Casa Pașei Hasan. In copilărie, cu toate că era puțin cam departe de casă, mergeam acolo împreună cu prietenii mei din Blașcovici să căutăm comori.
Era o ruină a unei clădiri destul de mari, o puteți vedea în poza de copertă (foto din colecția Lucian Muntean), noi îi spuneam “castel”, așezată pe o movilă de pământ, pe Calea Torontalului, la câteva sute de metri după ce treceai de ultimele case din oraș, înainte de a ajunge la aeroportul Aviasan. Mergeam acolo, în copilăria mea dar și mai târziu, până în anii 80, nu exista nici un fel de îngrădire, și ne jucam printre ruinele alea.
În subsolul casei era o pivniță care era folosită de un CAP care ocupa și alte câteva clădiri din apropiere și tot pe acolo era și fântâna care atunci când am văzut-o eu avea lângă ea un jgheab din beton pentru adăparea animalelor crescute acolo. Am băut și eu din ea. Nu știam pe atunci nici numele „castelului” și nici numele fântânii, numele clădirii l-am aflat mult mai târziu dintr-o carte.
Imediat după revoluție, nu mai rețin exact anul dar oricum înainte de 1993, am văzut că acolo apăruse o vilă. Ceva care era al nostru, al tuturor, devenise proprietatea cuiva.
***
Năsui spune că programul de granturi acordate firmelor a fost fraudat.
Sigur că a fost fraudat. Ca întotdeauna.
Eu, de exemplu, am depus o cerere pentru ăia 2000 de euro. In septembrie. Răspunsul negativ, pe care scrie că a fost generat automat, mi-a venit prin email zilele trecute, deci după 5 luni. Cam lente calculatoarele ălora cu fondurile. Sau poate problema nu sunt calculatoarele ci oamenii care lucrează acolo.
Nici nu am fost dezamăgit, de-a lungul vieții am învățat că nu-ți dă nimeni nimic degeaba, dar chiar în perioada aia citisem o carte în care scria că totuși trebuie să încerci așa că am spus fie, nu mă costă nimic în afară de puțin timp.
De fapt toată treaba e cam ca la ăia din primărie cu înscrierea și descrierea mașinilor: Dacă apelezi la o firmă care intermediază toată birocrația asta, nu pe gratis, totul se rezolvă fără probleme. Dacă însă încerci să o rezolvi singur, îți mai trebuie o hârtie, o aprobare, o ștampilă, nu scrie delegatul pe factură sau nu scrie că factura circulă fără ștampilă și semnătură. Mai nou dacă vrei să-ți rezolvi treaba singur îți trebuie și o semnătură electronică. Sau plătești cuiva care are așa ceva.
Așa e și cu granturile și ajutoarele de stat: sunt mii, probabil zeci de mii de firme care se ocupă de așa ceva. Contra unui comision, fie fix, fie un anumit procent din valoarea sumei obținute. Pe de altă parte euronii ăia de la granturi nu sunt nelimitați. Și dacă îmi dă mie statul sau UE, sau cine dă, niște euroni pe care-i cer singur stând cu fundul pe scaun în fața calculatorului, ălora care cer prin intermediul unei firme care facilitează lucrurile astea de unde să le mai dea?
***
Evenimente importante care au avut loc în 19 februarie:
1866: A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel Cercetări asupra plantelor hibride, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel)
1878: A fost semnat Tratatul de pace ruso–turc, la San Stefano, care încheia războiul ruso–turc, recunoștea independența României.
1986: URSS lansează primul element al Stației Spațiale Mir, misiune încheiată la 23 martie 2001.
