Am spus ce gândesc pentru ca oamenii au ajuns (iar) sa aleagă varianta în care tac și păstrează pentru ei si familiile lor ceea ce cred, de teama ca nu cumva sa fie linsati public și ostracizati și să nu își piardă locurile de muncă, prietenii, relațiile și sursele de venit. Acesta este un rezultat bine cunoscut obținut cu mijloace noi.
…………………………………………………………………………..
Celor ce aleg să înjure și să atace îi sfătuiesc să se gândească la faptul ca în curand s-ar putea sa fie ei cei care nu vor mai avea libertatea de a exprima (sau chiar ataca) nici o idee sau o părere. Cred ca ne apropiem de acel moment și nu vreau să particip la crearea lui.
…………………………………………………………………………..
…consider că trăiesc într-o societate în care încă am voie sa nu fiu de acord cu guvernul și cu deciziile lui si să îmi exprim public acest dezacord.
Țin minte că în 1990, cred că era 16 iunie, la o zi sau două după mineriadă, în CPUN, parlamentul de atunci, Mircea Dinescu s-a sculat în picioare și a spus că nu este în regulă ce se întâmplă. A fost urmat de Andrei Pleșu, după care și alții și-au exprimat dezacordul cu privire la cele întâmplate în zilele precedente.
Acela a fost momentul în care România a trecut de la totalitarism și de la o dictatură cvasimilitară la libertate.
Poate uneori au greșit și au încercat din nou până le-a reușit, dar oamenii ca Dragoș Bucur au făcut revoluții, ăștia au oprit războiul din Vietnam, oamenii din această specie fac lumea să înainteze, datorită unor astfel de oameni nu mai sărim dintr-un copac în altul și avem degetul mare opozabil. Ei fac istoria.
Ceilalți, cei care tac, care cred tot ceea ce li se spune la televizor, ăia nu contează. Din punct de vedere al istoriei oamenii ăia nu există. Nu sunt mai mult decât niște vite tâmpe care merg la muncă pe drumul care le este arătat, se întorc, mănâncă și se cacă, după care la un moment dat mor, fără să fi fost nici un moment conștiente de puterea pe care au avut-o.
La două-trei săptămâni după aceea alți oameni vor trece pe lângă mormintele lor și se vor întreba, cine dracu a mai fost și ăsta?
***
Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte. Sunt cheltuieli salariale şi de pensii care nu mai pot fi susţinute, au fost măriri făcute din pix. Vom plafona cheltuielile şi încercăm să menţinem finanţele României sub control. Vom rediscuta legea salarizării bugetarilor, vom restructura companiile de stat, vor urma concedieri.
Și pentru că după concedierile din administrație competiția pe piață muncii va crește, vor urma și concedierile în lumea privată.
Pentru că nici acolo competența nu va putea fi confundată la nesfârșit cu oportunismul, și acolo vor dispare cei care dau salarii care nu au nici o legătură cu competența și productivitatea, pentru că nu le dau din banii lor ci ai altora, ai acționarilor.
Ieri, niște băieți comentau despre comunism și capitalism, confundându-le între ele, sau își dădeau cu părerea despre salarii de mii de euro, în condițiile în care ei niciodată nu au plătit vreun salariu ci întotdeauna au primit de la alții.
Și acestora trebuie să le dau o veste tare rea, dacă nu sunt excepționali în ceea ce fac, și dacă ceea ce fac nu este ceva foarte necesar celor din jur, probabil peste 5 ani nu își vor mai câștiga nici apa pe care o beau.
Așa cum vor dispare cei care freacă menta la stat, așa vor dispare și frecangii, toți acei indivizi cu funcții reprezentate prin inițiale, de la privat.
***
Sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat cu succes pe oribita marțiană, fiind o realizare în premieră pentru China pe Planeta Roșie. Sonda a fost lansată în iulie 2020 din insula tropicală Hainan și a parcurs 450 de milioane de km. În mai se va încerca plasarea unui rover pe suprafața marțiană, în zona Utopia Planitia, iar sonda poartă cu ea și un modul de aterizare.
***
Expert OMS: „nu vă bazaţi” pe informaţiile SUA despre virus
***
America, de acord cu concluziile OMS. Noul coronavirus nu provine din laboratorul de la Wuhan!
America este de acord cu concluziile OMS și anunță că acceptă teoria conform căreia noul coronavirus nu provine din laboratorul de la Wuhan!
