Dacă până acum părea o simplă impresie, acum este oficial: S-a demonstrat științific că suntem mai proști decât generațiile anterioare.
În 1970 se atinsese un vârf, iar acum nivelul de inteligență scade, nu se știe până când.
Eu sper că este ceva ciclic, că la fel cum există niște curbe Kondratiev pentru economie așa există și niște curbe pentru inteligența omenirii. Poate sunt aceleași, poate acea sinusoidă nu se referă numai la economie, ci la tot ce se întâmplă în lume, inclusiv la nivelul de inteligență.
Generația mea a putut constata această involuție.
Mai țineți minte, cei care erați copii sau adolescenți în anii ’60-’70, revista Arici Pogonici?
Sigur că o țineți minte, este prima revistă pe care am citit-o cu toții.
Undeva pe penultima pagină a acelei reviste erau niște probleme distractive, era acolo un desen în care trebuia să-l găsești pe vânătorul ascuns sub un copac, sau erau alte desene împărțite în fragmente numerotate, exista și o legendă în care scria că cele numerotate cu 1 trebuie colorate în verde, cele cu numărul 2 în roșu și așa mai departe.
Iar copilul de 5-6-7 ani își lua cutia aia cu creioane colorate care costa 6 lei și începea să coloreze. Iar la sfârșit desenul ăla format din linii negre pe fond alb se transforma într-un desen colorat.
Astea erau numite pe atunci „probleme distractive” și erau destinate copiilor foarte mici. Pentru că cei mai mari treceau la altă revistă care se numea „Luminița”, unde problemele de pe penultima pagină erau ceva mai complicate, sau unde era un serial cu “Scatiul și Babușcă”.
Acum, dacă veți citi ziarele, și alea de la noi și de aiurea veți constata că lucrurile astea sunt numite „Teste de inteligență” și sunt destinate adulților. Și partea rea este că unii chiar cred că dacă îl găsesc pe vânătorul ăla sunt deosebit de inteligenți.
Desenele alea care trebuie colorate sunt și ele destinate adulților. Există chiar și cărți, destinate adulților, cu desene de colorat.
Când eram mici ne descompuneam și noi jucăriile, să vedem ce este înăuntru. Dar nu ne-ar fi trecut vreodată prin minte să înghițim titirezul ăla care era de fapt o mică roată dințată din fosta jucărie.
Jucăriile actuale nu trebuie să conțină componente care să poată fi înghițite de copilul cretin.
Aveam arcuri cu săgeți.
Ia încercați să vă faceți acum un arc din ăla, vă arestează ăstia, vor scrie ziarele despre voi și veți ajunge vedete la știrile de la televizor.
Acum pe bateriile mașinilor scrie că nu ai voie să bei acidul din interior. Pe pungile de detergent scrie că produsul din interior nu trebuie mâncat.
Dovezi de prostie găsiți și la nivel mai înalt.
Se vorbește mai jos despre bătrânii ăia singuri care mor.
Asta e varianta simplă, dar sunt bătrâni care în fiecare noapte se cacă pe ei și după aceea își dau jos pamperșii. Sau cine știe ce fac.
Asistarea unei astfel de persoane este o chestie extrem de traumatizantă care te duce în pragul sinuciderii. Pentru că, de exemplu, nimic în viață nu te-a pregătit pentru situația în care trebuie să-ți ștergi mama la cur.
La un moment dat propuneam ca autoritățile locale, primăria sau prefectura, să înființeze un serviciu simplu, un buton roșu, unde cineva care nu mai rezistă să pună degetul pentru a solicita ajutor. Un operator de acolo să te sune înapoi, să te întrebe care e situația, să-ți trimită un doctor empatic și mai ales competent care să-ți consulte părintele, să-ți dea niște sfaturi, poate și o rețetă, ceva. Pentru că medicii de familie, cel puțin în situațiile pe care le cunosc eu, îți vor spune că e bătrân și asta e.
