România a anunțat oficial aliații NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al NATO.
Eu aș fi curios să aflu cine este România asta.
Pentru că până la un moment dat aveam impresia, așa am fost învățat, că „România” sunt vecinii mei, voi, cei care citiți acest text, eu, oamenii din această țară.
Dar iată că tot mai des aflăm că altcineva este „România”, cineva care îl propune pe actualul președinte să fie șef la NATO, sau cineva care a hotărât ca prețul energiei să fie liberalizat astfel încât o parte din banii plătiți de noi toți sub formă de impozite să ajungă în buzunarele unora, probabil cei care cred că ei sunt „România”.
Tare aș lua-o pe „România” aia de ciuf și să o dau puțin cu capul de pereți, să o întreb cine i-a dat ei dreptul să ceară și să hotărască în numele meu.
Dintr-un ziar aflăm că „un politician este exact atât de tâmpit ca votantul lui”.
Nu pot să fiu decât de acord cu această afirmație. Dacă cineva ne-ar lua pe toți românii și ar face un distilat din noi ar obține un politician român.
Dar, citind mai departe aflăm că autorul consideră că una dintre cauzele pentru care avem politicienii pe care-i avem ar fi că prea puțini români au studii superioare.
Adică sunt prea tâmpiți pentru a ști pe cine să voteze.
Aici apare un paradox.
Dacă ne uităm la politicienii ăia pe care noi, tâmpiții și proștii i-am votat, toți, fără nici o excepție, au studii superioare.
De exemplu, toți din Ministerul Finanțelor, cred că până și jandarmul ăla de la poartă, au studii superioare.
Și totuși au făcut e-factura. Și altele. Si nici nu-și dau seama că toată e-factura aia este ceva inutil, dacă vorbim despre combaterea evaziunii fiscale.
Omul ăla cu energia are studii superioare.
Până și judecătoarea aia care ieri a întrebat dacă ucisul e în sală are studii superioare.
Cum a ajuns femeia aia să fie judecătoare?
Păi simplu, ea săraca nu știa că e cum e.
Dar avea tupeu.
Și pentru că avea tupeu, s-a înscris într-un liceu, că dacă nu era tupeistă și era conștientă de adevărata ei valoare s-ar fi angajat necalificată la fabrica de ciment din localitate.
Iar după ce a terminat liceul s-a înscris la o facultate.
Acolo profesorii în loc să-i spună „du-te fată de aici că nu ai tu minte de facultate” au admis-o, au trecut-o în fiecare an, iar la sfârșit i-au dat și o diplomă care i-a permis să împartă dreptatea.
Și nu e singurul caz, în România sunt mii, zeci de mii de astfel de cazuri.
De aceea nimic nu merge, de aceea asfaltul se fărâmițează după 6 luni, podurile se dărâmă, copacii de pe străzi sunt toaletați de mor după aceea, de aceea tot ce se face aici costă mult mai mult decât în alte părți, justiția e cum e, sistemul de sănătate la fel, de aceea nimeni nu reușește să stârpească corupția sau evaziunea fiscală, de aceea avem cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană. Pentru că acestor oameni, 16% dintre noi, li s-a permis să termine o facultate. Și mulți dintre ei, când îi întrebi o chestie simplă, se uită la tine cu o privire goală de vezi prin capul lor ce este în spate.
Din păcate, și asta este ceva demonstrat științific, studiile nu te fac mai inteligent, este posibil să tocești pentru a trece examenele, dar asta nu înseamnă că vei și înțelege ceea ce ai tocit.
Degeaba învață un bou din ăsta să recite Luceafărul pentru că el nu va înțelege nimic despre viteza luminii și distanțe și altele.
Nu va înțelege nici măcar Teorema lui Pitagora, o să-ți recite poezia aia cu catetele pătrate și ipotenuza pătrată și ea dar când îl trimiți pe teren să măsoare două laturi ale țarinei și să o calculeze pe cea de-a treia, pe care nu o poate măsura cu ruleta pentru că e un râu acolo, nu va ști ce să facă. Iar povestea cu aria aceluiași triunghi probabil că e o chestie de doctorat, am aflat asta dintr-un alt articol al unui profesor universitar.
În momentul în care ai obținut diploma aia nu ești mai inteligent decât în momentul în care te-ai înscris în facultate. Sau în liceu.
Eu cred că nu ar trebui să ne mirăm de ce doar 16% din populație a terminat o facultate ci ar trebui să ne îngrijorăm că o parte din cei 16% au terminat o facultate.
Și pentru că spuneam mai sus că mulți dintre cei care termină o facultate sunt tâmpiți, iată o dovadă cât se poate de clară:
O țară întreagă, economiști, consultanți fiscali, angajați ai Ministerului de Finanțe sau ANAF, jurnaliști, sunt frământați de o întrebare: am nevoie sau nu am nevoie de e-factura.
Sunt nenumărate grupuri de discuții pe această temă în care specialiștii, cu toți absolvenți a unei facultăți, întorc pe toate fețele această dilemă.
Cu toate că răspunsul este extrem de simplu:
„Dacă ai cod fiscal românesc, ești obligat să faci e-factura, dacă nu, nu”.
