Teorema lui Pitagora, mă înțelegi. Boul ăla stă cu cheia în buzunar și e atât de disfuncțional încât nu realizează că ar putea descuia ușa aia cu ea, dar avem pretenția ca omul ăla, pornind de la distanța până la fereastră, la care se adaugă lungimea laturilor încăperii, să calculeze lungimea traseului pe care ar trebui să-l parcurgă glonțul, după care se face corecția necesară datorată devierii produsă de vânt, astea de două ori, odată pentru azimut și odată pentru elevație, și astfel să afle locul unde va lovi glonțul.
***
După multe bâlbâieli și câteva minciuni în final, până se mai vede ce se întâmplă cu vaccinul ăla. Oricum, nu cred că bărbații trebuie să se sperie foarte tare, am înțeles că se formează niște cheaguri de sânge. Așă că, dacă sângele trecuse deja va rămâne sculată până la moarte, era o știre în sensul ăsta alaltăieri, parcă, iar dacă nu a ajuns, după un timp se usucă și cade.
***
În clasa a VIII-a, toată clasa a trebuit să facă un desen, temă de casă. Eu l-am făcut, dar majoritatea colegilor mei nu l-au făcut. Și atunci, ce să facem, l-am dat colegei Ciupe, fată bună, cu note de 10 pe linie. S-a dus cu desenul la catedră, tuta aia de profesoară s-a uitat și a primit un 10 la desen. Vai ce desen frumos am făcut, m-am bucurat eu. M-am dus și eu, cu același desen, dar am primit numai un 7. Bun și așa. S-a dus colegul Leizerovici, a primit 5. În final Vlădescu a luat un 9 pe același desen. Și nu era singurul profesor care proceda în felul ăsta.
Așa fac și guvernoii, la ăștia care au, le mai dăm, și la medici, și la profesori. Dacă îi prindem cu o mânărie, cu o evaziune, ceva, le ștergem mătreața de pe umeri și le cerem scuze că i-am deranjat. De când s-au scris tăblițele de la Tărtăria (adică din anii ‘60, parcă), nu a fost niciodată închis vreun profesor că a dat meditații pe bani și nu a plătit impozite.
Dar, ia să îndrăznească să nu bată un buticar o pungă din aia de cipsuri de 3 lei pe casă, să vezi cum vin toate direcțiile reunite ale finanțelor publice să-l aresteze și să-i dea o amendă mai mare decât cifra lui de afaceri pe un an.
***
La câte necazuri ău ăștia cu parfumurile, eu m-aș fi pus să creez un parfum românesc. Că bani înțeleg că au ăștia care se ocupă cu așa ceva. Fie aș lua legătura cu cineva care se pricepe și aș crea unul nou, că nu e mare lucru să faci parfumuri, sunt școli pentru așa ceva așa, că s-ar găsi niște oameni pe care să-i angajezi pentru o producție din asta. Sau, i-aș căuta pe ăia care au lucrat în anii ‘70 la laboratoarele fabricii Farmec și aș încerca să aflu rețeta apei de colonie Turist. Și aș face eu parfumul ăla, să facă alții contrabandă cu marfa mea.
***
76% din directorii generali au vise erotice și cred că economia își va reveni în 2021. Domnilor patroni, dați-i afară, oamenii ăștia sunt niște idioți. Uitați-vă la prima știre, după cuantificarea datelor în primul val al pandemiei și-au pierdut locul de muncă peste 6 milioane de europeni. Suntem deja în valul 3, nimeni nu știe ce s-a întâmplat între timp, o să se știe abia după ce toată lumea își face calculele. Nu o să crească nimic în următorii ani, abia când o să citiți despre valul 12 al pandemiei, după ce o treime din locurile de muncă existente în urmă cu doi ani se vor fi dus în Nirvana, o să înceapă, încet-încet, creșterea economică.
***
Cresc prețurile solicitate la apartamentele noi.
Atenție, cuvântul cheie este “solicitate”. Adică cât se cere, ceea ce e cu totul altceva decât se dă. Că stiți cum e vorba aia, prost nu e cel care cere, ci e cel care dă.
