Este o oră de vârf seara, iar strada de Rivoli, un drum major spre est-vest prin centrul Parisului , se ridică. Pre-coronavirus, acesta ar fi fost un blocaj de trafic lung, paralizat de automobilisti din ce în ce mai frustrați și supărați. Acum, însă, cu mașinile private interzise, acesta este ocupat cu pietoni și bicicliști.
„Ocuparea autorizată a spațiului public este un lucru excelent”, a declarat pentru observator Alain Fontaine, proprietarul bistrotului tradițional parizian de lângă Opera de la Paris . „Aduce venituri restauratorilor parizieni care încă nu pot deschide interiorul unităților lor. Pentru unii, deschiderea acestor terase pe spațiul public va salva pur și simplu afacerile lor de la faliment”
Poate nu ar strica ca și românii să urmeze exemplul parizienilor.
***
[BERLIN] Ministrul construcțiilor din Germania, Horst Seehofer, vrea să ajute la protejarea chiriașilor, făcând mai dificilă transformarea apartamentelor de închiriere în condominii, a informat Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Domnul Seehofer își propune să introducă un prag de cel puțin două treimi din apartamente într-o clădire de apartamente care trebuie vândute chiriașilor sau membrilor familiei lor pentru orice plan de conversie pentru a obține aprobarea guvernului, a spus ziarul. Chiriașii din Germania au dreptul de prim refuz dacă o clădire de apartamente este împărțită în condominii.
La Berlin, legiuitorii au impus o înghețare a chiriilor timp de cinci ani, după ce un boom imobiliar a determinat dublarea chiriilor în ultimul deceniu, însă proprietarii de proprietăți au solicitat celei mai înalte instanțe din Germania să răstoarne mutarea. Cercetătorii de la Institutul Ifo în luna februarie au avertizat că astfel de restricții ar încuraja proprietarii să retragă proprietățile de pe piața închirierii atunci când devin vacante și să le vândă sub formă de condominii.
Deoarece multe persoane nu au bani pentru a cumpăra apartamentele în care locuiesc, chiriașii sunt protejați împotriva evacuării timp de cel puțin trei ani după o conversie.
I-auzi ce fac ăștia din țările capitaliste, îngheață chiriile și protejează chiriașii, chiar dacă acest lucru se face în defavoarea speculanților imobiliari.
Nu mai e mult până urmează și la noi.
***
Un interviu foarte interesant cu Nouriel Roubini
Dar părerea mea este că Nouriel Roubini este puțin prea optimist, ce nu spune el, poate nici nu înțelege, la fel cum nu a înțeles nici în 2008 decât când era prea târziu, este că la un moment dat, la începutul anului, cineva a apăsat pe butonul “Reset” al omenirii.
Și atunci totul s-a oprit, acum asistăm încă la faza de “Shut Down” iar la repornire, probabil după 2025, multe lucruri nu vor mai fi la fel.
Unele unele nu vor mai fi de loc, altele vor fi mai bune, dar lumea va fi altfel.
***
Asta a devenit o regulă în România.
Dăm o lege, sau un ordin, ceva, nu contează despre ce.
Dar pentru că, pe de o parte, cei care dau legi și ordine nu se pot exprima clar și concis în limba maternă, iar pe de altă parte nici cei care ar trebui să înțeleagă ordinele și legile citite nu le înțeleg, după publicarea reglementării legislative urmează și normele de aplicare a acesteia, practic o traducere din limba română în limba română a legii respective.
Avem Codul Fiscal, a cărui lungime ar trebui să fie de vreo 4-5 pagini, cu tot cu ștampile și semnături, dar care are vreo 1000 de pagini, avem și Normele de aplicare a Codului Fiscal, scrise pe aproximativ tot atâtea pagini.
La fel se întâmplă și cu Codul Penal, Codul Civil și orice lege apărută după 22 decembrie 1989.
Și întotdeauna se întâmplă ca și în acest caz, fie pentru că legea e prost scrisă, fie pentru că cei care ar trebui să o înțeleagă sunt analfabeți funcționali și nu înțeleg ce scrie acolo, legea nu este aplicată decât după ce apar și normele de aplicare a acesteia.
Poate tehnica nu e bună.
