Ceremonia investirii lui Joe Biden drept al 46-lea presedinte al Statelor Unite se desfasoara miercuri, in conditii dure de securitate, dupa violentele de Capitoliu, soldate cu cinci morti, prin care sustinatorii lui Donald Trump au incercat sa impiedice certificarea rezultatului alegerilor de la 3 noiembrie.
***
Este vorba de o propunere legislativă dar și de o politică de principiu, ce vor fi trimise chiar miercuri Congresului. Joe Biden vrea să adreseze cauzele profunde ale migrației din America Centrală spre SUA, dar proiectul de lege va oferi și o procedură de opt ani, la capătul cărora câteva milioane de imigranți aflați acum în SUA fără un statut legal, vor deveni cetățeni americani.
***
Criză socială pe fondul pandemiei, pe termen scurt, un colaps financiar pe termen mediu și, pe termen lung, conflicte cu arme de distrugere în masă pe fondul schimbărilor climatice: iată ce îngrijorează elita economică mondială, potrivit unui sondaj realizat de Forumul de la Davos și publicat marți, transmite AFP.
Ediția 2021 a „Global Risks Report”, realizată de Forumul Economic Mondial, cea care organizează rendez-vous-ul anual al elitei mondiale în localitatea elvețiană Davos, afirmă că epidemiile și creșterea sărăciei amenință cel mai mult stabilitatea mondială, alături de catastrofele meteo, în următorii doi ani.
Pe termen mediu, între trei și cinci ani, riscurile cel mai frecvent citate sunt cele economice: explozia bulei financiare alimentate de politicile expansioniste ale băncilor centrale, defecțiuni ale infrastructurilor tehnologice mondiale, îngrijorare în ceea ce privește stabilitatea viitoare a prețurilor.
Pe termen lung, partenerii Forumului Economic Mondial se tem de chiar supraviețuirea umanității, o catastrofă care ar putea fi provocată de folosirea armelor de distrugere în masă, de prăbușirea unor state întregi și de reculul biodiversității.
„Costul uman și economic imediat al Covid-19 este sever. El amenință să șteargă mai mulți ani de progres în reducerea sărăciei și să reducă și mai mult coeziunea socială și cooperarea internațională”, arată autorii raportului.
„Global Risks Report” se bazează pe 841 de răspunsuri ale partenerilor Forumului Economic Mondial – director de companii, lideri politici, experți etc – culese între septembrie și octombrie 2020.
***
Pământul ar putea vedea un nou război rece, dar Rusia și SUA sunt la fel de prietenoase ca în spațiu. După o expediere amânată, astronauții americani de pe Stația Spațială Internațională au donat alimente omologilor lor ruși.
Sonda spațială Progress MS-16, care urma să fie lansată pe 11 decembrie, ar fi adus rații cosmonauților ruși staționați pe ISS. Întârzierea sa până la 15 februarie i-a determinat pe americani să împartă cu rușii o parte din mâncarea lor.
„Când i-am întrebat pe americani despre livrarea rațiilor noastre pe nava lor spațială, ei ne-au spus că au deja o cantitate destul de mare de alimente, iar cosmonauții noștri ar trebui să-și folosească produsele”, a explicat Alexander Agureev, șeful nutriției la Academia Rusă a Institutul de Probleme Biomedice al Științelor, menționând că SUA au furnizat alimentele gratuit.
***
Bateria auto care se încarcă în 5 minute – concept realizat în Israel și fabricat în China
Baterii auto care se pot încărca complet în 5 minute au intrat în producție pentru prima dată, marcând un pas decisiv în cursa de a…
***
Presa germană relatează că Țara Galilor ar putea deveni independentă
Agenția de știri Deutsche Presse-Agentur din Hamburg a publicat un studiu, care a fost utilizat de mai multe site-uri, despre viitorul uniunii în urma Brexitului, care sugerează că Marea Britanie ar putea să se destrame.
Unul dintre ele a fost Der Spiegel, una dintre „cele mai influente reviste din Europa continentală”, potrivit The Economist, care a spus că „apelurile la independență” „câștigă teren” în Țara Galilor.
***
Berlinul ar trebui să introducă tarife punitive la importurile de gaze naturale lichefiate din SUA (GNL), deoarece Washingtonul își urmărește propriile scopuri impunând sancțiuni împotriva conductei Nord Stream 2, potrivit unui deputat german.
