Intr-o conferință de presă care va avea loc diseară la ora 18.00 domnul Președinte va comunica următoarele:
Așa că vom aștepta televizoarele transparente prodse de firme americane, sau vom ajunge la concluzia că televizoarele transparente strică ochii românilor.
***
E posibil să nu fie bun.
Dar…
… La începutul anilor ’50 nimeni nu avea vreo îndoială că SUA este lider în tehnologia rachetelor, mai ales că beneficiau de tehnologia și de specialiștii recuperați din Germania.
Chiar și fotografiile făcute cu avioanele de spionaj Lockheed U-2 confirmau că sovieticii mai au mult până să ajungă la nivelul lor.
Și totuși, spre surpriza întregii lumi, în 4 octombrie 1957, de la cosmdromul Baikonur URSS a lansat primul satelit artificial din istorie, Sputnik 1.
Bineînțeles că puterile occidentale au afirmat că știrea este falsă, nu se poate așa ceva.
Pentru a lansa un satelit cu greutatea de 9.8 Kg, cum plănuiau să lanseze americanii, este nevoie de o rachetă care să producă o forță de tracțiune de 670000 Newtoni, nu au rușii așa ceva, abia o fac americanii.
Până la urmă s-a dovedit nu numai că rușii au lansat un satelit, ale cărui semnale emise pe frecvența de 20 de MHz au putut fi recepționate de orice cetățean al planetei care avea un radio pe unde scurte în casă, dar și că acest satelit, cu greutatea de 83 de Kg era mult mai mare decât cel de aproape 10 Kg pe care plănuiau să-l lanseze americanii, iar racheta cu ajutorul căruia a fost lansat, cu o forță de 4 400 000 de Newtoni depășea până și visele erotice ale americanilor.
Mie mi-ar fi plăcut ca președintele meu să se rețină în a face afirmații în legătură cu acest subiect, cel puțin până când vorbesc oamenii de șțiință, nu să repete ca o maimuță ce spun tot felul de fauci care nu sunt chiar dezinteresați în afacerea asta cu vaccinul.
***
● Mai e Internetul egal pentru toți? Mult temuta feudalizare a Internetului e acum validată chiar de statul unde acest mediu a luat ființă și s-a dezvoltat pînă la nivelul pe care îl vedem astăzi;
● Gestul de a forța achiziția unei companii străine de către o companie americană arată mai mult a act de piraterie. Ce consecințe va avea acest gest pe alte piețe? Cîte guverne se vor simți încurajate să procedeze la fel?
***
Știrea e interesantă în sine, pentru prima oară în istorie s-a construit un pod feroviar între China și Rusia.
Dar acolo în știre se pomenește despre “Russia’s Jewish Autonomous Region”.
Regiunea Autonomă Evreiască din Rusia.
La fel ca și voi, nu am auzit vreodată de așa ceva, așa că am căutat mai multe informații.
Și am aflat că această regiune autonomă este o “insulă” cu suprafață de vreo 4 ori mai mare decât a județului Timiș, aflată între Rusia și China, pe care Uniunea Sovietică a creat-o ca pe o alternativă la sionism. Este una din cele două regiuni cu administrare evreiască din lume, cealaltă este statul Israel.
Aici veți putea să aflați mai multe informații despre această regiune, iar aici veți putea să vă plimbați pe stradă prin capitala acelui teritoriu.
***
Cei tineri nu prea știu, dar erau medicii ăștia de întreprindere (ceea ce e altceva decât un medic de dispensar) niște bandiți și jumătate.
Puteai să mori acolo în cabinetul lor că nu-ți dădeau concediu medical, de parcă ar fi trebuit să-l plătească ei. Bineînțeles cu excepția cazului în care le dădeai ceva, că nu au descoperit medicii lăcomia și nesimțirea numai după revoluție.
Eu nu le-am dat.