***
Disputa în jurul gazoductului Nord Stream 2 s-a încins din nou, în contextul condamnării lui Alexei Navalnîi, în urma căreia SUA si UE vor să impună noi sancțiuni Rusiei. Din vecinătatea Germaniei s-au ridicat însă voci care susțin continuarea proiectului. Potrivit cancelarului austriac, Sebastian Kurz, gazoductul este în interesul multor țări din UE. „Oricine crede că noul gazoduct ar fi doar în interesul Rusiei, greșește”, a spus el la finele săptămânii trecute, citat de publicația austriacă Die Presse.
Kurz nu vrea să lege finalizarea gazoductului Nord Stream 2 de posibile sancțiuni pentru condamnarea în Rusia a opozantului politic Alexei Navalnîi. Într-un comentariu pentru Die Welt am Sonntag, politicianul ÖVP a salutat faptul că guvernul german continuă să nu renunțe la proiect. Potrivit acestuia, conducta este un „proiect european” și în interesul multor țări ale UE.
***
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că singura cale de a rezolva disputa de decenii din Cipru este formarea a două state pe insulă şi că propunerea unei federaţii dorite de Atena nu se va afla pe agenda viitoarelor discuţii, informează Agerpres, care citează Reuters.
***
Cercetătorii israelieni au creat antricot la imprimantă 3D
O echipă de oameni de ştiinţă din Israel a creat un antricot care nu implică sacrificarea unui animal folosind tehnologia de bioprintare 3D, a anunţat marţi Institutul Tehnologic din Israel (Technion), citat de Xinhua.
Technion şi compania israeliană specializată în carne cultivată Aleph Farms, care au colaborat la dezvoltarea antricotului, au declarat că acesta oferă „aceleaşi senzaţii de aspect, gust şi miros ca o friptură fragedă, gustoasă şi suculentă obişnuită”.
Antricotul obţinut conţine ţesut muscular şi adipos, la fel ca unul obişnuit, şi un sistem ce imită vasele de sânge din ţesut, care permite producerea oricărui tip de carne pentru friptură, de orice dimensiune.
În cadrul tehnicii de bio-tipărire 3D, oamenii de ştiinţă cultivă, într-un substrat unic, celule naturale derivate de la animale. Substratul înfăşoară celulele într-un mod care le încurajează să producă mai departe „cărămizile” întregului ţesut. Ulterior, tot în condiţii controlate, interacţiunile dintre celule duc la crearea de ţesut cu diferite calităţi ale cărnii.
Sistemul de spaţii care imită vasele de sânge formate în ţesut permite absorbţia nutrienţilor în ţesut şi, în plus, îi conferă forma şi structura unei bucăţi obişnuite de carne pentru friptură
***
Un submarin japonez a lovit o navă comercială în timp ce încerca să iasă la suprafață, informează BBC.
***
Cît costă Cuba libre?
Reformă importantă într-un stat comunist aflat în pragul colapsului. Cuba a anunțat intenția de a permite privatizarea unor sectoare importante ale economiei. După o lungă perioadă de stagnare, economia a înregistrat anul trecut o scădere de 11%. E cea mai gravă criză economică din ultimii treizeci de ani. Un stat sărac care depinde de importuri nu mai poate asigura cele necesare traiului pentru cea mai mare parte a populației. Cauzele sînt multiple. Economia oricum șubredă a statului insular a fost lovită de noile sancțiuni impuse de administrația Trump. Iar pandemia de COVID-19 a redus drastic veniturile generate de turism – o lovitură considerabilă pentru această țară atît de dependentă de valută. După devalorizarea monedei naționale și abandonarea sistemului dual de schimb, măsuri întreprinse de Guvern la începutul acestui an, guvernul comunist vrea să privatizeze cea mai mare parte a economiei.
Avînd în vedere cît de încet se mișcă orice încercare de reformă în Cuba, va mai trece mult timp pînă cînd privatizarea se va petrece cu adevărat: transferul proprietății de la stat la privat se poate hotărî peste noapte, dar nu se poate realiza efectiv decît peste niște ani. Suficient timp, deci, să ne gîndim la scenarii posibile. Două direcții, desenate în tușe groase.