Klaus Ernst, președintele Comisiei pentru afaceri economice și energie a parlamentului german, a declarat că sancțiunile împotriva corporațiilor angajate în proiectul de furnizare a gazelor conduse de Rusia sunt inacceptabile.
„Sancțiunile proaspete ale SUA împotriva companiilor care participă la construirea Nord Stream 2 nu vor duce la efectul scontat, dar în ciuda acestui fapt, acestea sunt inacceptabile”, a spus politicianul.
Ernst a adăugat că SUA nu au dreptul să promoveze doar interesele economice ale sectorului gazelor americane și, în același timp, să-și degradeze așa-numiții aliați, transformându-i în subordonați. Președintele a cerut, de asemenea, guvernului federal să convoace ambasadorul SUA în funcție și să explice în mod clar poziția SUA.
„Este, de asemenea, necesar să se introducă taxe penale la importurile de gaze din SUA”, a spus Ernst, exprimându-și profunda îngrijorare cu privire la faptul că noul președinte Joe Biden nu ar schimba „politica economică agresivă” a SUA .
Apelul vine la scurt timp după ce Casa Albă a anunțat restricții împotriva navei Fortuna cu pavilion rusesc, cu privire la implicarea sa în construcția gazoductului Nord Stream 2 din Rusia către Germania și Europa Centrală.
***
Pandemia Covid-19. Polonezii se răscoală faţă de restricţiile impuse de guvern
Pe lângă problemele din programul de vaccinare, în Polonia creşte rezistenţa faţă de restricţiile impuse de guvern, care a prelungit lockdown-ul parţial până la sfârşitul lui ianuarie, unele firme anunţând că intenţionează să sfideze interdicţiile şi să deschidă.
***
Deutsche Welle, despre excepţionalismul american: Ce legătură are cu România?
Pentru România nu e neapărat importantă culoarea politică a locatarului de la Casa Albă, câtă vreme SUA garantează securitatea europenilor în general şi a României în special, scrie Deutsche Welle pentru blogurile Adevărul.
***
De când și-a început mandatul de ministru al muncii și protecției sociale, Raluca Turcan s-a lansat într-o adevărată cruciadă împotriva modului de acordare a ajutoarelor sociale, solicitând anchete sociale și vorbind despre cum „cei care pur și simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duși în spate de oamenii harnici”. E o veche retorică de pe vremea lui Traian Băsescu, scrie Victoria Stoiciu, coordonatoare de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România. În același timp, guvernanții nu suflă o vorbă despre companiile și bogații despre care-și ascund profiturile și averile.
***
Ce posturi TV intră în Must Carry. De ce Prima TV nu se mai află în această listă
Consiliul Naţional al Audiovizualului a anunţat lista must carry pe 2021. Aceasta a ajuns la 40 de canale, plus posturile TVR.
***
Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã (ANAF) pune la dispoziția contribuabililor aplicația pentru completarea în format electronic a formularului 094, se arată într-un comunicat al instituției, care precizează că va fi disponibilă începând de miercuri.
***
Autoritatea în Energie (ANRE) a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care ignoră dorințele ministrului Energiei privind facilitățile trecerii consumatorilor casnici la ofertele…
TIMISOARA. La mai bine de 3 luni de la alegerile locale, la Timisoara a fost ales, in sfarsit, si cel de-al doilea viceprimar. USR PLUS si PNL au ajuns la o intelegere, la finalul anului trecut, atunci cand au fost votati si vicepresedintii Consiliului Judetean Timis. Votarea celui de-al doilea viceprimar a fost amanata de […]
***
TIMISOARA. Anunt important de la Ministerul Transporturilor. Proiectantul care a castigat contractul pentru Centura Vest de la Timisoara, inca din noiembrie anul trecut, se apuca de treaba. Are la dispozitie 12 luni si 1 milion de euro sa faca studiul pentru al treilea tronson de drum din mult asteptatul proiect de infrastructura care sa ajute […]
***
Acestea sunt cele mai frecvente stereotipuri despre maghiari!
