Transportatorii și fermierii vor, medicii vor, nenumărații funcționari vor și ei…
Este firesc ca fiecare dintre noi să dorim mai mult.
Partea proastă este că mai multul ăsta se poate obține numai din creșterea productivității.
Iar creșterea de productivitate se poate obține fie din mai multă muncă, fie din munca mai eficientă, de exemplu în locul oamenilor să punem la muncă niște roboți care vor produce mai mult și mai bine, fie prin inteligență, că unul prost face din nisip castele iar altul deștept face din el microprocesoare.
Nu mai vinzi copacul, vinzi mobila produsă din acel copac. Nu vinzi minereul de fier ci vinzi mașina făcută din fierul obținut din minereu. Exemplele pot fi nenumărate.
Așa cum se face acum, că noi tot cerem și ăia sunt destul de proști să ne dea, nu vom obține altceva decât să le-o tragem și ălora care nu cer.
Pentru că banii ăia mai mulți nu vin din cer, sau de undeva. Dacă vrei mai mulți fără ca aceștia să fie acoperiți de ceea ce producem cu toții singura soluție a guvernului, dacă vrea să-i dea, este să lase liberă inflația.
Dacă crește inflația vor crește și prețurile.
Iar dacă cresc prețurile ăla care a cerut mai mult nu va obține nimic în plus, dar ăla care nu a cerut rămâne cu mai puțin, că el nu primește nici leafă mai mare, nici subvenții pentru nu știu ce, dar și pâinea pe care o cumpără el se va fi scumpit, la fel cum s-a scumpit și pentru ăla care a cerut.
Și cine câștigă din inflație?
Principalul câștigător este statul. Și după aceea, asta este o lege a economiei, întotdeauna din inflație câștigă cei care au mult și pierd cei care au puțin.
Povestea ieri Costi Rogozanu despre niște copii din clasa a VI-a, de la școala aia dintr-un sat unde face el apostolat.
I-a întrebat pe copii ce ar face ei dacă ar avea o superputere.
Unul dintre ei a spus că ar mări salariile.
– Păi de ce?
– Pentru ca să le-o trag lui Iohannis și patronilor.
Din păcare ăsta este nivelul, și al fermierilor, și al medicilor, și al celor din justiție, statistică, al polițiștilor și care mai vor să li se dea mai mult fără ca ei să facă mai mult și mai bine.
Cu totul altceva ar fi fost dacă fermierii și medicii și care or mai fi ar fi protestat pentru eliminarea risipei, să nu mai plătim oameni care nu prea produc nimic, sau să nu mai cheltuim banii pe tot felul de prostii, să desființăm monopolurile grupurilor de interese…
Atunci aș fi spus că poporul român este un popor care într-adevăr dă dovadă de inteligență, mult peste alții.
Așa însă, constat că media este la nivelul acelui copil prost de la țară…
Sorin Grindeanu spune că schimbă conducerea Portului Constanța dacă i se aduc dovezi că ar avea priorități camioanele ucrainiene.
Păi, Domnu’ Grindeanu, stați așa, că nu ne înțelegem.
Dumneavoastră sunteți Statul, dumneavoastră aveți la dispoziție nenumărate servicii mult prea bine plătite care ar trebui să vă aducă tot felul de date în fiecare dimineață, să le pună acolo în mapă și să le găsiți când veniți la birou.
Cine vreți să vă aducă dovezi, camionagii, cei care locuiesc la căminul de nefamiliști de la poarta 6?
Bucureștenii ar putea trăi, în medie, cu 4 ani mai mult dacă nu ar fi expuși la poluarea din aer.
Nu numai bucureștenii, și pentru celelalte orașe se întâmplă la fel.
Ieri a fost vineri.
Fix la ora 14.00 ușa instituției, nu spun care instituție dar cred că la toate a fost la fel, s-a deschis și sute de oameni au năvălit în stradă.
Cred că stăteau ăia după ușă cu ochii la secundarul ceasului, că altfel nu se explică.
După care s-au urcat cu toții în mașini, că ăștia de la instituțiile cu vinerea scurtă nu circulă cu troleibuzul sau pe jos, și s-au adăugat celorlalți care fumegau deja pe străzi.
Iar eu, pieton cuminte care ascult recomandările UE și ale ecologiștilor le inspiram fumul produs de toate mașinile alea.
Se vorbește în continuare de e-factura.
Hai să vă povestesc și eu o întâmplare în legătură cu acest subiect:
Fac zilele trecute o e-factură din asta și o colegă încearcă să o transmită.
Și ne răspund ăia de la ANAF că codul fiscal al clientului nu există, așa că factura nu poate fi încărcată.
Se uită cealaltă colegă pe site-ul ANAF, deci tot la ăia, și vede că există codul, firma chiar fusese înființătă în urmă cu câteva zile.
