Candidatul USR a vorbit despre 12 promisiuni care nu au fost îndeplinite – de la două pasaje pe sub calea ferată, 50 de fântâni cu apă potabilă, 20 de terenuri de sport și două complexe sportive, până la sala polivalentă cu 16.000 locuri, și reducerea noxelor și prafului, și spații verzi peste media europeană.
Nu a lipsit nici promisiunea din 2012 cu realizarea unei fântâni muzicale pe Bega și apoi, în 2016, în Parcul Botanic. ”Recunosc că mă bucur că, cel puțin această promisiune nu a îndeplinit-o pentru că o fântână muzicală cu flăcări și fum nu este neapărat o investiție strategică de care Timișoara are nevoie”, a comentat Fritz. Analizând pliantul din ultima campanie electorală, candidatul USR a susținut că, ”cu mare bunătate, dacă numărăm și proiectele care au fost parțial împlinite, din aceste 63 de promisiuni a împlinit 18. Asta înseamnă maxim 28% din promisiunile domnului Robu au fost îndeplinite”.
28%, nu e rău, barem a făcut ceva.
Ceilalți candidați nu au făcut nimic, au un scor de 0.
Domnul Robu cu 28% îi depășește de departe, așa că, hai să-l mai alegem odată, vor spune alegătorii.
Dar eu, timișorean născut și crescut aici simt instinctiv că ceva nu e în regulă.
Cu ceva timp înainte traversam pe zebra din dreptul străzii Macedonsky, acum trebuie să ocolesc până la Odobescu.
Înainte aveam tot timpul din lume să traversez, acum trebuie să fug pentru că nu am decât 10 secunde verde la semafor.
Înainte stăteam vara în Bălcescu sub salcia aia imensă și nu era deloc rău.
Acum trebuie să plec repede de acolo când ies de la cofetărie pentru că altfel mă prăjesc ca un ou, copăceii ăia plantați în urmă cu 2-3 ani nu sunt urâți, dar sunt mult prea mici pentru a apăra pe cineva de căldură sau pentru a asigura oxigenul necesar în acea zonă.
De fapt, modul de a măsura al domnului Fritz este complet greșit și nu poate duce decât la rezultate eronate.
Dacă adaugi întotdeauna realizările, indiferent cât de mici ar fi acestea, nu poți să obții decât un rezultat pozitiv.
De aceea măsurătoarea trebuie făcută cu o balanță, astfel încât să putem măsura și lucrurile bune, dar și cele rele.
De exemplu, pe un taler al balanței, cel cu realizări, punem Pasajul Popa Șapcă, ăla place la toată lumea (nu știu dacă și celor care locuiesc pe acea stradă).
Balanța se va înclina către plus.
Punem pe celălalt taler distrugerea pieței Libertății.
Brusc talerul se va înclina în cealaltă parte.
Punem la realizări vaporetele (mie îmi plac, nu îmi place că acestea nu circulă de la podul Modoș până la Turbină).
Dar punem și dincolo o chestie, de exemplu amenajarea unei autostrăzi prin mijlocul orașului, o prostie pe care au făcut-o și alții în urmă cu vreo 50 de ani, dar pe care acum toți caută să o repare.
Punem într-o parte suprafața frunzelor de la copăceii ăia subțiri de 8-10-15 mm plantați de frații domnului Robu, punem și dincolo suprafața frunzelor de la copacii tăiați care aveau diametrul de 30-40-50 de cm.
Punem parcările la realizări, dar punem și suprafețele verzi pierdute pentru construirea acestora la pierderi.
Punem banii atrași în plus ca urmare a măririi orașului și a creării de noi locuri de muncă, dar punem și banii cheltuiți pentru adaptarea infrastructurii astfel încât aceasta să facă față unei populații tot mai mari. Și poate astfel o să vedem că mai micuț este mai drăguț.
Și scorul nu o să mai fie “barem a făcut ceva”.
