Dacă am face un test cu privire ce știu românii despre Mongolia răspunsul ar fi ceva cu deșert, iurte, lapte de iapă, cei mai citiți ar spune și ceva despre Ulan Bator.
Dar, cu toate că noi nu știm, Mongolia este o mare țară. Nu pentru că e mare, cu toate că e cât câteva Românii luate la un loc, ci pentru că primul ministru al acestei mari țări și-a dat demisia atunci când o femeie a fost transportată cu ambulanța, îmbrăcată numai cu haine de spital, în ciuda faptului că afară era frig.
Sunt curios, la noi, cei de la spitalele alea în care au fost văzuți oameni căzuți pe jos care se rugau de personalul medical să-i ajute, fără vreun rezultat, sau cei de la spitalul unde a luat foc femeia aia pe masa de operații, sau cei care încă tratează pacienții cu medicamente care au fost declarate ca fiind ineficiente și o suferință inutilă pentru bolnavi, dar sunt folosite în continuare pentru că ies bani de acolo, mai sunt în funcții?
***
Mare lucru cu limbile astea, aveți mai jos două variante ale unei știri despre măsurile luate în Suedia pentru combaterea pandemiei, una din presa românească, alta din presa suedeză, în traducere Google. E chiar instructiv să le citiți, ca să vedeți cum se înțelege același lucru în limba română și cum se citește în suedeză.
***
Nicușor Dan l-a dat afară pe un individ care spunea că o bancă costă 5000 de lei.
Poate, cu amabilitatea domnului primar, cineva, un student de la ziaristică de exemplu, își va băga nasul în facturile din ultimii 30 de ani de la primărie, să vadă cât am dat noi pe bănci, pe copăceii cu diametrul de 8 mm de pe strada Versului (dom’ primar, când aveți de lucru pe acolo, poate pune cineva niște pomișori adevărați, barem ca cei pe care i-ați pus în Pădurice, de-a lungul străzii Versului, de la Lidia până la Rebreanu, că cei puși de fosta administrație fie nu mai sunt fie nu au crescut) , dar nu numai, cât au costat pontoanele alea al căror lemn este deja putred de vreo doi ani, pavelele, semafoarele, camerele de supraveghere și multe altele. Acest demers ar trebui făcut numai în scop documentar, să nu creadă unii că s-au întâlnit hoții cu proștii.
***
Se “repară” Calea Buziașului. Dar, atenție, sunt acolo o mulțime de copaci frumoși, ar fi păcat să-i taie cineva.
***
31 de ani de când a apărut ziarul Timișoara.
Ca să înțelegeți de ce apariția acestui ziar a fost extraordinar de importantă, ar trebui să citiți acest text pe care l-am scris mai demult.
Un alt lucru pe care trebuie să-l știți este că ziarul Timișoara nu a fost întotdeauna același lucru, una a fost Timișoara de la începutul anilor ‘90, alta a fost același ziar din perioada Oscar Berger și cu totul altceva este acum.
***
Joi, 21 ianuarie, prim-ministrul Mongoliei, Ukhnaagiin Khürelsükh, a anunțat că renunță la funcție după o singură seară de proteste pașnice, cu câteva mii de oameni în stradă. Manifestațiile din capitala Ulan Bator au avut loc miercuri, după ce marți televiziunea „Eagle News” a difuzat imagini cu o femeie depistată cu COVID transferată din spitalul în care abia născuse, împreună cu copilul său, într-o ambulanță care a dus-o la un centru COVID, totul făcându-se în haine de spital, când afară erau minus 20 de grade.
***
Preşedintele american Joe Biden a semnat 15 acţiuni executive la scurt timp după momentul inaugurării sale, anulând politici instituite de predecesorul său republican Donald Trump şi luând primele măsuri cu privire la pandemie şi schimbările climatice, scrie Euractiv. Biden a afirmat că „nu este timp de pierdut“ în emiterea de ordine executive.
***
O echipa de oameni de stiinta din Beijing a dezvoltat o noua terapie genica ce poate inversa unele dintre efectele imbatranirii la soareci si le poate extinde durata de viata, reusita care ar putea contribui in viitor la obtinerea unui tratament similar pentru oameni, relateaza miercuri Reuters.
Metoda, detaliata intr-o lucrare stiintifica publicata luna aceasta in jurnalul Science Translational Medicine, implica dezactivarea unei gene numite kat7, despre care oamenii de stiinta au descoperit ca joaca un rol esential in procesul de imbatranire celulara.