Poate ar trebui făcut ca pe vremea când legile nu aveau nevoie de norme, un grup de specialiști extrem de competenți, de preferință interdisciplinar, să facă proiectele de legi și când se adună un calup consistent îi convocăm pe aleși la București, le dăm diurnă ca la șoferi, și îi punem tim de două-trei zile să voteze legile pe care le0-au primit în prealabil pentru consultare prin email.
In felul ăsta, fiind scrise de oameni care se pricep la scris legile vor dfi coerente, poate nici nu se vor bate cap în cap și poate vor fi și mai puține, pentru că nimeni nu va trebui să-și demonstreze utilitatea făcându-se că lucrează.
***
BERLIN – După mai bine de un an de amenințări voalate că va începe să scoată trupele americane din Germania, cu excepția cazului în care Berlinul își va mări volumul cheltuielilor cu apărarea, se pare că președintele Donald Trump va continua cu o abordare agresivă, planificând reducerea contingentului militar american cu mai mult de 25%.
Sugestia că înlăturarea trupelor va pedepsi Germania, însă, trece cu vederea faptul că trupele americane nu mai sunt acolo în primul rând pentru apărarea țării, a declarat lt. generalul Ben Hodges, care a comandat armata americană Europa din 2014 până în 2017.
Au trecut zilele în care sute de mii de soldați americani erau gata să lupte pe străzile Berlinului sau să se îndrepte spre strategicul Fulda Gap, prin care armura sovietică a fost pregătită să împingă în Germania de Vest în timpul Războiului Rece.
„Trupele și capacitățile pe care SUA le-a desfășurat în Europa nu sunt acolo pentru a apăra în mod specific Germania, ele sunt o parte a contribuției noastre la stabilitatea și securitatea colectivă globală în Europa”, a declarat Hodges, acum un expert strategic al Centrului de analiză a politicilor europene. , un institut din Washington.
Facilitățile americane includ Ramstein Air Base, un hub critic pentru operațiunile din Mideast și Africa și sediul forțelor aeriene americane din Europa și Africa; Centrul Medical Regional Landstuhl, care a salvat viața nenumăratilor americani răniți în Irak și Afganistan; și sediul Stuttgart atât al Comandamentului European al SUA, cât și al comandamentului Africii SUA. Există, de asemenea, sediul Wiesbaden al armatei americane Europa, baza de luptă Spangdahlem F-16 și zona de antrenament Grafenwoehr, cea mai mare unitate de pregătire a NATO din Europa.
Hodges a spus că facilitățile sunt o parte critică a amprentei militare globale a Americii.
„Ceea ce s-a pierdut în toate acestea este avantajul pentru Statele Unite de a avea capacități dislocate înainte pe care le putem folosi nu numai pentru descurajare … dar pentru angajare în altă parte”, a spus el. „Baza din Ramstein nu este acolo pentru ca SUA să apere Europa. Este acolo ca bază pentru a putea zbura în Africa, Orientul Mijlociu. ”
Să mai citim încă odată.
In mai puține cuvinte se pare că Germania nu are nevoie de bazele americane pe teritoriul ei, este interesul Americii ca acele baze și zecile de mii de militari americani să fie acolo. Asta o spune un general american, fost comandant al armatei americane în Europa..
Dar Trump spune “dacă Germania nu plătește mai mult ne luăm jucăriile și plecăm”.
Am impresia că acolo s-a întâlnit hoțul cu prostul, dacă americanii au nevoie de acele baze nu ar trebui să fie puțin invers, să plătească ei chirie sau ceva germanilor?
***
BERLIN (AP) – Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, spune că țara ei dorește relații stabile cu China și un acces mai mare la piața chineză pentru companiile străine.
Într-o declarație, biroul său a declarat că Merkel a subliniat interesul Germaniei pentru „comerțul multilateral bazat pe reguli și gratuit” în timpul unui apel video joi cu premierul chinez Li Keqiang.
Aceasta a menționat că a remarcat și dorința Germaniei de a „consolida Organizația Mondială a Comerțului și în relații bilaterale stabile” cu China.
Oficialii Uniunii Europene au subliniat necesitatea menținerii unor legături bune cu China, o putere economică, politică și militară în creștere, întrucât relațiile cu vechiul aliat al UE, Statele Unite, au fost încordate în timpul președinției Trump.