Mai întîi, un vis frumos: Cuba libre! Odată cu liberalizarea, mii de mici întreprinzători își vor putea dezvolta afacerea, se vor asocia, vor investi bani și muncă în propriile afaceri. Șoferi de taxi, instalatori, vînzători, care lucrează, deja, pe cont propriu sau în cooperativă, vor înființa societăți cu răspundere limitată care vor crește odată ce tot mai mulți oameni vor avea nevoie și își vor putea permite serviciile lor. Hotelurile sărăcăcioase, odată renovate, vor fi introduse în marile circuite turistice și tur-operatori internaționali vor aduce mii și mii de vizitatori spre această destinație frecventată, pînă mai ieri, doar de o clientelă restrînsă; odată cu turismul de masă vor intra în țară bani, mulți bani: e capitalul care va permite dezvoltarea unor afaceri pe orizontală, dar și modernizarea infrastructurii acum părăginite. Investitori internaționali vor capitaliza afacerile locale: diaspora cubaneză din Florida se va reîntoarce în țară pentru a pune umărul la privatizare; trader-i americani vor cumpăra mari proprietăți pe care să dezvolte noi resort-uri de lux, vor veni rușii și își vor parca iahturile în porturile modernizate de firme din China etc. Angajații firmelor private vor cîștiga tot mai mult și vor consuma, la rîndul lor, tot mai mult. Faimosul sistem de sănătate cubanez se va privatiza și el: spitalele vor fi modernizate și echipate cu cea mai recentă tehnologie. Vor apărea școli private la tot pasul – de la grădiniță la universitate, oricine va avea acces la educație de calitate, căci fiecare va avea numai de cîștigat de pe urma transferului întregii economii de la stat la privat.
Celălalt scenariu e de coșmar. Un coșmar prin care au trecut multe foste state comuniste în primul deceniu de după prăbușirea URSS. Privatizarea pe repede-înainte, în contextul unui stat falimentar. În acest scenariu, „Cuba libre” e doar un slogan. După decenii de comunism, cîțiva tovarăși întreprinzători își iau destinul în propriile mîini și privatizează mica întreprindere de stat la care pînă nu demult erau angajați. Cu participarea angajaților, care acceptă să lucreze o vreme fără salariu în schimbul promisiunii de a primi bani mai mulți odată ce afacerea e pusă pe picioare. Doar că optimismul inițial nu se va confirma. Mulți întreprinzători lipsiți de educație economică și mai ales de mijloace nu vor reuși să-și susțină afacerea și vor lăsa în urmă întreprinderi falimentare și șomeri. Și în visul acesta apar miliardarii americani, oligarhii ruși și firmele-de-stat-dar-private made in China, doar că, de data asta, nu generează bunăstare: se bat pentru a cumpăra cît mai repede, cît mai mult, cît mai ieftin tot ce are statul de vînzare, plătind cuvenita șpagă la autorități și, în încercarea de a obține un profit economic sau politic, vor încălca principii elementare ale liberalismului. Prețurile locuirii vor crește vertiginos odată cu investițiile imobiliare. Apoi, prin gentrificare, mii de oameni de condiție medie se vor trezi săraci: nu-și vor mai permite să locuiască în anumite cartiere și vor migra către periferia orașului și a societății. Cuba va rămîne un stat dependent de capitalul străin. Va deveni o destinație turistică populară. Dar nu neapărat mai înstărită: cubanezii neinstruiți vor deservi, pe bani puțini, turiști bogați și nu vor avea parte de servicii sociale, de sănătate și de educație mai bune pentru că prea puțini din banii celor aflați doar în trecere prin Cuba vor intra în conturile statului pentru a susține toate aceste servicii. Refugiul, pentru mulți, va fi în mediul rural, acolo unde micile ferme vor asigura subzistența, nu și bunăstarea. Puțini, poate, vor reuși să construiască afaceri de succes cu angajați fericiți. Dar, pentru marea majoritate a cetățenilor, pentru angajații de rînd, pentru oamenii obișnuiți, nu prea contează dacă-i faliment de stat sau faliment privat: sărăcia are același gust.
Calea pe care a ales-o Guvernul de la Havana e firească: e clar că singura soluție e normalizarea relațiilor internaționale și liberalizarea economiei. Doar că nu orice e de vînzare. Și nu pe oricît. Întrebarea care se pune acum e cît costă Cuba libre.
***
A murit Larry Flynt, fondatorului revistei Hustler (media americane)
Milionarul american Larry Flynt, fondatorul revistei pentru bărbaţi Hustler şi autoproclamat avocat al libertăţii de exprimare, a murit miercuri la Los Angeles, la vârsta de 78 de ani, potrivit presei americane care citează familia sa, transmite AFP, preluat de Agerpres. Fratele său Jimmy Flynt a confirmat pentru Washington Post decesul, anunţat iniţial de TMZ. Potrivit acestui site specializat în celebrităţi, Larry Flynt a murit de stop cardiac. Flynt a lansat în 1974 revista sa pornografică Hustler, concurenta Playboy pe care o considera „de modă veche”, cu fotografii foarte explicite şi un ton deliberat scandalos. Ulterior, şi-a dezvoltat imperiul cu alte publicaţii, studiouri specializate în filme porno şi apoi pe site-uri web. În 2000, omul de afaceri a deschis chiar şi un cazinou Hustler într-o suburbie a oraşului californian Los Angeles, unde locuia de multă vreme.