Terapia specifica pe care cercetatorii au folosit-o si rezultatele obtinute reprezinta o premiera, a declarat una dintre conducatorii proiectului, profesor Qu Jing, in varsta de 40 de ani, specialista in medicina regenerativa la Institutul de Zoologie din cadrul Academiei de Stiinte din China (CAS).
„Dupa sase-opt luni, acesti soareci prezinta o imbunatatire generala a aspectului si a puterii de apucare si, cel mai important, au o durata de viata extinsa cu aproximativ 25%”, a declarat Qu.
***
SpaceX, compania deținută de magnatul Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a lansat peste 1.000 de sateliți Starlink pentru internet de mare viteză și furnizează deja servicii către utilizatori din SUA, Canada și […]
***
Noul preşedinte american, Joe Biden, doreşte prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice New START încheiat între SUA şi Rusia, care expiră la începutul lui februarie, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de AFP. În paralel, el le-a solicitat serviciilor americane de informaţii „o examinare generală” a recentului atac cibernetic imputat Moscovei, a eventualelor „ingerinţe” în alegeri, precum şi „a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi”, a precizat Jen Psaki. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda) Citeşte şi: * #ArmeStrategiceBiden va căuta o prelungire cu cinci ani a tratatului New START privind armele nucleare cu Rusia (Washington Post)
***
Angela Merkel vrea sa ajute Rusia sa obtina autorizarea vaccinul Sputnik V in UE
Germania este dispusa sa coopereze cu Rusia pentru combaterea pandemiei COVID-19, in pofida tensiunilor actuale in chestiuni politice, si ofera Moscovei sprijin tehnic in procesul autorizarii vaccinului rusesc Sputnik V in Uniunea Europeana.
***
Varianta romneâască a știrii: Suedia prelungește restricțiile împotriva Covid. Țara a depășit 10.000 de decese
Suedia prelungește restricțiile impuse de pandemie de coronavirus până pe 7 februarie. Premierul suedez Stefan Lofven a declarat recent că situația rămâne una gravă
***
Varianta suedeză a aceleiași știri: Suedia extinde măsurile de coronavirus pentru școli, restaurante și transportul public
– Recomandarea actuală pentru școlile gimnaziale superioare ( gymnasieskolor , de obicei pentru copiii cu vârsta între 16-18 ani) de a trece la învățarea la distanță a fost prelungită până la 1 aprilie.
De luni, 25 ianuarie, totuși, va fi adaptat astfel încât școlile să aibă anumite părți ale predării personal, în combinație cu învățarea la distanță.
Decizia revine managerilor școlii, care ar putea fi municipalitatea sau un consiliu școlar în cazul școlilor independente și ar trebui să se bazeze pe nivelul de infecție din zonă. Medicii regionali cu boli infecțioase sunt de așteptat să mențină managerii școlari la zi cu privire la recomandările lor.
– Interzicerea vânzărilor de alcool în baruri și restaurante după ora 20:00 a fost prelungită cu încă două săptămâni, până cel puțin pe 7 februarie.
Numărul maxim de persoane care pot sta la o masă într-un restaurant sau bar rămâne neschimbat la patru.
Municipalitățile și regiunile sunt îndemnate să mențină închise serviciile publice neesențiale până cel puțin pe 7 februarie. Aceasta include, de exemplu, piscine și muzee. Nu se aplică bibliotecilor și multe sunt deschise în prezent în scopuri esențiale. Stockholm a fost una dintre municipalitățile care a ținut bibliotecile închise, dar acestea se vor redeschide de luni, 25 ianuarie.
Angajații de la agențiile de stat trebuie, de asemenea, să lucreze de acasă până cel puțin pe 7 februarie.
– Măști de față pe transportul public
Între timp, recomandarea de a purta măști de față pe transportul public a fost extinsă „pentru restul primăverii”. Acest lucru se aplică între orele 7-9 și 16-18 în timpul săptămânii și nu este obligatoriu din punct de vedere juridic.
– Lucrul de acasă „cel mai important”
Miniștrii au subliniat, de asemenea, importanța ca toată lumea din Suedia să continue să respecte recomandările naționale pe lângă măsurile obligatorii din punct de vedere juridic.
Printre acestea se numără, de exemplu, limitarea contactelor sociale, evitarea călătoriilor inutile și, dacă este posibil, lucrul de acasă.
„Facerea posibilă pentru personalul de a lucra de acasă este cel mai important lucru pe care un angajator îl poate face chiar acum”, a spus Löfven, adăugând că lucrul de acasă, dacă este posibil, este, de asemenea, cel mai important lucru pe care majoritatea persoanelor îl pot face și va fi necesar „pentru ceva timp să vină ”.
