Știrea zilei este că după ce carantina nu a mai fost prelungită, ulterior a fost prelungită cu 72 de ore. Sună ca un fel de „las’ că vă arăt eu cine-i mai tare”.
De fapt, constat că aceste carantine nu se declară ca urmare a deciziei unui sistem de alertă care să se bazeze pe niște date care să fie dincolo de orice îndoială, sau prin hotărârea unui conclav format din specialiști în transmiterea microorganismelor sau ceva de genul ăsta, nu, carantinele se declară în funcție de votul unor politicieni. Linberalii votează ca localitățile conduse de primari USR să intre în carantină și invers. Parcă trăim într-o comedie care se numește Idiocracy.
Cineva va răspunde poate că, bine, dar noi politicienii ne bazăm pe niște cifre.
Ia să vedem noi pe ce cifre se bazează politicienii. Dacă vă uitați la cifrele alea, veți vedea că în Timișoara cifrele sunt mari, 7, 8, 9, dar la Bacău sau la Botoșani sunt mici, 3 sau 4.
Din cifre reiese că ăia umblă numai cu masca pe față, s-au vaccinat cu toții și se spală pe mâini, pe dinți și pe picioare de câte ori au ocazia, în timp ce noi, aici la Timișoara, suntem niște împuțiți mizerabili. Nu e așa, spun politicienii, de fapt la noi e mai bine, dar ăia măsoară mai puțin și noi măsurăm mai mult și de aceea au ei procentul mai mic și noi îl avem mai mare.
Eu cred că ceva nu este în regulă și specialiștii ăștia de la DSP, sau de la politică, s-au cam încurcat în știință. Lucru explicabil într-o țară în care 30% din populație nu a citit nici o carte de-a lungul întregii vieți. Pentru că eu din aritmetica aia pe care mi-a predat-o doamna Popa Stela, la Generală 9, în Blașcovici, învățasem că dacă măsori 1000 de inși și ai 30 de infectați (atenție și la asta, infectați, nu bolnavi, e o mare deosebire) e cam același lucru ca și atunci când măsori 10000 de inși și ai 300 de infectați. Dar poate în ultimii 50 de ani aritmetica s-a mai schimbat.
Să fie clar, eu mai jos nu discut despre existență sau inexistența unei pandemii.
Dar măsurile care se iau în situația de carantină mi se par incoerente și fără nici o logică. Obligăm cetățenii să poarte cu ei o declarație iar dacă nu o au, îi amendăm. Mama are 83 de ani și locuiește singură. Nu are un calculator, nu știe să lucreze pe un calculator, abia mai vede și locuiește într-un bloc în care majoritatea proprietarilor sunt cam în aceeași situație. Să presupunem că eu nu exist. Ea nu are cum să-și facă acea declarație inutilă. Ce face, nu mai iese la butica din colț să-și cumpere pâine, iaurt și țigări pentru că o amendează jandarmul de la manutanță? Sunt zeci de mii de oameni în orașul ăsta care, chiar dacă au acces la un calculator, că acum oricine are în casă un calculator sau cel puțin un telefon, nu au acces la o imprimantă. Ce să facă oamenii ăștia, completează zilnic declarații de mână cu pixul? Și dacă le tremură mâna și nu pot să scrie, că sunt bătrâni? Sau dacă nu au hârtie de scris în casă, că acum nimeni nu mai scrie scrisori și nici hârtii nu au oamenii în sertare, ca pe vremuri. Ca să nu mai spunem că dacă ai peste 65 de ani, ești practic arestat la domiciliu în cea mai mare parte a zilei, că așa cum e făcută declarația aia inteligentă așa se înțelege.
Eu îi rog pe primarul acestui oraș, pe care și eu l-am ales, pe prefect, întregul Consiliu Local, să explice, cu cuvintele lor, cum se pricepe fiecare și cum a înțeles fiecare, la ce folosește acea declarație. Nu trebuie să fie o explicație oficială, cu semnătură și ștampilă, poate să fie și un simplu mail, ceva pe Facebook, că eu înțeleg destul de ușor lucrurile. Cui folosește că eu dimineață trebuie să completez o declarație în care declar că ies în față blocului să-mi plimb câinii, după aceea mă întorc acasă, completez o altă declarație în care declar că merg la serviciu, iar la prânz declar că merg să-mi cumpăr două merdenele. Trei coli de hârtie irosite degeaba. Probabil într-o lună am consumat un copac. Și ne mai mirăm că dispar pădurile patriei.
Pe de altă parte, eu trebuie să umblu cu declarație prin oraș, dar aristocrația orașului, că avem și așa ceva, merge în fiecare weekend să schieze, La Muntele Mic, la Semenic și pe unde mai merg ei. Să-i vedeți de Paști cum o să bântuie prin toată Europa. Eu de carantină cu mers la schiat și la vila de la țară numai în România am auzit.
