Voi începe cu acea tristă întâmplare de la Ghiroda, un sat la marginea Timișoarei, unde un om care își plimba câinele a fost ucis de o mașină.
Am avut curiozitatea să caut pe Google Maps pentru a vedea cum arată acea stradă.
Este o uliță, un drum fără trotuare.
Adică o stradă pentru existența căreia primarul de acolo, Comisia de circulație de acolo, că mă gândesc că or fi având și ei așa ceva, consilierii locali de acolo, ar trebui amendați zilnic cu o sumă consistentă, că au de unde.
Pentru că, o stradă fără trotuare, pe care nu poți ajunge la propria locuință folosind cel mai natural mijloc de deplasare, propriile picioare, nu ar trebui să existe.
Așa că o stradă înseamnă în primul rând un trotuar. De acolo pornim. După aceea, dacă mai e loc facem și șosea pentru mașini.
Sau dacă în caz excepțional există o stradă fără trotuar, ar trebui să existe și restricțiile necesare.
Și mare atenție, domnule primar, domnilor viceprimari, domnilor consilieri locali, avem și noi, chiar și aici în Timișoara, o mulțime de străzi fără trotuare, mai ales în cartierele construite după revoluție de către speculanții imobiliari.
Cum s-ar putea rezolva această problemă, în condițiile în care răul este deja făcut și nu poți să dărâmi casele oamenilor pentru a câștiga 3 metri pe care să faci trotuar?
Foarte simplu.
Pui la ambele capete ale străzii, câte un semn din ăla pe care scrie „Zona” sau „Zonă rezidențială”. Modelul indicatorului se găsește pe internet.
Atât este de simplu. O bucată de țeavă și o bucată de tablă vopsită și ai salvat poate niște vieți.
Și din acel moment acea stradă devine o stradă pe care prioritate are copilul care se joacă pe stradă, pietonul, după care urmează cel cu trotineta sau cu bicicleta, și numai când ăștia îi fac loc trece și autoturismul. Cu viteza limitată, că nu mergi cu 30-40-50 de km/oră pe o stradă pe care este posibil să circule un copil, sau un pieton, sau cineva care își plimbă câinele.
Și încă ceva important, pe astfel de străzi parcarea mașinilor este interzisă.
Și pasul 2, după ce ai pus tablele alea, este să și informezi oamenii prin postări periodice în ziare ce înseamnă „Zonă rezidențială” și care sunt restricțiile într-un astfel de loc.
Până când acest lucru nu se va face, singurii răspunzători pentru accidentele care au loc pe străzile fără trotuare, trotuare a căror lățime este și ea prevăzută într-o lege, sunt cei care ar fi trebuit să rezolve problema, adică, de sus în jos, Prefectul, Primarul și toți cei care fac parte din Comisia de circulație.
Și poate când mai aprobați construcția unui cartier din ăsta de vile nu-l aprobați până când nu sunteți siguri că acolo vor fi și niște trotuare cu lățimea de cel puțin 1,2m, așa cum spun legile acestei țări.
Aurarii se bagă și ei în seamă și îl critică pe Ciolacu pentru legea aia care nu va mai permite nimănui să circule singur în mașină, începând cu 2050.
Asta arată că nici ăia nu sunt mai inteligenți decât ceilalți.
De fapt toate javrele astea care își spun „clasă politică” își bat joc de noi, ei se fac că se ceartă pentru lucruri care se vor întâmpla în viitor, sau poate nu se vor mai întâmpla niciodată, dar nimeni nu face nimic pentru a face ceva astfel încât noi să avem astăzi, sau începând cu 1 ianuarie, aer mai curat, sau o viață puțin mai bună.
Și se puteau face multe, de exemplu în loc să se dea unora, puțini și de obicei nu foarte nevoiași, subvenții pentru panouri solare, se puteau cheltui exact tot atâți bani, sau poate chiar mai puțini, pentru a da multora subvenții mititele pentru centrale pe gaz. Și astfel am fi putut avea acum, în momentul în care citiți acest text, un aer puțin mai curat.
Demență senilă a devenit cel mai mare ucigaș.
Credeți că medicii, toți medicii, atât cei de specialitate cât și medicii de familie, după ce au citit această știre în revistele lor de specialitate, The Lancet sau care or fi, și-au făcut un plan să-i monitorizeze pe cei care suferă de așa ceva?
Să aibă de exemplu o listă cu aceste cazuri, să le ia odată pe săptâmână tensiunea, sau, ținând cont că oamenii ăștia sunt în marea lor majoritate netransportabili, barem să roage o rudă să le ia tensiunea, temperatura și glicemia și să le trimită datele prin email? Să vadă ce s-ar putea face cel puțin pentru ameliorarea simptomelor și să-i sfătuiască în acest sens pe aparținătorii bolnavilor? Să constate care sunt factorii agravanți?
Aiurea.
