Toată lumea e șocată de ceea ce s-a întâmplat ieri la cehi, când un tânăr a împușcat și a rănit nenumărați oameni, dar chestia asta nu a fost ceva chiar de neașteptat.
În primul rând Praga este renumită pentru numărul mare de sinucideri.
Adică pe cehi îi cam apucă ușor amokul.
L-o fi apucat și pe ăsta, cine știe ce problemă a avut și a dorit să se răzbune pe omenire, să-i ia și pe alții cu el dacă tot pleacă.
După aceea, la 10.2 milioane de locuitori cehii au 307000 de proprietari legali de arme.
Poate că atunci când ai o armă, sau mai multe, ăsta cu împușcăturile de ieri avea mai multe arme de foc, toate deținute legal.
Și nu este prima oară că s-a întâmplat așa ceva, chiar destul de recent, în 2015, un bărbat a împușcat 8 persoane într-o cârciumă înainte de a se sinucide. Și ăla avea mai multe arme, tot legale.
Prietenul nostru Adrian Bența critică sistemul fiscal, Dragoș Damian critică sistemul de învățământ, Costi Rogozanu, despre care nu știu niciodată când publică ceva, nu a criticat nimic astăzi. Pe sistemul de sănătate nu mai e nevoie să-l critice nimeni, știm și fără ziare cum e acesta.
Cine a tras în noi în 16-22 a tras și după aceea.
Păi era și normal, nici nu ar fi fost nevoie să cercetezi un dosar, cine a trăit în vremurile alea știa că în afară de armată, miliție, securitate, gărzile patriotice și vânători nu exista cineva care să fi avut vreo armă de foc.
Ar fi trebuit să învățăm ceva din asta, că toate serviciile și instituțiile astea cu arme sunt ca niște câini, îi hrănești, îi îngrijești dar îi ții închiși undeva și le dai drumul numai când vine hoțul.
Pentru că altfel poate te mușcă pe tine.
Din păcate nu ne-am învățat minte, ăștia cu toții au acum, la 34 de ani după ce ne-au împușcat, o putere infinit mai mare decât cei de dinainte.
Domnul Ciolacu spune că dacă experții de la parchete îi spun că nu e bine cum vrea el schimbă legea aia prin care îi iartă pe evazioniști.
Păi, domnu’ Ciolacu, eu nu sunt expert dar pot să vă spun că nu e bine.
Pentru că evazionistul, dacă știe că face pușcărie, poate se mai ferește să facă ce face, pentru că riscul e mare.
Așa cum doriți dumneavoastră, el fură, că oricum nu-i face nimeni nimic.
Dacă îl prinde, asta e, dă banii înapoi.
Dacă nu, rămâne cu banii.
Nu știu cine e boul care vă învață toate prostiile pe care le faceți în ultimul timp, dar să știți că nu vă învață bine, ăia care vă învață sunt plătiți de ăia care vor să plătească cât mai puține impozite și să v-o tragă.
Eu în locul dumneavoastră știți ce aș face?
I-aș da afară pe toți consilierii ăia pe care-i am și uite, l-aș lua să mă consilieze pe Adrian Bența, omul ăsta e un renumit specialist care știe cu ce se mănâncă finanțele de la contabilitatea de butică până la vârf.
De exemplu, cu impozitul ăla pe profit sau pe venit, omul ăsta are dreptate.
1% sau 3% din venit, adică din tot ce vinzi, este mai mult decât nimic.
Chiar dacă într-o lună ai vândut numai de 10 lei, o Cola din aia, tot dai 3 lei impozit.
Pe când cu impozitul pe profit e cu totul altă treabă, am vânzări de 100000, deci ar fi vreo 16000 impozit pe profit, dacă nu am și alte cheltuieli, dar la sfârșitul lunii în loc să dau la stat îmi cumpăr o chestie sau mai multe chestii care însumate costă 16000, că nu pot să-mi desfășor activitatea fără lucrurile alea. De exemplu, trebuie să-mi duc viitorii parteneri de afaceri la o masă. Și s-au dus 16000.
