Nici nu trebuie să știe multă carte, ci numai atât cât să înțeleagă un text scris în limba română.
Să recapitulăm:
La un moment dat, prin 2005, OMS a făcut niște legi pentru pandemii și tot felul de covizi.
În 2013 a făcut și UE niște legi din astea.
Cu legile internaționale treaba stă cam așa:
În momentul în care ai aderat la organismul respectiv, să spunem la UE, pe hârtia aia pe care ai semnat-o scria primești înghețată, cola și ciocolată Milka, dar și că te vei spăla în fiecare seară pe picioare, că nu îți mai lași papucii în fața ușii apartamentului de la bloc și alte chestii.
Așa cum i-am explicat o dată și unei doamne europarlamentar care dorea și ea să facă niște legi, ceva, reglementările alea ale UE sunt obligatorii, degeaba vii tu, fiul lui Stere în casa căruia mirosea a pișat și bere, să-ți faci alte legi, să te speli numai o dată pe lună și că dacă sunt papuci de plastic e voie să-i lași pe holul blocului. Nu se poate face chestia asta, e pur și simplu ilegal.
Așa se întâmplă și acum, ăștia ai noștri vor să facă niște legi ca să arate că fac ceva, probabil ei nici nu știau că există deja niște legi gata făcute și obligatorii, că tătarul ăla nu are el timp de citit legi despre boli și pandemii.
Ceilalți, cei de la Curtea Constituțională, nu vor să-i lase pe ăștia să facă legile așa cum vor, dar nici ăia nu știau (probabil au aflat și ei acum) că există deja niște legi care a căror aplicare este obligatorie, că de unde să știe judecătorii de la Curtea Constituțională ce legi sunt în țara asta mare și minunată care este Europa, ei sunt atenți să nu li se micșoreze pensiile, altă treabă nu au.
Băsescu știa și el de legile naționale existente care reglementează deja acest domeniu, dar am impresia că nici măcar el nu știa că dacă trăiești în Europa, te porți ca europenii.
Și uite așa toată lumea se distrează de minune.
Din păcate toți analfabeții ăștia funcțional se distrează pe banii noștri.
***
Trei milioane.
Euro, nu lei.
Cu trei milioane de euro se puteau construi, de exemplu, locuințe sociale pentru 300 de familii…
Așa se întâmplă când o țară care face parte din UE nu respectă întocmai legile Uniunii Europene.
Urmează amenda pentru calitatea aerului, inclusiv cea din Timișoara, unde un primar iresponsabil a preferat să îmbolnăvească cetățenii orașului pentru a câștiga voturile unor indivizi motorizați care, culmea, nici nu prea votează în Timișoara sau de multe ori nu votează deloc.
***
În filmele italiene chestia asta se chema Omerta.
Înțeleg că în România demnitatea funcției de magistrat presupune că dacă ai cunoștință de niște situații care ar putea favoriza corupția, trebuie să nu spui nimic pentru că altfel vei fi pedepsit.
***
„Au continuat verificarile facute la Timisoara si în judet de politisti, jandarmi, pompieri, inspectori ITM, ai DSP si DSV, precum și de la Protectia Consumatorului”.
Să nu creadă cineva că este vorba despre impunerea legii și ordinii, despre pedepsirea unor cetățeni care nu vor să respecte normele de conviețuire în societate sau despre verificarea modului în care se respectă măsurile pentru limitarea Covid.
Nu, este vorba pur și simplu de felul în care statul înțelege să-și manifeste ura împotriva propriilor cetățeni, sau o modalitate prin care dorește să-i intimideze pe aceștia.
Numai cineva care a pățit-o poate înțelege ce înseamnă când ai o mică afacere care abia abia îți asigură existența și îți intră o haită din asta în magazin.
Pe măsură ce manifestările de nemulțumire împotriva măsurilor luate de stat se vor înmulți va fi și contrareacția acestuia mai agresivă.
***
Vestea este excepțională.
Sper doar ca întregul proiect să fie coordonat și strict controlat de UE și nu va fi lăsat la mâna autorităților române, pentru că dacă se întâmplă așa, toții banii vor fi cheltuiți pe niște studii de fezabilitate, adică vor fi pur și simplu furați, cum se întâmplă de obicei.
***
Am avut televizoare mai mici decât telefonul ăsta.
Oricum, e perfect pentru utilizatorii de iPhone sau Apple, care în general cumpără astfel de dispozitive în primul rând pentru că sunt scumpe.