Că tot îmi place să fac previziuni. În condițiile în care locurile de muncă devin mai puține, și cumpărătorii de apartamente devin mai puțini. Tinerele familii ar avea nevoie de o casă, dar nu au cu ce să o cumpere. De aceea, pe de o parte se ajunge să existe o categorie care ar cumpăra, dar nu are cu ce, există un imens spațiu gol, iar după aceea sunt alții care ar vinde, dar nu au cui.
La un moment dat, peste 5-10 ani, când lumea se va fi schimbat, statul va cumpăra aceste locuințe la preț de en-gross, adică la prețul real de producție plus un mic adaos, adică de vreo 7-8 ori mai ieftin decât se cere acum, și le va închiria celor care nu au o locuință. Cu o chirie sustenabilă, adică de bun simț, în cam 20-25 de ani statul și-a amortizat investiția iar după aceea va face profit și va mai acoperi o parte din pensiile militarilor, dacă nu le aduce până atunci la un nivel decent, nu mai e nevoie nici să-i impoziteze pe profesorii care dau meditații, poate mai rămâne și ceva pentru sănătate…
***
EUROFOUND: Pandemia a șters deja şase milioane de locuri de muncă
Primul val al pandemiei de COVID-19 a eliminat aproximativ 6 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană, iar lucrătorii pe perioade determinate, tinerii şi…
***
Parlamentul European declară Uniunea Europeană ”zonă de libertate LGTBIQ”
Parlamentul European a votat joi o rezoluţie prin care declară Uniunea Europeană ”zonă de libertate LGTBIQ”, la doi ani după ce autorităţi locale din Polonia au creat peste o sută de ”zone libere de LGBTIQ”, anunţă legislativul european într-un comunicat. Rezoluţia Parlamentului European, sprijinită şi de Comisia Europeană, a fost adoptată cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă şi 46 de abţineri. ”Ca răspuns faţă de regresul drepturilor LGBTIQ în unele state ale UE, în special Polonia şi Ungaria, membrii Parlamentului European au declarat joi Uniunea Europeană o ”Zonă de Libertate LGBTIQ””, precizează legislativul european, menţionând că această declaraţie este şi o reacţie împotriva creării ”zonelor libere de LGBTIQ” în Polonia.
***
Tesla conectează la baterie rețeaua electrică din Texas
Miliardarul Elon Musk va construi o baterie de dimensiuni mari care va fi conectată la reţeaua de energie a Texasului, scrie Business Insider. Gambit Energy…
***
Comisia Europeană (CE) ar trebui să stabilească o dată pentru interzicerea vânzărilor maşinilor echipate cu motoare diesel sau pe benzină în blocul comunitar, au cerut miercuri nouă state membre UE, potrivit Reuters și Agerpres.
***
Detalii șocante ale intervenției ratate de la Onești. Polițiștii aveau cheile apartamentului, dar n-au încercat să le folosească
Șefii Poliției Române au prezentat primele concluzii are raportului de control efectuat după intervenția eșuată a forțelor de ordine în cazul luării de ostatici de la Onești. Printre factorii care au dus la eșecul operațiunii au fost enumerați modul de intervenție, maniera de documentare cu privire la autorul faptelor, angrenarea resurselor instituționale, coordonarea intervenției.
ACTUALIZARE ORA 20:20 Detaliul care şochează şi care arată limpede că poliţiştii au luat în derâdere criza ostaticilor este faptul că aveau cheia apartamentului, dar nici măcar nu au încercat să o folosească. Dar sunt și alte detalii de-a dreptul halucinante.
***
Neglijență criminală la Onești în celor doi muncitori uciși de un bărbat de 68 de ani care i-a sechestrat ore bune în fostul său apartament. Agenții de la poliția orașului, primii care au intervenit, au luat pur și simplu în derâdere întreaga intervenție.