Și profitul ajunge 0.
Iar impozit din zero e tot zero. Dacă nu credeți puneți mâna pe un calculator din ăla de buzunar și faceți socoata.
L-aș lua consilier și pe Dragoș Damian, care știe cu ce se mănâncă economia de piață și care sunt nevoile celor care produc ceva în țara asta, pe Costi Rogozanu, că omul ăsta a înțeles cum e cu stânga și cu dreapta, mai sunt și alții. Și nu numai că i-aș lua consilieri, dar le-aș și asculta sfaturile.
Cineva spune într-un articol că generația cea mai bine educată a fost cea din anii ’80.
Autorul face însă o confuzie, confundă IQ-ul cu educația.
Cele două nu sunt același lucru. Inteligența e una și educația e alta.
Și dacă ne uităm puțin în istoria relativ recentă a lumii vedem că o mulțime de oameni care nu prea au făcut multă școală au făcut multe lucruri importante pentru omenire.
Dar puteți să faceți o statistică, avem olimpicii cu care ne tot lăudăm.
Ia vedeți, olimpicii ăștia bine educați, ăia din anii ’80, ce au realizat în viață. Ce procent din ei au făcut invenții și inovații importante pentru omenire?
Că dacă au ajuns niște birocrați undeva, fie aici fie în altă țară, nu prea a avut mare folos toată olimpiada aia.
Despre Antonescu sper că e convinsă toată lumea că a fost un iresponsabil.
Că, a fost la fel ca la nemți, dacă ei/noi nu am fi mers la ruși să facem ce am făcut, poate nici rușii nu ar fi venit la noi.
Dar, din textul lui Ion Cristoiu mi-a plăcut cel mai mult ceea ce spunea Arghezi despre Vasile Alecsandri:
„Bineînţeles că poezia lui Vasile Alecsandri a căpătat de la îndestulările poetului un surîs prea des fericit şi o dulceaţă idilică puţin cam iritantă. Marele nostru poet acuarelist ar fi fost dispus să parfumeze şi caprele, ca să obţie o aromă uniformă a naturii. Incontestabil că viaţa de proprietar cu venituri şi funcţia de ministru, cum a fost Alecsandri, se împacă mai intimi cu mierea decît cu amărăciunea.”
Spun unii într-un ziar, nici nu mai are rost să vă pun aici articolul, că „Experții au folosit tehnologia care stă la baza ChatGPT, cel mai cunoscut chatbot AI din acest moment și au realizat un calculator care prezice durata de viață a oamenilor. Potrivit dezvoltatorilor, s-a creat un nou algoritm, care selectează detalii din viața unui om. Pornind de la aceste informații, calculatorul poate prezice precis când va muri cineva, scrie New York Post, Acest text a fost copiat de pe Ziare.com A apărut calculatorul care îți prezice când mori.”
Eu nu prea cred orice știre așa că l-am întrebat pe cel mai în măsură să-mi răspundă, chiar pe ChatGPT.
Iată ce mi-a răspuns:
„Nu, nu există modalități științifice sau exacte de a prezice cu precizie data sau vârsta la care cineva va muri pe baza unor întrebări specifice sau a unor calcule. Procesul de determinare a duratei vieții unei persoane este extrem de complex și este influențat de o varietate de factori, inclusiv genetici, stil de viață, mediu, sănătate și alți factori imprevizibili.
Orice încercare de a prezice durata vieții unei persoane pe baza unor întrebări sau calcule simpliste este inexactă și neprofesionistă. Medicina și știința sunt capabile să evalueze riscurile pentru sănătate și să ofere estimări generale, dar niciun sistem sau întrebări standard nu pot determina cu exactitate momentul sau vârsta la care cineva va muri.”
De altfel există astfel de „teste” de când au apărut calculatoarele.
Te întreabă programul ăla cât umbli pe jos în fiecare zi, ce meserie ai, cât dormi în fiecare zi, dacă fumezi sau nu, chestii din astea.
După care îți dă un răspuns.
Și în laptopurile alea folosite pentru biorezonanță era o chestie din asta.
