Domnu Raed, eu înțeleg ideea, “stați dracului acasă dacă nu trebuie neapărat să plecați”.
Dar cu mașinile astea multe de pe stradă nu se poate face nimic?
Că și ele elimină tot felul de noxe, mai și omoară oameni direct, fără să-I îmbolnăvească.
Nu să le interzică să circule, că nu e constituțional, dar ceva de genul “Fiecare șofer, fie că e amator sau de firmă, este obligat să întocmească o foaie de parcurs din care să rezulte de ce și unde se plimbă cu mașina”.
Si foaia aia să fie obligatoriu completată cu mâna pe formularul acela standardizat.
***
De fapt Simonis & Comp nu au corectat nici o țeapă, pentru că țeapa este că cineva vinde niște măști pentru care nu ar avea clienți dacă purtarea acestora în anumite ocazii nu ar fi obligatorie.
Chiar dacă nu le plătesc eu ci le plătește statul, din banii mei, pentru vânzător afacerea e aceeași.
Și probabil chiar acum apare țeapa, când cineva, un grup de tovarăși (sau camarazi dacă sunt de dreapta), va vinde mult mai multe măști decât până acum, având cel mai bun client care poate fi imaginat, statul românesc.
***
Cred că pe viitor în întreaga lume ar trebui să ne gândim mai puțin la mărimea salariului și mai mult că trebuie să fim bucuroși pentru că încă îl avem.
***
In sfârșit o veste bună, Turnul de apă de pe malul Begăi va fi reabilitat.
Cu bani din Norvegia.
Vom avea un spațiu de belvedere, asta însemnănd că în sfârsit în Timișoara vom putea face poze de la înălțime chiar și dacă nu avem o dronă, va exista și un lift panoramic și un loc unde putem să bem o cafea.
Intotdeauna m-am întrebat, dacă am văzut că ai noștri nu prea dau randament, de ce oare nu ne luăm și profesori, polițiști, administratori pentru firmele de stat și politicieni din țările nordice?
***
Un articol care confirmă ce am spus mai sus.
Ce candidați vor căuta angajatorii?
Vă spun eu, că HR-iștii oricum nu au nici cea mai mică idee.
Orice om care știe temeinic să facă ceva, să opereze creiere, să măture pe jos, să facă pâine sau pantofi, va avea căutare.
Iar cei mai căutați vor fi, pentru următorii 25-30 de ani, cei care se ocupă de sănătate.
Așa că. dacă aveți copii nu-i faceți IT-iști ci mai curând medici, veterinari, asistenți medicali sau chiar îngrijitori ai celor care nu pot avea singuri grijă de ei.
Dar putem să uităm cu toții salariile de câteva mii de lei și concediile de două ori pe an în țările calde.
În viitor vom merge cu toții în concediu dar vom merge la Olănești sau la Amara.
Alte orașe nu prea mă interesează dar sper că în Timișoara vom vedea în zilele următoare că începe o adevărată campanie electorală, cu idei, propuneri, desene și schițe care să ilustreze aceste inițiative, pentru că până acum în afara unor opinii vag exprimate și niște vizite în cartiere la lăsarea întunericului nu prea am văzut ce vor să facă contracandidații domnului Robu.
***
Dan Alexe ne citează un fragment din piesa “1875: Eminescu la Creangă”
EMINESCU
Să spargem statui, frate Ioane! Să le zdrobim. Nu putem urma în feliul ăsta, cu vieţi falşe, falşe mîngîieri şi vorbe mincinoase. Va fi mai bine după moarte? Nu! Atunci la luptă!
Zdrobiţi orînduirea cea crudă şi nedreaptă,
Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi !
Atunci cînd după moarte răsplată nu v-aşteaptă,
Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi !
(se ridică, înfierbîntat) Da, să ne-nfrăţim ! Dezmăţul singular, ca şi religia ne fac supuşi. Ooh, goliciune ascunsă, luxură privată, armă a celui bogat, nu te dorim! (spre Creangă) Ascultă! Îţi vorbesc de neperfecţia noastră şi de ceea ce vom fi curăţindu-ne :
Sfărmaţi statuia goală a Venerei antice,
Ardeţi acele pînze cu corpuri de ninsori;
Ele stîrnesc în suflet ideea neferice
A perfecţiei umane şi ele fac să pice
În ghearele uzurei copile din popor !
CREANGĂ
(repetă înduioşat)
Copile din popor.
EMINESCU
Să sfărmăm, să rupem. Vîrsta de aur se face din cioburi. Abia cînd totul va fi pulbere vom putea înălţa largi bulevare şi mari palate albe, în care copilele din popor vor fi la ele acasă şi nu vor mai umbla despuiate.
CREANGĂ
(protestează)
Da’ nu umblă despuiate.
***
Skateboarderii din Portland au aderat la protestele “Black Lives Matter”.
Și?