Poate nu ar fi rău să vină și un psiholog care să acorde asistentă celui care are grijă de acel bătrân. Să-ți explice că părintele tău nu va trăi veșnic și să-ți dea niște sfaturi despre ce trebuie să faci. Eventual pe colțul unei mese să-ți lase o carte de vizită cu niște numere de telefon unde să suni când într-o dimineață vei descoperi că cel de care ai avut grijă a plecat în Nirvana. Poate nu ar fi rău și un funcționar care să te întrebe cum stai cu banii și să identifice metodele prin care poți fi ajutat material, că el știe legile dar tu nu le știi. Sau le știi dar nu știi cum să faci în condițiile în care pentru a obține niște bănuți trebuie să-l transporți pe bătrânul ăla netransportabil la tot felul de comisii și instituții. Și nici să umbli tu pe la instituții nu ai timp pentru că poate pe lângă job-ul pe care îl ai și care-ți pune pâinea pe masă mai ai și full-time job-ul ăsta cu bătrânul, pe când cineva specializat în așa ceva ar rezolva mai ușor problemele astea. Poate să vină și un popă, dacă aparținătorul crede că e bine.
Chestia asta nu costă mult și putea fi făcută într-un timp foarte scurt, într-o săptămână cineva cu adevărat competent poate pune la punct un astfel de serviciu, inclusiv să deseneze butonul ăla roșu pe un site.
Ce au făcut politicienii locali, care sigur au citit ce am scris eu, că se uită ăia la textele mele ca la butelie?
Au pus niște steaguri. Că ei atâta știu, să pună steaguri și să stea cu mâna la inimă când trec cătanele cu tancul.
Sau, să luăm cazul acelei femei care a vrut să se sinucidă și i-a căzut alteia în cap.
Eu mă gândeam că femeia aia, sinucigașa, va fi internată undeva într-un loc în care niște specialiști competenți vor analiza care a fost cauza sinuciderii, că oamenii nu sar degeaba de la etajul 5. Și, pe de o parte să o trateze de trauma pe care a suferit-o. Iar pe de altă parte să transmită mai departe constatările lor în așa fel încât, dacă este cazul, cineva să ia măsurile necesare pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Poate contabilii sunt prea stresați că nu înțeleg instrucțiunile alea cu e-factura pe care Ministrul de Finanțe nu are bunul simț să el proroge până când sistemul va fi într-adevăr pregătit ca lumea pentru așa ceva. Sau poate că nu înțeleg de ce guvernul nu face în așa fel încât la acest nivel să se producă o adevărată informatizare, una de care să beneficieze în mod real atât autoritățile cât și contribuabili, nu se le complice viață și unora și celorlalți. Sau pur și simplu a lăsat-o bărbatul pentru că și-a găsit alta, caz în care femeii trebuie să i se explice cu blândețe și dându-se dovadă de empatie că nu sinuciderea, suplimentele alimentare sau lecțiile de Pilates sunt soluția și că pentru fiecare femeie singură, fie că e slabă sau grasă, tânără sau bătrână, sunt disponibili o mulțime de bărbați.
În loc să se întâmple așa niște judecători ce au făcut?
Au băgat-o în pușcărie.
Ce alte dovezi a lipsei de inteligență la nivel foarte înalt mai doriți?
Practic în fiecare articol de mai jos veți găsi o dovadă că cei care ne conduc sunt niște cretini.
Scriam ieri despre imensele furturi care se fac prin intermediul așa zisei „informatizari” a instituțiilor statului.
Într-un excelent comentariu un domn mi-a atras atenția că de fapt nu este vorba despre corupție.
A numi toate aceste fapte ca fiind corupție înseamnă a le minimaliza, a le arunca cumva în derizoriu.
De fapt este ceva mult mai grav.