***
Când se decide definitiv eliberarea condiționată a unui deținut trebuie avute în vedere două criterii: executarea unei fracțiii din pedeapsă, respectiv două treimi, și conduita deținutului în penitenciar, respectiv dacă acesta a dat dovadă de bună purtare. Aceasta înseamnă să nu fi avut sancțiuni disciplinare, să fi avut recompense, să fi muncit în penitenciar.
Ca să se înțeleagă mai bine o să facem o parabolă, ca în Biblie:
O viperă mușcă un om. Sau mai mulți oameni.
Ca să nu mai muște alții o prindem și o închidem într-o cușcă.
Judecătorii spun că după un timp, dacă nu mai mușcă pe nimeni, considerăm că vipera s-a învățat minte și îi dăm drumul în libertate.
De fapt, ar trebui să știm că dacă o viperă a mușcat o dată, poate e un accident, s-a speriat sau cine știe ce s-a întâmplat.
Dar dacă a mușcat de două ori, este aproape sigur că va mușca și în continuare, așa că, și dacă e cuminte cât stă în cușcă, o vom ține acolo, dacă se poate ne vom folosi de ea, îi recoltăm veninul, dar în nici un caz nu o eliberăm.
Așa cum nu ar trebui să eliberăm pe cineva care a ucis mai mulți oameni chiar dacă a învățat psalmii în pușcărie, a curățat cartofi la bucătărie și nu a ucis pe nimeni în timpul detenției.
Pentru că așa cum ar trebui să știm că viperele mușcă, pentru că așa sunt ele făcute, să muște și nu să te drăgălească, așa ar trebui să știm și că unii oameni au un nivel de empatie atât de scăzut încât pur și simplu în codul lor genetic nu există gena aceea în care e înscrisă porunca “să nu ucizi”.
***
Nu e rău.
Dar s-ar putea face mult mai mult pentru a face activitatea serviciilor de ambulanță să fie mult mai eficientă și culmea, s-ar putea face acest lucru fără a cheltui nici un ban în plus.
Ar fi nevoie de un soft care să facă niște statististici din care să reiasă, în timp real, care sunt locurile unde este posibil ca la un moment dat să fie nevoie de o ambulanță.
Pentru că se pot face astfel de statistici, se știe că pe Brâncoveanu colț cu Rebreanu există o foarte mare probabilitate să aibă loc accidente de circulație, în alte locuri locuiește un procent peste medie de oameni trecuți de o anumită vârstă etc.
Și după aceea, în loc să las ambulanțele să stea la sediul lor din spatele Spitalului Județean le-aș face posturi fixe pentru a interveni în zonele reieșite din statistici, una pe Brâncoveanu și partea din vest a Bv. Liviu Rebreanu, alta în Circumvalațiunii, alta în Blașcovici etc.
În felul ăsta dacă cuiva i se face rău în Ronaț sau Blașcovici, nu mai stă 15-20 de minute până vine salvarea de la Județean, ci la locul respectiv ajunge în 2-3 minute ambulanța care era parcată undeva la piciorul pasarelei, pe strada Dunărea.
Iar acele locuri de staționare se vom modifica de la o zi la alta, pe baza probabilităților calculate pe baza datelor introduse în timp real.
***
Peste 2.500 de profesioniști și interpreți de muzică sunt așteptați să participe la expoziția mondială de muzică Womex din Budapesta în perioada 21-25 octombrie, au declarat organizatorii luni.
E la doi pași, cu trenul e mai greu, dar cine are mașină și e interesat de muzică ar putea să tragă o fugă.
***
Și câtă reclamă i s-a făcut.
Mai țineți minte?
***
Spitalele și clinicile de stat din Iran nu mai efectuează vasectomii sau nu dau contraceptive în încercarea de a revigora creșterea populației, a declarat un oficial din sănătate în presă.
Femeile iraniene aveau acum 1,7 copii în medie, cu mult sub cei 2,2 necesari pentru menținerea populației, a declarat Hamed Barakati, directorul general al Oficiului pentru Sănătate a Populației și Familiei al Ministerului Sănătății, într-un interviu duminică. În ceea ce privește tendințele actuale, aproximativ o treime din țară ar avea peste 60 de ani până în 2050. „Fie că ne place sau nu… vom deveni o țară îmbătrânită”, a spus el.
