Guvernul vrea să mai cumpere niște rachete. Altele decât alea despre care scriau ziarele ieri – alaltăieri.
Oamenii ăstia parcă au înnebunit, nu se mai satură, de parcă mâine ar veni apocalipsa și nu ar mai putea să fure, ei și complicii lor de aiurea. De fapt, așa cum veți vedea mai jos, chiar o să vină un fel de Apocalipsă.
Act grav de copupție chiar la DNA. Ceva cu informatizarea.
S-a furat în țara asta cu informatizarea instituțiilor statului cât nu s-a furat cu toată evaziunea fiscală.
Discutam chiar ieri cu cineva, care știe mai bine cum se învârt lucrurile. Să luăm de exemplu Declarația aia 394 a finanțelor, o instituție unde se fură en-gross prin metoda asta.
Declarația aia inițial era o chestie simplă, un fișier text în care se înscriau cumpărările și vânzările unei firme.
Comparată cu declarațiile celorlalte firme din țară se vedea imediat cine a făcut o mânărie.
Oricine știe câte ceva despre informatică poate să vă spună că nu există nimic mai simplu decât un fișier text, ajunge la destinatar aproape mai repede decât a plecat de la tine, consumă puține resurse…
Și mai ales nu-ți trebuiau nici un fel de licențe, de Oracle sau alte căcaturi din astea. Fișier text faci cu orice, și cu notepadul din Windows, și pe Linux, chiar și pe un telefon.
Dar l-au înlocuit la un moment dat cu un „pdf inteligent” Mult mai mare, mult mai greu de transmis, mult mai greu de prelucrat.
De ce?
Păi, cineva a cumpărat niște licențe. Și să nu credeți că statul cumpără licențe din alea de care cumpărați voi cu 50 de lei sistemul de operare+Office. Nu vere, statul cumpără licențe care nu numai că costă milioane, dar mai costă alte milioane și întreținerea.
Așă cum spuneam, cu declarația aia de mai sus statul avea la îndemână toate mijloacele pentu a constata dacă se face evaziune. Dar nu a fost bine așa. Astfel încât au cumpărat sistemul e-factura.
Și au tras-o fiecărei persoane care trăiește în țara asta, și celor care au o afacere și celorlalți, pentru că omul ăla care face e-facturi pentru pâinea pe care o vinde trebuie să-și recupereze banii de undeva.
Și asta e o parte a mânăriilor cu informatizarea.
cealaltă parte e cu hardware-ul. De mâine, de exemplu, nu se mai pot face și depune declarații dacă nu ai Windows 11. Și ăla nu merge decât pe calculatoare de ultimul model. Așa că, toată țara românească, cel puțin cea care depune declarații, va trebui să-și schimbe calculatorul cu altul de ultimul răcnet. Fiți siguri că cel care a făcut declarațiile alea în felul ăsta și-a luat și el niște căși și terenuri ca și generalul ăla de mai jos, poate chiar mai multe și mai frumoase. Că altă explicație nu există.
Ar fi trebuit ca DNA-ul să fi cercetat afacerile astea cu informatizarea, și la Finanțe + ANAF, și la Sănătate, și la Armată, peste tot.
Dar cum să le cerceteze când chiar ei sunt o parte a problemei.
Un general a fost numit șef la Casa de Sănătate.
Nu orice general, ci unul despre care ziarele au scris că are zeci de terenuri, mai multe case și apartamente și pensie mare.
Păi, eu în primul rând nu i-aș angaja la stat pe ăștia care au ieșit la pensie, fie că sunt generali sau altceva. Ai ieșit la pensie domnule Coucă, ia mergi dumneata în lumea privată, dacă chiar te pricepi să faci ceva.
Pentru că dacă ai ieșit la pensie, înseamnă că nu ai mai fost în stare să muncești.
Și dacă nu ești în stare să muncești într-o funcție la stat, nu vei fi în stare să muncești nici în altă funcție tot la stat.
Sau, dacă erai în stare să muncești și ai ieșit la pensie de tânăr, înseamnă că ai dat dovadă de imoralitate. Așa că nu ai ce căuta într-o funcție la stat.
Și în al doilea rând, eu nu aș angaja la stat pe cineva care are zeci de case și terenuri. Pentrtu că nu îmi plac ăstia care strâng ca șobolanii. Iar celor care sunt deja angajați le-aș lua la puricat averile, așa cum făceau ăia cu Legea 18, și după aceea i-aș da afară, asta dacă nu i-aș băga la pușcărie.
