Domnul Ciolacu nu ar dori noi taxe și impozite, dar să crească încasările la buget.
Păi, nu prea merge așa domnule Prim Ministru.
Sau merge, dar nu așa cum facem noi acum.
Dacă nu schimbi nimic, nu prea au cum să crească încasările, acestea vor rămâne la fel, poți să pui lângă fiecare om din România câte un polițist sau angajat ANAF și să le pui și pe babele care vând pătrunjel în piață să emită e-facturi, și tot așa vor rămâne.
Ca să le crești pe încasări ar trebui fie să schimbi politicile în ceea ce privește impozitarea, fie să mărești baza de impozitare.
Dacă ați aplica de exemplu ideea aceea cu generalizarea impozitului progresiv pe venit, ați încasa ceva de la cei care acum nu prea plătesc de loc impozit.
Mă uit de exemplu la o listă cu firme care au cifră mare de afaceri dar nu au profit, deci nu plătesc impozit, nu dau nume.
Are unul, de exemplu, vânzări într-un an de 5.201.925.419 lei. Profit 0, deci impozit 0.
Dacă i-ați lua ăstuia un 3%, cât plătește SRL-ul ăla unde patronul este și patron și vânzător și femeie de serviciu, tot ar fi un 150 de milioane. Nu e mult pentru o țară, dar se adună. Sau altul, 13725371052, impozit 0. La 3% impozit pe venit statul ar încasa alte aproape 412 milioane. Mai îl punem pe unul și gata miliardul. Și lista asta la care mă uit e destul de lungă.
Dar impozitul ăla nu trebuie să fie neapărat numai 3%, că de aia spuneam că impozitul trebuie să fie progresiv.
Dacă unul are o cifră de afaceri care abia îi acoperă cheltuielile nu îi iei nimic, dar la ăla care înregistrează o factură și emite alta și din diferență aia își permite să plece la Dubai de 3 ori pe an, sau să-și cumpere căși pe la America, îi iei mai mult de 3%, îi iei 5% sau și mai mult.
Puneți un băiat de acolo de la guvern să facă niște exceluri și să se joace cu cifrele, până când ajungeți la niște sume sustenabile, de unde porniți și cât vă puteți întinde ca să nu le rupeți gâtul la cei mici, că și ăia sunt importanți, și să fie și cei cu venituri mari stimulați să-și continue sau să-și dezvolte activitatea.
Puteți să umblați și la TVA-ul ăla, aplicați în toată economia românească taxarea inversă, în felul ăsta ați eliminat o sursă de fraudă, eventual micșorați impozitele dar măriți TVA-ul. În felul ăsta la capătul lanțului cei cinstiți ar plăti tot atât ca și acum dar ați încasa ceva în plus de la cei care nu plătesc, că și hoțul cumpără de la prăvălie și plătește TVA.
O altă modalitate de a crește încasările la buget ar fi ca statul să facă investiții.
Sunteți un partid de stânga, păi faceți politici de stânga, faceți de exemplu un ADAS care să fie rentabil dar să nu facă speculă. În felul ăsta oamenii ăia de pe stradă poate nu ar mai plăti 19000 lei/an asigurarea ci ar plăti poate numai 8000, sau și mai puțin. Și i-ați ajuta și pe ei și-ar face și statul un bănuț cinstit.
Sau faceți ca israelienii ăia, carne artificială. Oamenii ăia se știe că nu sunt proști așa că ar trebui să facem cum scrie în caricaturile alea de pe Facebook „Israelianul e deștept. Fă ca israelianul”. Investiți în chestia asta, că e de viitor, faceți așa ca România să devină lider regional în această industrie și astfel asigurați niște venituri pentru țară. Și poate nici nu ar mai fi nevoie să importăm între 55% și 80% (depinde de sursă) din carnea consumată.
Puteți să faceți genul acesta de lucruri în nenumărate domenii, și în sănătate, și în construcția de locuințe și în tot ce vreți.
Uitați-vă chiar la un exemplu recent din Timișoara, a renunțat primăria să plătească pentru întreținerea și reamenajarea parcurilor tot felul de firme scumpe și care nu-și făceau treaba și acum lucrările sunt făcute mai bine și mai ieftin de o societate a primăriei. Dacă ăia pot, la o scară mică, dumneavoastră la nivel de țară și cu resursele imense ale țării de ce să nu puteți?
Nu mai așteptați să vină alții să investească, că ăia vin și investesc nu ca să vă plătească dumneavoastră impozite să cumpărați rachete, ăia vin și investesc să facă ei profit cât mai mare.
Și nu în ultimul rând, faceți economii, că vin vremuri grele, abia au început vremurile alea.