Dar dacă aș scrie chestia asta într-o lucrare care se cere în facultate aș lua nota 2.
Nu pentru că răspunsul este incorect, ci pentru că nu am dezvoltat această temă pe minim 25 de pagini. Scrise cu diacritice.
Probabil asta și este marea problemă a acestei țări, că în facultățile românești nu suntem învățați să gândim, să reducem totul la forme simple și clare, ci suntem învățați să o aburim.
Iar consecința este că așa vom face toată viața.
De aceea avem legi care se bat cap în cap, de aceea Codul Fiscal e mai gros decât Coranul și mai are nevoie și de norme, când de fapt un cod fiscal corect elaborat nu ar trebui să aibă mai mult de o pagină: pentru că cei care s-au ocupat de aceste lucruri nu au fost învățați să se exprime coerent și să surprindă esența lucrurilor. Și nu au învățat pentru că nici profesorii lor nu și-au dat seama că importante nu sunt cele 20 de pagini de introducere, ci acel rând de la sfârșit, care este scris înaintea semnăturii.
În Recorder a apărut (în sfârșit) un articol despre imensa escrocherie cu suplimentele alimentare.
Dar să nu credeți că suplimentele astea alimentare sunt o invenție Ucraineană sau Rusească, așa cum se spune în articol.
Nicidecum. Plaga asta a apărut la noi încă de la începutul anilor ’90 și era promovată mai ales de firme occidentale, prin intermediul medicilor care primeau/primesc comision pentru prescrierea acestor rahaturi.
Dacă nu credeți, uitați-vă pe rafturile oricărei farmacii din țară. Nu veți vedea acolo penicilină, sau aspirină, sau alte medicamente testate de-a lungul timpului și care și-au dovedit eficiența.
Veți vedea nenumărate suplimente alimentare, elvețiene, americane sau de altundeva.
Iar când aveți o problemă și cereți sfatul farmacistului acesta vă va recomanda nu un medicament adevărat ci un supliment din ăsta.
Pentru că dacă adaosul comercial la un medicament este de câteva zeci de procente, adaosul la un supliment merge până la cer.
***
După mai bine de 50 de ani, uUn modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună
Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială, aselenizarea reuşită în noaptea de joi spre vineri (ora României) fiind o premieră pentru SUA de la zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani, scrie news.ro
Ce să știți despre încercarea de aterizare pe Lună de astăzi și cum să o urmăriți
Astăzi, Statele Unite își propun să facă un mic pas înapoi la suprafața Lunii.
Dacă totul merge bine, un robot de aterizare subtire numit Odysseus – proiectat și construit de o companie privată din SUA – va ateriza în apropierea polului sudic al Lunii în jurul orei 16:24, ora estică. Sonda, care transportă șase încărcături utile NASA plus câteva alte șanse, ar fi primul vehicul american care va atinge solul lunar de la aterizarea Apollo 17 în 1972.
Transmisia în direct a aterizării va fi transmisă pe NASA TV începând cu ora 15.00
Cercetătorii americani au descoperit că poluarea aerului cu particule fine de funingine (PM2.5), rezultate din arderea benzinei, motorinei sau uleiului, nu este sigură nici măcar în cantități mici. Odată inhalate, aceste particule pot declanșa diverse probleme de sănătate, care afectează persoane din toate grupele de vârstă. Chiar și expunerea minimă poate afecta sistemul cardiovascular și respirator.
Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării
Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra directivei privind calitatea aerului care aduce mai multe îmbunătăţiri şi drepturi pentru cetăţeni, asigurând un aer mai curat şi prevenţie împotriva bolilor pulmonare foarte grave cauzate de poluare, informează într-un comunicat eurodeputatul Nicu Ştefănuţă, negociator din partea grupului Verzilor în acest dosar.
Noul președinte al Ungariei va fi președintele Curții Constituționale
Tamás Sulyok, președintele Curții Supreme, îi urmează lui Katalin Novák, care a demisionat recent din cauza unei decizii nefericite de grațiere.
Alegătorii americani sunt în general sceptici că preşedintele american Joe Biden este apt mintal să deţină un al doilea mandat, iar majoritatea consideră că potenţialul său rival, republicanul Donald Trump, este la rândul său inapt psihic pentru a prelua fotoliul de la Casa Albă, conform unui sondaj al Universităţii Quinnipiac publicat miercuri, relatează dpa, potrivit Agerpres.
Klaus Iohannis rămâne jupânul României
Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii PNL și PSD s-au prezentat în fața presei cu un sondaj, prin care demonstrează că 53 % dintre români sunt de acord cu organizarea celor două scrutinuri, în aceeași zi.
România a anunțat în mod oficial aliații NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al NATO, au transmis surse guvernamentale pentru G4Media.ro. Informația a fost dezvăluită de către jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba, într-o postare pe X.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a statuat, printr-o Decizie emisã recent, că legile care impun furnizorilor de telecomunicații să păstreze, fără discernământ, conținutul și datele de comunicații pentru anumite perioade de timp, iar apoi să le furnizeze serviciilor de informaţii, împreună cu cheile necesare pentru decriptarea mesajelor electronice private, încalcă articolului 8 din Convenția […]
Un politician este exact atât de tâmpit ca votantul lui! Sau de deștept!
