Românii sunt pe primul loc din Europa la numărul de decese din cauze tratabile.
Românii săraci sunt în pericol pentru că, în anul 2023, nu au posibilitatea să se încălzească.
In România, sănătatea, cel mai important lucru dintr-o țară, mai important decât armata și serviciile secrete și toți funționarii statului la un loc, este la pâmânt. Și asta se întâmplă din cauza sistemului de învățământ, care și el este ineficient și incapabil să pregătească medicii, lăcătușii, zidarii, inginerii, profesorii și tot ce ar mai fi nevoie să avem în această țară.
Românii sunt pe ultimul loc din UE la speranța de viață sănătoasă după pensionare.
Justiția din România este o glumă.
Peste câteva zile o mare parte din firmele românești, alea multe și micuțe care fiecare în parte nu produc foarte mult, dar ele sunt sângele acestei țări pentru că dau și nu iau de la stat, vor fi în imposibilitate de a-și factura bunurile vândute sau serviciile prestate. Majoritatea vor fi în imposibilitate chiar de a-și citi facturile primite, pentru că nu știu să le descarce de pe un site, să le dezarhiveze și să le transforme într-un format din care să înțeleagă ce au cumpărat și cât costă ce au cumpărat. Pentru că oamenii ăia, domnule Ciolacu, sunt oameni care știu să facă o treabă, să îndoaie sau să sudeze fiare, să sape, să monteze o chiuvetă și accesoriile necesare, să conducă o mașină. Dar mulți dintre ei nu au cunoștințe de informatică. Ca urmare, nu vor încasa bani și nu vor ști câți bani terbuie să plătească. Și dacă bani nu sunt, nu sunt nici impozite plătite statului.
Iar dacă nu sunt bani din impozite și taxe nu vor fi nici bani pentru sănătate, pentru angajații statului, pentru învățământ, pensii, rachete americane și multe altele.
În România Guvernul și-a pierdut capacitatea de a estima corect veniturile și cheltuielile. Adică România, noi toți, că noi suntem România, nu Ciolacu, Ciucă care se laudă că face sarmale oltenești și complicii lor, plutește în derivă, ca o navă fără cârmă.
România cumpără niște rachete care nu folosesc la nimic și nu vor fi folosite niciodată.
Prima rată de 350 de milioane, euro, nu lei, trebuie plătită la sfârșitul acestui an sau începutul anului următor. Rachetele vor veni odată, dacă vor veni.
Cam astea ar fi știrile ultimelor 24 de ore din România.
Sărbători fericite, bucurați-vă de ele cât mai puteți.
Cum citim Biblia?
Eu nu știu cum o citiți voi, dar eu…
În primul rând, când citim o carte care se referă la trecut, trebuie să ne amintim jocul acela care se numea „Telefonul fără fir”.
Se așezau câțiva copii unul lângă altul, iar primul îi spunea celui de-al doilea ceva. Al doilea îi spunea celui de-al treilea, și așa mai departe.
Iar ultimul spunea tare ce a înțeles și el.
La un șir de 4-5 copii mesajul era deja alterat.
Acum, imaginați-vă că șirul ăsta cuprinde un număr nesfârșit de sute de mii de oameni care își transmit un text de câteva sute de pagini timp de mii de ani. Unii mai adaugă niște texte, alții mai elimină unele din cele existente. Ăștia care adaugă și care elimină sunt oameni din diferite epoci și din diferite locuri ale lumii.
Așa cum în cărțile de istorie niște bandiți care se luptau pentru putere și avere au ajuns eroi naționali, exact așa au fost distorsionate și textele din Biblie. Mesajul a fost poate transmis verbal și receptorul nu a înțeles bine ce i-a spus transmițătorul. Sau a considerat că este bine ca dintr-un motiv oarecare să modifice puțin informația primită. Sau cineva a tradus greșit un pasaj din greacă în latină.
De exemplu, povestea cu fata săracă pe care bogatul satului a lăsat-o însărcinată și pe urmă a pasat-o, împreună cu o poveste frumoasă tâmplarului sărac și prost a devenit fundamentul societății după 2000 de ani. Se întâmplă și astăzi așa.
Sau, întâmplarea cu Ioan Botezătorul, care a fost probabil un om mai răsărit și care i-a învățat pe cei din apropiere să se spele pentru că astfel vor scăpa de rău, de boli și insectele care mișunau pe ei, a devenit după 2000 de ani un ritual.
Tablele acelea a lui Moise, este mult mai plauzibil să credem că este vorba despre niște legi pe care le-a scris cineva, un om, decât că le-a scris o tufă care luase foc.
Găsim nenumărate astfel de exemple în Biblie.
Putem face chiar o legătură între Biblie și știința modernă.