Mai jos puteți citi acel comentariu preluat cu copy & paste:
Și eu credeam candva ca treburile alea cu schimbarea de la text la PDF e corupție, dar … surpriza dragilor, nu este! Și prin asta nu spun ca nu ar trebui sa fie, ci spun ca în sistemul politic în care trăim, neoliberalism, asta nu e considerată corupție ci ceea ce neoliberalismul numește „market opportunity for business growth” ! Nu te întreabă nimeni dacă tu ca om ai nevoie sau vrei aia, dacă afacerile cresc și banii circula, se considera ca e musai sa se facă treaba asta. Părerea oamenilor cel mult deranjează, dacă nu cumva chiar trebuie ignorată, suprimata sau manipulata in „manufactured consent”. (termenii ăștia sunt consacrați și pot fi căutați ca atare)
Conform doctrinei neoliberale singurul rol pe care trebuie sa il aiba statul în economie este sa creeze piețe noi de desfacere (cu banii tuturor), apoi să dispară de pe acele piețe de desfacere (adică sa nu aibă și statul afaceri în același domeniu) si sa lase acele piețe cat mai nereglementate și mai sălbatice. De pe aceste piețe banii trebuie sa se adune doar în buzunarele unor privați și atât.
Astfel, trebuie desființate toate fabricile și firmele de stat, ca deranjeaza cu prețuri mici la servicii, și trebuie sa apara o gramada de capuse private care sa faca fix același lucru dar pe o gramada de bani și dacă se poate și mai prost.
Și unde nu merge desființată o firma din start, pentru ca se opune lumea, atunci acea firma trebuie capusata politic și organizatoric înainte, infiltrati oameni care sa ia decizii foarte proaste și păguboase, prezentăm totul nu ca pe un sabotaj ci ca pe o prostie si incompetenta, pentru ca incompetenta nu poate fi judecată și pedepsită. Și la final cand pica firma aia de stat (Tarom, CFR, Posta Romana, Colterm…) mergem si jupuim ce a mai ramas de jupuit : dotari, cladiri, terenuri.
A, pleacă oamenii pentru că sunt condiții economice tot mai proaste? Nu conteaza, importam altii din alta parte.
Nu vedeți ca peste tot pe glob se joaca acelasi scenariu ? Nu e o „întâmplare” sau o „incompetenta”, ci este un plan, un sistem bine pus la punct. Nu va mai amagiti ca e o corupție, o anomalie, o disfuncționalitate a unui sistem… este fix așa cum a fost gandit sistemul asta sa functioneze !
De asta nici nu are vreun manifesto publicat undeva și expus public pe stil „noi în asta credem și pentru țelurile astea luptăm zilnic să îl realizam!” … nu nu, cine il implementează știe ca e nasol dacă lumea se prinde, motiv pentru care gasiti ideile astea prin carti de Adam Smith si altii, dar nu sunt spuse fățiș nicăieri. Ba dacă te pui sa le citesti si sa le discuti, apar de pe te miri unde tot felul de „diverși” care sa spuna ca de fapt nu ai înțeles, ca de fapt „liturghia” nu e pentru oricine și alte aberații din astea.
Neoliberalism, mai presus de o ideologie politică este în același timp și o obsesie, o religie pe care n-ai voie nici sa o știi pe de-a-ntregul, dar mai sa o si critici. Mergând înainte cu pași repezi ne întoarcem spre (neo)feudalism.
Zoran Dan
***
Camera Reprezentanților a aprobat miercuri deschiderea procedurii de demitere a președintelui Joe Biden, chiar dacă republicanii nu au reușit să prezinte dovezi care să arate că președintele a beneficiat financiar de afacerile familiei sale. Camera, scrie The Guardian, a votat pe linii partizane, 221pentru și 212 împotrivă pentru a lansa ancheta. Votul a avut loc […]
Descoperire alarmantă a medicilor americani: Starea oamenilor ce duce la moarte în mod accelerat
Un studiu efectuat de un grup de oameni de știință de la Universitatea Michigan din Statele Unite, pe parcursul a 23 de ani și publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences pe 11 decembrie 2023 a făcut o descoperire extrem de importantă pentru sănătate. Experții au constatat că singurătatea este legată de un risc crescut de mortalitate în rândul adulților în vârstă.
„Proștii sub clar de lună” — varianta câștigătoare în România și pretutindeni
Oamenii devin mai proști și nimeni nu știe de ce. Asta spune, sec și elocvent, cel mai recent studiu realizat de Ragnar Frisch Centre for Economic Research din Norvegia, care a analizat rezultatele a 730.000 de teste IQ. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că efectul Flynn și-a atins apogeul la mijlocul anilor 1970. De atunci, trendul este în scădere semnificativă, ba chiar al naibii de accentuat, cu fiecare generație care apare la orizont.