***
Sociologul Bruno Ştefan, profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti, a explicat pentru ziarul ”Adevărul” de ce Poliţia Română are o astfel de atitudine de neconceput peste Ocean faţă de oamenii de rând. În concepţia sociologului, rateurile poliţiştilor, care s-au ţinut lanţ în ultima perioadă, au devenit o normalitate, petnru care nu găsesc de cuviinţă să-şi ceară scuze. „O scuză presupune şi luarea unor măsuri care să arate lumii că au greşit, dar câtă vreme vezi că, urmare a acestei acţiuni, X şi Y sunt promovaţi, înseamnă că nu au greşit, asta este în firea lucrurilor. Noi, publicul, nu am înţeles că ei au acţionat corect. De ce să-şi ceară scuze? Gândiţi-vă că nu sunt cazuri izolate. Nu a fost doar un accident cazul de la Caracal, nu a fost un accident cazul de la Oneşti, a fost doar o activitate obişnuită care s-a întâmplat în mod firesc, doar presa a exagerat evenimentul. De ce să-şi ceară scuze? Asta presupune un fel de a gândi şi a organiza întreaga instituţie pe valorile adevărate. Or, instituţiile astea au în ele înrădăcinată o altă structură, un alt mental, care este specific unei alte societăţi. Ei sunt convinşi că muncesc mult, bine şi corect şi atunci pentru ce să-şi ceară scuze?
***
Violeta Alexandru: Știu ce tactică are sistemul public, mai ales cel militarizat, să te “împacheteze” până spui și tu că “nu se poate” / Nu e nicio problemă cu publicarea datelor despre vaccinare
Foto: Violeta Alexandru / FacebookPOLITICĂ
Deputata PNL Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, a susținut că nu e nicio problemă cu publicarea datelor despre vaccinare, acestea fiind date statistice. Ea a scris există o tactică mai ales a sistemului militarizat de a te ”împacheta” până ajungi să crezi că nu se poate, iar cei care se tem să deranjeze sunt ținte facile ale acestui sistem. Alexandru a dat apoi exemple din propria activitate în care sistemul s-a opus încercărilor ei de transparentizare și reformare.
„Publicarea de date deschise ține de sănătatea funcționării instituțiilor, pentru că tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezintă un mijloc pentru a servi cetățenii. (…) Pentru toți românii care trebuie să aibă încredere că sunt respectați, indiferent de profesie, de vârstă, de statut social. Altfel, se acutizează acest sentiment că unii români sunt speciali și alții mai … fraieri. Dacă nu se explică, asumat, clar, aici se va ajunge”, a insistat fostul ministru liberal.
***
Nouă ţări europene au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca după ce în unele ţări au apărut cazuri de cheaguri de sânge şi s-au raportat şi decese. În măsura în care nu s-a stabilit deocamdată o relaţie cauzală între aceste cazuri şi vaccin, nu este clar dacă e vorba de efecte adverse, dacă acestea ar fi legate de un anume lot de vaccin sau dacă e doar o coincidenţă.
***
Mai multi cetateni romani au facut publice joi seara adeverintele de vaccinare ce arata ca in tara noastra au fost utilizate vaccinuri din lotul ABV2856 Astra Zeneca interzis astazi in Italia. Atat medicul Valeriu Gheorghita cat si Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, au precizat ca Romania nu a primit doze din acest lot.
***
***
Consiliul Elevilor cere ministerelor sa ia masuri pentru fiscalizarea meditatiilor si sanctionarea profesorilor care nu declara venitul
Consiliul National al Elevilor solicita Ministerului Finantelor, Ministerului Educatiei, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Justitiei sa ia toate masuri pentru a fiscaliza meditatiile si sa ii sanctioneze contraventional pe profesorii care nu declara aceste surse de venit.
„Din punct de vedere legal, conform art. 5, alin. (iv) din OMEN nr. 4831/2018, privind aprobarea codului-cadru de etica al personalului didactic din invatamantul preuniversitar, cadrele didactice au datoria de a interzice orice activitati care genereaza coruptie, precum „meditatiile contra cost cu beneficiarii directi ai educatiei de la formatiunile de studiu la care este incadrat”.
