Aseară, la Radio România Actualități a fost difuzată piesa de teatru Planeta Mediocrilor, realizată după cartea cu același nume scrisă de Ioan Groșan.
Prima oară această carte a fost publicată în serial în revista Știință și Tehnică, la începutul anilor ‘80.
In acea epocă supusă dictaturii lumpenproletariatului pseudosocialist această povestire a reprezentat un extraordinar act de dizidență și ironie la adresa regimului, unul din cele extrem de puține gesturi de acest fel.
Poate difuzarea de aseară a fost un semn. Sau un semnal.
Poate că cei foarte bine dresați să respecte valori ca banul, risipa, consumul dar nu și libertatea, ar trebui să asculte și, dacă sunt destul de inteligenți, să încerce să înțeleagă.
Până nu e prea târziu.
***
Un articol din care veți afla că situația nu este chiar așa cum o descriau domnii academicieni care se dădeau ieri-alaltăieri cu curul de pământ.
Omul acela care a fost destituit nu numai că ocupa ilegal acea funcție, dar a mai adus și prejudicii lumii științifice din Europa favorizând entități din afara continentului.
Și nu în ultimul rând, pe lângă daunele morale, România riscă să suporte și grave daune punitive, dacă toate aceste probleme nu vor fi urgent rezolvate.
***
Deoarece oricine comentează la adresa monarhiei de acolo riscă 30 de ani de pușcărie, menționez că dezaprob orice lipsă de respect la adresa acelui domn.
Poate sunteți curioși, l-ați văzut vreodată pe regele Thailandei?
Este domnul salutat cu respect din pozele de mai jos:
***
Asta înseamnă responsabilitate și progres.
Peste un timp mai scurt decât credem cu toții, americani, români, indieni, arabi sau ruși, toți locuitorii planetei, vom beneficia de ceea ce face astăzi Elon Musk.
Aș fi fost mândru ca țara mea, o țară mare cu 20 de milioane de cetățeni, să facă ce face omul ăla singur.
Puteți să vedeți lansarea în direct astăzi la ora 17.31, ora României.
***
Asta înseamnă să nu ai contact cu realitatea.
Există un vaccin rusesc, intrat în producție și cerut pentru testare de unele țări arabe și de altele aflate pe subcontinentul indian.
Există un alt vaccin chinezesc, care și el este testat pe scară foarte largă.
Dar The Telegraph anunță că Anglia și Germania concurează pentru obținerea primului vaccin.
După care cele două țări probabil vor concura și pentru trimiterea primei rachete spre Marte.
Nu e rău că și țările menționate în articol, alături de multe altele, fac cercetare pentru obținerea unor noi vaccinuri. Dar nu mai concurează pentru primul loc.
***
SUA face ceea ce este bine pentru poporul american.
UE trebuie să facă ce este bine pentu poporul european.
Nu întotdeauna ce este bine pentru unii este bine și pentru ceilalți, așa că poate ar trebui ca relațiile dintre cele două entități să rămână amicale dar să nu existe o relație de subordonare ci relații economice corecte, reciproc avantajoase și bineînțeles relațiile culturale care leagă lumea veche de cea nouă.
In același timp UE ar trebui să își reconsidere prieteniile și să ceară cozilor de topor din interiorul continentului să aleagă de care parte a baricadei vor să se afle, în fond nu fiecare țară europeană trebuie să facă parte din marea țară care este UE. Și nu mă refer neapărat la Turcia.
***
Este și asta o soluție, și nu e rea.
În loc să lucreze unul 8 ore și celalalt să moară de foame, lucrează două persoane câte 4 ore și supraviețuiesc amândoi.
Sau lucrează 4 persoane câte două ore.
Așa cum am mai spus, nu mai merge unul în concediu în Bali și celălalt niciunde ci merg amândoi la Sovata.
Dacă se reduce risipa și cheltuielile inutile sistemul acesta ar fi funcțional, ca să nu mai vorbim despre avantajele aduse de o civilizație mai frugală..
***
Este exact ca la noi.
Să ai un prieten câine este un semn de noblețe, ceva care provoacă resentimente unor oameni care sunt la prima generație care are ce mânca pe săturate.
In Coreea problema se rezolvă scurt și brutal. La noi se caută pretexte, se spune că câinii provoacă rabie (și cu ocazia aceasta mai fac și medicii niște bănuți), că mănâncă copii sau taie arterele femurale ale cetățenilor străini.
Si la noi, o țară care se pretinde civilizată și europeană, au fost uciși milioane de câini sau se caută crearea unei atitudini nefavorabile la adresa celor însoțiți de câini.
Diferența este că la noi s-au sifonat și se sifonează încă milioane de euro în acest scop.