Brexit goleşte rafturile mai rău ca la începutul pandemiei: apar probleme în lanţul de aprovizionare
La aproape două săptămâni după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şoferii de camioane sunt obligaţi să aştepte, zile întregi, în unele cazuri, documentele corecte pentru a expedia mărfurile din Marea Britanie, scrie Euronews.
***
Sfârșitul banilor cash. Numărul tranzacțiilor digitale va trece de 1.100 de miliarde în 2024
Duminică, 17 ianuarie 2021, 17:55. Ultimul update Duminică, 17 ianuarie 2021, 18:02 Folosirea banilor cash se află într-un declin accelerat, pe fondul creșterii rapide a tranzacțiilor digitale, iar acest lucru va afecta modul în care consumatorii, companiile, guvernele, dar și infractorii vor folosi banii, arată un raport Business Insider Intelligence intitulat „Moartea numerarului‟.
***
Cine este Alexei Navalnii si cum a devenit cel mai de temut opozant al lui Putin. Episoadele-cheie in care l-a infruntat pe presedintele Rusiei
Alexei Navalnii, in varsta de 44 de ani, a devenit principalul opozant al presedintelui rus, Vladimir Putin, dupa ce a organizat mai multe intruniri si proteste la adresa actualei conduceri, acuzand-o de coruptie. Anul trecut, el a fost otravit in Rusia si s-a vindecat in Germania. Duminica, 17 ianuarie, Navalnii s-a intors la Moscova, unde a fost arestat.
Studiile lui Navalnii
Navalnii, care a contestat fara incetare legitimitatea presedintelui rus, fost agent KGB, a absolvit, la inceputul anilor 1990, Universitatea Prietenia Popoarelor, fiind avocat. Apoi, el a fost membru al Partidului liberal de opozitie Iabloko, din care a fost exclus in 2007 pentru luarile de pozitie nationaliste, potrivit Mediafax.
În anul 2013, Navalnii a fost condamnat intr-un dosar, la cinci ani de inchisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri. El a respins de fiecare data acuzatiile care i s-au adus. In acelasi an a candidat la alegerile muncipale din Moscova, unde s-a situat pe locul doi, dupa primarul in exercitiu, Serghei Sobianin, conform agentiei de presa.
La finalul anului 2014, bloggerul a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu suspendare de tribunalul din Moscova, intr-un dosar privind deturnarea unei sume de aproape 400.000 de euro, in detrimentul filialei ruse a societatii franceze Yves Rocher.
***
New York Times: aliații lui Trump au adunat zeci de mii de dolari de la solicitanții de grațiere
(CNN)Aliații și asociații președintelui Donald Trump au adunat zeci de mii de dolari în taxe de la cei care solicită iertare de la președinte, a informat duminică The New York Times .
The Times, citând documente și interviuri cu mai mult de trei duzini de lobbyiști și avocați, a raportat că lobby-ul pentru clemență s-a intensificat pe măsură ce a devenit evident că Trump nu avea nicio stare de a contesta pierderea alegerilor sale pentru președintele ales Joe Biden. Cei care au monetizat eforturile de lobby includ un fost procuror federal, un fost avocat personal al președintelui și un fost consilier de campanie Trump, printre alții, a raportat Times.
***
Au fost violențe ieșite din comun, duminică, la Amsterdam, principalul oraș al Olandei, unde 2.000 de oameni au protestat față de restricțiile impuse din cauza pandemiei și față de guvernul demisionar.
***
Politia austriaca a arestat 23 de persoane si a deschis dosare altor 300 de manifestanti ca urmare a protestului anti-coronavirus de sambata de la Viena, scrie DPA.
Politia a spus duminica ca demonstrantii nu au respectat distanta impusa si nu au purtat masti. Sase dintre suspectii luati in custodie au fost acuzati ca s-au opus autoritatii statului.
***
Cea mai friguroasă aşezare de pe planetă. Cum trăiesc oamenii la -71 grade Celsius
***
Spre surprinderea analiştilor, care se aşteptau la o reducere, dar nu chiar acum, BNR a decis vineri seara scăderea dobânzii de referinţă de la 1,5% la 1,25%, cel mai redus nivel din istorie.
***
Averile liberalilor: Case în afara Bucureștiului, terenuri agricole și multe credite bancare
Case și terenuri agricole, bani din dobânzile de la bănci, dar și bijuterii de mii de euro, acestea sunt averile declarate de noii parlamentari din partea Partidului Național Liberal. Unii dintre parlamentarii PNL, foști sau actuali miniștri, stau în afara Bucureștiului, după cum reiese din declarațiile de avere.
***
Parlamentarii USR PLUS ascund în declarațiile de avere cine le-a dat bani împrumut
Bună parte din actualii senatori și deputați ai alianței recunosc în declarațiile de avere că au împrumutat anul trecut partidul pe care îl reprezintă cu sume între 20.000 de lei și peste 300.000 de lei. Curios, tot anul trecut, parlamentarii USR PLUS primesc și ei bani ca împrumuturi de la persoane sau firme. Majoritatea parlamentarilor ascund însă numele celor de la care au primit banii.
Aproape jumătate din declarațiile de avere ale parlamentarilor alianței formate din USR (Uniunea Salvați România) și PLUS (Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate) conțin date din care reiese că senatorii și deputații celor două formațiuni și-au împrumutat partidele în 2020.
***
***
Luni, 18 ianuarie, de la ora 12.00, sindicatul Cartel Alfa Timiș declanșează protestele la Timișoara, față de politică de austeritate în domeniul salarizării, prin pichetarea prefecturii.
Principalele revendicări sunt:
Salariul minim garantat în plata crescut cu numai 41 lei în net, înghețare drepturi salariale, deși piață muncii din România este la 66% din productivitatea orară medie a UE, iar că valoare a salariului minim brut orar este la 35% din media UE), înghețarea creșterii pensiilor și lipsa justiției sociale în sistemul de pensii. b) Lipsa posibilității efective de negociere a CCM sectoriale sau a CCMUNN. c) Blocarea modificării actualei legi a dialogului social d) Politică fiscală care dezavantajează lucrătorul (43,5% taxe și impozitare, față de 2,45% angajator (pe obligații internaționale), creșterea economică este distribuită 52% către capital și cca 40% către lucrători).
***
Emigrația română în America. Cine erau cei care plecau?
Este firesc să ne punem această întrebare, iar răspunsul l-am anticipat atunci când am prezentat cauzele emigraţiei. Totuşi, se impun câteva precizări mai ales de ordin sociologic. Cei mai mulţi dintre emigranţi erau ţărani, oameni fără pregătire profesională, iar pe aceştia trecerea Oceanului îi va transforma în lucrători necalificaţi ai turnătoriilor, minelor, companiilor de construcţii de căi ferate, ai companiilor producătoare de automobile, cauciuc etc.
***