Prin urmare, suntem tot mai proști, în sensul, se înțelege, de tot mai puțin cultivați, fără acele minime reflexe culturale la zi, care să ne scoată din viețuirea simplistă, fără nimic strălucitor în ea.
Datoria externă totală a României a crescut în primele 10 luni cu 18,5 mld. euro, la 162,4 mld. euro
Datoria externă totală a României (publică şi privată) a crescut în perioada primele zece luni ale anului cu 18,5 miliarde euro față de nivelul de la finalul lui 2022, ajungând la un total de 162,4 miliarde euro, arată datele publicate joi de BNR.
Mașini speciale pentru Serviciul de Telecomunicații Special
Dacă te iei strict după numele instituției, ai zice că STS e un serviciu din ăla care spionează, dar nu cu spioni, ci cu fel și fel de calculatoriști ascunși prin te miri ce birouri și care trag cu urechea atunci cînd vorbești la telefon ori cînd te dai pe Internet. Ntz! Serviciul ăsta chiar are oameni care fac teren la modul extrem de serios. Sau, mă rog, se dau cu mașini de teren, căci de vreun an și ceva instituția asta tot cumpără și cumpără. Inițial, băieții pregătiseră vreo trei contracte-cadru, pe care le estimaseră la 930.000 de euro, 88.000 de euro, respectiv 128.000 de euro. Era vorba de autoutilitare de teren, autoutilitare 6×6, de teren accidentat, cu platformă, și încă niște autoturisme 4×4. După licitația organizată în vara trecută, cele trei loturi a ajuns să fie semnate pentru sumele de 2,72 milioane de euro autoutilitare de teren, 258.000 de euro cele 6×6 și 309.000 de euro autoturismele 4×4.
Vin vremuri grele. SRI tocmai își cumpără hârtie igienică de aproape 7 milioane de lei
O jumătate de milion de suluri de hârtie igienică, 82.000 de pachete de șervețele de masă și peste 150.000 de pachete de hârtie prosop urmează să intre în dotarea a trei unități militare ale Serviciului Român de Informații, în următorii doi ani. Pentru aceasta, serviciul secret intern este dispus să plătească nu mai puțin de 6,7 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă decât valoarea totală a acordurilor-cadru similare, încheiate la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.
Potrivit proiectului publicat ieri de ministerul de Finanțe, sunt majorate cu 50% subvențiile electorale către partide, plătite prin Autoritatea Electorală Permanentă. În anul 2023, suma totală dată de la bugetul statului, din banii contribuabililor, cu care partidele să-și facă propagandă electorală și ce le-o mai trece prin cap în campanie, a fost de 209 milioane lei. În 2024, suma totală se ridică la nu mai puțin de 314 milioane lei. PSD va încasa circa 40% din această sumă. Bugetul Autorității Electorale Permanente va crește și el, cu 23%, față de 2023, ajungând la circa 400 milioane lei. AEP este condusă de pensionarul special PSD Toni Greblă, care beneficiază de două pensii speciale și o indemnizație la fel de specială.
Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Prahova a dispus restituirea la DNA, în vederea refacerii rechizitoriului, a dosarului în care fostul deputat Sebastian Ghiță, fugit în Serbia, este judecat pentru trafic de influenţă. Judecătorii susţin că rechizitoriul ”este neregulamentar întocmit, neregularitatea nu a fost remediată în totalitate de procuror” în termenul prevăzut de Codul de Procedură Penală.
Nu mai puțin de 15 persoane au fost reținute după acțiunea derulată de DNA Suceava, la Spitalul Județean din Botoșani, într-un dosar ce viza luare de mită și concursuri trucate pentru angajarea în sistem. Printre cei reținuți se află cadre medicale și foști directori.
Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă pe numele unei femei de 43 de ani, care a încercat pe 25 octombrie să se sinucidă aruncându-se de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, însă a ucis în cădere o altă femeie în vârstă de 59 de ani, care se afla pe trotuar, potrivit Agerpres.
