La fel ca oricărui om inteligent, lui Bill Gates îi place să se gândească și la viitor. E probabil ceva datorat primei lui ocupații, programarea. Când faci un program trebuie să prevezi cum va interacționa utilizatorul cu aplicația respectivă, ce greșeli ar putea să facă acesta, lucruri din astea. Cu timpul, gânditul ăsta cu doi pași înainte devine un reflex. Și pentru că îi place să se gândească la viitor, este normal să facă previziuni. Acum ne spune că peste doi ani vom reveni la normal. Eu cred că greșește, nu pentru că e mult prea optimist, ci pentru că nu s-a gândit la toate amănuntele.
Făcând o analogie, da, poți să renovezi o casă destul de repede, repari porțiunile de tencuială căzută, dai cu o vopsea și casa arată ca nouă. Doar că dacă faci așa, în scurt timp tencuiala se va desprinde din nou, sau asfaltul turnat peste cel vechi va crăpa din nou.
Eu cred că acum niște zidari și-au instalat schelele, au pus niște plasă de protecție în jurul casei și au început, încet și cu răbdare, să curețe vechea tencuială, care e măcinată din cauza trecerii timpului, a mai fost distrusă și de ucenicii ăia idioții care au instalat acolo tot felul de țevi și cabluri, până la cărămidă. Chestia asta durează, până prin 2025 spun eu. După aceea, unde e nevoie zidăria va fi injectată cu silicat de sodiu sau altă substanță, se va face și un alt sistem de hidroizolație, cu tablă de inox poate, și abia după aceea se va aplica noua tencuială, se vor reface cu multă migală vechile decorații și când terminăm casa va arăta minunat, de parcă ar fi fost construită astăzi.
Dar, pentru a nu fi accidentați de bucățile de tencuială desprinse, trebuie să stăm în casă. Eventual să purtăm și niște măști care să ne protejeze de praf.
***
O altă previziune despre care puteți citi astăzi este fi cea făcută de niște specialiști (specialiști în ce, în ghicitul viitorului?) care vorbesc despre niște meserii care vor dispărea. Am făcut și eu o astfel de previziune în urmă cu câțiva ani, o puteți citi, printre altele dacă dați click pe acest link: https://infokam.eu/blog/2017/04/12/previzioane/
Doar că lista mea e puțin diferită. De exemplu, specialiștii spun că vor dispărea atât meseriile de șofer de taxi, cât și cea de șofer de autobuz. Nu prea aș crede, discutăm în permanentă despre descurajarea transportului cu autoturisme. Păi, oamenii vor trebui totuși să se deplaseze și pe distanțe ceva mai mari, prea mici pentru avion sau tren, dar prea mari pentru biciclete , trotinete sau pe jos. Sau, există oameni trecuți de o anumită vârstă, nu poți cere unui om de 70-80 de ani să se plimbe cu trotineta sau bicicleta prin oraș. Și atunci se va folosi transportul în comun, fie taxi, fie autobuze. Și astea sunt conduse de șoferi, că până ajung aici mașinile alea autonome mai durează puțin.
***
O mulțime de vești bune la Timișoara. Banii vin grămadă, se reface perdeaua forestieră de protecție în Mehala, hoții și bandiții au înfundat pușcăria. Nu mai există nici un motiv pentru care lucrurile să nu meargă. Dar și dacă nu merg, feriți-vă, sunt deja grupuri care adună catran, din ăla folosit de drumari pentru a stropi șoseaua înainte de a turna asfaltul, și fulgi de polistiren, antialergici, să vă tăvălească prin ele dacă lucrurile nu vor fi făcute exact cum doresc timișorenii, ăia adevărați, că la ăia trebuie să vă gândiți, nu la cei care vin cu o geantă, stau 6 luni, mai vor și parcări, și pleacă mai departe spre vest.
Uite, un exemplu: eu nu aș fi suspendat-o pe fata aia. I-aș fi spus, ia mergi tu păpușică la atelierele ălora cu tramvaiele, pe Dâmbovița, caută un șef acolo, vezi că în fabrici șefii sunt îmbrăcați cu halate, în timp ce muncitorii au salopete, și află dacă pot ei să transforme 6 biciclete, să le facă ca astea din poze: https://infotimisoara.ro/si-cat-ar-fi-de-simplu-curatenia-pe-malurile-canalului-bega/
După aceea mergi și la oamenii ăia care mătură pe stradă, cauți și acolo un șef și îi spui că ai nevoie de 6 oameni vrednici care să știe să meargă cu bicicleta și să se ocupe exclusiv de malurile canalului Bega. Și când ai terminat și întregul sistem de curățenie pe malurile Begăi e funcțional, adică înainte de Paște, vii și ne arăți.
