Căldura și apa caldă poți să le primești de undeva, de la un sistem centralizat, și atunci riști să nu le ai exact când vrei să faci baie sau e frig afară, sau poți să investești într-o centrală termică, acasă la tine, și atunci nu mai stai la mâna altcuiva.
Și una peste alta, căldura pe care o produci tu e și mai ieftină, că prețul centralei se amortizează repede, și mai puțin poluantă, cănici CET-urile alea nu merg cu parfum de iasomie. Că mă și gândeam, când citeam despre gradele lui Nicușor Dan (spunea cineva că omul ăsta e extrem de inteligent. O fi, dar stă prost cu memoria, a uitat că l-am împușcat pe unu’ pentru că nu ne-a dat căldură) oare, în loc să tot pompăm bani în CET-ul ăla, nu ar fi mai ieftin ca primăria, statul, cineva, să-i crediteze pe cei 60000 de locuitori din Timișoara, care sunt încă legați la sistemul centralizat de încălzire, pentru a-și instala centrale proprii. Iar CET-ul îl vindem la fier vechi, să mai scoatem un bănuț.
Așa e și cu programele de calculator.
Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă medicii, în loc să se conecteze la un program mare și minunat, aflat undeva în nori, ar fi avut în calculatorul ăla un program mititel pe care l-ar fi descărcat înainte de a începe vaccinarea. Medicii și-ar fi făcut treaba, ar fi băgat în calculator datele oamenilor vaccinați, iar la sfârșitul zilei, sau la sfârșitul perioadei de vaccinare, ar fi transmis datele la serverul cel mare al vacciniștilor.
Și nu și-ar mai fi făcut probleme că ba nu merge serverul, ba nu merge internetul sau cine știe ce nu merge, că programele astea din calculator dacă au mers când le-ai încercat, înainte de a le cumpăra, vor merge tot timpul, că de aia sunt programe, să se comporte de fiecare dată la fel.
Cei de la ministerele păcii știau chestia asta, că nu se întâmplă prima oară că minunatele aplicații online nu merg, e deja ceva cotidian, ba nu merge sistemul de la sănătate, ba nu merge ăla de la finanțe…
Când și dacă va trebui să alegeți gândiți-vă că una e să avem un program online pe care citim ziarul, sau unde ne uităm la poze cu pisici, sau unul în care vorbim fără să spunem nimic, dacă alea nu merg nu e nici o pagubă, vedem mâine pisicile și vorbim mai puțin.
Dar când omul ăla e lângă tine cu banii în mână și tu nu poți să iei banii ăia pentru că nu poți să-i faci factura, e mult mai grav., Pentru că ăla nu o să stea lângă tine pentru că tu ai fost un bou când ți-ai ales soluția de facturare, el merge și cumpără de la altul.
Iar mâine tu vei fi cel care nu o să ai bani de salarii sau de chirie.
***
O echip de strategi ai unuia dintre cei mai mari manageri de active din lume a lansat un avertisment pentru cei care sunt începători în lumea criptomonedelor şi care se aruncă în actualele condiţii de piaţă cu economiile înspre monede digitale: Vă puteţi pierde toţi banii, conform Bloomberg.
Între ameninţarea adusă de potenţiale reglementări stricte şi monedele digitale pe care le vor lansa băncile centrale, nimic nu împiedică preţul unei criptomonede mari să coboare rapid spre zero, potrivit diviziei UBS Global Wealth Management.
Pe măsură ce unii bani de pe Wall Street intră în piaţa bitcoinului într-un ritm nemaivăzut până acum, elveţienii cred că preţul ar putea cunoaşte o creştere pe termen scurt, însă industria se confruntă cu riscuri existenţiale.
***
Departe de lumea dezlănțuită afectată de pandemie, conflicte sociale și probleme economice, NASA a testat sâmbătă motoarele corpului principal al SLS – Space Launch System – racheta care va trimite oamenii din nou pe Lună și mai departe, pe Marte.
***
Tren care atinge 620 km pe oră, testat în China
China a dezvăluit prototipul unui nou tren de mare viteză, care funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă și arată ca și cum plutește de-a lungul căii magnetizate. Acesta e capabil să atingă 620 de kilometri pe oră, informează CNN.
Prototipul elegant, de 21 de metri lungime, a fost prezentat presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie.
***
Nord Stream 2: O navă rusă vizată de sancțiunile SUA (guvernul german)
O navă rusă însărcinată cu punerea conductelor pentru finalizarea construcției controversatei conducte de gaz Nord Stream 2 între Rusia și Germania va fi supusă sancțiunii administrației SUA, a declarat luni Ministerul Economiei din Germania, potrivit AFP.