5000 de euro șpagă ca să fii angajat la Spitalul din Botoșani. Nu în calitate de medic, ci de brancardier, adică ăla care cară tărgile alea cu bolnavi sau morți prin spital.
Ca să fii medic trebuia să dai 15000.
Și să nu credeți că asta se întâmpla numai la Botoșani, se întâmplă în toată țara.
Voi vă imaginați ce jecmăneală este în spitalele astea? Pentru că oamenii ăia trebuie să-și recupereze banii de undeva. Că dacă nu i-ar scoate, s-ar angaja să care ceva pe un șantier, acolo nu trebuie să dai șpagă la angajare și e și leafa mai mare.
Cam 50% din români spun că era mai bine pe vremea Ceaușescului.
Nu era mai bine, asta e clar.
Acum, din punct de vedere material trăim infinit mai bine.
Există două explicații, ale mele, că nu am citit explicațiile altora, pentru această percepție, cum că ar fi fost mai bine pe atunci.
În primul rând eram mai tineri, ne funcționau toate instrumentele din corp, aveam părul lung și des, până la o anumită vârstă ne-a ținut mama și tata cu masă și casă, pe mine nu, probabil de aceea sunt de altă părere. Pe unii i-au mai și ajutat părinții să-și ia un apartament sau ceva, mai stăteau la coadă la lapte și ouă pentru ei.
Dar să nu creadă cineva că noi, sau mai ales statul românesc avem un merit oarecatre pentru acest bine de acum. Nici pe departe. La noi nu s-a inventat Windowsul, nu s-au inventat nici televizoarele cu ecran plat, nici telefoanele mobile. De fapt nu s-a creat nimic. Trotuarele s-au îngustat, trenurile merg mai încet, sistemul de sănătate și învățământul au devenit niște bancuri cu Bulă.
Și dacă facem ceva, facem în general muncă necalificată, confecții în lohn, băgăm date în computerele alea fără să știm la ce folosește ce băgăm acolo, asamblăm piese inventate de alții și vindem lucruri produse de alții.
Meritul pentru mai binele de acum îl are evoluția tehnologică.
Chiar și dacă prin absurd ar mai fi Ceaușescu presedinte acum, am avea televizoare cu ecran plat și smartphone.
Și a doua explicație pentru care o parte dintre români percep că atunci a fost mai bine este că pe atunci, din punct de vedere al polarizării sociale, lucrurile funcționau într-adevăr mai bine.
Dacă pe vremea lui Ceaușescu un general sau un sulică politicianul care nu înțelege ce citește ar fi strâns zeci de terenuri și căși ar fi fost împușcat.
Erau și pe atunci oameni bogați. Poate bogatul de atunci avea un apartament sau o casă mai mare, o mașină, poate mergea în concediu la Zakopane sau la Riga, dar diferențele nu erau atât de mari ca acum.
Și injustiția asta socială, în care unii fură de sting și se îmbogățesc în timp ce alții supraviețuiesc de pe o zi pe alta, sau nu mai supraviețuiesc de loc, sau trebuie să fugă în altă parte pentru a supraviețui, este percepută ca un aspect negativ al zilelor noastre, mai ales că, așa cum am spus mai sus, bogații ăștia nu prea au făcut nimic pentru a-și merita averile pe care le au.
Lucrurile se vor rezolva, și o vor rezolva chiar hoții. Hoțul mare îl va stârpi pe cel mic.
Nu mai e mult până atunci, cred că peste vreo lună, imediat după noul an, începe Apocalipsa.
Cei care au o firmă poate vor înțelege ce spun. Stiți voi avansurile alea spre decontare, în care se adună de-a lungul timpului sume imense, de fapt bani care sunt scoși din firmă dar pentru care plata impozitelor se amână la nesfârșit, când or fi mai mulți bani. Gata cu ele, cei care au în contabilitate așa ceva vor trebui fie să pună banii înapoi în casieria sau conturile firmei, fie să plătească taxe și impozite pentru banii ăia. Că altfel o să-i închidă, nu firma, ci pe patroni.
După care va veni inspectorul ăla de la ANAF și va începe să se uite mai atent în hârtii, la cheltuielile firmei. Ia spune domnule patron, dacă ți-ai făcut o casă pe banii firmei de ce mai stai într-un sediu cu chirie? Și o să taie cu pixul cheltuielile alea și o să trebuiască ca cel care a făcut asta să plătească impozite și taxe, la care se adaugă penalizări din momentul în care s-a făcut cheltuiala. Sau, de ce ți-ai cumpărat mobilă și ai băgat cheltuielile pe firmă? Alte taxe, impozite și penalizări. Sau, de ce ai plecat în concediu cu banii firmei, că legea spune că orice cheltuială trebuie făcută în scopul de a obține profit, nu să stai tu cu sula la soare în țările calde. Iarăși niște bani la stat. Sau pentru mașina aia și benzina consumată ai foi de parcurs? Și multe altele.