Știm acum că un obiect, orice obiect, este compus din molecule. Moleculele sunt la rândul lor compuse din atomi. Atomii sunt și ei compuși din protoni, neutroni și electroni. Protonii și neutronii sunt și ei compuși din particule și mai mici numite „quarcuri”. Chiar și lumina, sau orice formă de energie sunt compuse din bucățele mai mici, numite cuante.
Și în final, tot mărunțind lucrurile, vom ajunge la informație, natura fundamentală a tot ce există este informația.
Ce a fost înainte de a exista elementele, universul în sine? Informație pură.
„La început a fost cuvântul”.
În sfârșit cineva care chiar se pricepe comentează realist despre isteria cu e-factura.
În locul domnului Ciolacu l-aș da afară astăzi, până pe la prânz, pe individul ăla de la Finanțe căruia îi tot uit numele și aș lua-o în locul lui pe autoarea textului de mai jos. Barem femeia asta știe despre ce vorbește.
Domnul Fritz, primarul nostru, i-a dat doamnei Maia Sandu un premiu de 30000 de euro.
E o chestie aici.
Eu i-aș fi dat o diplomă din aia scrisă cu tuș. Sau o statuetă mică cu tunul ăla de la Bastion, sau cu Catedrala.
Pentru că 30000 de euro pentru dânsa nu înseamnă absolut nimic. Femeia aia nu a fost niciodată săracă, și nici nu o să fie. S-a născut într-un leagăn din aur și o să fie îngropată într-un sicriu din aur. Sau cel puțin din lemn de esență nobilă.
Poate o să-și cumpere ceva frumos cu ei, o poșetă sau ceva. Sau, la fel cum la urcarea în avion oamenii ăștia îi dau buchetul de flori primit cuiva din personalul aflat acolo, nici nu se uită cui, așa o să dea și ea banii ăia cameristei sau cuiva aflat în apropiere.
Pe când…
Locuia chiar perete în perete cu mine o doamnă. Nu am știut niciodată cum o cheamă, de unde a venit, la fel cum nu am știut ulterior unde a plecat.
Avea doi copilași, un băiat și o fată. Frumușei și cuminți. Fetița cânta la orgă, o auzeam din când în când. Pentru că avea două joburi femeia nu prea era acasă, o mai vedeam duminica, dacă se nimerea să ne întâlnim pe scări.
Nu am văzut niciodată vreun tată prin apropiere.
La un moment dat nu am mai auzit orga. Am întrebat-o pe nevastă-mea și mi-a spus că au fost nevoiți să se mute pentru că nu-și permiteau chiria aia de 200-250 de euro.
Gândiți-vă ce ar fi însemnat pentru familia aceea 30000 de euro. Totul.
Și-ar fi cumpărat o garsonieră a lor și ar fi scăpat de chiria aia împovărătoare.
Acea doamnă poate ar fi putut să renunțe la unul din locurile în care muncea și ar fi stat mai mult acasă cu copiii. Sau, din banii economisiți lună de lună le-ar fi putut cumpăra, acum de sărbători, niște hăinuțe noi, sau biciclete, sau o orgă care în loc de o claviatură din aia mică cu două octave are alta, cu 5 octave.
***
Primul test major pentru Milei: Proteste în Argentina față de planul președintelui de austeritate
Mii de oameni au ieșit miercuri pe străzile din Buenos Aires pentru a protesta împotriva măsurilor de șoc economic ale guvernului, în primul test real pentru noul președinte libertarian al Argentinei, Javier Milei, scrie Reuters.
Ştii că o societate este bolnavă atunci când ştirile rele le pun la pământ pe cele bune. În 2023, ştirile rele le-au pus la pământ pe cele bune. Cui foloseşte să ştie că România nu-i în recesiune când, ajuns la spital, i se spune că pentru o operaţie de „piatră la rinichi” trebuie să plătească 1.000 de lei chirurgului şi 200 de lei anestezistului? Iar el nu se poate adresa cu o plângere nimănui? Ce poate face familia unei femei ucise pe trecerea de pietoni când Poliţia îl lasă liber pe ucigaş? Sau când chiar şeful Poliţiei din Constanţa îl lasă liber pe un tânăr drogat, deşi îi găsise droguri în maşina lui de lux? Şofer care mai apoi avea să ucidă doi oameni?
Procesul de consolidare bugetară prevăzut în Bugetul pentru 2024 ridică multe semne de întrebare, spun reprezentanții Consiliului Fiscal. Prin derapajul bugetar din acest an și prin țintele propuse pentru perioada 2024-2027, România NU este pe traiectoria de consolidare convenită cu CE în documente oficiale, se arată în opinia CF pe Buget.