***
Astăzi, la finalul articolului, veți vedea un fel de reclamă, Dar nu e propriu-zis o reclamă, pentru că o publicăm fără ca cineva să ne dea vreun bănuț pentru asta. Mai mult, oamenii ăia, habar nu am cine sunt, nici nu știu încă că noi le-am făcut reclamă.
Dar ideea mi se pare minunată. Un joc în care, atât copiii cât și părinții lor pot să asambleze din niște piese din carton clădiri din centrul Timișoarei, așa cum eu în copilărie asamblăm avioane din plastic. Poate e puțin scumpuț, mă gândesc că în prima fază contează și volumul vânzărilor, dar nu așa trebuie să gândim. Imaginați-vă ce momente minunate veți petrece alături de copilul dumneavoastră construindu-vă propriul Corso. Eu, când am citit prima oară pe Facebook despre această jucărie m-am și uitat prin camerele de la firmă unde s-ar putea așeza chestiile astea atât de decorative. Mă mai gândesc, dar probabil o să cumpăr și eu un set, urmând ca după aceea să-l completez pe măsură ce mai apar noi clădiri.
***
Publicația infotimisoara.ro nu este cea mai mare publicație locală din România, dar vă garantăm că e cea mai corectă și independentă.
🔸SUSȚINE și tu, dacă poți, publicația InfoTimișoara –> https://www.patreon.com/infotimisoara
***
Ultima predicţie a lui Bill Gates: Până la sfârşitul anului 2022 ar trebui să revenim la normal
***
Avertizare de la specialiști: în cinci ani, aceste meserii nu vor mai avea căutare
Dacă vă gândiți la o schimbare de carieră sau constatați un declin rapid în domeniul în care activați acum, este vital să luați în calcul viitorul profesiilor. Unele industrii și sectoare cresc accentuat în economie, iar multe altele au o perspectivă sumbră, care le amenință cu dispariția.
***
Cum arată Nüwa, oraşul sustenabil proiectat să asigure viaţa pe Marte VIDEO
Firma de arhitectură ABIBOO a prezentat proiectul unui oraş pe Marte care ar urma să fie construit pe Tempe Mensa, un versant al Planetei Roşii, începând din 2054. Planul ţine cont de condiţiile propice unei existenţe pe Marte, în care rezidenţii trebuie să fie feriţi de frig extrem, radiaţii şi, totodată, să aibă acces la lumină solară pentru culturi.
***
Maşinile Google Street View se întorc în România şi vor ajunge, în următoarele luni, în peste o sută de localităţi, cu scopul de a actualiza imaginile Street View din oraşe, şosele şi autostrăzi pe Google Maps, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă compania de tehnologie. Preluarea de imagini 360 de grade Street View în România va începe vineri, 26 martie, iar maşinile Google vor acoperi zone şi localităţi din toată ţara, de la Bucureşti, Constanţa, Călăraşi, Ploieşti, Oneşti sau Paşcani, până la Sibiu, Cluj, Sighetul Marmaţiei sau Arad. Cu ajutorul Street View, oamenii pot vizualiza imagini din numeroase locuri ale lumii, fie şosele, oraşe, monumente istorice, repere culturale, natura sălbatică (pe pământ, pe sau în apă) şi chiar spaţiu. Serviciul este disponibil şi în Google Earth şi aplicaţia Google Maps pentru telefoanele mobile. Potrivit sursei citate, Google a preluat peste 16 milioane de kilometri de drumuri cu imagini Street View, o distanţă care ar putea înconjura globul de mai mult de 400 de ori. Serviciul Street View este disponibil în România începând cu anul 2010, când au fost publicate primele imagini din cele mai importante oraşe pe Google Maps. Acoperirea Street View la nivelul întregii ţări s-a realizat în acel an, atunci când au fost preluate imagini de pe 40.000 de km de drumuri, 39 de oraşe şi sute de obiective turistice.
***
Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat astăzi, la finalul ședinței de Guvern, noile restricții impuse pentru a limita răspândirea COVID. Măsurile au fost stabilite în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, atunci când aceasta depășește pragul de 4, respectiv pragul de 7,5.
Raed Afarat a anunțat că vineri, 26 martie, se va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern care prevede noile restricții, subliniind că localitățile trebuie să aplice imediat aceste măsuri.