Una dintre cele mai vânturate ziceri din viața politică românească trimite la lipsa tot mai acută de valoare a clasei noastre politice. Că avem o clasă politică tot mai coruptă, tot mai lacomă, o clasă politică agresivă, vulgară, semianalfabetă, știți dv., cu tot ce e mai rău pe lumea asta. Și că, dacă privim în trecut, vine vorba că, imediat după 1989, cu totul altfel erau politicienii români. Și la Centru, și în teritoriu. Mă rog, perspectiva aceasta din urmă, idilică și romantică, aș opina că poate merge la capitolul amintiri din copilăria clasei politice românești, așa că nu mai insist. După cum, cred că diagnosticului cu privire la valoarea clasei noastre politice, deși este exact în constatare, îi lipsește un mic, dar covârșitor „detaliu”: clasa politică românească este exact, dar exact după chipul și asemănarea votanților ei. Atenție, nu spun după chipul și asemănarea electoratului, fiindcă ar fi nedrept.
România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata anuală a inflaţiei a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar şi în creştere faţă de luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate, joi, de Eurostat. […]
Cristian Tudor Popescu a reacționat dur după ce PNL și PSD au decis comasarea alegerilor europarlamentare cu listă comună și alegerile locale prin forțe proprii.
Astăzi a avut loc primul termen în procesul şoferului drogat care, în august anul trecut, a ucis doi tineri și a rănit alți trei, într-un accident cu maşina, lângă 2 Mai.
Mega-escrocheria suplimentului alimentar: milioane de euro făcute cu minciuni pe internet
- O rețea internațională coordonată din Rusia și Ucraina vizează românii vârstnici cu o înșelătorie masivă în care oamenii sunt încurajați cu reclame false postate pe internet și convinși să nu mai ia tratamente prescrise de medici și să ia în schimb suplimente alimentare false care le pot pune viața în pericol.
- Se fac zeci de milioane de euro, iar principalele victime sunt pensionarii și alte persoane care nu cunosc internetul sau nu au experiență în verificarea informațiilor. Pe ele sunt folosite cele mai avansate metode de manipulare: site-uri web ale instituțiilor precum Ministerul Sănătății sunt clonate, identitățile medicilor sunt furate pentru a face să pară că ar susține suplimentele false și aplicații care maschează originea telefonului. apelurile sunt folosite pentru a împiedica victimele să urmărească persoanele care le-au vândut produse.
- Rețeaua folosește cercetările de piață privind incidența geografică a bolilor și frecvența căutărilor pe Internet pentru diferite afecțiuni. Industria de publicitate falsă a folosit aceste informații pentru a crea suplimente alimentare și tehnici de manipulare pentru aproape orice afecțiune, de la diabet și hipertensiune arterială până la prostatita și hemoroizi.
Agenția Națională a Medicamentului anunță noi măsuri pentru prevenirea apariției unor afecțiuni grave, precum autism, ADHD sau dizabilitate intelectuală, la copiii concepuți de bărbați tratați cu medicamente care conțin valproat, chiar și cu 3 luni înainte de concepție.
Iluziile pierdute ale României interbelice (2)
Modernizarea instituțiilor statului român dintre cele două războaie funcționa bine în vorbe, de fapt însă lucrurile mergeau încet și adeseori anapoda. În anii ’20, mai ales, improvizația ținea locul măsurilor strategice și în Basarabia, și în Transilvania. Funcționarul român, cel ce ar fi trebuit să o aplice și să dea exemplu pentru aplicarea modernizării, avea o imagine detestabilă. Amploaiații erau caii de bătaie ai publicațiilor satirice pentru lenevie, incompetență și corupție. Mulți dintre ei își meritau renumele, încît din cauza lor nu se auzeau nemulțumirile funcționarilor bine pregătiți, care duceau în spate cohorta nepricepuților. Cu salarii la limita supraviețuirii și aflați la cheremul șefilor numiți politic, adeseori mai incompetenți decit cei pe care-i conduceau, funcționarii publici n-aveau un statut care să-i apere de abuzuri. Aveau să fie plătiți mai bine și să li se statueze drepturile de-abia în 1923, iar asta după ce au făcut greve. Rămăseseră însă printre ei suficienți încurcă-lume, încît revistele satirice să-i păstreze în colimator.
un exemplu concret cum ANAF îi aburește pe contribuabili
O asociație de proprietari a primit trei răspunsuri diferite de la ANAF în chestiunea E-Factura. Oamenii sunt bulversați. Implementarea sistemului e-Factura generează dificultăți semnificative pentru asociațiile de proprietari, care se confruntă cu o serie de neclarități și interpretări contradictorii.
Primăria vrea să extindă rețeaua de iluminat public în zona Dorobanților
Primăria vrea să extindă rețeaua de iluminat public în zona Dorobanților
Ce facem astăzi, 23 februarie 2024, în Timișoara?
Vineri puteți merge la spectacole de teatru, proiecții, un concert rock sau la o dezbatere despre modă.