Cu guvernul rămâne la fel ca ieri, de luni în România încetează să crească și iarba, dar noi nu avem guvern, sunt chestii care ar trebui rezolvate încă în acest an, ălora de la Parlament le mai trebuie un timp până să le dea insigne, legitimații, laptopuri, bonuri de masă și ce mai primesc ei acolo, să descopere unde e WC-ul, restaurantul ăla cu ciorbă de burtă ieftină și cazarea, oricum până după Sfântul Ion nu prea o să facă nimic.
Eu mă întreb dacă oamenii ăștia, care se consideră o elită formată din inteligențe sclipitoare, sunt conștienți că prin ceea ce fac asigură adversarilor politici o lungă și îmbelșugată domnie asupra acestui popor.
***
A fost nevoie de o pandemie pentru ca omenirea să ajungă să trăiască unul din visele sale dintotdeauna, să lucreze de acasă dar totuși banii să-i primească de la altcineva. Unde se poate. Dar avem noi românii un talent deosebit de a da căcatului câte o palmă când în sfârșit ne e puțin mai bine.
Acum s-a găsit un avocat în dreptul muncii căruia i-a venit ideea că angajatorii ar trebui să le mărească leafa celor care lucrează acasă pentru a le plăti o parte din utilități și o parte din chirie. Ieri-alaltăieri, altul, care spune că e patronatul microîntreprinderilor, nu știu cine l-a pus acolo că eu sunt microîntreprindere de 30 de ani dar nu mi-am ales patron și nici nu mi-a dat nimeni vreodată nici măcar un leu în toți anii ăștia, a hotărât, contrar normelor europene, ca ajutoare să primească numai cei cărora are el chef să le dea. Și în final nu a primit nimeni nici un bănuț. A cheltuit guvernul o mulțime de bani cu procedurile, cu organizarea, cu reclama la minunatele măsuri de ajutorare a firmelor și în final nimeni nu a primit nimic. Dacă trăia Ceaușescu vă împușca pe toți, derbedeilor, nu că nu ați dat ajutoare ci pentru că ați sifonat o mulțime de bani.
Ce ar fi să nu vă mai băgați voi în relația dintre angajatori și angajați, lăsați-i să-și negocieze contractele cum vor, că dacă angajatul e competent și muncitor nu o să fie nebun patronul ăla să-i dea leafă mică ca să plece ăsta să-i facă altuia profit. Și poate angajatului îi convine să stea acasă fără să-i plătească nimeni chiria, că nu e puțin să te scoli la ce oră vrei, lucrezi când vrei, mai ai timp și să plimbi cățelul și să vezi de copilul ăla. Că dacă vă mai vin idei din astea inteligente sigur se găsește cineva tot la fel de inteligent să facă o lege și pierde și patronul și angajatul.
***
O să se spună din nou că mă plătesc rușii. Aș fi tare bucuros dacă ar fi așa, poate mi-aș trage și eu un mall sau o televiziune, dar din păcate probabil o să mor la fel de sărac cum am fost toată viața.
Dar, chiar dacă nu sunt plătit, din când în când îmi pun întrebări: A spus Putin în interviul ăla anual niște lucruri despre încălcarea promisiunilor occidentale despre extinderea NATO spre Est, sau despre retragerea SUA din tratatul Cer Deschis. Păi de ce se retrag, că acest tratat tare era lăudat, inclusiv în Occident, după ce a intrat în vigoare? În presa românească nu am putut citi despre aceste lucruri, a trebuit să le citesc în presa rusă, cu Google Translator. De ce? Ca să-l parafrazez pe Putin, dacă vă imaginați că sunteți oameni deștepți, de ce credeți că noi suntem idioți?
***
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Societatea Metropolitană de Transport Timişoara”… Ei de fapt sunt o căpuşă a societăţii noastre. Primăria are să ne dea bani şi noi trebuie să-i luăm doar prin această asociaţie. Plus că îşi iau un comision de 10 la sută pentru ei”, spune liderul sindical Vasile Paşca. „Au o gaşcă de vreo 25 de oameni, nu au autobuze, nu fac transport, nu fac nimic. Încasează banii şi pe urmă nu mai vor să ne plătească.
Ne-am interesat şi nicăieri în România nu mai există aşa ceva. Mai sunt asociaţii dar nu ei facturează. Nu e în regulă! Asta înseamnă căpuşare sută la sută.
Asta e o știre.