Cât despre Elon Musk, tipul ăsta e mult prea deștept ca să cumpere un telefon care arată ca o camionetă, chiar dacă e camioneta lui.
***
Ion Cristoiu, ca și Cristian Tudor Popescu, sunt doi scriitori pe care i-am citit întotdeauna cu plăcere, încă din anii ‘80.
Țin minte că m-am așezat la o terasă, mi-am luat o cafea și am început să răsfoiesc “Personaje de rezervă” pe care chiar o cumpărasem de la librăria alăturată.
Lectura m-a prins și m-am ridicat de pe scaun numai după ce am citit toată cartea.
Amândoi sunt și mari reporteri, specie care astăzi a cam dispărut.
Din păcate cu rolul de analist pe care și l-au asumat imediat după revoluție nu prea le-a ieșit.
De fapt le-a ieșit, dar pe dos, când CTP și Cristoiu spun că e rău înseamnă că sigur e bine. Și invers.
Ciudat, de data asta Ion Cristoiu are dreptate.
Ar mai fi și altele, dar aceste trei motive le-a nimerit.
***
Ieri povesteam despre complicitățile bazate pe șantaj și protecție reciprocă care există între diferitele structuri ale statului român, politicieni și pegra românească.
Pomeneam puțin și despre jandarmi acolo. Încă nu știam că au și cămătari printre ei.
O sugestie pentru instituțiile de forță ale statului românesc:
La început, când îi puneți să semneze de luare la cunoștință că nu au voie să-și facă firmă și alte chestii, puneți-i să semneze și că sunt de acord ca averea să le fie cercetată periodic, cu sau fără știința lor.
Că știți cum e, când primești o leafă astronomică, lucrezi numai vreo 20 de ani și după aceea primești o pensie mult mai mare decât a altora care au lucrat în uzină 40-45 de ani, în timp ce tu, polițist sau militar, nu prea ai ce să povestești nepoților ce ai făcut util în viață, trebuie să mai faci și niște sacrificii din astea nesemnificative.
Și după aceea, mai ales când un Corcodel din ăsta are o mașină prea frumoasă, sau povestește colegilor ce vacanță minunată a petrecut el în Bali, sau ce moșie a moștenit de la mătușa Tamara, calculați-le averile și comparați-le cu veniturile înscrise pe statele de plată.
Dar faceți asta și din oficiu, periodic, la toți polițiștii și jandarmii, e o chestie simplă de comparare a două baze de date.
Iar dacă găsiți o diferență mai mare de 10% sau moștenirea aia e puțin prea mare, începeți să-i puricați mai atent, poate nu au declarat tot ce au, poate le-au înscris pe numele tatălui sau a unei cumnate.
Iar când îi prindeți confiscați-le tot și eliminați-i din sistem cu pierderea tuturor drepturilor.
Ar dura puțin, poate 6 luni, poate un an, până s-ar pune la punct procedurile, dar după aceea ne-ar invidia și finlandezii pentru poliția și jandarmeria pe care le avem.
Bineînțeles condiția este să nu fie și controlorii niște hoți…
***
Era normal să se întâmple așa și acest fenomen e extrem de benefic pentru societate.
Unii pierd, alții câștigă, că altfel nu se poate.
Pierd proprietarii birourilor care nu mai au clienți, dar până la urmă tot ocupă cineva spațiile alea, poate cultivă cineva ciuperci acolo, sau își face grădiniță, așa că pe ăștia nu trebuie să-i plângem.
De cealaltă parte, angajații nu mai pierd o mulțime de timp cu deplasarea la serviciu, poate e o oră pe zi, poate două, dar indiferent cât de puțin e tot câștigi niște ore din viață, nu le risipești.
Are și cine să stea cu copilul, sau cu părinții foarte bătrâni. Puteți să vă luați un cățel, acum are cine să-l plimbe.
Femeile vor putea să practice diferite hobby-uri, de exemplu să bucătărească.
Mai puțini angajați care merg la serviciu înseamnă mai puține mașini pe șoselele patriei.
Mai puține mașini înseamnă poluare mai puțină, nivelul resurselor consumate scade și el proporțional.
Nu vor mai fi nici atâtea accidente și astfel sistemul medical va fi și el degrevat de o imensă povară, nu câștigi numai tu, ci câștigă întreaga societate.
Mai puține resurse consumate înseamnă că nu mai ai nevoie de o mașină la 5 ani, poate nu mai ai nevoie de loc de o mașină, că uite, chiar se reabilitează liniile căilor ferate și vei ajunge la mare cu trenul mai repede decât cu mașina.