***
SUA: Manifestanţi antifascişti au devastat clădiri în Portland şi Seattle
Manifestanţi antifascişti şi protestatari împotriva guvernului au devastat miercuri un sediu al Partidului Democrat şi alte clădiri şi s-au ciocnit cu poliţia la Seattle şi Portland, în statele Washington, respectiv Oregon din nord-vestul SUA, transmite Reuters. Ei demonstrau împotriva ceremoniei de învestitură a noului preşedinte american, Joe Biden. Oameni îmbrăcaţi în negru şi cu feţele acoperite au spart ferestre şi o uşă de sticlă la sediul democraţilor din Portland şi au pictat cu spray cu vopsea un simbol anarhist peste cel al partidului, aşa cum s-a putut vedea într-o înregistrare video difuzată în mediile sociale online.
***
Unde va locui Kamala Harris. Istoria Observatorului Naval, reședința vicepreședinților SUA
Toată lumea știe că președintele Statelor Unite locuiește la Casa Albă, însă nu toți știu care este reședința vicepreședintelui Statelor Unite. Din 1977, fiecare persoană care a ocupat funcția de vicepreședinte a avut reședința la Number One Observatory Circle, scrie The New York Times.
***
În pandemie, Guvernul ne spune să „stăm acasă”. Cum protejează statul dreptul la locuință?
De când a început pandemia, sute de familii au fost evacuate din locuințe sociale. Numărul celor care au rămas fără acoperiș deasupra capului în timpul crizei COVID-19 este însă mult mai mare dacă sunt luate în considerare evacuările din locuințele închiriate la privat și numărul celor care și-au pierdut locuința, sau sunt la risc de a și-o pierde, pentru că nu-și pot plăti creditele ipotecare. E nevoie ca statul român să ia măsuri serioase pentru a proteja dreptul la locuință.
***
Efectul „Tomata”: importul masiv de rosii in Romania. Statul „sparge” in continuare milioane de euro pe programul total ratat gandit de Liviu Dragnea
Programul „Tomata” s-a dovedit atat de ineficient de cand a fost infiintat, in 2017, incat importurile de tomate si produse adiacente a crescut de la un an la altul cu cel putin 10%, desi statul a finantat initiativa guvernamentala cu sute de milioane de euro in cei 4 ani.
Anuntat cu surle si trambite, in 2017, de catre presedintele Camerei Deputatilor de atunci, Liviu Dragnea, si de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care voiau sa „manance romaneste”, programul avea ca tinta sa creasca consumul de rosii autohtone si sa le si ieftineasca. Chiar daca in ultimii 4 ani programul Tomata nu si-a atins deloc scopul, el a fost continuat si de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.
***
Nu are rost să vorbim despre trenuri de mare viteză mai repede de 2030, până atunci trebuie să facem ca vitezele de circulație să fie decente și să reparăm nu doar magistralele mari, ci și liniile secundare, a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, într-un interviu video pentru HotNews.ro. El a calificat drept „compromis prost” modernizarea liniei București – Constanța care a costat un miliard de euro și viteza maximă este de 160 km/h, costurile totale nefiind departe de cele ale unei linii de mare viteză.
***
Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii din acest domeniu au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile prea mici de obicei ascund diverse capcane, a declarat directorul general al CEZ România, Ondrej Safar, într-un interviu acordat Agerpres.
***
In sedinta de joi, 21 ianuarie, pentru stabilirea bugetului pe 2021 al Primariei Bucuresti, Nicusor Dan l-a dat afara din intalnire pe Razvan Nitu, directorul economic de la Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti.
***
Pandemia falimenteaza micile afaceri. Zeci de spatii comerciale, scoase la inchiriat dupa ce au fost parasite de antreprenori
Pandemia de coronavirus a afectat grav micile afaceri in localitati de provincie din Romania. Zeci de spatii comerciale au fost eliberate de chiriasi si acum sunt oferite din nou pentru inchiriere.
Nimeni nu mai indrazneste, insa, sa ocupe aceste spatii in conditiile din prezent.
TIMISOARA. Planuita pe bani europeni, dar inca in asteptare pentru astfel de fonduri, o lucrare mare de infrastructura a ajuns la finalul licitatiei la Timisoara. Este vorba de reabilitarea bulevardului Stan Vidrighin, fosta Calea Buziasului. CITESTE SI: Premierul Florin Citu, dupa intalnirea cu presedintele CJT Alin Nica: Timisul are sprijinul meu si al guvernului pentru […]
***
Lucrările de reabilitare la Castelul Huniade și Palatul Baroc ar putea fi finanțate cu bani europeni
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a discutat cu directorul Institutului Național al Patrimoniului pe tema lucrărilor de reabilitare a Castelului Huniade și a Palatului Baroc. Acestea vor fi depuse spre finanțare din fonduri europene, a anunțat liderul Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.