Când am citit articolul denumirea acestei ciudate asociații s-a transformat automat în inițiale. “ADI…”.
Ia gândiți-vă voi oameni buni unde ați mai auzit despre aceste inițiale?
Da, ADID.
De când s-a înființat ADID-ul ăsta nimic nu a mai funcționat în materie de deșeuri, cei de la RETIM nu au mai vrut să măture străzile, nimeni nu mai golea coșurile de gunoi, de atunci avem pe străzi grămezi de deșeuri.
Până atunci dacă aveai de aruncat crengi din grădină sunai la RETIM și imediat veneau niște oameni cu o sculă care nu numai că lua crengile ci le și toca atunci, pe loc. Acum, după înființarea ADID trebuie să le tai la lungimi nu mai mult de jumătate de metru, să le legi cu o fundiță roșie și să le duci nu știu unde că eu stau la bloc șî nu am crengi.
Fără ADID în fiecare primăvară și toamnă scoteai în stradă salteaua veche sau alte lucruri mari pe care doreai să le arunci și venea un camion și el lua de acolo. Le lua și dacă nu era primăvară sau toamna. Acum, după ce activitatea s-a eficientizat prin înființarea ADID trebuie să-ți iei dulapul vechi în spate și să-l duci în cealaltă parte a orașului, unde arăți buletinul să vadă ăia dacă nu cumva ai dus acolo și o noptieră, că dacă da trebuie să plătești mai mult decât ai dat pe dulapul nou.
Înainte de epoca ADID exista o firmă, RETIM, care se ocupa de gunoi, fie că era vorba despre măturatul străzilor, de golitul coșurilor de gunoi, de gunoaiele din tomberoane sau de lângă tomberoane. Acum, cu ADID-ul avem trei, în loc de un ban dăm trei bani. Chiar și așa rămâne pe stradă polistirenul, că RETIMUL nu are autorizație să ia polistirenul de pe străzi.
Mă întreb, oare nu există vreo legătură, oare ADID-ul ăsta nu e ceva asemănător cu ADI-ul ăla de la RATT?
Oare ADID are mături, mașini de gunoi, oameni care să le folosească, sau or fi tot o gașcă de 25 de oameni care trăiesc pe banii fraierilor, ai noștri, fără să facă nimic, decât poate niște hârtii?
Si, atenție, dacă ați citit ziarele locale din ultimele zile ați aflat că se dorește înființarea a încă unei “ADI”, de data asta pentru țânțari, ambrozie și câini.
Mie nu-mi place să mă formalizez, așa că nu o să trimit cereri în baza Legii 544, dar poate le trimite altcineva, eu cred că ne putem înțelege frumos ca niște concetățeni ce suntem. Dar totuși, tare aș vrea ca cei pe care-i plătim, fie că sunt USR-iștii de la Primărie sau liberalii de la județ, să se pună acum în weekend și să facă un desen cu pătrate, primul pătrat reprezintă contribuabilul, al doilea primăria, al treilea ADID, al patrulea SNTT sau RETIM & Comp, cu săgeți între ele, să înțeleagă oricine cum circulă banii și ce face fiecare.
Și să ne spună, cu nume și prenume, cine sunt oamenii ăștia din ADID și ADIT (adică ADI-ul de la transport local), șmecherii ăia 25 despre care se vorbește în articol, să ni se spună ce face fiecare, concret, să ni se spună din ce partide fac parte, poate nu ar strica și niște linkuri către declarațiile de avere, cine a fost de acord cu înființarea acestor ADI-uri, cu nume și prenume, iar cineva care se pricepe să ne explice cu propoziții scurte și fără multe cuvinte inutile care sunt avantajele, atât din punct de vedere material cât și logistic, pe care le aduc aceste ADI-uri, mai ales că înțeleg că astea,, cel puțin versiunea pe bani, sunt o găselniță locală. După care, ultimul capitol să fie propuneri de optimizare. Un weekend ajunge pentru o chestie atât de simplă, mai ales că nu e nevoie să faci cercetare pentru asta, mă gândesc că și consilierii locali și toți ceilalți din administrația locală cunosc răspunsurile la aceste întrebări.
Că tare mi se pare că cineva are impresia că s-a întâlnit hoțul cu prostul.
Noi negocieri PNL, USR-PLUS și UDMR, vineri, la Vila Lac. Prima opțiune a PNL
Negocierile pentru formarea noului Guvern rămân în continuare tensionate, chiar dacă liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au transmis, pentru prima oară într-o declarație comună în fața camerelor, că s-a „exprimat o anume flexibilitate” în discuții.