Cum au ăștia tupeul să creadă că părerea lor ar putea conta?
Ințeleg să fie gunoierii, sau oamenii care fac pâine, sau instalatorii care întrețin sistemul de canalizare din Portland, dar ăștia?
Pe cine interesează niște cretini care deși sunt adulți se se îmbracă cu nădragi până la genunchi și singurul lucru pe care știu să-l facă e să se dea cu skateboardul?
Imginați-vă dialogul între nepot și bunic:
– Bunicule, John se laudă că bunicul său a lucrat la primele mașini Tesla. Amy spune că bunicul ei avea o pizerie în Broklin. Tu ce ai făcut în viață?
– Ei nepoate, eu am fost un specialist în street luge și dirtboarding.
Și, așa cum este normal, această specializate în datul cu skateboardul mi-a dat dreptul să impun altora părerile mele despre bogați și săraci, credință și necredință, bine sau rău.
***
Pe românește povestea este următoarea:
Curtea Penală Internațională de la Haga a strâns dovezi că forțele americane au săvârșit acte de tortură, viol și alte crime în timpul războiului din Afganistan.
Iar administrația Trump, cea care conduce marea democrație care este America, țara credinței în adevăr și a corectitudinii politice, a anunțat că va lua măsuri împotriva oficialilor internaționali care investighează aceste crime, măsuri concretizate în sancțiuni economice și interzicerea intrării pe teritoriul SUA.
„Suntem preocupați de faptul că națiunile adversare manipulează Curtea Penală Internațională prin încurajarea acestor acuzații împotriva personalului Statelor Unite”, a declarat administrația Trump într-un comunicat.
Pe de altă parte, procurorul șef al instanței, doamna Fatou Bensouda a declarat că instanța a avut suficiente informații pentru a demonstra că forțele americane au „comis acte de tortură, tratament crud, atacuri asupra demnității personale, violului și violenței sexuale” în Afganistan în 2003 și 2004, și mai târziu în centrele clandestine ale CIA din Polonia, România și Lituania.
Probabil în zilele următoare vom afla că rușii și chinezii sunt de vină că unii din eroii americani s-au comportat ca niște criminali în Afganistan.
***
Guvernul a publicat o listă a măsurilor de relaxare care se vor aplica începând cu 15 iunie, dacă nu cumva va fi invers:
Aflăm că se va relua activitatea magazinelor din mall-uri, cu excepția cinematografelor, locurilor de joacă și a restaurantelor.
Se vor redeschide grădinițele și activitățile after school.
Se vor relua activitățile de jocuri de noroc, case de pariuri și a loteriei.
În rest nimic important, înțeleg că vom purta în continuare măști când mergem la prăvălie
Nu am înțeles de ce activitatea loteriei fusese suspendată, de regulă ghișeele loteriei sunt niște încăperi mici în care nu încap mai mult de 2 oameni și chiar nu era nici un pericol de răspândier a unei epidemii prin transmiterea electronică a celor 40-49 de numere prin sistemul ăla electronic.
***
Eu nu aș fi publicat așa ceva.
Pentru că dacă astăzi facem circ dintr-o întâmplare banală, cineva și-a pus-o în timpul serviciului, mâine vom ajunge ca și ăia care zilele astea dărâmă statui sau care îi bagă în pușcărie pe niște bărbați care le-au propus în urmă cu 20-30 de ani chestii unor domnișoare care s-ar fi culcat și cu Satana dacă astfel ar fi ajuns la statutul pe care îl doreau.
Nu e bine să aruncăm cu piatra chiar pentru orice mărunțiș.
***
Din The Guardian aflăm că și British Airwais se pregătește să concedieze 12000 de angajați.
Cred că vom citi astfel de știri tot mai des.
Nu vă bazați pe faptul că Marea Britanie sau Germania sunt departe, și isteria Covid a fost departe și uite că am ajuns să umblăm cu masca pe față.
Țineți bine de bani, dacă îi mai aveți, țineți bine și de locul de muncă.
***
La fel ca și în cazul apartamentelor pentru vânzare există cerere, dar din păcate cererea este reprezentată de tinerii care nu au extraordinar de mulți bani, pe când oferta este a investitorilor care doresc adausuri chiar și de 800% pentru marfa pe care o vând. Sau doresc să-și scoată banii investiți într-un apartament într-un an.
Cred că acele vremuri chiar s-au terminat și nu s-au terminat pentru un an-doi, ca în 2008, ci pentru vreo 25 de ani, până când curba Kondratiev va ajunge din nou la un vârf.
Asta pentru că prețul este reglat de piață, și când piața este compusă din o mulțime de oameni care vor trăi dintr-un venit minim garantat prețurile nu pot fi prea mari.
Partea bună este că ceea ce se cumpără astăzi cu 150000 de euro se va putea cumpăra peste câțiva ani la o treime din preț, sau chiar mai puțin.