ZIlnic, pentru a întocmi această revistă a presei, răsfoiesc peste 1000 de articole.
După ce elimin zgomotul, știrile fără nicio relevantă, create doar pentru a scrie ceva în ziare, pentru că dacă nu s-ar scrie, nici bănuți din publicitate nu ar fi, nu mai rămâne aproape nimic.
Iar dacă verifici știrile rămase, vei constata unele lucruri ciudate.
Astăzi de exemplu, citesc în fluxul unei agenții de presă românești despre mari proteste în Olanda. Oameni împrăștiați cu tunuri de apă.
Caut pe alt flux știrile din ultimele 24 de ore din Olanda și iată ce găsesc:
05:17 – Vânzările internaționale de arme nu au crescut pentru prima dată în ultimul deceniu
4:09 – Megan Thee Stallion câștigă Grammy pentru cel mai bun debutant
3:37 – Premierul britanic discută despre îmbunătățirea siguranței femeilor
3:37 – Premierul britanic discută despre îmbunătățirea siguranței femeilor
2:55 – Olandezii sunt lăsați la Grammy
2:33 – Copiii amenință că vor asalta centrul comercial Roermond și vor intimida clienții
2:09 – Proeminenții susțin scriitorul amenințat Lale Gül
2:00 – Cine este mai (ne) fericit?
2:00 – „În sfârșit a existat un pic de creștere în munca mea”
2:00 – Știri despre Myanmar aduse dintr-o spălătorie
2:00 – Fluturând depresia cu bună dispoziție
2:00 – Aegon reînnoit are acum și lumea la bord
2:00 – Operatorul de rețea continuă să caute miliarde
1:46 – Johnson vrea să investigheze forțele de ordine ale poliției pentru a o trezi pe Sarah Everard
1:40 – Aproape 289.000 de programări pentru injecția AstraZeneca trebuie anulate
Nimic despre proteste, nimic despre tunurile de apă. Fie au inventat ai noștri o știre, fie presa din Olanda nu publică decât știri inofensive, menite să-i anestezieze pe oamenii ăia, exact cum și televiziunile noastre difuzează știri și emisiuni inerte din punct de vedere politic sau social, pentru ca mâine să mergem fericiți la serviciu fără a ne bate capul cu lucruri despre care se ocupă alții, mai pricepuți.
***
O cercetătoare spune că până în 2045 numărul spermatozoizilor va ajunge la zero. Nu cred că o să ajungă chiar la zero, poate va scădea puțin. Adevărul e că nici nu ar fi prea rău, puțini conștientizează că nu suntem mai fericiți dacă suntem mai puțini. Copiii mulți erau buni când din 7 mureau 5-6, când părinții făceau copii pentru a acumula forțe de producție care să le permită traiul la bătrânețe și când țara avea nevoie de soldați, Acum nu mai e cazul, așa că cei care fac mulți plozi nu mai prea fac nici un bine nimănui, ba chiar dimpotrivă.
***
Că tot pomeneam mai sus despre știri „adaptate” pentru a servi unui scop oarecare.
La un moment dat am fost curios să aflu cine e „Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului”.
Deoarece se pomenea zilnic despre această instituție, sau ce era, îmi imaginam că este un grup important, poate reporteri de război, care stau ascunși printre dunele de nisip și observă ce se întâmplă cu drepturile omului în Siria. Nu mi-au trebuit mai mult de 5 minute să aflu că observatorul ăsta este un negustor de haine de origine arabă din Londra care afirmă că are informatori în Siria. Întâmplător individul a beneficiat de finanțări din partea a diverse organisme occidentale și tot întâmplător nimeni nu știe de unde și cum își obține acest om informațiile.
De fapt, asta nu o spune nimeni, o spun eu, impresia mea este că observatorul ăsta care vinde haine în Londra este cel care vă spune să vă uitați în altă parte pentru a nu-i vedea pe adevărații vinovați pentru ceea ce se întâmplă acolo, băieții ăia bărboși cu steaguri negre, și pe cei care le dau camionete Toyota noi nouțe și arme, care le asigură logistica și cei care fac afaceri cu ei.
***
Vai ce durere,.. Oradea are sală nouă de sport și Timișoara nu. De fapt un nou episod dintr-un vechi serial de prost gust.
Părerea mea este că problema ar trebui să se pună în cu totul alt fel. Este o sală de sport o necesitate urgentă a timișorenilor? Oare acum, când lumea se schimbă și în curând pâinea va fi o problemă, iar de circ nu va mai avea nimeni timp, ce este mai important pentru Timișoara, un inel 4 complet, amenajarea complexă Solventul, cu pasaj, pod peste Bega și racordare la principalele străzi din apropiere, sau săli de sport și stadioane?