Ce ar fi trebuit să se facă? Păi hai să vă spun eu ce aș face bazându-mă nu pe niște cunoștințe de specialitate ci pe bunul simț:
1. Învățământ online (această măsură aș aplica-o cu regim permanent, fără nici o legătură cu carantina sau cu pandemia). Pe perioada carantinei se vor suspenda inclusiv activitățile „parașcolare” care presupun aglomerarea a mai multor persoane în același loc, afterschool, grădinițe private etc. Că știți cum e, degeaba ții copilul acasă dimineață dacă după aceea îl duci la afterschool, la „Frau” să ia lecții de germană, la ăla care-i dă meditații la matematică, la balet sau la karate unde își amestecă sudoarea cu a celorlalți copii, și în multe alte locuri.
2. Muncă de acasă, oriunde acest lucru este posibil și fără nici o excepție în cazul birocrației de stat.
3. Închiderea pe perioada carantinei a magazinelor frecventate de un număr mare de cumpărători, urmând ca populația să se aprovizioneze cu bunurile de strictă necesitate, alimente, produse de igienă și întreținere, hrană pentru animale, de la micile magazine de cartier. În felul acesta, posibila răspândire a germenilor patogeni s-ar fi restrâns de la populația unei întregi localități la populația care trăiește în 2-3-5 blocuri sau un mic grup de case.
3b. Pe perioada carantinei autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru combaterea speculei cu produsele de strictă necesitate, inclusiv impunerea prețurilor de mercurial pentru anumite produse, dacă este nevoie.
4. Pentru că poluarea poate să potențeze apariția bolilor pulmonare, aș fi limitat circulația auto la strictul necesar. Astfel, circulația cu automobilul ar fi fost permisă numai în scopuri profesionale, inclusiv deplasarea de la și la serviciu, dar aceste deplasări ar fi trebuit să fie justificate cu foi de parcurs, fără nici o excepție.
5. Deplasarea între localități, cu excepția necesităților ocazionate de exercitarea activităților profesionale, este interzisă. Acest lucru este valabil inclusiv în cazul deplasării pentru petrecerea concediilor. Automobilele care accesează zona carantinată din exterior (aprovizionare etc) vor fi supuse procedurilor de decontaminare și se va elimina contactul direct al persoanelor care deservesc aceste mașini cu persoane din interiorul zonei carantinate, sau persoanele nou ajunse în localitate for fi supuse procedurilor de carantinare fată de ceilalți locuitori din zona respectivă.
***
Pentru că autoritățile nu au fost în stare să își facă procedurile ca lumea, s-au găsit niște șmecheri care profită. De exemplu, nu e voie la cârciumă. Dar, așa cum e și normal, e voie la restaurantul hotelului în care ești cazat, că doar nu o să te cazezi la hotel și mănânci parizer pe ziar. Și atunci ce s-au gândit niște hotelieri, poate vrei să-ți sărbătorești ziua de naștere, sau ai o pomană, sau pur și simplu vrei să-ți impresionezi partenera cu ce tare ești tu. Nimic mai simplu, mergi la hotel, că ai voie și dacă ești din aceeași localitate, te cazezi pentru o jumătate de oră, sau mai mult și uite așa ai și acces la restaurantul hotelului. Dai un ban, dar stai în față, te văd săracii prin vitrina restaurantului că ai ce fotografia pe masă în timp ce ei stau afară și se uită. Nu e frumos, că dacă e pandemie, e pentru toți, nu numai pentru proști.
Dar cu ocazia pandemiei a găsit ocazia să se manifeste și gena aia de turnător care îi făcea pe vecini și pe colegi să te toarne dacă pronunțai cuvântul „frontieră” sau dacă ascultai Europa Liberă la radio. Îmi povestea un jandarm că la serviciul 112 se primesc nenumărate telefoane în care tot felul de ciudați își denunță vecinii că nu poartă mască pe scara blocului. Ca să nu mai vorbim despre cei care sună la DSP ca să le toarne pe vânzătoare că au permis prea multor oameni accesul în incinta magazinului, sau cei care, exact cum făceau lepădăturile alea care-i felicitau pe mineri că au venit la București, îi îndeamnă pe jandarmi să-i aresteze pe participanții la protestele împotriva sistemului.
***
Medicii din secțiile ATI încep să amenințe că se duc în țările calde dacă nu primesc exact atâți bani cât au ei nevoie.