„Acesta este anunțul unei sancțiuni pentru o navă rusă. Luăm notă de acest anunț cu regret”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru AFP, confirmând informații din cotidianul de afaceri german Handelsblatt că Washingtonul va oficializa această decizie marți.
Acum circa două săptămâni, ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că Berlinul nu intenţionează să dea înapoi în disputa cu Statele Unite asupra gazoductului Nord Stream 2.
„Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înţelege ca noi să facem totul în viitor aşa cum vrea Washingtonul”, a declarat Maas.
***
***
Viața în țările în care oamenii nu mai plătesc cu bani cash
În urmă cu un deceniu s-a lansat în China Alipay, care promitea tranzacții online facile pentru toată lumea. Câțiva ani mai târziu super aplicația chinezească WeChat a lansat un serviciu de plată similar numit WeChat Pay, disponibil milioanelor de utilizatori. Astăzi, cele două platforme sunt omniprezente pe smartphone-urile din toată țara și conduc o revoluție mobilă care a făcut China să fie una dintre societățile cu cei mai puțini bani cash din lume. Cei care locuiesc acolo spun că au supraviețuit ani de zile fără portofel.
***
FOTO Monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial, în Zagăr, Mureș: „Au murit și 29 de sași”
„Au murit și 29 de sași” scrie, sub numele celor 17 eroi români, pe un monument dedicat eroilor „căzuți la datorie pentru întregirea neamului” în Primul Război Mondial din localitatea Zagăr, județul Mureș.
***
România a fost pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul companiilor inovatoare în perioada 2016 – 2018, conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.
***
Femeia din Giurgiu infectată cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie nu crede că a contractat mutația virusului SARS-CoV-2, considerând totul ca fiind o “greșeală”. Aceasta mai susține că a cerut repetarea testului, dar […]
***
O pacienta care a ajuns noaptea la serviciul de Urgenta al Spitalului din Ploiesti isi dezvaluie experienta negativa pe care a avut-o la unitatea sanitara.
***
Problemele tehnice ale platformei de vaccinare îngreunează procesul de imunizare, iar persoanele eligibile care vor să se înscrie pe listă, dar şi medicii se plâng de modul în care platforma preia datele.
***
Nicuşor Dan: În unele ţări europene e o normalitate să ai 19 grade în casă. Lumea s-a obișnuit la 22 de grade
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că o cincime dintre blocurile din Bucureşti primesc încălzire sub parametrii pentru ca reţeaua de termoficare să nu fie suprasolicitată şi să nu apară avarii majore a căror reparaţii ar putea dura și 2 zile.
***
Fațadele clădirii Universității de Vest Timișoara vor fi renovate
Se caută firmă care să se ocupe de proiectul de arhitectură necesar reabilitării fațadelor corpului principal de clădire al Universității de Vest Timișoara. Situat pe bulevardul V. Pârvan nr. 4, este vorba despre un imobil reprezentativ al Timișoarei, care a fost proiectat de renumitul arhitect Hans Fackelmann.
***
Diversitate în Consiliul Local Timișoara. Unii consilieri locali au proprietăți multiple, în timp ce alții nu au deloc. Un ales USR PLUS l-a împrumutat anul trecut pe primarul Timișoarei, altul are bijuterii, iar un fost viceprimar al orașului a făcut credit să-și ia o mașină hibrid în 2020.
***
CATEGORIA IMPAS CU IMPAS Marcel Vela (fost ministru al Afacerilor Interne): „Vă asigur că îmi dau toată silința pentru a pune umărul să ieșim din acest impas care a cuprins omenirea!“ CATEGORIA FUMURI JUDEȚENE Răzvan Prișcă (deputat PNL): „Am făcut istorie în județul Prahova.“ CATEGORIA ARHIEPISCOPUL SCUZĂ MIJLOACELE ÎPS Teodosie (arhiepiscopul Tomisului): „Nu se răspîndește virusul ucigaș de sărbători, cînd vine sfințirea cea mare.“ „Am adus și boii, și măgarii să care butoaiele cu apă, pentru că este sărbătoare casnică, […]
***
Emigrația română în America. Așezarea și căutarea unui loc de muncă
Chiar dacă la un moment dat românii au ajuns să fie prezenți în toate marile centre americane, aria inițială a stabilirii lor era circumscrisă statelor estice, așa cum se întâmpla cu emigrația provenită, în general, din estul, sudul și centrul Europei.
„Primele așezări românești le întâlnim în regiunea din jurul marilor lacuri: Erie și Michigan, în Statele: Michigan, Illinois, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, apoi Missouri, West Virginia, unde industrii înfloritoare, de tot felul, atrăgeau brațele viguroase ale primilor emigranți români și ale celor de mai târziu”.