O să mai vină și oamenii ăia de la Camera de Muncă și o să te amendeze că ai fumat în birou și ai pus în pericol sănănatea angajaților. Sau că scaunele pe care stau ăia la calculator nu sunt ergonomice. Și o să vină și ăia de la OPC și îți aruncă un gândac sub pult. Găsesc ei ceva, că dacă nu găsesc, nici măriri de salarii nu vor obține.
Asta se va întâmpla sigur, pentru că ăștia au nevoie de bani pentru pensii și lefuri mari la bugetari, dar mai ales că au nevoie de bani pentru avioanele și rachetele alea pe care le tot cumpără. Iar dacă nu vor strânge destul, vor începe și cu număratul caselor și al terenurilor. Și ăia micii, cei mulți care votează, vor fi de acord cu lucrurile astea, că doar nu credeți că unul care stă într-un apartament de bloc și trăiește de la o leafă la alta să-i ia apărarea unuia cu 12 sau 20 de case.
***
Situația financiară a celor mai dezavantajate persoane care trăiesc în Regatul Unit nu s-a îmbunătățit în niciun fel în ultimii 15 ani, potrivit unui nou raport citat de CNN, în timp ce „golul dintre bogați și săraci amenință să devină un abis”.
Un articol de opinie și un extras din cartea ”Aus der Systemkrise zur Freiheit” de Hermann von Bering
Dacă vrei să respingi un atac, trebuie să-ți cunoști adversarii. Mai întâi trebuie să știți cine sunt adversarii, care sunt obiectivele lor și de ce sunt capabili.
Persoanele care au o dorință patologică de a exercita puterea asupra altora sunt numite psihopați. Aceștia nu trebuie să fie întotdeauna la fel de radicali ca ucigașii în serie din filmele de groază americane, există tot felul de gradații. O specialitate destul de necunoscută a psihologiei, ”ponerologia”, se ocupă de astfel de persoane. (1) Potrivit rezultatelor sale, în fiecare societate trăiesc între 4 și 6% de psihopați, (2) în funcție de autor sau de criteriile aplicate, (3) deoarece gradațiile sunt fluide.
Aproape toți psihopații știu foarte bine cum să poarte o mască de decență burgheză, care nu poate fi văzută decât în situații speciale. Analistul comportamental american Joe Navarro a lucrat ca profiler pentru FBI timp de 25 de ani și a scris despre experiențele sale cu psihopații într-o carte (4). El vrea să își facă cititorii conștienți de pericolele de care ar putea să se lovească, pentru că aproape nimeni nu știe cum să interpreteze primele semne. Subiectul nu este aproape niciodată mediatizat, probabil pentru că altfel ne-am da seama mai repede de cine ne conduce.
Proiectul de ordonanță de urgență publicat astăzi prevede reducerea valorii etichetelor acordate în cadrul Programului Rabla, Rabla plus și Casa Verde.
Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea a 263 de rachete antitanc Javelin către România, în cadrul unui contract estimat la 80 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut marți de Agenția de Cooperare în domeniile Apărării și Securității (The Defense Security Cooperation Agency) din SUA care a notificat în acest sens Congresul american.
S-a aflat până la urmă de ce a fost Ciolacu în SUA. Să ia arme, bineînțeles. Că așa te consideră americanul prieten, se pare: dacă ești bun platnic de arme. Și Ciolacu a vrut să arate și el asta. A transmis la Washington că tradiția Robotului o să rămână și în cazul în care el va ajunge la Cotroceni. Practic, la asta pare că se rezumă politica externă a României azi: agățăm oameni pe stradă și-i întrebăm dacă nu au ceva arme de vânzare sub parpalac. Suntem dispuși să dăm oricât, să așteptăm oricât.
Şpăgi cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent la Spitalul Botoşani
DNA. Şpăgi cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro pentru un post de asistent la Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani. Posturile de îngrijitor sau brancardier se „adjudecau” cu sume cuprinse între 2.000 – 5.000.
Sectorul bugetar fierbe: val de proteste și greve
Angajații la stat din mai multe domenii ies de câteva zile în stradă pentru a cere măriri salariale exact în pragul adoptării Bugetului de către Guvern, aceștia amenințând cu paralizarea activității instituțiilor din care fac parte, în cazul ignorării lor.