Premierul interimar și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, le-a cerut iertare familiilor celor uciși la Revoluția din 1989 pentru „greșelile, erorile sau abuzurile” comise…
Conducerea PNL s-a reunit miercuri, 16 decembrie, pentru a vota variantele de scenarii pe care liberalii intentioneaza sa le propuna la masa negocierilor cu celelalte doua partide de coalitie. La scurt timp dupa declaratiile lui Ludovic Orban, conducerea USR-PLUS s-a reunit in sistem de videoconferinta pentru a face o contra-oferta.
Marcel Ciolacu: Nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de cineva din conducerea PSD
Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, joi, că nicio funcţie din Parlament nu va fi ocupată de un membru al conducerii partidului sau de un preşedinte de organizaţie, a anunţat liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.
Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii: Angajatorul trebuie să plătească salariatului care lucrează de acasă o parte din chirie şi din utilităţi. În contractul individual de muncă se spune foarte clar că angajatul pune la dispoziţie doar capacitatea de muncă
Companiile ale căror angajaţi lucrează de acasă ar trebui să le deconteze salariaţiilor lor o parte din chirie şi din utilităţile care acum sunt mai mari, crede Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii, managing partner în cadrul casei de avocatură Costel Gîlcă Lawyers.
Fiecare judecator al Curtii Constitutionale primeste lunar doua sporuri pentru acelasi lucru: spor de risc si suprasolicitare neuropsihica si spor pentru munca in conditii vatamatoare. Primul este de 5.660 de lei, brut, al doilea, in valoare de 4.390 de lei.
Infantilizarea politicienilor. Despre sceneta cu Orban, setosul de putere
Să privim puțin de sus „scandalul politic”. Nu e de fapt niciun scandal. E infantilizarea impusă de puterea prea mare acumulată de Iohannis. Ce dovadă mai bună vrem decât că USR, care s-a impus ca o mișcare ofensivă, a ajuns cel mai non-combativ partid la adresa președintelui?
Investigație Recorder: Regatul prăbușit. Cum a ajuns Unifarm în pragul falimentului
Recorder a intrat în posesia inventarului Unifarm, care arată că în depozitele companiei se așterne praful pe cantități imense de echipamente medicale care nu mai pot fi valorificate: 26 de milioane de măști, 2,3 milioane de combinezoane, aproape 200 de tone de dezinfectant, peste un milion de mănuși, sute de ventilatoare de terapie intensivă sau de transport. O parte din această marfă va expira în curând, o parte e de proastă calitate, iar restul este prea scumpă. Unifarm a cumpărat-o cu sume exorbitante, iar legea nu-i permite să vândă la prețuri mai mici. Din acest motiv, niciun spital nu vrea să cumpere de la ei.
Povestea celui mai iubit ambasador la București. Nonconformistul Coen Stork
Figură emblematică printre occidentalii care au sprijinit disidența românească în vremea comunismului, Coen Stork (Coenraad Frederik Stork) a fost unul dintre cei mai activi diplomaţi occidentali pe vremea regimului Ceauşescu. În 1988 şi 1989, Coen Stork a jucat un rol esenţial în sprijinirea disidenţilor din România (Mircea Dinescu, Doina Cornea, Gabriel Andreescu, Radu Filipescu şi alţii). După Revoluţie, a contribuit la readucerea României şi a societăţii româneşti pe făgaşul democraţiei.
Pe 17 decembrie 1989, cu câteva zile înainte să-și găsească sfârșitul, Nicolae Ceauşescu convoca şedinţa de urgenţă a Comitetului Politic Executiv al PCR, pentru a discuta evenimentele petrecute la Timişoara. Dictatorul le reproşa generalilor săi […]
„În comparație cu voi, suntem curați”: Putin dă vina pe Occident pentru că a trădat promisiunile către Moscova și a lansat „noul război rece”
Președintele rus Vladimir Putin a arătat cu degetul către membrii NATO pentru acțiunile lor agresive pe scena mondială, susținând că Rusia „pașnică” nu este responsabilă pentru tensiunile crescânde dintre Moscova și Occident.
Putin a reproșat SUA că retrage din tratatele Forțelor Nucleare cu Rază Intermediară și Cerurile Deschise, din care Rusia face încă parte, și a scos numele celor cinci țări care cheltuiesc mai mulți bani pentru armată decât Moscova.