La un moment dat m-am dus la medicul de intreprindere cu o bucată de șpan de vreun milimetru înfiptă în ochi. S-a speriat, m-a trimis la un cabinet oftalmologic să-mi scoată fierul din ochi, dar concediu medical nu mi-a dat. M-am întors la servici și m-am așezat în fund pe podea într-un colț, că oricum nu vedeam nimic cu ochiul ăla. Nu mi-a dat concediu nici când am avut o criză de stomac de am leșinat în tramvai (a doua zi am chiulit ca să mă duc la un medic adevarat și cu ocazia asta am aflat că aveam ulcer duodenal), nici în alte ocazii când într-adevăr am fost bolnav.
Și acum individul ăsta ne spune despre dictatură medicală, că nu se mai satură el și unii din colegii săi de cât primesc.
***
“…pentru că au memorie şi voce, poţi purta un mic dialog”
Nu ajungea că pe stradă umblă o mulțime de oameni care vorbesc singuri, acum o să-i vedem și pe unii care vorbesc cu tomberoanele de gunoi.
Lăsând gluma la o parte, da, e fain un astfel de coș de gunoi. Dar pentru mine idealul este cel puțin un coș de gunoi la fiecare intersecție ditr-un oraș șî toate coșurile să fie exact același model, astfel încât să fie ușor de întreținut și de reparat, nu 30 de coșuri de superlux într-un oraș atât de mare ca Iașul.
***
Vin alegerile locale, nu numai în București ci în toată țara, așa că notați-vă, că știe omul ăsta ce spune:
1. Vom sta în Piața Victoriei, vom inspira adânc și ne vom ciuli urechea. Plămânii noștri se umplu de aer curat, iar păsările ne cântă în cor. Pentru că toate mașinile și autobuzele vor fi electrice, până în 2028. Pa, zgomot! La revedere, poluare!
2. Vom avea mai puțin de plătit la întreținere, pentru că în următorii 5 ani, toate blocurile din oraș vor fi acoperite de panouri solare.
3. Vom putea să ne plimbăm, să stăm sau să facem sport înconjurați de pace și verde, pentru că în următorii 15 ani transformăm un sfert din fiecare sector în parc.
***
Poate unora li se pare sinistru, dar eu cred că ideea este excepțională.
Și ar putea fi adaptată chiar în cimitirele vechi.
Imaginați-vă, mormintele rămân cum sunt dar aleile sunt puțin mai întreținute și se plantează mai mulți copaci, arbuști etc.
Punem și o mulțime de bănci, atât pe marginea aleilor cât și între morminte, coșuri de gunoi la fiecarte 2-3 bănci și gata parcul. Să ne înțelegem, parc de agrement, loc de odihnă și reculegere, nu loc de joacă unde copii zburdă și urlă ca niște descreierați.
Oamenii vor putea merge acolo să stea la umbră și să citească o carte, să se gândească la ceva, să se plimbe, eventual împreună cu animăluțul de companie, să se uite la monumentele funerare…
Și nu în ultimul rând, cimitirele sunt și niște oaze ecologice în care pot trăi în liniște tot felul de păsări sau alte animale.
Abia aștept ca și noul primar al Timișoarei să facă așa ceva în cimitirele de la noi.
***
Pe vremuri era mai greu, șoferul scria în foaia de parcurs că a făcut 10 Km, în realitate erau numai 7, se mai putea fenta.
Dar acum, mașinile astea au toate sisteme de urmărire prin GPS, avem camere împrăștiate prin tot orașul, așa că s-ar putea monitoriza cel puțin pe unele străzi dacă mașinile trec pur șî simplu pe acolo sau chiar fac ceva.
Sau, dacă nu suntem în stare să calculăm câți bani merită oamenii ăștia, facem un tarif forfetar, un preț/metru pătrat.
Si facem și contractele altfel, ai strada asta de 10000 de mp, capeți o anumită sumă,. Dar dacă inspectorul meu a trecut în două zile succesive și a văzut că e mizerie acolo, nu mai primești nimic pentru acea porțiune în luna respectivă.
Oricum, cred că există soluții verificate și funcționale, că doar nu au descoperit românii măturatul străzilor.