DNA a încheiat în ultimii patru ani contracte de peste două milioane de lei cu firma Asseco See. Una dintre persoanele care au decis cine câștigă licitațiile este șeful biroului de IT, Corneliu Sterea, a cărui soție lucrează chiar la Asseco See din mai 2020. Contractele cu DNA au început să curgă după angajarea ei, dezvăluie Rise Project.
Fostul general SRI Cristian Georgică Celea a fost numit de premierul Marcel Ciolacu în funcţia de preşedinte interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, după demisia din fruntea CNAS a lui Andrei Baciu, informează News.ro.
Nu dați banii pe prostii, că-i dă Bolojan în locul vostru
Dacă ați deschis Internetul mai devreme sau dacă, deloc întâmplător, deschideți în mod frecvent Cațavencii, ați observat interesul pe care ni l-a stârnit, de o bună bucată de vreme, Ilie Bolojan, fostul primar erou al Oradiei, actualmente președinte al CJ Bihor și etern prezidențiabil wannabe al PNL-ului. Atât de mult am citit, în ultimii foarte mulți ani, cât de competent, minunat, genial și frumos este domnul Bolojan, încât am vrut să vedem dacă este adevărat. Este adevărat doar în măsura în care milioanele de euro cheltuite de Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune pot transforma în adevăr niște minciunele demne de o cauză mai bună. De fapt, în spatele imaginii lui Ilie Bolojan nu se află neapărat rezultate, cât, mai degrabă, un PR deșănțat, făcut pe bani foarte mulți (minimum un milion de euro pe an în ultimii șapte ani), o ambiție nemăsurată și niște planuri de mărire care nu țin cont de nici o realitate.
Dacă în alte state rezultatele slabe ale testului PISA au provocat îngrijorare, dar și acțiuni, în România zîmbim liniștiți.
Antonescu celălalt, criminalul din umbră
În umbra expandată a mareșalului Ion Antonescu a trăit un șoarece politic veninos, un animal oportunist, slugarnic și criminal, care în anumite spețe sîngeroase și-a depășit protectorul. Este vorba despre Mihai Antonescu, adjunctul dictatorului, care a ocupat între 1941 și 1944 funcții grele în Guvern. Mihai a fost vicepremier, ministru de Externe, ministru al Propagandei, ministru al Justiției, specialist nu doar în îngroparea cadavrelor, ci și în producerea lor.
Aproape 50% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România, procentul fiind mai mare decât în urmă cu 10 ani, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, peste 46% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situaţia din prezent.
În opinia a 48.1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (faţă de 45.5% în noiembrie 2013), în timp ce 42.3% sunt de părerea contrară (faţă de 44.7% în noiembrie 2013). Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 9.7% dintre cei chestionaţi (faţă de 9.7% în noiembrie 2013).
Deși mulți oameni se declară „mai buni” și „mai înțelegători” de sărbători, în realitate, sunt doar mai egoiști. Ce expune acest egoism? Utilizarea petardelor și artificiilor spre satisfacția personală sau de grup.
Animalele de companie pot să moară din cauza artificiilor. Ce trebuie să le dai pentru a le calma
Veterinarii atrag atenția că în această perioadă a anului, animalele pot dezvolta fobii, mişcări necontrolate, ba chiar pot să moară din cauza efectelor produse de materialele pirotehnice.
Primăria Timișoara a respins recepția proiectului de modernizare a Parcului Civic
Constructorul care s-a ocupat de reabilitarea Parcului Civic nu și-a făcut treaba cum trebuie, așa că a fost executată garanția reținută acestuia. Cei 250.000 de lei vor fi folosiți de angajații Horticultura, care ar urma să rezolve toate problemele găsite la fața locului.
Aleile din interiorul parcului prezintă probleme de planeitate fapt ce favorizează băltirea apei. În plus, pentru băncile circulare “SOLE”, constructorul a introdus ancore în pământ în loc de fundații, astfel că acestea pot fi ridicate de la sol. Totodată, s-a constatat că materialul dendrologic e uscat și lipsă nu a fost înlocuit.
Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara pregătește o surpriză vizitatorilor. În scurt timp, în curtea muzeului va fi adus un tanc. Se dorește să fie unul din tancurile care au fost pe străzi în timpul Revoluției din Decembrie 1989.
Ce facem astăzi, 14 decembrie 2023, în Timișoara?
Joi vă puteți bucura de expoziții, spectacole de teatru și de un concert de colinde cu Paula Seling.