***
Investitie de 20 de milioane de euro la Timisoara. Se cauta o firma care sa modernizeze statia de tratare a apei
TIMISOARA. Asigura mai bine de doua treimi din necesarul de apa al Timisoarei si i-a venit vremea modernizarii. Vorbim despre Statia de Tratare ‘Bega’, din cartierul Plopi.
Aquatim cauta o firma care sa realizeze una dintre cele mai ample lucrari de reabilitare din oras cu bani europeni.
Licitatia a fost lansata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, iar contractul este estimat la 81.900.372 lei fara TVA, adica aproximativ 20 de milioane de euro cu TVA.
Statia de tratare a apei (sursa de suprafata) Bega asigura in prezent peste 70% din necesarul de apa potabila pentru zona de alimentare cu apa Timisoara.
***
Pădurea Verde – povestea fascinantă a zonei care e plămânul verde al Timișoarei
Povestea zonei care este astăzi Pădurea Verde începe în urmă cu câteva sute de ani. De la pădure de vânătoare, cu acces privat exclusiv pentru contele Mercy, zona a evoluat permanent, a devenit loc pentru școala de silvicultură și loc de plimbare pentru timișoreni, arată datele Muzeului Național al Banatului Timișoara. ”Plămânul” Timișoarei, Pădurea Verde,…
***
Se împlinesc, acum, la 23 ianuarie, 31 de ani de când Timișoara Revoluției de la 1989 și-a găsit, într-un grup de tineri entuziaști, portavocea idealurilor sale. Ziarul „Timișoara”, pe care acest grup l-a fondat, a fost, din acea zi, portdrapelul spiritului dintotdeauna al orașului al cărui nume l-a preluat.
„Timișoara” a luptat și luptă pentru democrație, a militat și militează pentru statul de drept, pentru valorile fundamentale și, nu în ultimul rând
(sau, poate, chiar în primul), a fost împotriva reinstaurării, după 1990, a regimului neocomunist care a acaparat Revoluția Timișoarei.
Apărarea Proclamației de la Timișoara, documentul programatic al Revoluției timișorenilor, apărarea drepturilor omului și promovarea spiritului multietnic, multicultural și ecumenic al orașului căruia îi aparține, toate acestea au fost ideile pe care generații de condeieri le-au preluat și dus mai departe, ca într-o veritabilă ștafetă.
După 31 de ani, „Timișoara” este tot aici, tot lângă oameni și cetate, continuând să țină îndreptat spre cer stindardul pe care, în 23 ianuarie 1990, l-au ridicat, printre alții, George Șerban, Ion Monoran, Iosif Costinaș, Alexandra Indrieș, Gheorghe Sânmărtinean, Ioan Crăciun, Harald Zimmerman, Lucian-Vasile Szabo, Marcel Sămânță, Vasile
Popovici, Marcel Tolcea, Viorel Marineasa.
***
În primăvara anului 1917, cînd armata română împreună cu regele și cu Guvernul se refugiase în Moldova, Take Ionescu era vicepremier în Guvernul Brătianu de coaliție liberal-conservatoare. Minte strălucită și voce convingătoare, Take Ionescu avea, în schimb, o slăbiciune la inimă. O iubea nebunește pe tînăra, cu nume predestinat, Adina Cordeanu. Brunetă cu ochi verzi și ten ca zăpada, Adina rupea gîturile bărbaților prin saloane unul după altul. Corpul ei șerpuitor întorcea capetele cu o viteză mortală, iar duelurile care […]
***
București, orașul măcelului: «Pe aici a trecut Sfânta Tinerețe Legionară»
Filip Brunea-Fox, unul dintre marii și originalii reporteri ai perioadei interbelice, evreu de origine, scrie la câțiva ani după rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941) o carte document pe care o intitulează simplu: Orașul măcelului. Ea adună toate cele văzute și consemnate meticulos, cu talentul scriitoricesc al reporterului, dar și cu durerea față de drama poporului său și a coreligionarilor săi.
„O teribilă engoasă s-a prăvălit peste sufletele noastre. S-a rupt puntea între căminuri, și iată-ne pe toți izolați… Afară urlă sirenele a spaimă. Ascult geamătul nopții de monstru în gestație, în Piața Brătianu orăcăie încă mulțimea dementă. Ascult încordat urletul jivinelor, pocnetul armelor, cu un amar, dar scâșnitor sentiment de neputință. În ce pom să mă urc? Cu ce chit să-mi astup urechile? Cu ce hașiș să-mi răpun insomnia”.