Era în perioada în care chestia asta începuse să fie promovată în rândul medicilor de la noi. Veniseră doi „specialiști” din Ungaria, medici amândoi, să demonstreze ce minunate sunt căcaturile alea.
Era și un neurolog de aici, destul de cunoscut, căruia i s-a părut o oportunitate minunată să pună pacienții să țină doi electrozi în mână și laptopul să le dea diagnosticul, după care medicul să le ia banii.
Și m-a invitat pe mine să fiu cobai.
M-am dus, că eu sunt curios de felul meu și îmi place să testez tot felul de chestii.
Am ținut electrozii ăia în mână vreo jumătate de oră, s-au uitat ei pe laptop, după care mi-au pus întrebările alea pentru a stabili care va fi durata de viață.
Când le-am spus că fumez două pachete de țigări pe zi de la vârsta de 14 ani li s-a stricat ălora laptopul. Dar înainte de asta apucase să afișeze că trebuia să mor înainte de a mă naște.
Probabil că nici nu ar fi trebuit să mă nasc, totul a fost o eroare a universului.
Așa că sunt împăcat, indiferent când voi muri, sunt în câștig.
***
”Nu îi vom abandona pe ai noștri”
Tocmai se desfășoară negocieri dure ruso-americane cu privire la cum ar trebui să arate lumea post-război.
Teoria maximalistă a celor două extreme din spațiul public arată fie o prăbușire a dolarului și implicit a economiei SUA, simultan cu înaintarea trupelor rusești până la granița cu Rep. Moldova, fie un colaps al Rusiei, cu recuperarea teritoriilor pierdute de Ucraina. Ambele viziuni sunt foarte puțin probabile.
Un punct de vedere de Rüdiger Rauls (Germania)
Rușii înaintează pe frontul din Ucraina, în timp ce armata ucraineană continuă să se retragă. Odată cu căderea Ucrainei, Occidentul politic se așteaptă ca rușii să atace alte țări NATO. Pentru restul lumii, în afara Occidentului politic, rușii vin ca parteneri politici sau economici, ca investitori sau ca mediatori în conflicte.
Când sare bugetul în aer? Și mai ales cum?
Opoziția a descoperit și analiștii au confirmat că deficitul bugetar al României va fi, anul următor, dublu față de cel prognozat de experții sau așa-zișii experți ai Ministerului Finanțelor. Eroarea este fundamentală. Nu știm dacă e intenționată sau nu. Dar ea va genera cu siguranță o veritabilă explozie la nivelul finanțelor statului, cu grave repercusiuni politice și sociale.
Fatala eroare, intenționată sau neintenționată, îl are drept autor pe domnul Marcel Ioan Boloș, ministrul Finanțelor Publice. Este cazul să precizez că anterior acesta a deținut importanta poziție de ministru al Proiectelor și Fondurilor Europene, a răspuns de PNRR și a înregistrat întârzieri la aproape toate capitolele Planului Național de Redresare și Reziliență. Nu încerc să-i fac un proces de intenție. Însă dezbaterile din Parlament au scos la lumină un adevăr crunt. Bugetul României este construit greșit, tocmai pornind de la faptul că prognoza asupra deficitului a fost calculată la jumătate față de deficitul real. Ce înseamnă asta?
Adrian Bența: Peste 6 luni o să ne roage să înființăm microîntreprinderi!
Prezenta opinie nu este un atac împotriva unei persoane, ci este o analiză din perspectiva unui proprietar de microîntreprindere ce are o părere diferită față de persoanele ce au redactat ultima ordonanță „trenuleț” prin care s-a limitat deținerea unei persoane asupra unei singure microîntreprindere.
Parlamentul are în dezbatere un proiect de lege nou-nouț, inițiat de mai mulți deputați PNL, prin care se dorește autorizarea Poliției de Frontieră, a Jandarmeriei Române și a Inspectoratului General pentru Imigrări de a fotografia, filma și înregistra în spațiul public fără consimțământul persoanelor vizate.
