undeva, într-un paradis fiscal, o firmă micuță de consultanță. Și la sfârșitul lunii le spune ălora de acolo să-i facă o factură de 6600 de lei și să scrie pe ea că l-au consiliat cum să facă profit mai mare și să plătească statului mai mult impozit.
Deci, profitul este diferența venituri – cheltuieli.
Dezavantajele impozitului pe profit sunt că acesta poate fi extrem de ușor eludat, și resursele necesare pentru combaterea evaziunii fiscale sunt importante, pentru că e cam greu să controlezi tot ce au cumpărat toate firmele din țara asta și dacă acele cumpărături au fost făcute în interesul firmei sau în interesul personal.
Venitul este mai simplu, venit înseamnă cât ai vândut.
În cazul buticarului nostru venitul este de 25000 de lei.
Poate el să-și cumpere elicoptere sau Rollsuri, venitul rămâne același. Nu prea poți să-l fentezi decât dacă nu bați pe casă marfa aia vândută, dar asta nu se prea întâmplă decât foarte rar, atât de rar încât putem spune că nu aceasta este cauza evaziunii.
Iar impozit pe venit înseamnă că din banii ăștia, adică din totalul a ceea ce ai vândut, cei 25000, plătești un anumit procent statului, 1% sau 3% sau cât o fi.
Diferența este că la impozit pe profit poți să eludezi plata vreunui impozit, de aceea marile firme și susținătorii lor, partidele de dreapta și Ministrul de Finanțe, preferă tipul acesta de impozit, pe când la impozitul pe venit nu se poate fura chiar cu atâta nesimțire.
Iar dacă suntem adepții unei lumi în care repartizarea bogăției să se facă într-un mod mai onest, mai putem face o chestie cu impozitul ăsta pe venit, să facem așa încât cel care abia își trage sărăcia de pe o zi pe alta să plătească mai puțin, sau deloc, și pe măsură ce câștigă mai mult procentul acela de impozitare să crească puțin, astfel încât să trăiască toată lumea.
Chestia asta se numește „impozitare progresivă” și arată cam așa (este doar un exemplu grosolan, pentru simplificare):
Venit Cotă de impozit
0 – 10.000 lei 0,0%
10.000 – 20.000 lei 1,0%
20.000 – 30.000 lei 1,5%
30.000 – 40.000 lei 2,0%
40.000 – 50.000 lei 2,5%
50.000 – 60.000 lei 3,0%
60.000 – 70.000 lei 3,5%
70.000 – 80.000 lei 4,0%
80.000 – 90.000 lei 4,5%
Peste 90000 5,0%
Si acum, după ce ați citit textul ăsta asta puteți să-i răspundeți Domnului Ciolacu la întrebarea aia cu forma de impozitare, răspunsul meu (i l-am dat deja) ar fi impozit pe venit, cu mențiunea că impozitul pe venit ar trebui să fie progresiv.
Și ați învățat și cum poate fi, și este, fentat statul în privința impozitelor.
Tot domnul Ciolacu spune că nu-l va uita pe domnul Iohannis care a spus nu știu ce despre el.
Păi și ce o să-i facă?
Domnul Iohannis nu mai este practic nimic. Nu că ar fi fost ceva în ultimii 9 ani. O mai freacă puțin, după care își ia nevasta și se duce în treaba lui, poate în Florida că acolo e cald și le place bătrânilor.
Peste 10 ani nu va mai ști nimeni în afară de cei trecuți de o anumită vârstă cine a fost Iohannis, așa cum astăzi nu mai știe nimeni cine a fost Radu Praznaglava sau Gaspar Graziani.
În rest, aici la noi, primăria dă bani pentru o școală în care se învață religie, adică tot un fel de ghicit în palmă. De aia suntem unde suntem și de aceea nu trebuie să râdem ce cei de la Cluj, nu suntem nici noi mai breji.
***
Mass-media se topește și nici miliardarii, nici jurnaliștii nu par să poată opri. În întreaga industrie, contracția, concedierile, vânzările și grevele amintesc de 2008.
Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat vineri Israelului să împiedice actele de genocid împotriva palestinienilor și să facă mai mult pentru a ajuta civilii, dar nu a dispus o încetare a focului, așa cum a cerut Africa de Sud, transmite Reuters. În decizia de vineri, Curtea de la Haga arată că Israelul trebuie să […]
Antieuropenia cu capitala la Antibruxelles
Mass-media tradițională și influensării arondați au o mare responsabilitate atunci când vorbim despre polarizarea extremă din societate.
Împărțirea populației, complet falsă, între buni și răi, proeuropeni și antieuropeni, moderați și extremiști, contribuie decisiv la atmosfera irespirabilă. Etichetarea superficială, fără nuanțări, fără explicații, delimitează clar cele două tabere și le pune într-o situație conflictuală fără ieșire.
Din discursul presei mainstream reiese fără dubiu superioritatea morală a proeuropenilor. Însă fără prea multe argumente, aproape axiomatic. În accepțiunea publicului, „proeuropean” este orice cetățean care vibrează la valorile fundamentale ale democrației: pluralismul politic, libertatea de exprimare, meritocrația, toleranța. De asemenea, nu în ultimul rând, un proeuropean apreciază bunăstarea care ar trebui să vină la pachet cu valorile sacrosante ale Occidentului luminat.
Premierul Marcel Ciolacu spune că trebuie să se ia o decizie privind sistemul de impozitare din România, opțiunile fiind impozitate unică sau progresivă.
Premierul și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 ianuarie, la Realitatea Plus, că relația cu președintele Iohannis este una instituțională, dar a precizat că nu va uita că șeful statului l-a acuzat acum patru ani că vrea să vândă Ardealul ungurilor.
E mare vâlvă cu e-Factura acum: se blochează site-ul ANAF, nu reușim să transmitem, să producem datele și așa mai departe, dar dacă privim în ansamblu, e-Factura și Declarația 394 sunt cam același lucru, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), în cadrul unei conferințe CLCC.
Prezentarea mașinii de citit viitorul în palmă la ISJ Cluj este mai mult și altceva decât o eroare. Este o incapacitate instituțională crasă de a distinge între știință și pseudoștiință, între savanți și impostori.
Durata unui tratament cu antibiotic este de cel puțin 5 zile, iar farmaciștii nu au competența de a elibera antibiotice fără rețeta prescrisă de un medic, afirmă dr. Florin Roșu, medic ATI și managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. În plus, antibioticele nu se administrează în caz de viroză – ele combat doar bacteriile – mai spune medicul.
Din nou haos in trafic, la Timisoara. Strazi asfaltate in urma cu un an, iarasi in reparatii
TIMISOARA. Dupa ce in urma cu aproximativ un an si jumatate era data peste cap circulatia saptamani in sir la iesirea din Timisoara pe Calea Lugojului, ori asta toamna pe Calea Sagului, soferii vor avea parte din nou de batai de cap in trafic.
TIMISOARA. 26 ianuarie are o insemnatate aparte in istoria productiei de masini din Romania. In aceasta zi, in urma cu 36 de ani, pe strazile din Timisoara apareau primele autoturisme Dacia Lastun. Legendara masina a fost produsa intre 1988 si 1991 la Timisoara in fabrica Tehnometal. Autoturismul era de mici dimensiuni si il puteai impinge […]
Ce facem astăzi, 27 ianuarie 2024, în Timișoara?
Sâmbătă puteți merge la cinematografele din oraș, unde rulează filme nominalizate la Oscar, la expoziții și un show de stand up comedy.