***
Moment istoric pe Marte! Roverul Perseverance, lansat de NASA, a atins Planeta Roșie
Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a ajuns joi seară pe suprafața planetei Marte, la ora 22.55 (ora României), așa cum era programat. Perseverance este cel mai complex laborator științific trimis până acum […]
***
Germania refuză vaccinarea cu serul AstraZeneca
***
Un sondaj realizat de UNICEF a constatat că 94% dintre țări au implementat o formă de învățare la distanță atunci când COVID-19 a închis școlile în primăvara trecută. Nu este prima dată când educația este întreruptă în lume. În SUA, în 1937, sistemul școlar din Chicago a folosit radioul pentru a preda lecții copiilor în timpul unui focar de poliomielită. La acea vreme, acest virus contagios nu avea niciun remediu și producea paralizie. În toată țara, locurile de joacă și piscinele s-au închis, iar copiilor li s-a interzis accesul la cinematografe și alte spații publice. Chicago a înregistrat 109 cazuri în august 1937, determinând Consiliul Sănătății să amâne începutul școlii pentru trei săptămâni.
***
Guvernul a decis joi seară adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care elimină o serie de beneficii ori sporuri acordate unor categorii sociale sau profesionale. Cât privește valoarea punctului de pensie, ea va fi neschimbată […]
***
Premierul Florin Cîțu spune că problema pensiilor speciale va fi rezolvată după ce se va face reforma sistemului de pensii, când toate pensiile se vor acorda pe bază de contributivitate, dar a subliniat că decizia […]
***
Cîțu: Cheltuielile de personal la stat s-au dublat în ultimii 4 ani. Îi întreb pe români dacă simt că s-a dublat și performanța
Premierul Florin Cițu. Foto: InquamPhotos/ George Călin
Premierul Florin Cîţu spune că sporurile angajaților din sistemul de stat s-au dublat în ultimii patru ani. Anul trecut, cheltuielile de personal au fost de 110 miliarde lei, dintre care aproape o treime au reprezentat sporuri.
„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea, sistemul de sporuri. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020, din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile. Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a spus Florin Cîţu, după ședința de Guvern.
***
Plangere penala depusa la DNA de ministrul Economiei. Nasui acuza fraudarea programului de granturi acordate firmelor
Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a depus o plangere penala la DNA. Plangerea vizeaza suspiciuni de frauda in legatura cu programul prin care sunt acordate granturi nerambursabile in valoare de 550 de milioane de euro din fonduri europene. Este vorba de Masura 3, dintr-o schema de ajutor menita sa sprijine firmele care au nevoie de investitii in perioada pandemiei.
***
Certuri și termene ratate. Cum a pierdut România puterea de decizie în proiectul celui mai puternic laser din lume
România trebuia să finalizeze proiectul privind Laserul de la Măgurele în 2015, însă cele mai optimiste estimări arată că acest lucru s-ar putea întâmpla abia în 2023. Până atunci, România va fi doar observator într-un consorțiu european de cercetare, după ce și-a pierdut calitate de gazdă.
România a recunoscut oficial acum o săptămână că nu a terminat la timp ”Laserul de la Măgurele”. Sunt deja cinci ani de întârziere, iar efectul direct e pierderea calității de membru cu drepturi depline în consorțiul denumit ELI-EIRC European (Extreme Light Infrastructure – Research Infrastructure Consortium).
***
Cum am făcut turism în Teleorman, județul uitat al României
Suntem în comuna Suhaia, din județul Teleorman, un sat care se afla, înainte de pandemie, pe traseul unuia dintre cele mai lungi și populare trasee de biciclete din Europa, EuroVelo 6.
Acesta pornește de pe țărmul Atlanticului, din Nantes, din Germania urmează traseul Dunării până în Deltă, apoi, prin Tulcea, ajunge până în Constanța.
EuroVelo 6 trece prin zece țări și, până să vină pandemia, aducea zilnic bicicliști din toate colțurile lumii în comuna Suhaia, aflată chiar lângă balta cu același nume, de unde, în zilele cu adevărat senine, se spune că poți vedea munții Balcani.
***
***
Ziua Brâncuși 2021 la Timișoara
Mihai Donici, arhitect, artist vizual, scenograf, marchează în fiecare an, cu un eveniment atipic, Ziua Brâncuși, la Timișoara, prin urmare ”Expoziția de o oră”, etnosculptură, la bustul lui Brâncuși, va avea loc, vineri, 19 februarie 2021, lângă Facultatea de Arte a UVT, între orele 14-15.