În octombrie 2017, bărbatul în vârstă având mai multe operaţii estetice, ţintuit într-un scaun cu rotile placat cu aur de la o încercare de asasinat din 1978, şi-a permis o lovitură finală oferind, pe o pagină întreagă în Washington Post, 10 milioane de dolari persoanei care îi va furniza orice informaţie ducând la destituirea lui Donald Trump.
Era „datoria sa patriotică”, a afirmat acest obişnuit al polemicilor şi proceselor, care şi-a construit reputaţia şi averea pe provocări.
Bărbatul era obişnuit cu metoda: pentru a-l sprijini pe preşedintele Clinton acuzat în procesul Lewinsky în 1998, el a făcut să cadă capul mai multor congresmeni implicaţi în scandaluri sexuale dezvăluite în revista sa.
Larry Flynt a fost dat în judecată de-a lungul vremii pentru pornografie, ultraj la adresa drapelului american, refuzul de dezvăluire a surselor, defăimare şi „cauzarea de stres emoţional”.
***
***
Premierul Florin Citu a transmis miercuri, 10 februarie, dupa sedinta de Guvern, ca studentii vor beneficia de o reducere de 50% pentru calatoriile pe calea ferata.
***
Virgil Popescu, ministrul economiei, a anunțat, marți, că populația nu mai este obligată să plătească racordurile la reţelele de gaze naturale şi energie electrică de la reţea până la limita de proprietate, informează News.ro, care citează Digi 24.
Virgil Popescu a precizat că măsura a fost prevăzută într-o lege aprobată și promulgată la finalul anului 2020, iar populația nu va mai fi obligată să plătească decât racordul de la limita de proprietate.
***
Unitatea medicală, dată în folosinţă cu o întârziere de aproape jumătate de an şi închisă după numai trei luni de funcţionare, ridică multe semne de întrebare. Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, pe care proprietarul spitalului îl contestă, scoate în evidenţă mai multe probleme.
***
Jurnalistul Alex Dima, vedeta Pro TV de la emisiunea „Romania, Te iubesc”, se declara revoltat de imaginile in care un barbat in varsta de 48 de ani din Campulung Moldovenesc a fost filmat in timp ce isi loveste cu bestialitate copilul de 7 ani.
***
„Cativa prieteni m-au sunat sa ma intrebe de ce nu tac, de ce a trebuit sa spun ce gandesc. Ei bine, aceasta intrebare este raspunsul la ea insasi. Am spus ce gandesc pentru ca oamenii au ajuns (iar) sa aleaga varianta in care tac si pastreaza pentru ei si familiile lor ceea ce cred, de teama ca nu cumva sa fie linsati public si ostracizati si sa nu isi piarda locurile de munca, prietenii, relatiile si sursele de venit. Acesta este un rezultat bine cunoscut obtinut cu mijloace noi.”, a relatat Dragoş Bucur pe contul său de socializare. Dragoş Bucur le spune celor care îl jignesc să se gândească mai bine că e posibil să nu mai aibă libertatea de a se exprima în curând.
***
***
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, s-a declarat „un pic surprins” că unii dintre cetăţeni aşteaptă să schimbe lucrurile în Timişoara peste noapte. Fritz a declarat că proiectul său este unul cu bătaie lungă, astfel încât construcţia să fie una „durabilă”.
***
Primăria anunță deblocarea lucrărilor la șantierul de pe Drumul Boilor
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că a reușit deblocarea lucrărilor la șantierul de pe Drumul Boilor, pentru care a intervenit la București săptămâna trecută.
Lucrările la șoseaua care leagă Moșnița de Timișoara au început în vara anului 2019 și trebuiau să fie gata în primăvara anului trecut. Acestea nu s-au desfășurat conform planului din cauza unor probleme cu terenul, cu mutarea unei linii de înaltă tensiune și, mai recent cu intersectarea cu centura de sud a municipiului, amănunt omis complet din proiect. Nici în proiectul centurii acest drum nu există, el a apărut ulterior, iar principala problemă este finanțarea viitorului sens giratoriu din zona de intersectare.