OK, poate nu o fi ajuns datele de la un computer al ANAF la alt computer al ANAF, așa că mai așteptăm o zi.
A doua zi încearcă fetele să transmită din nou factura aia și răspunsul este că factura a fost deja transmisă. De fapt nu fusese trimisă că ne-o refuzaseră ăia pe motiv că clientul nu există.
Când o să vină ăia, tot de la ANAF, în control, o să spună că am vrut să facem o fraudă, ceva și o să ne amendeze.
Noi suntem un caz, dar probabil că în toată țara există milioane de astfel de cazuri în fiecare zi.
Cred că v-am mai povestit întâmplarea asta cândva:
Era în 1990, după-amiază.
Veneam de la serviciu și odată ajuns în Piața Operei, ce văd: Niște Hare Krisna din ăia chei și îmbrăcați în niște capoate portocalii care stăteau pe acolo și cântau de ale lor, cu Hare Hare.
Acum poate este greu de înțeles șocul pe care l-am avut dar trebuie să țineți cont că în anii ’80 tot ce ținea de filozofia orientală, budism, yoga și alte chestii din astea era strict interzis.
După revoluție nu m-a impresionat foarte tare că puteam să merg în piață și să strig „Jos Iliescu” sau „Gușă și Chițac judecați pentru sângele vărsat”, astea erau chestii care mi se păreau cumva firești, la fel cum tot firesc mi se părea că furau muncitorii toți rulmenții din fabrici și uzine, burghie, freze și tot ce se mai nimerea, și le duceau la turci.
Dar când i-am văzut pe ăstia am realizat că într-adevăr lumea noastră s-a schimbat.
Sunt semne din astea mici care arată schimbările.
Un semn din ăsta este și știrea aia cu antibioticele.
Până astăzi, dacă aveai ceva care știai că poate fi tratat cu un antibiotic, ți se umfla de exemplu măseaua sâmbăta și până luni nu mai găsești nici un dentist, iar luni te programează ăla pe vineri, nu-ți dădea farmacista aia antibiotic nici dacă te târai pe jos în fața ei.
Acum problema asta aparent măruntă s-a rezolvat, îți dă așa ceva, cât să îți rezolvi urgența.
Și nu e vorba numai despre măsele, vă garantez că după ce oamenii vor afla despre această măsură sălile de așteptare ale urgențelor vor fi mult mai puțin aglomerate.
După antibioticele fără rețetă în farmacii, o măsură de bun simț, poate va apare câte o cârciumă în care ai voie să fumezi, poate va apare câte un medic de familie care face medicină și nu e doar un scriitor de rețete, și până la momentul în care ăia care fac blocuri în tot felul de locuri vor fi întrebați de unde dracu au avut ei bani să facă blocuri și cine le-a permis să facă blocuri acolo, o altă măsură de bun simț, nu mai e decât un pas, că așa e „sinergia faptelor”, aia despre care vorbea Iliescu.
***
UE a limitat plățile în numerar la 10.000 de euro
Parlamentul European și statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord prin care se plățile în numerar, pe teritoriul UE, nu pot depăși 10.000 de euro.
Acest generator de muzică AI gratuit este puțin prea bun
Uită de invazia britanică, muzica se confruntă cu invazia AI.
Dacă te-ai jucat cu IA generativă, știi cât de impresionant poate fi, cu scrupulele morale deoparte . ChatGPT poate genera pagini și pagini de text, în timp ce DALL-E poate crea o ilustrație dintr-o simplă solicitare. (Dacă aceste rezultate sunt inventate sau furate este o altă poveste.)
Dar poate nimic nu m-a impresionat (și speriat) mai mult în era AI decât generatoarele de muzică. Sigur, e grozav. ChatGPT poate scrie un eseu sau o poezie pe scurt, dar am avut un bot să-mi scrie o melodie cu voce și versuri în câteva secunde . Viitorul va fi sălbatic, oameni buni.
Suno este puțin prea bun la generarea de melodii scurte gratuit
În timp ce mulți generatori de muzică AI sosesc pe scenă, până acum sunt cel mai impresionat de Suno . Acest bot este dezvoltat de o echipă de muzicieni și experți în inteligență artificială din Cambridge, Massachusetts, și le poți spune celor din spatele lui știu ce fac atunci când încerci singur Suno. Prima mea încercare a fost ceea ce m-a speriat cel mai mult: simțindu-mă puțin obraznic, l-am rugat pe Suno să-mi genereze o piesă hip hop de școală veche despre implicațiile îngrozitoare ale muzicii de înaltă calitate generată de AI. Suno a procesat cererea, apoi a scuipat asta .
Evident, aceasta nu ar trece drept o melodie „adevărată”, dar este prea aproape pentru confort. Nu-mi place cât de natural a reușit IA să spună: „Dar stai, ascultă cu atenție, AI va prezenta un pericol/Creativitatea înlocuită de un simplu străin”. Cititorule, mi-a dat un fior pe șira spinării.