Vrea să vină Pink Floyd la Timișoara și nu are o sală unde să cânte? Hai să fim serioși, ultima oară, dacă nu mă înșel, în Sala Olimpia a avut Smiley un concert, în urmă cu un an, doi. În rest nu prea sa mai întâmplat nimic, poate a mai fost câte o șușanea despre care nici în ziare nu se scrie. Și la fel e și stadionul, mergeți acolo odată când e meci. O să vedeți că în interior spectatorii la care se adaugă sportivii sunt mai puțini decât cei care fac sport în exteriorul stadionului, pe pista aceea minunată. Tot mă uit acolo și întotdeauna cei din forțele de ordine sunt mai mulți decât spectatorii. Meciurile care au acum loc pe stadion ar putea avea loc și pe terenul acela din Padurice. Iar ultimul eveniment cultural care a avut loc acolo a fost acela cu discoteca. Și atunci, dacă tot nu le folosim, la ce ne trebuie săli de sport și stadioane noi? Pentru că la lucrări din astea se mai sifonează niște bani pe studii de fezabilitate și proiecte? Hai să facem ce e urgent și mult mai important, dacă e nevoie le mai repărăm și le zugrăvim pe astea pe care le avem, iar când ne dau banii afară din oraș, sau când vom avea neapărată nevoie, o să facem și stadioane, și săli de sport pe care să le folosim din când în când.
***
Proteste anti-lockdown în Olanda: Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa mulțimea
Poliția olandeză a folosit tunuri cu apă și bastoane duminică pentru a dispersa câteva mii de manifestanți prezenți la un protest față de restricții și carantină care s-a desfășurat pe un câmp din centrul orașului Haga, cu o zi înainte de alegerile naționale, relatează Reuters.
***
China doreşte ca astronauţii săi să rămână pe Lună pentru perioade lungi de timp
După ce China va înfiinţa o staţie de cercetare lunară, astronauţii săi vor rămâne pe Lună perioade lungi de timp pentru a efectua cercetări ştiinţifice, a informat duminică presa de stat, citându-l pe autorul programului lunar al Chinei, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
***
Până în 2045, este posibil ca majoritatea bărbaților să nu se mai poată produce spermatozoizi din cauza impactului substanțelor chimice care modifică hormonii, scrie Politico.
***
Ancheta canalului TV arată cum jihadiștii ISIS au găsit un refugiu sigur în Germania
Canalul de televiziune francez M6 a difuzat în ultima vreme o investigație asupra jihadiștilor ISIS care au reușit să se stabilească fără nicio problemă în Europa și în special în Germania.
Programul emblematic M6 „Enquête Exclusive” a arătat cum jihadiștii ISIS au reușit să se strecoare prin crăpături dându-se drept solicitanți de azil și cum au ajuns să fie întâmpinați cu brațele deschise și să ofere un refugiu sigur în Germania, din cauza pericolului laxism al autorităților germane. .
În timp ce ISIS a fost învins oficial în martie 2019, când și-a pierdut ultimele sanctuare în Siria și Irak, călăii din organizația teroristă sunt încă în fugă.
***
Zece ani de război în Siria: Aproape 400.000 de oameni uciși, milioane de refugiați
Războiul din Siria, care intră în al 11-lea an al său, s-a soldat până acum cu cel puţin 388.652 de morţi, a anunţat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) într-un nou bilanţ, informează duminică Agerpres.
***
Oameni de ştiinţă ruşi au lansat sâmbătă unul dintre cele mai mari telescoape în apă adâncă pentru a studia misterele de pe fundul lacului Baikal, scrie Agerpres, preluând France Presse.
***
Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney (foto), a declarat, sâmbătă, că Marea Britanie demonstrează ”un naţionalism pervers” încercând să încheie un acord comercial cu State…
***
Poetul Mircea Dinescu afirmă, în replică la textul dur al lui Gabriel Liiceanu la adresa sa, că acesta este „un conţopist al abjecţiei, un filosof cu mânecuţe de contabil care-şi scoate creionul de după ureche” spre a-i face, meticulos, „inventarul obiceiurilor bicisnice şi al deşertăciunilor” cu care l-a pedepsit Dumnezeu, scrie news.ro. El rememorează ironic mai multe episoade care l-au avut drept protagonist pe Gabriel Liiceanu. Disputa Liiceanu-Dinescu a fost provocată de atacul lui Mircea Dinescu la adresa Anei Blandiana, care a povestit în cartea sa „Soră lume” un episod controversat din 1990, la care Gabriel Liiceanu a reacţionat calificându-l drept „un disident care se lăfăie într-un comportament de puşlama ordinară”,”scandalagiu, vedetă, mitocan, poftangiu, un claun isteric locuit de patima căpătuielii”.