SRI se face contabil. Guvernul pune sub ochii agenților toate datele despre bani ale statului
Toate datele financiare, fiscale și vamale centralizate de Ministerul Finanțelor în sistemele informatice proprii vor fi stocate într-un așa-numit „hub financiar”, implementat de Regia Autonomă Rasirom, firma oficială a Serviciului Român de Informații.
Premierul Marcel Ciolacu se declară dispus să facă un pas în spate și să modifice legea amnistiei evazioniștilor, al cărei inițiator a fost alături de Nicolae Ciucă și care prevede că cei ce încalcă legea, dar achită prejudiciul, mărit acum la 1 milion de euro, scapă de pușcărie. „Dacă de la parchete îmi vine că nu este bine, nu am nicio problemă să modificăm”, a spus Ciolacu, care își apără legea dându-i exemplu pe Messi și pe Shakira.
Cât costă certificatul digital calificat pentru a depune e-Factura la ANAF de la 1 ianuarie 2024
Ca să depui e-Factura de anul viitor la ANAF, obligație a tuturor companiilor, PFA și ONG-uri, ai nevoie neapărat de un certificat digital calificat. Acela este necesar pentru Spațiul Privat Virtual (SPV).
Au trecut 34 de ani de la momentul Decembrie 1989. Au fost zile de mare tensiune, zile de teroare, poporul român și-a strigat libertatea în stradă. Cu un preț prea mare pentru a fi vreodată […]
22 decembrie 1989 este data la care o grupare politico-militară ante-constituită, formată în jurul lui Ion Iliescu, a preluat puterea în România printr-o lovitură de stat militară. Este momentul în care la nivelul întregii ţări a fost declanşată o amplă…
Fericiți dar nemulțumiți cu viața?
Te poți afla simultan, ca popor, în topul fericirii și al nemulțumirii cu viața pe care o duci? Nu, din simplul motiv că cele două stări de spirit sunt puternic asociate, pozitiv. Dacă nu ai cu ce îți plăti facturile lunare poți fi foarte mulțumit sau mulțumit cu viața pe care o duci? Iarăși, nu, pentru că bunăstarea subiectivă nu vine din senin ci este o reflectare a celei obiective. Întrebările nu sunt globale, pentru oriunde și oricând. Se referă la românii care trăiesc în spațiul Uniunii Europene (UE), astăzi. Și nu sunt retorice. Pornesc de la dezbaterea pe care o inițiază, la început de decembrie 2023, despre fericire-satisfacție, un jurnal britanic (The Independent), preluat de mai multe medii de comunicare din România, consonant cu abordarea britanică (DG24, Libertatea etc.) sau disonant (Speranța TV, DCNews, LinkedIn etc.).
Care a fost generația cel mai bine educată în România? Răspunsul unui profesor specializat în psihologie organizațională
Managerul Spitalului Colentina, George Cristescu, a fost condamnat joi, 21 decembrie, de Tribunalul Bucureşti, la 3 ani de închisoare cu suspendare în cazul mitei date fostului adjunct al ASSMB, Cristian Plută, pentru a fi numit în funcție, după ce și-a recunoscut fapta, a relatat Agerpres.
Dragoș Damian, CEO Terapia: ”M-am săturat de reforma din educație!”
Odorheiul Secuiesc. România Educată. Grevele profesorilor. Mașînărie de meditațîi care a devenit un sistem de educație în sistemul de educație.
Foști miniștri ai educației care au distrus învățământul profesional. Sistem academic copleșit de sinecuri politice și de familie, fără legătură cu piața muncii. Absolvenți de limbi străine care lucrează la mall. Foști miniștri ai educației care au fost miniștri ca să-și tragă fonduri europene în folos personal.
Fondul clasei, atențiile pentru profesori. 35 de mii de studenți români în Olanda. Brain drain cu complicitatea sistemului academic – pregătim ingineri în facultăți cu predare în limba germană. Șmecherii cu cornul și laptele.
Sistemul privat de învățământ care căpușează sistemul public de învățământ. Cultura „Dorel”, ești de ocară dacă vrei să devii meseriaș.