Între timp noi, ca niște inteligenți ce suntem, chiar zilele astea ne-am stricat relațiile cu China:
***
Se va întâmpla ca și în domeniul IT când a apărut strategia SaaS ( Software as a service).
Nu mai cumperi programul tău de contabilitate, cu o anumită sumă, ci închiriezi un program pentru care plătești o taxă lunară sau anuală.
Pentru client există două dezavantaje:
1. In felul acesta devii dependent de firma respectivă de soft căreia îi vei plăti un tribut periodic.
2. După o anumită perioadă taxele lunare cumulate reprezintă o sumă mult mai mare decât ar fi costat achiziția propriului program.
***
30 de zile.
„În general cam tot ce se desfășoară în spații închise și presupune prezența unui număr mare de persoane și o durată de timp mare petrecută”
“Decizia privind redeschiderea bisericilor trebuie luată cu precauție maximă și în momentul în care avansul epidemiei este la minim”
***
China – Kazahstan – Rusia – Belarus – Polonia – Germania.
Noul drum al mătăsii.
Că doar nu credeați că toată planeta se ia după Trump și renunță la relațiile economice extrem de avantajoase cu China.
Cum procedează guvernul român care în felul ăsta o să ajungă ca în loc de tricouri la câțiva eurocenți din China o să le cumpere la prețul de câțiva dolari din USA.
***
Cred că peste cel mult câțiva ani, poate 5, poate 10, mama noastră Europa își va reevalua prieteniile.
Probabil va avea relații și cu cei din stânga, și cu cei din dreapta, dar vor fi relații de egalitate, fără sancțiuni și fără ca cineva să arate că o are mai mare.
Probabil vom asista la înființarea unei armate europene și la dispariția NATO.
Noi, românii, poate și polonezii și unii din țările baltice, vom face ca de obicei, vom rămâne de partea greșită până în ultimul moment, iar după aceea ne vom plânge că suntem la răscrucea imperiilor și de aceea ne merge rău.
***
Şi vă dau exemplu: Iorga Marian, care a fost la Călăraşi şi acuma este la Prahova. Este umăr la umăr cu interlopii din Călăraşi. Este susţinut de Dumitrescu zis «Albanezul», senator PNL, foarte aproape de Orban, de Iohannis şi de ministrul Vela şi este susţinut politic, deşi omul ăla a comis infracţiuni pe bandă rulantă la Călăraşi, i-a protejat pe cei mai mari interlopi din zonă – e de notorietate lucrul ăsta – şi nimeni nu face nimic.
Craiova a fost gestionată aşa, în logica asta, mult timp. Şi a fost gestionată de oameni influenţi, oameni din zona politică. Dacă ar fi să ne întoarcem în timp şi să privim la copii de judecători care încălcau legea şi nimeni nu dezvolta nicio activitate penală împotriva lor (cazul Iustin Covei – n.r), dacă priviţi şi la cazul cu acel copilaş, cu America, (cazul Sorina – n.r.), unde tot o instanţă din Craiova cu acea procuroare au făcut ce au făcut, dacă vă uitaţi şi la cazul Luiza, să vedeţi cum un procuror DIICOT, Vasilescu, nu a făcut ce trebuia să facă (procurorul Liviu Vasilescu – n.r.) – sunt lucruri necurate acolo. Eu văd pe tot palierul probleme. Nu i-aş exclude nici pe judecători. Ia uitaţi-vă la Turnu Severin, ce judecător de la Tribunal pune în libertate un condamnat pentru cinci omoruri?
Toată lumea știe lucrurile astea, chiar șeful unui sindicat al polițiștilor le face publice, dar nimeni nu face nimic.
Ar trebui să nu le mai dea nimeni nimic acestor lepădături, nici un impozit, nici o taxă, ci să meargă cu parul peste ei și să-I gionească de acolo de unde s-au cocoțat, așa cum se întâmplă zilele astea în alte părți.
Și să le mai ia și strânsura acumulată într-o viață dacă nu pot să dovedească cu state de plată sau de dividende că ce au au obținut cinstit.
Probabil la un moment dat chiar se va întâmpla acest lucru.