”De 5 ani fac….fapte neconvenționale în singura zi în care ne amintim de el. Evenimente la bustul Brâncuși: anul 2017: Coroana sub forma motivului circular Brâncuși. An 2018. Expoziție-protest împotriva neachiziționării lucrării ,,Cumințenia pământului” de către statul român. 2019. Triplă expoziție: Galeria PMT, biblioteca UPT, bustul Brâncuși. 2020. Recreere : masa, poarta, coloana, din module de bază. 2021. Expoziția de o oră care anulează soclul inadecvat al monumentului.”, M.C Donici
***
Fântâna Pașei, locul cu cea mai bună apă din Timişoara
Puțini, bine informați și, desigur, nostalgici sunt timișorenii care au auzit de „Fântâna Paşei” din Mehala, locul cu cea mai bună apă din oraș, a cărei amintire o învie, la vreme de… pandemie…
***
TIMISOARA. Dupa ce una dintre primele masuri pe care le-a luat, la inceput de mandat, a fost suspendarea supraimpozitarii cladirilor neintretinute din Timisoara, primarul Dominic Fritz anunta ca nu renunta la taxa pe paragina, ca procedura va fi reluata, insa intr-o forma imbunatatita.
***
Care sunt marile lucrări prioritare pentru Primăria Timișoara
De miercuri, primăria a început asfaltările la cald, iar de câteva săptămâni se lucrează cu mixtură la rece. Se lucrează mai întâi pe marile artere: Calea Aradului, Str. Sever Bocu, Str. Divizia 9 Cavalerie, Str. Avram Imbroane, Str. Aristide Demetriade, Str. Drubeta, Calea Torontalului, Bd. Cetății, Str. Bucovina, Calea Torontalului și Calea Lugojului. A fost […]
***
Ioan Nasleu, actualul director de la Piețe SA Timișoara și fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a achiziționat un apartament de peste 100 de metri pătrați în București printr-o inginerie financiară care ascunde realul proprietar. A avut ca paravan firma familiei unui liberal abonat la contracte cu Primăria Timișoara – Ionuț Gaiță. La momentul […]
***
***
Enigma centurii de castitate
Oare cavalerii care plecau în cruciade chiar aveau obiceiul de a-și înfiera partenerele cu centura de castitate? Istoricii sunt de părere că această legendă nu ar fi de fapt decât un produs al imaginației din budoarele barocului.
Cavalerii Evului Mediu își petreceau foarte mult timp plecați de acasă. Îi atrăgea mai ales calea Orientului, unde se ocupau cu alungarea musulmanilor din Ierusalim. Și nu ar fi vrut să își părăsească locurile de baștină cu inima grea, împovărați de gândul că soțiile lor, singure atâtea luni și chiar ani, și-ar putea găsi pe altcineva care să le umple singurătatea.
Mai degrabă le-ar fi obligat să poarte o centură de castitate, care le-ar fi pecetluit corpul în zona abdominală și genitală. Cavalerul însuși ar fi fost cel care ar fi încuiat “podoaba”, luând cheia cu sine în Tara Sfântă. Odată revenit acasă, peste un an-doi, ar fi descuiat ustensila și totul ar fi revenit la normal. O chestiune simplă, sigură și cu totul fantasmagorică.
***
Guvernarea-i fudulie, băutura-i temelie
Teribila criză economică izbucnită în 1899 a prins la cîrma țării un guvern conservator. Prim-ministrul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a încercat să vîndă din activele statului, dar n-a reușit decît pe jumătate. A înstrăinat participațiile de la Banca Națională și de la monopolul hîrtiei de țigarete, în timp ce Societatea Română de Navigație Maritimă și terenurile petroliere de la Ploiești au rămas ale țării. Banii erau însă prea puțini. Așa că Nababul a introdus impozite noi pe consumul de […]