***
Tudor Benga (USR): „Guvernarea nu merge deloc bine si nici coalitia. Nu facem reformele mari”
Deputatul USR PLUS Tudor Benga se declara nemultumit de adoptarea prevederii conform careia magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM, adaugand ca actuala coalitie nu realizeaza „reformele mari” promise in campanie.
„Am inghitit proverbiala broasca din politica. De fapt am inghitit ditamai broscoiul. Da, am desfiintat SIIJ-ul, acest Frankenstein cu care Dragnea si PSD-ul au vrut sa puna definitiv justitia cu botul pe labe. Insa avizul ala al CSM-ului pe care l-am acceptat la schimb e tot o relicva de spatiu ex-sovietic care n-are nici in clin nici in maneca cu justitia independenta dintr-o tara civilizata.
***
Hârtia igienică ar putea fi următoarea victimă a crizei de containere
***
Sorin Popliuc, director şi realizator de programe la postul de radio Smile FM Vaslui, acuză că s-a prezentat cu dureri de cap la Spitalul Judeţean Vaslui, însă cei de acolo l-au internat şi l-au tratat pentru afecţiuni psihice. Ulterior, bărbatul a ajuns la Spitalul de Urgență Nicolae Oblu, din Iași, unde a fost diagnosticat şi tratat pentru meningită, transmite Antena 3.
Sorin Popliuc, director şi realizator de programe la postul de radio Smile FM Vaslui, a povestit în direct experiența medicală traumatizantă pe care trăit-o la Spitalul Județean Vaslui.
***
***
Crește perdeaua forestieră din zona Mehala
Vor fi plantați 10.000 de puieți de cer. Arborii sunt donați Primăriei Timișoara de Direcția Silvică Timiș. La prima ședință de Consiliu Local, aleii vor aproba donația.
”Având în vedere importanţa Perdelelor Forestiere de Protecţie, care în zonele de câmpie cu suprafeţe reduse de pădure, au o influenţă deosebit de favorabilă asupra mediului înconjurător, prin protecţia climatică ce o asigură, prin rolul de a reduce viteza vântului, prin rolul depoluant şide recreare pentru polulaţie, Direcţia de Mediu a început din anul 2001 crearea unei Perdele Forestiere de Protecţie între Calea Torontalului şi strada Ovidiu Balea. Din anul 2001 până în 2017, Direcția de Mediu a efectuat în fiecare an, plantări în completare la Perdeua forestieră de protecție, o parte din puieții plantați, provenind din sponsorizări de la Direcția Silvică Timiș”, se arată în proiectul de hotărâre.
***
TIMISOARA. Putine proiecte concrete, multe dorinte de studii si continuarea lucrarilor ramase din „greaua mostenire”. Asa poate fi caracterizat bugetul local al Timisoarei in anul 2021, pe care primarul Dominic Fritz l-a prezentat pe scurt. Edilul a precizat ca anul acesta este asemanator, din punct de vedere al sumelor, cu cel din 2020, bazat insa […]
***
Autoritățile centrale au decis că magazinele se închid la ora 18 și intră în vigoare restricții de deplasare de la ora 20 acolo unde incidența este de peste 7,5 la mie toată săptămâna, iar acolo unde incidența este de peste 4 la mie, restricțiile sunt doar pentru weekend, a anunțat, joi seara, Raed Arafat. Până […]
***
SENTINTA. Peste 66 de ani de inchisoare pentru gruparea interlopa din Timisoara condusa de Lucian Boncu
Tribunalul Timis a pronuntat, astazi, dupa un an si jumatate de la arestarea membrilor gruparii interlope conduse de Lucian Boncu, sentinta in dosarul traficului de droguri de mare risc instrumentat de procurorii DIICOT Timisoara.
Reamintim ca sase dintre cei 13 interlopi retinuti in octombrie 2019 si trimisi in judecata in ianuarie 2020 au acceptat sa faca intelegeri cu procurorii si au mers pe procedura simplificata, recunoscand toate acuzatiile. Acestia au beneficiat de reducerea pedepselor.
Cum era de asteptat, cea mai mare condamnare a primit-o Lucian Boncu, in locuinta caruia din comuna Giroc procurorii au amplasat camere de supraveghere video si au obtinut probe zdrobitoare impotriva traficantilor si consumatorilor care s-au perindat pe acolo.
***
În urmă cu exact șase decenii se punea în funcțiune la Timișoara MECIPT-1 (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara), una dintre emblemele reușitei și gloriei Politehnicii timișorene, primul calculator alfa numeric și primul din mediul universitar din România, al doilea din țară după cel de la Institutul de Fizică Atomică.