Nu mai consumi bani cu benzina, cu tot felul de uleiuri și vaseline, asigurare și alte lucruri cerute de folosirea unui autoturism, deci vei economisi o mulțime de bani pe care poți să-i folosești pentru altceva, să-ți faci o casă, sau, dacă economisești destul de mult, să-ți cumperi un iPhone din ăla care seamănă cu o camionetă, să moară dușmanii de ciudă.
***
Și cum era, spuneați că aveți ceva împotriva rușilor?
Adevărul este că rușii sunt un popor mare, și la propriu și la figurat.
Rusia nu înseamnă numai Stalin, Rasputin și Arhipelagul Gulag, cum vor unii să ne facă să credem, așa cum nici America nu înseamnă numai Trump, KKK, Alphonse Capone și Vietnam.
Rusia e o putere nu numai militară, ci și științifică și culturală, așa cum e și America.
Și e normal ca un popor mare să descopere lucruri mari, iar rușii, indiferent cine va avea prioritatea în privința acestui vaccin, au dovedit de nenumărate ori că e așa.
***
Ce spuneţi de faptul că pe certificatul constatator al decesului completat după autopsie scrie infarct miocardic acut? Nu cumva la prima lui prezentare la UPU personalul s-a axat doar pe testarea COVID 19 şi au omis să-i facă un consult cardiologic? Simptomele cu care s-a prezentat se întâlnesc şi în debutul unui infarct miocardic.
Cel mai probabil omul a plecat acasă cu un infarct în derulare pe care nu l-au diagnosticat. Deci se pare că nu omul a fost neglijent, ci un sistem care îşi axează atenţia doar pe COVID şi uităm că oamenii vin la urgenţe şi cu alte patologii”, a scris dr. Valentin Boldea
Oare câte cazuri asemănătoare au fost îngropate în aceste câteva luni?
***
“Câteodată, îmi pare că domnul Arafat joacă un rol. Prost, dar e acolo, pe scenă.
Mă întreb dacă acest rol şi l-a asumat din convingere, sau pentru că i-a fost atribuit.”
***
În comparație cu bucata aia de fier pe post de statuie care e acolo de câțiva ani, trebuie să recunoaștem că asta e excepțională, barem arată a ceva și nu e mai rea decât berzele alea de tablă de lângă podul de la Termal sau decât avortonul ăla cu pelerină din tablă de inox care o aruncă pe mă-sa undeva.
Pe de altă parte, într-o țară în care medicii nu te tratează de infarct dacă nu ești de acord să fii internat cu Covid, judecătorii sunt și ei cum sunt, cu politicieni și parlamentari analfabeți funcțional, jandarmi cămătari și polițiști pedofili sau cultivatori de plăntuțe interesante cum ați vrea să fie artiștii, niște Bernini?
Nu știți cine e Bernini?
OK, am ajuns la ora de cultură generală, că presa are și rol formativ nu numai informativ.
Ia dați click și uitați-vă cu răbdare la pozele astea, să vedeți ce înseamnă artă și o treabă făcută cum trebuie de un meseriaș:
***
I-au uitat pe cei de la Oncomed, parcă și ăia spuneau că le-a furat cineva vaccinul. Or fi fost tot hackerii ruși.
Rușii chiar au anunțat recent că au trecut de cea de-a doua fază a testelor și trec la testele extinse.
Testele astea se fac întotdeauna cu un control care să înlăture orice îndoială, nu că așa a spus cineva, Putin, de exemplu, pentru că dacă nu faci așa, nu îți mai cumpără nimeni vaccinul sau ce faci tu acolo.
Și în aceste condiții, când tu ai un studiu de fezabilitate, iar concurența a turnat deja asfaltul pe pod și nu mai rămâne decât să-i deseneze marcajele, trebuie să fii tare tupeist ca să spui că ăla vrea să fure de la tine.
***
Să nu credeți că ăștia sunt paranoici, nici pe departe.
Dar, când datorită unei proaste administrații, țara este în pericol să se scufunde, întotdeauna se caută vinovați.
Probabil că așa cum la noi atunci când ceva nu merge bine vinovații de serviciu sunt ungurii, evreii sau câinii comunitari, la ei sunt rușii, chinezii și mai nou Bill Gates și Google, că doar nu credeați că noi românii am inventat povestea cu Bill Gates și vaccinurile care ne bagă 5G în Coronaviruși.
***
De aceea este Financial Times un mare ziar, pentru că spune lucruri adevărate.