Din pacate, multe cadre didactice nu respecta aceasta prevedere si organizeaza meditatii cu elevi de la clasa, fapt care genereaza un vadit conflict de interese. Avand in vedere toate aceste date, putem afirma cu certitudine faptul ca, in Romania, meditatiile reprezinta o adevarata industrie care, de cele mai multe ori, nu este controlata.
Din acest motiv, Consiliul National al Elevilor solicita Ministerului Finantelor, Ministerului Educatiei, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Justitiei sa ia toate masurile care se impun pentru a garanta fiscalizarea tuturor meditatiilor si sanctionarea contraventionala a cadrelor didactice care nu declara aceste surse de venit”, afirma reprezentantii elevilor intr-un comunicat.
***
Procurorii DIICOT fac joi peste 50 de percheziţii domiciliare într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional, contrabandă, dare de mită, într-un dosar în care sunt vizaţi şi doi poliţişti şi mai mulţi inspectori vamali. În acelaşi dosar, s-au făcut două percheziţii în Franţa şi Italia. La audieri vor fi duse 40 de persoane
***
Aproximativ 76% dintre directorii generali cred că economia îşi va reveni în 2021 (raport)
Aproximativ 76% dintre directorii generali estimează o îmbunătăţire a evoluţiei Produsului Intern Brut (PIB) global în 2021, la un an de la declanşarea pandemiei COVID-19, reiese din cea de-a 24-a ediţie a raportului PwC CEO Survey.
***
Să lucrezi în slujba generaţiilor viitoare sau măcar cu gândul la ele pare apanajul oamenilor de ştiinţă, fie că e vorba de medicină, fizică ori chimie.
***
***
Hotelul ibis Timişoara City Center, ce numără 200 de camere, a fost deschis pentru public la începutul lunii martie. Situat pe Strada Circumvalaţiunii 8-10A, la mai puţin de 10 minute de mers pe jos de centrul istoric al Timişoarei, hotelul a necesitat investiţii de 10 mil. euro.
***
31 de ani de când în Balconul Operei se citea Proclamaţia de la Timişoara
Au trecut 31 de ani de când, în miezul primului Gerar liber trăit de români, din Balconul Operei din Timişoara se citea Proclamaţia de la Timişoara. Nimic nu era prea limpede, oricine se declara participant la revoluţie voia să pună mâna pe conducerea judeţeană şi locală, profitând de vidul de putere.
***
Cresc prețurile solicitate la apartamentele noi de pe piața din Timișoara
Timișorenii devin mai mult interesați de locuințele nou construite, prețul solicitat pentru acestea fiind în creștere. Nu același lucru se poate spune despre cele vechi, aici prețurile solicitate fiind în scădere, arată datele Imobiliare.ro. Pe parcursul celei de-a doua luni din 2021, prețurile locuințelor au consemnat o evoluție ușor negativă: suma medie solicitată la nivel…
***
***
Generalul armatei moarte de foame
La fel ca generalul Gheorghe Manu, pe care Nababul l-a numit la Ministerul de Finanțe, Generalul Iacob Lahovary, numit la Ministerul de Război, avea un mare respect pentru petreceri. Considera că șampania, valsul, caviarul și cabaretul reprezintă răsplata militarului, pe care acesta e îndreptățit s-o primească nu numai după război, ci și înaintea lui, ca să se asigure că se alege cu ceva. Generalului îi plăcea să dispună de ofițeri tineri în jur și de tinere înveșmîntate în pene de […]
***
Top 3 moduri în care să te salvezi singur dacă ești luat ostatic
Tragedia de la Onești ne-a atras tuturor atenția că România nu e o țară bună să fii luat ostatic. În general, e de preferat să nu ajungi ostatic în nici o țară, dar în România cu atît mai mult, pentru că ai toate șansele să mori de două ori: o dată de mîna răpitorului și o dată din neglijența celor care ar trebui să te salveze. Așadar, dacă vreți să trăiți o viață lungă și plină de împliniri, dar totuși […]