Foști miniștri ai educației care știu ce este de făcut după ce au fost miniștri ai educației. Școli cu trei schimburi, școli fără elevi. Modelele de viață sunt influencerii de pe rețelele de socializare.
Cel mai mare NEET din UE în categoria de vârstă 16-25 ani – tineri care nu muncesc, nu învață, nu sunt într-un sistem de instructaj. Școală altfel la mall, la filme și în excursii, nu în fabrici, pe șantiere sau în ferme.
Infrastructură școlară construită de Elena și Nicolae Ceaușescu. Șmecherii cu manuale școlare. Creșteri de salarii la profesori fără stabilirea unor criterii de performanță. Zero cercetare și dezvoltare. Părinți care își pregătesc din grădiniță copiii să plece în străînătate.
Unde se duc 140 milioane lei pe care îi plătesc anual în taxe, impozite și contribuții? Autobuze școlare cu 400.000 de km la bord. Profesori tineri demotivați, profesori seniori în burn-out, 30% din profesori la vârsta de pensionare. Șmecherii cu materiale de construcții care duc la tragedii.
România Educată. Odorheiul Secuiesc.
Sezonul sărbătorilor de iarnă, adesea prezentat ca un simbol al bucuriei, festivităţii, liniştii şi păcii interioare, ascunde o poveste mai profundă şi mai complexă, care adesea se transformă într-o sursă de stres şi anxietate întrucât aşteptările ridicate legate de cadourile perfecte, masa festivă ideală şi decorarea casei pot crea o presiune enormă, afirmă dr. Bianca Augusta Oroian, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
O fată de 14 ani, însărcinată, s-ar fi aruncat de la etajul 2 al unui centru de stat din Zalău: ”Un copil m-a rugat să fac public acest caz”
Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie Vişinel Bălan atrage atenţia joi seară, 21 decembrie, asupra unei situaţii ”alarmante” din judeţul Sălaj.
”Alarmant. Astăzi am aflat despre o fetiţă de 14 ani, însărcinată, care s-a aruncat de la etajul 2 al centrului ”Speranţa” din Zalău, care aparţine DGASPC Sălaj”, a scris, pe Facebook, fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
Vişinel Bălan a precizat că un copil i-a cerut să facă publice informaţiile.
”E şocant să aflăm că se încearcă muşamalizarea acestui caz. Un copil mi-a scris şi m-a rugat să fac public acest caz pentru că se teme că prietenei ei i se va muşamaliza situaţia. E revoltător când protecţia şi siguranţa copiilor sunt puse în pericol”, a mai transmis Vişinel Bălan.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com O fată de 14 ani, însărcinată, s-ar fi aruncat de la etajul 2 al unui centru de stat din Zalău: ”Un copil m-a rugat să fac public acest caz”
Judecătoria Satu-Mare a pronunțat recent o primă sentință într-un dosar de vătămare din culpă în care a fost trimis în judecată un bărbat acuzat că a rănit grav o tânără de 29 de ani după ce i-a aruncat o petardă în ochi. Bărbatul a fost condamnat la 10 luni de închisoare cu suspendare cu amânarea aplicării pedepsei și obligat să achite daune morale de 20.000 de euro. Sentința nu este definitivă.
Ion Cristoiu: Mareşalul Antonescu proclamă pe ruşi drept duşmanii de veacuri ai României
TIMISOARA. S-au incheiat operatiunile de mutare a sinelor de tramvai pe bulevardul Cetatii unde in urma cu aproape 3 saptamani, la probe, s-a constatat ca liniile erau prea aproape de un stalp, iar garniturile nu puteau trece. CITESTE SI: Curiosii, alungati cu lopata. Muncitorii sparg betonul la intersectia Cetatii cu Torontalului in Timisoara ca sa […]
Ce facem astăzi, 22 decembrie 2023, în Timișoara?
Vineri, 22 decembrie, puteți merge la spectacole de teatru, concerte sau la petreceri în oraș. Continuă Târgul de Crăciun din centru.