Păi, asta e, nu prea putem face mare lucru, țara trece prin momente grele, bani nu sunt, să se ducă dacă ei cred că o să le fie mai bine. Poate aducem alții de prin Iran, sau Pakistan, sau de unde s-or găsi, poate putem să aducem unii chiar din Cuba, că înțeleg că cei de acolo au unul din cele mai minunate sisteme medicale și medici foarte bine pregătiți, cum erau și ai noștri odată. Mai facem și puțină economie și poate mai scade și mortalitatea aia din secțiile ATI.
***
Cararantina în Timișoara și cele patru comune, prelungită cu 72 de ore prin ordin de la București
Raed Arafat a decis prelungirea, pentru 72 de ore, a carantinei Timișoarei și a celor patru comune limitrofe după ce, ieri, CJSU Timiș nu a prelungit-o deoarece nu au fost două treimi din voturi. Iată comunicatul integral transmis de autorități: Ca urmare a situației existente în format perimetrul din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și […]
***
Acuzatii grave la adresa ministrului Sanatatii german si a sotului sau. Cei doi ar fi implicati in afaceri controversate cu masti anti-COVID
Acuzatii grave lansate de presa germana la adresa ministrului Sanatatii din Germania si a sotului sau, care ar fi implicati in afaceri controversate cu masti anti COVID-19.
Potrivit Del Spiegel, peste o jumatate de milion de masti FFP2 a vandut Burda GmbH Ministerului federal german al Sanatatii.
Contractele de achizitii ar putea releva un conflict de interese, deoarece Daniel Funke, sotul ministrului Sanatatii, Jens Spahn (CDU), lucreaza ca lobby-ist si manager de birou al reprezentantei Burda de la Berlin.
***
Ce monstri se ascund in spatele oamenilor care maltrateaza animalele. Gesturile care tradeaza un criminal in serie sau un violator
Violenta fata de animale venita din partea oamenilor ar trebui analizata cu mare atentie, pentru ca poate reprezenta un indiciu ce semnaleaza un potential agresor capabil sa-si indrepte cruzimea catre semenii sai, este concluzia la care au ajuns specialistii din cadrul Serviciului de Analiza Comportamentala din cadrul Politiei Romane.
Sunt aproape ignorate cazurile de sadism asupra animalelor, iar totul se rezuma la o pedeapsa maxima de un an de inchisoare. Astfel de cazuri sunt inchise dupa condamnare, fara ca autorul sa fie supravegheat ulterior. Sunt o serie de factori agravanti, care, cumulati, pot dezvalui un potential criminal, capabil sa treaca rapid de la schingiuirea animalelor la acte de mare violenta indreptate impotriva oamenilor.
In februarie 2021 au aparut in spatiul public imagini care surprind probabil unul dintre cele mai sadice acte de cruzime savarsite asupra unui animal de catre un om. Autorul este un adolescent din Cluj, in varsta de 16 ani. Baiatul s-a filmat in timp ce tortura un pui de pisoi pana ce acesta a murit. Agresorul i-a scos ochii pisoiului, in timp ce acesta se zbatea in mainile lui. Imaginile sunt extrem de dure, motiv pentru care nu le vom face publice.
Filmarea a fost trimisa de catre autor femeii care ii donase pisoiul pentru ingrijire.
Aceasta a fost cea care a alertat autoritatile. Presa din Cluj relateaza ca baiatul si-a extins actele de violenta si ulterior torturarii animalului. De data aceasta insa, victima a fost un om. La putina vreme dupa ce a omorat puiul de pisica, adolescentul a atacat o femeie in varsta pe care a lovit-o cu o caramida in cap.
Aceste episoade sadice, primul indreptat asupra unui animal inofensiv, iar cel de-al doilea asupra unei femei lipsite de aparare, vin sa intareasca concluziile trase de psihologii criminalisti cu privire la agresorii de animale. Gesturile lor pot fi analizate si interpretate astfel incat sa poata fi oprita la timp continuarea violentelor.
***
***
Interdicția cumulului dintre pensii și salariu în domeniul medical: ”Ar fi o problemă”
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, a declarat, duminică seara, că interdicția de a cumula pensia cu salariul în sistemul medical ar putea crea probleme în domeniul medical.
***
Dr. Laura Zarafin, cunoscutul medic ATI de la Spitalul Colentina, a lansat un mesaj tranșant pe Facebook, în care atrage atenția că România are doar 1.000 de medici ATI-iști și – dacă Guvernul va umbla […]
***
Băimăreanul a mers cu telefonul la compania de la care l-a achiziţionat, iar răspunsul primit l-a lăsat mască. El a promis că va merge la OPC Maramureş.