***
Așa cum a promis, primarul Dominic Fritz caută timișoreni dispuși să facă voluntariat în cadrul consiliilor de administrație ale unităţilor de învăţământ. A fost lansat, oficial, un apel deschis către cei care doresc să ia parte activă la schimbarea învățământului timișorean, devenind reprezentanții primarului în consiliile administrative ale grădinițelor, școlilor și liceelor din oraș.
***
***
Cu ochii-n 3,14
ÎN TIMP CE FAMILIA LIMITELOR A DEVENIT CEVA NATURAL, PATRU CHINEZI AU DECIS CĂ VOR PUTEA ALEGE DINTRE PATRU VERSIUNI
● În timp ce studiourile Disney au pus un disclaimer desenului animat Pisicile aristocrate din cauză că două feline aveau accent asiatic (cu potențial ofensator), guvernul maghiar a constrîns o editură care publicase o culegere de basme cu subiect LGBT (Wonderland is for everyone) să pună pe copertă un avertisment asupra „comportamentului neadecvat rolurilor de gen tradiționale”. De unde se vede că și stînga militantă, și dreapta radicală, pur și simplu, nu au altceva mai bun de făcut pentru omenire. (M. C.)
***
Fotografiile astea îți arată cum o ardeau rockerii în comunism, să-i facă în ciudă lui Ceaușescu
O călătorie în timp printre artefacte și amintiri, dublată de imagini de arhivă de la audiții, de la concerte și festivaluri, proiectul Arhiva „Muzeul Rock din România” scoate la lumină anii de glorie ai rock-ului românesc.
Așa cum tu așteptai serile de marți de la Control, ai tăi așteptau Joia Tineretului. La seratele astea dansante, care nu, nu se întâmplau numai joia, s-au lansat multe dintre formațiile de rock si jazz din perioada comunismului. Fără să vrea, regimul a creat un context în care tinerii să se adune și să asculte muzica favorită. Serile organizate de cluburile din școli, din facultăți și din uzine au ținut fundalul sonor al românilor în anii în care ingeniozitatea artiștilor a depășit barierele vremii și a sfidat abuzurile și deciziile nedrepte ale sistemului.
Autoritățile n-au susținut fenomenul rock, dar l-au tolerat, până când formația sau unul din membri „călca pe bec”. Așa au apărut și festivalurile rock, iar primul a fost în 1968, la Iași, sub numele Festivalul Creației Studențești. Tot în ‘68 a fost deschis și Club A, pentru studenții de la arhitectură și invitații lor. În afară de concerte rock, în club se țineau spectacole de dans în spațiu neconvențional, poezie, muzică folk, poezie și jazz.
Un an mai târziu, Club A a organizat primul festival din București, mai exact o competiție între trupele rock. Festivalul a ținut șase zile și s-a desfășurat la Casa de cultură a studenților Preoteasa. Au participat Phoenix, Olympic 64, Sideral, Modal Quartet, Sfinx, Sincron, Modern Grup, Romanticii, Cristal, Carusel, Coral, Roșu și Negru, toți cei care le-au îmblânzit tinerețea părinților tăi. Iată câteva fotografii.
***
Cum și-au ridicat americanii lumea în cap din cauza războiului din Vietnam
Rădăcinile războiului din Vietnam trebuie căutate în cadrul crizei indochineze (având ca motivație lupta de eliberare de sub ocupația franceză), izbucnită la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și care s-a sfârșit, teoretic, odată cu semnarea acordurilor de la Geneva, în 1954. Spunem teoretic, pentru că practic, conflictul va continua, de această dată între Vietnamul de Nord – comunist și Vietnamul de Sud – susținut de americani, pentru încă douăzeci de ani.
***
Cum strangea fosta Securitate informatii despre medicii cu „probleme psihice”: „Si-a lasat plete si isi ameninta colegii cu moartea”
Inainte de 1989, cetatenii Republicii Socialiste Romania nu aveau viata personala. Securitatea avea retele informative care strangeau informatii si detalii despre viata personala a cetatenilor. Fie ca erau probleme personale sau legate de viata profesionala, informatiile deveneau proprietatea Securitatii.
***
Gen Dacă tăceai, antrenor rămîneai Sorana Cîrstea: „Taci din gură! Taci! Taci din gură! Puteți să-i dați un avertisment? Vorbește non-stop! El e acolo, eu sînt aici. I-am zis de zece ori să tacă.“ Sorana Cîrstea i-a cerut de mai multe ori antrenorului ei să tacă din gură și la un moment dat chiar a cerut să fie sancționat. Păi, de-aia au murit în stradă românii pentru libertatea de expresie? Ca să-ți pună pumnul în gură o jucătoare de tenis […]