Viteza de procesare a calculatorului făcea ca unele programe să dureze ore întregi şi chiar zile. Lucra cu 50 de operaţii pe secundă, iar instrucţiunile erau formate din 15 cifre binare. Programele se introduceau cu bandă perforată. Pe post de imprimantă funcţiona o maşină de scris obişnuită, deasupra tastelor fiind montate nişte relee sub forma unor bastonaşe. Cu MECIPT-1 s-a proiectat cupola pavilionului expoziţional Bucureşti (Romexpo), s-a proiectat barajul Vidraru, realizat în 1965 pe râul Argeş, noua reţea de apă din Arad, s-a automatizat producţia la Fabrica de Bere şi s-au proiectat o mulţime de clădiri.
***
***
Am renunțat la tot ca să devin ghid în Coreea de Nord
Misterul care înconjoară Coreea de Nord e persistent, dar documentarele despre această națiune sunt, din păcate, foarte plictisitoare. Vezi de obicei aceleași interdicții dezvăluite de aceiași jurnaliști care încearcă să dezlege un mister de care toată lumea e oricum conștientă.
Un videoclip cu acordeoniști din Phenian care cântă „Take on Me” deja spune mai multe decât orice documentar. Dar e foarte complicat să obții informații de calitate fără să iei legătura cu cineva de acolo – ceva relativ imposibil. Din motive evidente, fotografiile pe care le găsești pe rețele geolocalizate în Coreea de Nord sunt aproape toate postate de turiști. Printre aceste fotografii cuminți, cele pe care Zoe Stephens le postează pe contul ei de Instagram ies în evidență, pentru că surprind niște momente mai rare și interesante din regatul izolat. Născută în Marea Britanie, Zoe a locuit în China și apoi a devenit ghid turistic în Coreea de Nord. În timpul ei liber, se ocupă și de un canal de YouTube pe care pune videoclipuri cu animale sau cu timelapse. În ultimii ani, numărul de turiști care vizitează Coreea de Nord a crescut, iar unii se întreabă dacă nu cumva asta e o nouă formă de propagandă a statului totalitar. Pentru Zoe, călătoriile în Coreea de Nord pot fi foarte etice.
În prezent, Zoe e izolată în Tonga, dar și-a făcut timp să îmi povestească despre munca ei, hobby-urile ei din Phenian și distanța pe care o menține vizavi de chestiunile politice.
Să trecem la subiect. Cum ai obținut jobul de ghid în Coreea de Nord?
Acum șase ani, eram în Japonia printr-un program de schimb de studenți. Pe atunci, Marea Britanie era în alertă după ce fusese ținta unor atacuri teroriste. Când colegii mei au aflat că vin de acolo, mi-au zis că e o țară periculoasă. Am fost șocată; de când era Marea Britanie considerată zonă de război? Atunci am realizat influența presei japoneze. Mi s-a părut interesant și m-am întrebat în ce alte țări ar zice presa să nu mergi și m-am gândit la Coreea de Nord. Șase luni mai târziu, am făcut prima mea excursie acolo. Apoi m-am întors în Marea Britanie, după care am făcut alte 30 de călătorii în Coreea de Nord.
***
Joseph Beyrle, singurul american care a luptat în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
A fost unul dintre primii soldați americani care au pus piciorul în Normandia în Ziua-Z, a fost luat prizonier de naziști, iar familia lui a fost anunțată că a murit, a evadat de două ori din lagărele de prizonieri germane, a fost prins și torturat de Gestapo. La a treia evadare, a reușit să întâlnească un batalion sovietic de tancuri și i-a convins să-i permită să lupte împreună cu ei împotriva naziștilor. Povestea parașutistului american Joseph R. Beyrle, poreclit „Jumpin’ Joe”, este absolut fascinantă. Din câte se știe până în prezent, el a fost singurul american care a luptat în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
***
Gen Înoată, Robertuțu Robert Niță (fostă golgheter la Foresta Fălticeni): „Mi-a zis cineva: «Ai văzut că Dorian Popa face 500.000 de euro pe an?». Și am întrebat: «Bă, dar nu vrea o gagică?“. El fiind mare, la 500.000 poate să mă ia de maimuțoi, ajutor de Dorian Popa. Păi, la banii ăștia pot să fiu orice. Ai înnebunit? Poate să îmi spună mie cățelul lui. Mă duc, mă plimb cu el. Latru, învăț să latru.“ (GSP, 16 martie) Hai să rămînem […]
***
Timișoara la cutie: Cartierul Cetate