Procedurile și produsele de planificare a familiei ar continua să fie disponibile de la farmacii și spitale private, dar și din spitalele publice pentru femeile a căror viață era în pericol, a spus Barakati.
Atitudine specifică de populație primitivă (și la noi există această obsesie de a asigura patriei câți mai mulți soldați) care caută să crească numărul membrilor și nu calitatea vieții acestora.
Omenirea a depășit perioada în care se făceau mulți copii pentru că oricum o parte din ei mureau înainte de a ajunge la maturitate, pe de o parte, și pentru a asigura urmașî care să se îngrijească de părinți, pe de altă parte.
Oamenii ăștia nu înțeleg că un iranian oarecare, sau un român oarecare, nu va fi mai fericit dacă populația Iranului va fi mai mare. Poate dimpotrivă, pentru că resursele se vor împărți la mai multe persoane.
***
Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de Cercetări Automotive din Germania, spune că „prognoza sa destul de optimistă” arată o scădere a producției de autoturisme în Germania cu 26% până la 3,4 milioane pentru 2020.
„Piețele de export din Europa, Africa și America de Sud, unde mai mult de jumătate din producția auto germană a fost exportată în ultimii ani, vor rămâne extrem de dificile.
Piețele cheie nu se vor recupera timp de câțiva ani – iar acest lucru ar putea însemna pierderea a 100.000 de locuri de muncă în industria auto și furnizorii săi în următorii trei-patru ani.
„Întrucât piața auto din Europa va fi foarte dificilă și în următorii ani, trebuie să presupunem că majoritatea acestor locuri de muncă nu vor fi ocupate în viitor”, a declarat Dudenhöffer pentru Yahoo Finance UK.
***
Am mai spus-o odată și mă repet:
Toți oamenii care au avut o funcție cât de cât importantă până în 1989 au fost colaboratori ai sistemului.
Poate nu turnători care semnau note informative, dar colaborau.
Dacă părinții dumneavoastră au fost șefi în miliție, militari de carieră, directori de întreprinderi, dacă au fost cel puțin odată în occident, la studii sau la specializări, dacă au fost judecători, avocați sau procurori, dacă au scris în presă, înseamnă că au colaborat.
Nu se putea altfel.
Nu era posibil ca cineva care a fost cercetător științific la Institutul de Economie Mondială, cineva care a participat la cursuri în Statele Unite, așa cum a fost Isărescu, să nu fi trebuit să dea informații organelor de securitate.
Diferența a fost că unii au făcut rău prin informațiile furnizate, alții au încercat să o scalde nespunând mare lucru.
Că puteai să spui acolo și că vecinul tău ți-a spus că vrea să fugă „dincolo”, făcându-i astfel o mulțime de necazuri, dr puteai și să spui că cei din comerțul sabotează partidul și socialismul neaducând suficientă carne la măcelărie.
***
THE NAVY FOR THE FIRST time in years has deployed three aircraft carrier strike groups to operate in the Pacific simultaneously in what’s being seen as a powerful signal to China of U.S. resilience amid reports that Beijing is exploiting the spread of the coronavirus to advance its foreign policy goals.
The USS Theodore Roosevelt, newly back at sea after having been sidelined by the spread of COVID-19, is now patrolling around Guam in the Philippine Sea. The USS Nimitz, one of the first ships to set sail after new protocols were put in place to stem another outbreak of the virus, is off the West Coast of the U.S. And the USS Ronald Reagan is also in the Philippine Sea south of Japan, where it recently left port.
Mai citiți odată, poate o să credeți că nu ați înțeles.
SUA trimite trei portavioane în apropierea Chinei, pentru că Covid.
Asta după ce povestea cu Huawei nu a ținut pentru că întreaga lume a ales performanța și nu propaganda.
Și voi erați indignați că țăranii ăia se luaseră de vecina lor asistentă medicală la ATI de frică să nu le dea covizi.