Aceste melodii durează, de obicei, aproximativ 30–60 de secunde (deși le puteți extinde dacă doriți) și nu puteți solicita artiști anumi (probleme legate de drepturile de autor etc.).
Pisicile domestice se vor plimba prin Amsterdam, purtând clopoţei
Proprietarii de pisici din Amsterdam vor fi rugați să atârne clopoței la gâtul animalelor de companie. Scopul inițiativei este de a avertiza păsările și alte animale despre prezența unui prădător și de a le proteja de atacuri. Pisica este unul dintre puținele animale cărora li se permite să se plimbe nesupravegheate prin capitala Olandei. Cu […]
Pfizer a dat în judecată statul român pentru încălcarea contractului de achiziție de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie. Guvernul României spune că documentul la care face referire compania farmaceutică nu a fost semnat de Ministerul Sănătății. Pfizer a dat în judecată și Polonia și Ungaria. Pfizer şi BioNTech ”urmăresc să determine România să îşi respecte […]
Orașul care ne omoară încet. Corupția, principala sursă a poluării
“Ieri am șters praful de pe noptieră și azi e la loc.”
E imposibil să nu fi trecut prin asta orice om care are norocul să trăiască în capitala României. Mirosurile insuportabile din anumite seri condimentează și mai mult viața trăită în cel mai aglomerat și zgomotos oraș. Un oraș cu care fiecare a dezvoltat o relație de iubire cumva toxică.
Bucureștenii ar putea trăi, în medie, cu 4 ani mai mult dacă nu ar fi expuși la poluarea din aer. Cel puțin așa susține un raport al Institutului de Sănătate Publică din 2020. S-ar putea ca rezultatele de astăzi să fie mult mai grave.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că nu are informații potrivit cărora camioanele care vin din Ucraina și care tranzitează România ar avea prioritate atunci când vine vorba despre descărcarea mărfurilor în Portul Constanța. Mai mult, […]
De la 1 ianuarie 2024 și pânã în prezent s-au efectuat o serie de corecții la aplicația de completare oferitã gratuit de MF/ANAF, pe baza feedback-ului primit de la utilizatori, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat de presă.
Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă, dar numai doza pentru 3 zile
Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără prescripție medicală, dar numai doza pentru 3 zile, prevede un Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic.
Marian Nazat: Despre corupți, altfel!
De ceva vreme, mă uit cu dezgust la spectacolele mediatice dedicate vreunui corupt de rang înalt prins cu „cașcavalul în traistă”. Cu ipocrizia știută, societatea se năpustește asupra nenorocitului și-l linșează cu nesaț, uitând că, până mai ieri, i se închina la picioare. Păi, stimabilul era omnipotentul zonei, omul care decidea discreționar orice mișca în aer, pe sol și în subsol, totul! Voiai un loc de muncă, o autorizație, o pilă undeva, la el te duceai, indiferent că erai sereist, magistrat, polițist și cine mai știe ce.
Unii iubim Timișoara pentru că este orașul în care ne-am născut și cu care ne mândrim. Alții o iubesc pentru că le-a devenit casă și în care trăiesc. Din păcate sunt puțini care cunosc trecutul Timișoarei. Așa se face că există o foame de a cunoaște începuturile locuirii pe actualul teritoriu al Timișoarei. În decursul mai multor episoade, vom călătorii cu istoricul Ioan Hațegan în trecutul Timișoarei.
Se introduc restricții de circulație pe mai multe străzi din Timișoara
Circulația rutieră de pe mai multe străzi din Timișoara va fi afectată de o serie de restricții, anunță Primăria Timișoara. Decizia a fost luată la solicitarea Aquatim, Comisia de Circulație a aprobat restricționarea sau, după caz, închiderea traficului rutier. Aceste restricții sunt necesare pentru executarea lucrărilor la obiectivul ”CL12 : Execuție rețele de apă și…
Radu Țoancă, cunoscut pentru implicarea sa în domeniul sportiv, a fost adus în discuție pentru construirea unui imobil într-o zonă inițial dedicată activităților recreative și sportive. Viceprimarul Lațcău a subliniat că aceasta este o acțiune contradictorie cu imaginea publică pe care Țoancă o promovează ca om dedicat sportului. Radu Toanca devenit omul pentru afaceri dubioase al si mai dubiosului Fredi Simonis , sef al ciumei rosii din Timis are interzis din dispozitia primarului Dominic Fritz sa intre prin birourile arhitectului sef si la directia de urbanism .Mai nou a intrat si in vizorul viceprimarului Ruben Latcau pentru combinatii „nesportive”.
Ce facem astăzi, 20 ianuarie 2024, în Timișoara?
Sâmbătă, 20 ianuarie, puteți vizita expoziția de tarantule și reptile vii de la Iulius Town sau să mergeți la un film la Cinema Victoria și Cinema Timiș.