Cazul recent al lui Laurenţiu Baranga, care a fost vreme de 11 ani diriguitor la ORNISS, agenţia care gestionează accesul la documentele secrete ale României şi ale NATO de interes pentru ţara noastră, fără să fi avut nici măcar bacalaureatul şi nimeni nu a verificat asta nu este singular, ci simptomatic. Sistemul nostru de securitate naţională nu a cunoscut niciodată o reformă reală şi aşa se explică cît de uşor a putut fi penetrat de un impostor. Acest sistem e un ”şvaiţer”, găurit de interese personale, de parti-pris politic, de slugărnicie şi incompetenţă, aşa cum au fost moştenite în aparat de pe vremea Securităţii. Dacă în timpul administraţiei Constantinescu au fost trecuţi în rezervă 33 de generali din ”servicii” proveniţi din ”vechile structuri”, majoritatea lor au fost reactivaţi de Ion Iliescu în 2000, iar unii dintre ei au ajuns apoi sfăturitori de taină ai preşedintelui Băsescu, pe care l-au învăţat cum să reînvie practicile lor de odinioară, construind ceea ce noi numim acum ”stat paralel”, dar este de fapt un stat captiv, în mrejele fostei Securităţi şi a moştenitorilor ei. De la Securitate la ”Intelligence”, drumul nu trece neapărat pe la şcoală.
Începând de luni de la ora 10, formularul electronic de înscriere pentru obţinerea de microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile va fi activ pe link-ul granturi.imm.gov.ro, informează Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Raiffeisen Bank, in calitate de participant la schema de ajutor de stat a transmis duminică faptul că începand de luni, 12 octombrie 2020, deschide conturi curente dedicate granturilor pentru toate companiile care au selectat-o ca banca partenera in acest demers.
Cine a încasat cele mai mari subvenţii din agricultură din România. Arabii din Insula Brăilei conduc
Cei mai mari zece beneficiari de subvenţii din agricultură, cu activităţi atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic, au încasat anul trecut peste 53,1 de milioane de euro, mai mult cu peste 23 milioane de euro faţă de anul 2018, conform datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Financial Times: Redresarea economiei mondiale după pandemia de coronavirus este fragilă şi inegală
Redresarea economiei globale după pandemia de coronavirus este fragilă şi inegală, multe economii emergente înregistrând probleme grave, potrivit celui mai recent indice Brookings-FT, relatează Financial Times.
Bruxelles-ul vrea să introducă o taxă pe aglomeraţie pentru maşinile care intră în centrul oraşului
Naționala se poate desființa, ne scutește de ridicol
Jucătorul român, cu mici excepții, joacă pe un teren imaginar, trasat de liniile tatuajelor scoase la paradă.
Concerte în bisericile romano-catolice în cadrul TimOrgelFest
În cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Orgă TimOrgelFest în următoarele biserici romano-catolice din Timișoara vor avea loc concerte de orgă:
13 octombrie / ora 20 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II – Fabric, Millennium – Recital de orgă, solist Daniel Zaretsky (Rusia);
15 octombrie / ora 20 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II – Fabric, Millennium – Recital de orgă, solist Dalibor Miklavčič (Slovenia);
17 octombrie / ora 20 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II – Fabric, Millennium – Recital de orgă și voce, soliști: Franz Metz și Wilfried Michl (Germania);
18 octombrie / ora 20 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II – Fabric, Millennium – Recital de orgă, solist Jean-Baptiste Robin (Franța);
20 octombrie / ora 20 / Biserica Romano-Catolică Timișoara III – Elisabetin – Recital de orgă și voce, soliști: Felician Roșca și Nina Laubenthal (România / Germania). (A.B.)
Potrivit Prefecturii Timiș, rata de infectare la nivelul județului Timiș, duminică, 11 octombrie, la ora 16, a depășit 1,5 la 1000 de locuitori.