***
***
La Oradea se poate. Bihorenii vor avea o nouă sală de sport gata până la finalul verii/VIDEO
În timp ce Timișoara plânge după o sală de sport de bun simț, la Oradea se fac ultimele lucrări la o nouă sală de cinci mii de locuri, care ar urma să fie finalizată în vară. Orașul de pe Bega are în prezent posibilitatea de a folosi doar sala Constantin Jude, plus, cu anumite restricții,…
***
Primăria Timișoara caută voluntari din toate domeniile. Se aprobă regulamentul
Administrația Fritz vrea să lucreze cu voluntari în toate structurile din primărie. E nevoie de oameni care să facă, de exemplu, inventarul pistelor de biciclete ori al becurilor din oraș, recensământ sau care să verifice cheltuielile școlilor ori să ajute la curățenie. Se aprobă regulamentul pentru contracte.
***
***
„Acarul Păun” s-a numit chiar Păun. Păun Ion
În iulie 1923 a avut loc un accident petrecut într-o gară oarecare, de pe linia Ploieşti-Buzău; un eveniment care şi-a câştigat o notorietate de moment, prin şocul şi durerea provocată familiilor victimelor, dar care a intrat în istorie prin urmările sale:o anchetă efectuată în perioadă l-a considerat drept unic vinovat de accident pe muncitorul responsabil cu manevrarea acelor de macaz, pe numele său de familie Păun. Cu trecerea timpului, sintagma aceasta, „acarul Păun”, a ajuns să desemneze persoana considerată ţap ispăşitor al greşelilor şi nepriceperii celor mari – cei cu funcţii înalte şi bani, adevăraţii responsabili, care nu plătesc decât foarte rar sau deloc pentru vinovăţii evidente.
***
Chestia asta cu „digitalizarea“ a devenit un fel de mantră pentru orice papagalean cu carnet de partid, pentru orice băiat care-și dorește o funcție. O să digitalizăm, o să facem și o să dregem. Totul va fi la un click distanță. Pînă la urmă, poate că e și timpul să ajungem prezentul din urmă, nu? Ei bine, de multe ori digitalizarea asta nu înseamnă ceea ce credem noi. Adică nu o să avem totul în format electronic, totul la dimensiuni […]
***
CATEGORIA ROBIN HOODREA Elena Udrea (fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului): „Nu mai sînt singură, ca acum cinci ani, cînd puteam lupta ca un haiduc.“ CATEGORIA SIMION VS. HYPERION George Simion (co-președinte AUR): „Avem o problemă cu domnul Arafat: că este nemuritor și rece.“ CATEGORIA DOCTRINA NAȚIONAL-BĂLMĂJEALĂ Ludovic Orban (președinte PNL): „Am încercat ca șocul provocat de pandemie să n-aibă efecte asupra economiei.“ Florin Cîțu (prim-ministru): „Vom putea porni cu faza a treia, fără faza a treia, doar toată […]
***
Etimologie insulară, pentru tăinuiții din teamă de coronavirus…
A izola, neologism din francezul “isoler” (de unde și englezescul: “to isolate”, tot din franceză), nu-și mai arată azi originea și legătura etimologică cu “insula”.
Căci latinescul “insulare”, care a dat italianul “isolare” si francezul “isoler”, asta însemna: a transforma pe cineva sau ceva într-o insulă. De altfel, medicii Renașterii au recreat acest verb: “insulare” > insuler, „to insulate”, preluând direct latinismul. În franceză “isolé” și “insulé” sunt de fapt același cuvânt, ambele din latinescul insulare, primul moștenit din latină, al doilea refăcut la Renaștere. La fel în engleză, “isolated”, “insulated” (insulated against x.), cu sensul inițial de a transforma într-o insulă, doar că ambele au fost preluate din franceză.
Numelei “insulinei”, hormonul protector, de asemenea, vine tot de acolo.
Ajunși aici, ne putem întreba de unde vine “insula” însăși. Ei bine, insula e format în latină de la “in” și “salum”: “sărata” sau “săratul”, nume vechi indo-european al mării (celălat nume răspândit e de la rădăcina *mar-, ca în latină “mar”, “mare”).
Pentru romani, greci sau hindușii vorbitori de sanscrită, unul din numele mării era astfel echivalentul lui: “Sărata”. Latinii au numit așadar un pământ izolat în mare: in-sula, (în-sare).
Numele a devenit rapid metaforic. În Roma antică, “insula” era, în arhitectura urbană, o casă cu etaje și multe apartamente, echivalentul blocurilor de azi.
O ipoteză personală, a mea, care ar întări teoria contactelor preistorice între indo-europeni și caucazienii din sud, precum georgienii, e dată tocmai de metafora mării ca “sărată”. În sanscrită, unul din numele mării amintește de cel latin: “salila”.
Salila (marea în sanscrita vedică) e de fapt un diminutiv, cu prefixul -il: sal-il-a. Iată însă că în georgiană, numele (fără etimologie clară) al sării este: “marili”. Or georgiana are și ea sufixul de diminutiv -il. Așa încât “marili” ( = sare în georgiană) se arată a nu fi altceva decât un diminutiv construit pe rădăcina indo-europeană a… “mării” – *mar-.
Lucruri de reflectat când ești în izolare, ca Robinson Crusoe.