Mai scăpați de sinecuriștii ăia pe care-i plătiți cu zeci de mii de lei pentru că sunt cine sunt. Fiți sigur că nici măcar un cetățean nu va ieși în stradă pentru că l-ați trimis acasă pe socrul nu știu cui, un om care conduce o instituție oarecare dar el săracu’ nu-și mai găsește pamperșii.
***
O companie israeliană a primit aprobarea să „cultive” carne de vită fără vite
Aleph Farms, un startup israelian din industria alimentară, a anunțat miercuri că a primit aprobarea autorităților de reglementare din Israel să vândă carne de vită din celule ale vacilor în cadrul unui proces care exclude animalele din ecuație, relatează Reuters.
Economişti de top: 2024 va fi un an riscant pentru economia mondială
India se rupe în două, la propriu, însă într-un mod pe care nimeni nu și-l imagina ● Japonia este aproape de un moment istoric în cursa spațială ● China anunță un nou moment istoric în istoria clonării
„Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000 – 15.000 de euro”, afirmă, sigur pe el, premierul Marcel Ciolacu. De cealaltă parte, medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) refuză să mai încheie contracte cu CNAS începând de la 1 februarie, pe motiv că tarifele decontate de Casă sunt prea mici și nu ar mai permite funcționarea cabinetelor. Din acest război, cel mai mult ar avea de suferit pacienții, care ar fi puși în situația să plătească din buzunar chiar și banala consultație la medicul de familie. Nu este clar nici cine va mai emite rețete compensate și bilete de trimitere, dacă medicii de familie nu vor mai lucra în contract cu Casa de Asigurări. Cine are însă dreptate: medicii sau Marcel Ciolacu și CNAS? Cât câștigă, de fapt, un medic din contractul cu CNAS?
Ciolacu nu ar dori noi taxe sau impozite, dar cere să crească încasările la buget
Premierul Ciolacu a anunțat că actualul Executiv nu-și propune să introducă taxe sau impozite noi, dar cu toate acestea încasările la buget trebuie să crească. ”Nu avem în vedere introducerea de noi taxe sau impozite și nici eliminarea unor alte excepții. Urmărim însă cu mare atenție continuarea reducerii deficitului bugetar, menținerea unui rating de țară […]
Ministerul de Interne, condus de liberalul Cătălin Predoiu, și-a dat seama că plata pensiilor militare de stat depășește 633,8 milioane de lei în luna ianuarie 2024, sumă estimată și aprobată de Guvern la finele lunii decembrie a anului trecut. Drept urmare, MAI cere suplimentarea limitei de credite bugetare și de angajament aprobată pentru luna ianuarie 2024, potrivit unui Memorandum aflat pe agenda de joi a Guvernului.
Învățăturile puiului de bogătaș către alegătorii săi, sărăntokii
„Dragi români, sunt Sebastian Burduja, ministrul Energiei, și vreau să fim pregătiți cu toții, pentru că vine gerul și cu natura nu te pui! Oricâte eforturi am face la minister, oricâte eforturi ar face companiile de distribuție, există riscul unor fenomene meteorologice extreme în care dumneavoastră veți rămâne fără curent câteva ore sau câteva zile. Asta se întâmplă și în cele mai avansate țări din lume […].“
Asta ne spunea Sebastian Burduja, ministrul Energiei și președintele organizației municipale București a PNL la sfârșitul lui noiembrie, după ce ninsese puțin în țară, fuseseră niște vânturi cam extreme și multe zone ale țării, mai ales în sud-est, rămăseseră fără curent.
Am citit ceva care m-a bucurat și vreau să împărtășesc cu dumneavoastră: Ilie Sârbu (73 de ani), socrul lui Victor Ponta – consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu –, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.
Municipalitatea timișoreană a fost nevoită să preia Parcul Civic, în starea în care este, în ciuda a numeroase probleme pe care le-a descoperit acolo, din cele anunțate de primărie. Administrarea parcului va fi trecută la societatea Horticultura. Procesul de predare – primire a fost semnat miercuri, 17 ianuarie, iar intervențiile vor fi suportate din garanția…
Un piton reticulat, un boa amazonian de copac și multe alte exemplare, dar și 50 de specii de tarantule vor putea fi admirate în Iulius Town în perioada 19 – 28 ianuarie 2024. În total, Expoziția de tarantule și șerpi vii reunește 80 de exemplare ale celor mai cunoscute specii de pe glob, iar pasionații și curioșii sunt așteptați în Iulius Mall să le descopere și să își înfrângă fobiile!
Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Adei Hausvater, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara
Ce facem astăzi, 18 ianuarie 2024, în Timișoara?
Joi, 18 ianuarie, puteți merge la un curs de tango, la un tur ghidat sau la film.