”Telefonul, model Samsung Galaxy A20e DS SM-A202F, l-am achiziţionat în urmă cu opt luni de la Orange cu banii jos. Nu este un telefon foarte scump, a costat aproximativ 700 de lei. Săptămana aceasta în timp ce îl foloseam pentru că mă jucam, s-a înfocat, l-am pus pe pat şi pur şi simplu a explodat. Am fost la compania respectivă cu produsul deoarece era în garanţie. L-au luat pentru expertiza însă nu mi-au dat telefon pentru utilizare la schimb. Mi-au spus simplu să îmi cumpăr altul. Le-am cerut să îmi dea în scris că îmi cer să îmi cumpăr alt telefon. Au refuzat.”, a declarat bărbatul pentru Antena 3. Băimăreanul a spus că va merge la Protecţia Consumatorilor, după acest episod nefericit şi în urma răspunsului în doi peri primit de la companie.
***
***
Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, a declarat că este deranjat de faptul că autoritățile de la nivel central au trecut peste decizia de respingere a carantinării orașului de pe Bega și spune că un ajutor real ar fi fost să trimită în județ mai multe vaccinuri.
***
E clar că, după declarații și contrele din plenul Consiliul Local Timișoara, pe marginea situației Horeca, sau adevărat competiție de orgolii a izbucnit între consilierul PSD, Radu Țoancă, și colega sa de la USR +, Ana Munteanu, fiecare dorind să demonstreze contrariul și se poate -și impună punctul de vedere. Pe de-o parte, Radu Țoancă, prietenii cu mediul […]
***
***
Spunem că „aplicăm” pentru o facultate sau pentru un job. Dar e corect? Ce înseamnă „a aplica”?
Sunt două formule atât de uzitate, încât am spune că oricât de atent ești în vorbire, este posibil să le fi folosit: „a aplica la / pentru o facultate” și „a aplica pentru un job / o slujbă”. Mai sus puteți observa două extrase din căutări pe Google pentru cele două tipuri de „aplicare”.
Deși e intrat de ani de zile în uz, formulările sunt greșite. Este un alt caz de influență a limbii engleze.
În limba engleză „to apply” înseamnă, printre altele, și „to make a formal request, usually written, for something such as a job, a place at a university, or permission to do something” (a face o solicitare în mod formal, de regulă în scris, pentru o slujbă, un loc într-o universitate ori permisiunea de a face ceva).
Numai că în limba română verbul „a aplica” are alte sensuri, niciunul asemănător celui din limba engleză menționat în paragraful de mai sus.
APLICÁ, aplíc, vb. I. Tranz.
1. A pune un lucru pe (sau peste) altul pentru a le fixa, a le uni, a face din ele un corp comun.
2. A pune ceva în practică; a întrebuința, a folosi; a face, a administra. A aplica un procedeu. A aplica un tratament.
◊ Loc. vb. A aplica (cuiva) o corecție = a pedepsi cu bătaia (pe cineva).
3. A administra (un tratament medical).
4. A raporta un principiu general la un caz concret, particular. – Din fr. appliquer, lat. applicare.
sursa: DEX ’09 (2009) via dexonline.ro
Sigur, neologismele sunt binevenite. Doar că în acest caz nu există niciun motiv pentru a folosi „a aplica” pentru cazurile expuse mai sus. Există cuvinte românești, utilizate, în fapt, de ani de zile, pentru acest activități banale, și anume obținerea unei slujbe ori a unui loc la facultate.
Cum se poate înlocui „a aplica”? Iată câteva variante:
· „M-am înscris la două facultăți. O să văd la care sunt admis, iar dacă o să fiu admis la ambele, o să o aleg pe cea mai ieftină!.
· „Am trimis solicitări de angajare la 5 companii. Încă aștept să fiu programat pentru interviu”.
· „Mi-am trimis CV-ul, în vederea angajării, la 3 companii”.
· „Am depus dosarul de înscriere la 3 facultăți. Aștept să aflu perioada examenelor de admitere”.
Cel mai probabil vom continua să „aplicăm” pentru slujbe și facultăți, în pofida faptului că exprimarea este rudimentară, greșită.
Pe de altă parte, în câțiva ani s-ar putea ajunge la concluzia că uzul este atât de răspândit, încât „a aplica”, cu sensul de solicitare a înscrierii la o facultate ori a unei slujbe, să intre și în dicționare.
***
Cei mai bogați oameni din istorie
Jakob Fugger (1459-1525) – Bancher și negustor german. Sa ocupat și cu mineritul, dar nu ca miner, ci ca întreprinzător. Ca miner ar fi câștigat puțin și, oricum, i-ar fi întârziat salariul și-ar fi nevoit să protesteze în stradă, ceea ce i-ar fi mâncat din timpul pentru activități lucrative. A câștigat mulți bani pariind la bursă că o să se termine Evul Mediu și-o să înceapă Renașterea. John D. Rockefeller (1839-1937) – Magnat american al petrolului. A fost […]