Lángos & Gulyás
Dacă îmi întreb prietenii străini despre Ungaria și dacă au mai fost acolo, vor începe cel mai probabil să vorbească despre experiențele lor alimentare. Și, de cele mai multe ori, aceste experiențe sunt despre fenomenalul lángos maghiar și supă de gulaș pe care au mâncat-o acolo. De asemenea, este posibil să identifice faptul că punem boia în toate. Cei care încearcă să fie mai precauți cu privire la dietele lor vor spune că mâncăm o mulțime de alimente grase, grase și că totul este prăjit.
***
Cowboy-ii negri și cowgirl-urile din orașele americane – în fotografii
În copilărie, în timp ce vizita o familie din Texas, fotograful Kennedi Carter își amintește de cowboy-ii negri călărind caii lor pe marginea autostrăzii. Această imagine a rămas cu ea de-a lungul anilor, deoarece nativa din Carolina de Nord și-a început cariera făcând fotografii emoționale ale vieții negre, precum și imagini editoriale izbitoare. (În decembrie anul trecut, Carter a devenit în special cel mai tânăr fotograf care a realizat o copertă britanică Vogue.)
În cele din urmă s-a întors la imaginile din memorie, începând o serie în curs, „Ridin ‘Sucka Free”, despre călăreții negri din orașele americane, precum Houston și Philadelphia.
***
Un disc descoperit în 1999 în Germania a ajuns să fie printre cele mai controversate piese arheologice din Europa, unii spunând că este o piesă excepțională de acum 3.600 de ani, în timp ce alții spun că este un fals. Discul este controversat și pentru modul în care a fost descoperit și recuperat. Discul ceresc de la Nebra este din bronz, are 32 cm diametru și 2,2 kg greutate cu o patină verde-albastră și cu incrustații de aur. Se crede că discul este cea mai veche reprezentare a cerului nocturn descoperită vreodată.
***
Decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, emis in Romania comunista prin semnatura dictatorului Nicolae Ceausescu, interzicea intreruperile de sarcina si avea ca scop cresterea accelerata a populatiei.
***
Transfăgărășanul, „ideea genială” fără nicio valoare a lui Nicolae Ceaușescu
Lumea comunismului a fost una perfect asasină, credința politică fiind inventată numai și numai pentru cucerirea întregului pământ, exact așa cum gândeau și conducătorii religiilor monoteiste, mereu în căutare de nefericiți pe care să-i mântuiască. Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere în 1965 și a început să se creadă un mare conducător pe calea răspândirii socialismului prin vărsarea sângelui românesc. A început să aibă tot felul de viziuni și să dea indicații prețioase până s-a ales praful de țară. O astfel de idee genială s-a numit Transfăgărășan, șoseaua trecând peste și prin Munții Făgăraș în anii 1970 – 1974, lucrările de asfaltare și modernizare continuând până în 1980.
Militarii și muncitorii, îndoctrinați din belșug, au început să creadă în ceea ce ziceau politrucii și nu se poate spune că n-au depus eforturi deosebite. A fost o muncă titanică, cel puțin 40 de oameni pierind pentru realizarea drumului definit drept strategic. Gurile rele vorbesc despre un număr mai ridicat de vieți pierdute, dar documentele oficiale mai zac prin arhive sau escamotează adevărul în specificul stil al sistemului totalitar. Principala problemă a drumului dintre nori constă în faptul că nu are valoare militară și nici economică.
***
Traian Băsescu s-a vaccinat. Bineînțeles că a ieșit cu scandal. Păi, cum să nu se enerveze fostul președinte când vine și găsește fiola de ser pusă pe o masă, iar frapieră niciunde? Directorul de la Compania Municipală Cimitire din București câștigă 28.900 lei brut lunar. Atâta gaură la buget pentru niște gropi! Mulți bătrâni cu probleme medicale cronice nu sunt recunoscuți de platforma de programare pentru vaccinare.
***
În China a fost găsită înghețată contaminată cu COVID-19. Din fericire, e vorba de o singură aromă: cea de liliac. Jake Angeli, bărbatul care a intrat în Capitoliu cu coarne de bizon, refuză să mănînce în detenție orice altceva în afară de mîncare organică. Lumea zice, în general, că bătaia e ruptă din rai, deci Jake s-ar putea să afle în curînd că e și organică. Alexei Navalnîi s-a întors acasă în Rusia. Vestea i-a bucurat foarte tare pe susținătorii […]