Președintele a menționat, de asemenea, că noul Tratat de reducere a armelor strategice va expira în curând, din cauza lipsei de disponibilitate a Washingtonului de a fi de acord să îl prelungească și a numit SUA „agresivă” pentru numărul său mare de baze militare din întreaga lume.
„În comparație cu voi, da, suntem curați”, a remarcat Putin. „Am convenit să eliberăm acele țări și popoare care doreau să se dezvolte independent de dictatura sovietică. Am auzit asigurările dvs. că NATO nu se va extinde spre est. Dar nu ți-ai ținut promisiunile. Sunteți oameni deștepți. De ce crezi că suntem idioți? ”
Întrebarea lui Rosenberg a inclus, de asemenea, un punct despre ancheta despre presupusa otrăvire a lui Alexey Navalny, care s-a încheiat într-un mers înainte și înapoi necaracteristic între președinte și un jurnalist.
„Vorbind despre încercarea asupra vieții celebrului blogger … suntem gata să investigăm”, a spus Putin. „Nu ne-a fost dată nicio informație … de ce, [nu este disponibilă]?”
Președintele rus Vladimir Putin a negat că serviciile secrete rusești s-ar afla în spatele tentativei de asasinat a opozantului Alexesi Navalnîi, otrăvit cu Noviciok în luna august a acestui an, informează The Moscow Times.
Justiția europeană a confirmat interdicția sacrificării animalelor fără asomare
Asomarea prealabilă a unui animal cu prilejul sacrificării poate fi impusă în Uniunea Europeană, fără ca prin aceasta să fie afectată libertatea cultelor şi ritualurilor tradiţionale precum cele evreieşti şi musulmane, a apreciat joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmit AFP și Deutsche Welle, potrivit Agerpres.
Ceva acolo? Este posibil ca oamenii de știință să fi detectat pentru prima dată emisiile radio de la o exoplanetă îndepărtată
Oamenii de știință au detectat ceva care ar putea fi prima emisie radio recepițonată de pe o planetă dincolo de sistemul nostru solar, în căutarea unor lumi locuibile potrivite pentru colonizare.
O echipă internațională de oameni de știință a folosit radiotelescopul olandez Low Frequency Array (LOFAR) pentru a explora trei sisteme cunoscute pentru a conține exoplanete: 55 Cancri (41 de ani lumină distanță), Upsilon Andromedae (44 ani lumină distanță) și Tau Bootis (51 la ani lumină distanță).
O asistentă de la Bartlett Regional Hospital din statul american Alaska a dezvoltat o reacţie alergică severă după ce a primit vaccinul Pfizer/BioNTech, marţi seară, şi a fost spitalizată peste noapte. A doua zi, starea sa s-a îmbunătăţit. Pfizer a anunţat că monitorizează atent toate raportările privind reacţiile alergice, în timp ce autorităţile medicale americane au lăudat reacţia medicilor şi robusteţea sistemului de monitorizare.
Societatea de Transport Public din Timişoara se află într-o situaţie ingrată şi este la un pas de insolvenţă. Lipsa de bani a dus şi la eşalonarea achitării salariilor pentru angajaţi, pentru mai multe zile, în această lună.
Consiliul Local Timisoara s-a intrunit miercuri, 16 decembrie 2020, intr-o sedinta festiva pentru a marca 31 de ani de la izbucnirea Revolutiei anticomuniste de la Timisoara. La eveniment au participat revolutionari, dar si ambasadorul SUA in Romania, Adrian Zuckerman.
Viceprimarul și secretarul Primăriei Timișoara, confirmați cu Covid-19. Primarul e în izolare
Doi oameni din vârful Primăriei Timișoara au fost confirmați pozitiv cu coronavirus. Este vorba despre viceprimarul Ruben Lațcău și secretarul general interimar Caius Șuli. Primarul Dominic Fritz și-a făcut un test miercuri seară și este negativ, dar lucrează deocamdată de acasă.
Greu de găsit un mai mare sforar politic, un intrigant mai capabil și mai bogat ca Alexandru C. Constantinescu, poreclit de contemporani Porcu. Faima lui de uneltitor a fost egalată abia de averea dobîndită la capătul manevrelor politice, iar lipsa lui de scrupule a fost întrecută doar de o lăcomie fără tratament. De altfel, toate aceste virtuți i se puteau citi cu ușurință pe chip, pe fruntea îngustă și pe fălcile late, pe nasul gros și în ochii cu gene […]