AlegeriSUA Talibanii afgani îl sprijină pe Donald Trump la scrutinul prezidenţial (presă)
Preşedintele american Donald Trump a primit o susţinere neaşteptată în cursa pentru Casa Albă din partea talibanilor din Afganistan, a relatat postul CBS News, citat de dpa. „Sperăm că va câştiga alegerile şi va pune capăt prezenţei armatei americane în Afganistan”, a declarat în acest weekend într-un interviu telefonic pentru CBS News purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Militanţii talibani şi-au exprimat totodată îngrijorarea cu privire la lupta lui Trump cu COVID-19, boala provocată de noul coronavirus. „Când am aflat că Trump a fost testat pozitiv la COVID-19, ne-am îngrijorat pentru starea lui de sănătate, dar pare să se simtă mai bine”, a declarat un alt lider important taliban pentru CBS News al cărui nume nu este precizat. Purtătorul de cuvânt al campaniei preşedintelui american, Tim Murtaugh, a declarat sâmbătă că echipa de campanie respinge susţinerea talibanilor. „Talibanii ar trebui să ştie că preşedintele va proteja întotdeauna interesele americane prin orice mijloace”, a declarat Murtaugh la CBS News. Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, Trump a declarat în această săptămână că trupele americane s-ar putea retrage complet din Afganistan până la sfârşitul anului. Liderul de la Casa Albă a făcut din reducerea prezenţei trupelor americane peste hotare un subiect central de campanie, criticând „războaiele nesfârşite” ale SUA. La jumătatea lunii septembrie, Trump a afirmat că scopul său este să reducă prezenţa trupelor americane în Afganistan la 4.000 de militari. În februarie, SUA au semnat un acord de pace cu talibanii pentru a pune capăt celui mai lung război din istoria SUA, notează dpa, declanşat după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001, comise de Al Qaida. Conform acordului, toate trupele internaţionale ar urma să părăsească Afganistanul în termen de 14 luni în schimbul unor garanţii de securitate din partea talibanilor.
Până acum, această măsură era doar o recomandare, însă de săptămâna trecută face parte oficial dintre regulile sanitare principale pe care Germania le aplică pentru a limita răspândirea COVID-19.
Piața închirierilor de locuințe a scăzut cu până la 20% anul acesta din cauza pandemiei. Cei mai mulți tineri alocă un buget cuprins între 150 și 300 de euro pentru chirie, însă nu toți vor reveni în centrele universitare. Pentru că multe facultăți fac cursuri online, cel puțin în primul semestru, unii aleg să rămână acasă. Din acest motiv, tabloul imobiliar în Cluj-Napoca, București, Iași sau Timișoara arată cu totul altfel decât în anii anteriori.
Ajutoarele de pandemie reprezintă o adevărată sursă de îmbogăţire pentru unii, de regulă în mod fraudulos. Marea Britanie tocmai a descoperit că ar putea să aibă pierderi de până la 26 de miliarde de dolari, ceea ce ar însemna una dintre cele mai mari fraude din istoria sa.
Preşedintele PMP Eugen Tomac va deschide lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor şi fostul ministru al afacerilor Externe şi al Justiţiei Cristian Diaconescu va fi primul pe lista pentru Senat în Bucureşti, la scrutinul programat în 6 decembrie. Preşedintele PMP nu a confirmat şi nici nu a infirmat o candidatură a Elenei Băsescu la alegerile generale din acest an, explicând că subiectul nu a fost discutat în partid la şedinţa de duminică.
Ce ne motivează în viaţă? 16 dorinţe fundamentale care ne definesc comportamentul
Avem tendinţa să credem că ceilalţi sunt ca noi. Dar comportamentul nostru este definit de motivaţii intrinseci, care de multe ori sunt diferite. Oamenii sunt definiţi din punct de vedere motivaţional prin 16 dorinţe fundamentale, care se traduc în experienţe subiective ce iau forma unor obiective ori nevoi. De exemplu motivaţia fundamentală numită „acceptare” are obiectivul de a evita eşecul şi critica/respingere, pentru că este intrinsec valorizată acceptarea. Nu toţi avem o componentă puternică a acestei motivaţii, iar tăria acestei motivaţii ne face diferiţi în comportamentul social. Dorinţele fundamentale au o puternică componentă genetică şi sunt prezente pe tot parcursul vieţii cu modificări minore.
Mi-am comandat o lampă cu leduri, de pe un site respectabil, ca să înlocuiesc veioza chioară de dinainte și să am mai multă lumină pe birou. Ce-i drept, lampa era la categoria accesorii foto, dar n-am dat foartă multă atenție la chestia asta pînă cînd m-a sunat o doamnă de la call-center să mă anunțe că „lumina de videochat” pe care am comandat-o nu mai e pe stoc.
Azi, Tudor Țopa ar fi fost testat zilnic de COVID-19, din cauza simptomului cu răceala. De dimineață pînă spre prînz, strănuta, îi curgea nasul și avea ochii injectați. Pe atunci, adică cu peste 30 de ani înapoi, prozatorul mai avea un vag serviciu de cercetător la un institut. Se pregătea de pensionare. Nu vorbea nici despre serviciu, nici despre retragerea la pensie.