Confederația Patronală Concordia a transmis miercuri propria opinie privind bugetul de stat pentru anul 2024. Analiza realizată de reprezentanții mediului de afaceri privind bugetul anului viitor este în linie cu cea prezentată de Consiliul fiscal și conține critici similare. Confederația Patronală Concordia a avizat negativ săptămâna trecută Bugetul de Stat pentru anul 2024 în Consiliul […]
România continuă să aibă unul dintre cele mai slabe sisteme de sănătate din Uniunea Europeană (UE). De altfel, ne aflăm pe locul 1 pe continent la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze […]
Românii săraci sunt în pericol. Statul a creat o nouă criză pe piața lemnului de foc
Ieri a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență de anul trecut care prevede revizuirea retroactivă a amenajărilor silvice. Consecințele le vor suporta mai ales românii săraci, dependenți de încălzirea cu lemne, pentru că nu se mai pot tăia copacii din ocoalele silvice, chiar dacă se menține cota anuală destinată exploatării pentru încălzire. Statul a creat un blocaj fără precedent și o nouă criză pe piața lemnului de foc.
Ministerul Apărării cere încuviințarea Parlamentului pentru o nouă achiziție majoră: 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sisteme antiaeriene Patriot intrate deja în operarea forțelor armate. Programul este estimat la peste 1 miliard de euro, iar avansul de 35% trebuie plătit acum până la final de 2023 sau în primele trei luni din 2024.
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au anunțat miercuri, 20 decembrie, că sesizează Curtea Constituţională pe legea adoptată de PSD și PNL, potrivit căreia evaziunea mai mică de un milion de euro nu se va mai pedepsi, decât în anumite condiții.
Angela Roșca, Taxhouse: Va fi critic ca firmele să aibă soluții IT pentru E-Factura
Trecerea la factura electronică de anul viitor va da bătăi de cap în special firmelor care nu se pregătesc din timp și care nu au suport IT specializat care să ușureze implementarea acestui sistem de raportare, consideră Angela Roșca, managing partner…
Reforma pensiilor propusă de actuala Coaliție aduce în discuții unul din indicatorii socio-demografici la care România e lanterna roșie a Europei: speranța de viață sănătoasă la 65 de ani. Practic, din momentul pensionării, românii mai pot spera la 4 ani de viață sănătoasă (atât bărbații cât și femeile). Suedezii au cea mai mare speranță de viață sănătoasă la 65 de ani, de aproape 15 ani.
Parchetul Curții de Apel București i-a respins Emiliei Șercan plângerea împotriva soluției de clasare a dosarului de kompromat împotriva sa, anunță jurnalista, spunând că va contesta în instanță decizia, fiind ultima cale de atac care i-a mai rămas. Ea a protestat timp de 16 zile în fața Parchetului General, anunțând miercuri că își încheie acest protest.
Unele sînt mai mult decît texte, altele sînt cu totul altceva decît texte.
Crăciun minimalist, dar realist
O conduc pînă la gară unde nu apare nici un gagiu arătos, ăla stă cu grasa lui la televizor, se uită la Netflix.
Sănătate, că-s mai mulți bani ca-n celelalte toate
La 29 de ani, Andrei Baciu devenea, brusc, o tânără vedetă a politicii: Dacian Cioloș, premierul desemnat, îl propusese drept ministru al Sănătății. Cei care-și mai amintesc acele zile în care se cocea primul „guvernul meu“ al lui Klaus Iohannis își vor aminti, cu siguranță, și faptul că Dacian Cioloș făcea niște propuneri senzaționale. La Justiție o propusese pe Cristina Guseth, incapabilă să răspundă unor întrebări elementare în comisia parlamentară mai mult decât dornică să-i acorde tot sprijinul, iar la Sănătate venise cu acest băiet promițător, care avea măcar darul că a încălzit rapid toate pacientele trecute de prima frumusețe cu imaginile-i arzătoare din tinerețe, când presta ca manechin pentru lenjerie intimă.
N-a fost să fie, societatea pudibondă a opinat că nu se poate face performanță în chiloți, așa că ministru al Sănătății a ajuns, atunci, Patriciu Achimaș Cadariu, urmat ulterior, la scurt timp, de Vlad Voiculescu. Andrei Baciu a ajuns, însă, secretar de stat, tot la Sănătate, poziție pe care a ocupat-o și peste ani, când Iohannis a ajuns la „guvernul meu“ II și apoi chiar III.
Populism: Primarul Timișoarei o premiază pe președinta Republicii Moldova cu 30.000 de euro
Populism: Primarul Timișoarei o premiază pe președinta Republicii Moldova cu 30.000 de euro. În ciuda problemelor financiare și a câtorva societăți ale Primăriei Timișoara aflate în insolvență sau colaps financiar, primarul Dominic Fritz a găsit de cuviință să o cadorisească cu un premiu de…
Ce facem astăzi, 21 decembrie 2023, în Timișoara?
Joi, 21 decembrie, puteți merge la un film de sezon la Cinema Victoria sau la Cinema Timiș, la spectacole de teatru sau la o seară de karaoke. Mai sunt și expoziții în oraș.