Anul 2024 va veni cu scumpiri și reducerea puterii de cumpărare, cu toate că și producătorii și consumatorii vor căuta soluții, crede Feliciu Paraschiv, vicepreședinte ANCMMR (Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România)
Dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu conține mai multe neconcordanțe, arată o investigație Recorder care a analizat mai multe documente semnate de Marcel Ciolacu. Potrivit Recorder, unul dintre documentele esențiale de la dosar ridică suspiciuni de fals.
Am tot urmărit cu atenție dezbaterile declanșate de rezultatele negative ale testelor PISA în România. Elevii români sunt jos, dar elitele care au destinele lor în mâini par și mai jos, sunt în stări de halucinare organizatorică, habar n-au să se apropie măcar de soluție.
Ligia Deca, ministrul educației, pare să fi observat jumătate de problemă, și anume că aceste rezultate sunt în primul rând despre sărăcia în educație a sărăcimii economice. Se dau burse sociale, spune domnia-sa, dar e evident că e o măsură insuficientă când bunăstarea copiilor e afectată de un complex de factori: copii plecați, familii incapabile să mai aibă grijă de ei, instituții ale statului indiferente (Protecția copilului face mult prea puțin). Cum am arătat deja, testele PISA arată dureros de clar că media e trasă dramatic în jos de copiii din mediile sărace. Cei din clasele cele mai sărace nu mai pot să se apropie nici măcar elementar de un text sau de o operație de matematică simplă. Primul motiv: părinții lor nu mai pot face asta, anii ‘90 și 2000 au însemnat creșterea unor generații care au supraviețuit din joburi grele necalificate, fără pic de educație. Iar asta se răsfrânge asupra generațiilor de acum.
Marian Nazat: Ciolanul prezidențial
Abia acum, după vreo șase decenii și un pic de viețuire în vatra valahă, am înțeles de ce fasolea cu ciolan (afumat ori ba) este mâncarea tradițională a rumânului de ziua lui națională. Simbolistica apetisantului preparat culinar ne devolează pe de-a-ntregul psihologia noastră de grup etnogenetic. Da, fiindcă ciolanul nu-i altceva decât aspirația supremă a fiecărui cap de locuitor al României. Ehee, cine nu-și dorește să ajungă la un ciolan ?… Apoi, fasolea ne ajută să ne dăm aere și, aici, puține semințiii ne întrec! Înfumurarea, făloșenia, grandomania nu ne sunt deloc străine, dimpotrivă ! Priviți-l, de pildă, pe tipul de la Cotroceni (un monument de îngâmfare), primul dintre norocoșii câștigători ai Ciolanadei de partid și de stat, cu două porții la rând puse pe tavă de servitorii de la poalele Carpaților !
10 moduri de a-i câinelui tău că îl iubești, astfel încât el să înțeleagă
Te-ai întrebat vreodată dacă prietenul tău blănos înțelege cu adevărat când îi arăți dragoste? Este o întrebare care îi încurcă pe mulți proprietari de animale de companie. Înțelegerea limbajului iubirii este mai mult decât a da din coadă. Este vorba despre conectarea cu ei, în moduri pe care le înțeleg și le apreciază. Dar cum transmiți afecțiunea într-o limbă pe care o înțelege câinele tău?
Flagrant DNA in mall la Timisoara. Barbat ridicat de politisti si procurorii anticoruptie
TIMISOARA. Scena de film in mall la Timisoara, joi la pranz. Cei aflati la cumparaturi au fost martorii unui flagrant pus la cale de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.
Regizorul Andrei Ujică, propus pentru distincția de Cetățean de Onoare al Timișoarei
Un grup de oameni de cultură din Timișoara au inițiat un demers prin care cer primarului Dominic Fritz să acorde regizorului Andrei Ujică titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei. “Acordarea acestei înalte distincții ar fi o binevenită recunoaștere și o sărbătoare pentru întreaga comunitate culturală timișoreană. Nu este ușor a cuprinde într-un cadru restrâns […]
Ce facem astăzi, 15 decembrie 2023, în Timișoara?
Vineri puteți merge la expoziții, spectacole de teatru sau la filme. Paula Seling va concerta la Târgul de Crăciun.