Vă zic eu ce spun medicii, și nu vă spun povești ci lucruri care chiar se întâmplă:
Dacă chemi o salvare privată și îl duci la urgențe, o să-ți spună că nu au ce să-i facă și ți-l dau înapoi. Și cu toții, inclusiv medicul de familie care primește lunar niște bănuți pentru că îl are pe omul ăla pe listă o să-ți spună că e bătrân, e demență și asta e, îmi pare rău, las că moare la un moment dat și scapi de o grijă.
Eventual o să-i prescrie niște suplimente alimentare care nu vor avea alt efect decât că mai cheltui niște bani fără a obține nimic în schimb.
Dan Dungaciu, care nu este oricine, spune într-un articol pe care-l puteți citi mai jos, niște lucruri interesante despre situația actuală din Europa.
Dar, din păcare după aceea începe să abereze, despre rolul României și alte prostioare.
Din păcate România nu are nici un rol și dacă lucrurile nu se schimbă dramatic, nici nu va avea vreunul în viitorul previzibil
România este țara în care sunt recunoscute profesiile de numerolog și astrolog, ceea ce dovedește incredibilul nivel de imbecilitate de care dau dovadă cei din Ministerul Muncii, România este țara în care medicii și-au tratat pacienții care sufereau de gripă sezonieră, sau pneumonie sau altceva cu supă de găină, pentru că așa scria în Monitorul Oficial, România este țara în care îți trimiți copilul la școală și ți-l omoară un zid care cade peste el. ROmânia este țăra în care pacienții mor în liftul spitalului pentru că acesta s-a blocat. România este țara în care avem statui pe care scrie „Decebalvs Per Scorilo” și tăblițe de la Tărtăria, România este țara unde nu sunt bani pentru un sistem adevărat de sănătate dar sunt bani pentru popi, o mulțime de popi și predicatori care nu sunt de fapt altceva decât tot un fel de astrologi și numerologi. Adică tot niște escroci.
Tot astăzi veți putea citi un text care mi-a înveselit puțin ziua de ieri: Contabilii se vor transforma în analiști financiari.
Probabil este vorba despre acei contabili care își obligă clienții să scrie pe facturi „Circulă fără semnătură și ștampilă” și care de când au programe nu mai știu nici conturile.
Lăsănd glumițele de o parte, previziunea mea este că 2024 va fi pentru contabili probabil cel mai greu an de după revoluție.
Pentru că cei care ar trebui să simplifice lucrurile făcându-le în același timp mai eficiente, Ministrul de Finanțe, cei de la ANAF, probabil și alții, nu au cunoștințele minime necesare pentru a face acest lucru.
Vă garantez că dacă-l iau pe domnul Marcel Boloș și îl pun să facă contabilitate unei butici care vinde câteva pâini, niște Cola și câteva pachete de țigări în fiecare zi, nu va ști să o facă. Așa cum s-a întâmplat și cu ăla care era șef la ANAF și nu știa să calculeze TVA-ul de pe o factură și după aceea de deștept ce era l-au pus ceva șef la BNR.
Și, mai rău, când fac ceva o fac de parcă ar dori să se răzbune pe poporul ăsta care le plătește salariile. Dau legi cu mai multe interpretări, le dau cu un termen de aplicare atât de scurt că nici nu ai timp să analizezi ce ai de făcut, iar întotdeauna când modifică ceva nu se spune clar ce au modificat ci ești trimis la altă lege, sau la alt articol, așă că până îl citești și pe ăla nu mai știi unde ai rămas.
Anul trecut, de exemplu, au modificat în 29 decembrie, când nimeni nu mai lucrează, e-factura aia. Au pus un 1 în loc de un 0. Și au spus că au modificat chestia asta, dar nu au spus-o public, în presă, ci au spus-o pe o pagină obscură de pe unul din site-urile lor.
Rezultatul a fost că în 1 ianuarie nimeni nu mai putea să-și transmită e-facturile alea și nimeni nu știa ce se întâmplă.
Românii aleg de sărbători ceasuri de lux și mașini de colecție.
Chiar am auzit-o pe vecina mea de la parter că nu știa ce să aleagă, un Rolls sau un cesuleț Cartier, din ăla în formă de tanc.
Din păcate eu ceas am și nu-mi trebuie altul mai scump, mașinile nu prea îmi plac, așa că cei care citesc acest text chiar că vor avea o problemă dacă vor dori să îmi cumpere un cadou. Nu că aș avea mari speranțe.
***
Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate între timp, la un cost estimat la 4 miliarde de euro pentru contribuabili, arată o analiză realizată de POLITICO. Iar aceasta este aproape sigur o subestimare.
Boala care a devenit cel mai mare ucigaș: Lovește fatal, mai mult decât cancerul și infarctul
O boală ne fură tot ce contează, amintirile, visurile și bucuriile noastre. Un recent raport confirmă că această afecțiune a devenit ”cel mai mare ucigaș”, devansând orice altă cauză de deces, precum infarctul, atacul vascular cerebral și cancerul. Demența a dus la moartea a peste 74.000 de oameni în Marea Britanie în 2022, locul 1 ca rată a mortalității în această țară.
Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și rectorul UBB, critică introducerea astrologiei și numerologiei în Codul Ocupațiilor din România.
La final de an, am stat de vorbă cu analistul şi profesorul Dan Dungaciu despre cele mai importante evenimente de securitate din 2023, care au avut un impact asupra securităţii regionale şi globale. L-am întrebat, de asemenea, cum s-a raportat România la acestea, din punctul său de vedere.
O femeie în vârstă de 50 de ani care intrase în stop cardiorespirator a murit în timp ce era transferată la terapie intensivă la Spitalul Județean din Slatina cu liftul unității medicale, care s-a blocat între etaje pentru aproximativ 20 de minute. Poliția face cercetări. IPJ Olt anunță că a fost sesizat luni, „prin adresă”, […]
Sălbatica luptă a loazelor pentru sinecura europeană
În hotelul său exorbitant din Ischgl, Rareș Bogdan privește abătut pe fereastră. Nici șampania, nici apartamentul luxos, nici mașinile scumpe din parcare nu reușesc să-i alunge mîhnirea. Gîndul că nu va mai fi europarlamentar îl apasă ca o veche corijență din liceu. I s-a dat de înțeles că nu mai are loc pe lista candidaților la Parlamentul European, chiar dacă și-a vărsat sîngele pentru cauza României, așa cum le spune el sponsorilor săi infractori, cînd sorb împreună Dom Pérignon în sudul Franței.
Sunt multe, așa că le-am împărțit pe Titluri, ca să fie mai ușor de urmărit. Menționez că acest inventar rapid include atât modificările aduse Codului Fiscal prin OUG 117/14.12.2023 (Ordonanța “Trenuleț”), cât și pe cele din Legea 296/26.10.2023. Acolo unde modificările sunt făcute prin L396/2002, am menționat acest lucru prin includerea mențiunii /296, după numărul […]
Până acum, oamenii din business trimiteau facturile de la furnizori către contabilitate. De la 1 ianuarie 2024, se modifică fluxul.
România vrea să devină furnizor de securitate energetică în această regiune a Europei, însă, în același timp, este una dintre campioanele continentului la sărăcie energetică. Cel mai grav este că nu avem nicio strategie pentru a combate acest fenomen și nici măcar statistici clare nu există. Consumatorii vulnerabili sunt dependenți de ajutoare, pentru care se găsesc tot mai greu bani în bugetul statului. Comisia Europeană pune la dispoziție sume uriașe pentru a combate acest fenomen, dar nu le putem accesa atâta vreme cât Guvenul nu elaborează un plan integrat, afirmă Anca Sinea, coordonatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE), pentru HotNews.ro.
Elena Udrea află pe 31 ianuarie 2024 decizia definitivă a Înaltei Curți în Dosarul Hidroelectrica, ultimul din cele trei pe care aceasta le-a avut pe rolul instanțelor de judecată. Fosta șefă a PDL a declarat în ultimul cuvânt că banii de la afaceristul Bogdan Buzăianu n-au ajuns la ea, ci la partid, astfel că nu se justifică măsura confiscării speciale a averii ei.
Vacanța de iarnă 2023/2024 începe pe 23 decembrie. Câte zile libere vor avea elevii
Vacanța de iarnă este una dintre cele mai așteptate vacanțe de copiii de pretutindeni. Este momentul în care cu toții se pregătesc de sărbătorile de iarnă și petrec clipe minunate alături de familia reîntrăgită. Iată când începe vacanța de 2023/2024 pentru copii.
În sezonul rece, copiii vor avea două săptămâni de vacanță, zile libere care vor cuprinde sărbătoarea de Crăciun și de Anul Nou. Iată când începe vacanța de iarnă pentru copii.
Ce aleg românii în luna decembrie: ceasuri de lux și mașini de colecție
Ceasuri nobile, care dau ora exactă în lumea distinsă a orologeriei, și mașini de colecție sunt scoase la licitație în data de 21 decembrie, într-un eveniment dedicat eleganței și cadourilor de Crăciun, organizat de Artmark: Licitația de Crăciun – Eleganță, Ceasuri și Mașini de Colecție, inclusiv o selecție Rolex și Patek Philippe.
Câți bani primește Biserica în 2024 de la bugetul de stat
Bugetul de stat va susține în continuare Biserica și în 2024, conform proiectului de buget pe 2024. Practic, dacă ne uităm pe sume, va primi mai mulți bani decât în 2023.
Este considerată un super-aliment datorită virtuților sale terapeutice. Supa de pui este un preparat nu doar gustos, ci și sănătos. Iarna, în plin sezon al răcelilor și gripelor, zeama caldă de pui face adevărate minuni.
Bărbat care își plimba câinele prin Ghiroda, accidentat mortal de o mașină
Accident mortal, duminică, în comuna Ghiroda. Un bărbat în vârstă de 32 de ani a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce își plimba câinele pe o stradă din localitate.