Ungurii răscumpără aeroportul din Budapesta.
Nu este vorba despre naționalism aici, că ar vrea ei neapărat să scoată străinii din țară și pe aeroportul ăla să se vorbească numai ungurește, nici pe departe. Iar dovada este că în continuare ungurii beneficiază de investiții străine.
Dar este vorba despre patriotism.
Pentru că patriotism înseamnă că faci în așa fel încât să asiguri niște resurse pentru poporul tău, pentru pensii, pentru spitale, pentru școli, poate pentru locuințe necesare celor care nu au așa ceva, o mulțime de găuri care pot fi acoperite din niște bani care rămân în țară și nu se duc altundeva.
Să nu mai fii la mâna unora care scumpesc lucrurile așa cum vor ei, în așa fel încât tu, stat, să fii nevoit să subvenționezi, tot din banii cetățenilor, lucrurile alea.
Putem să comparăm ce fac ungurii cu ce face România.
De exemplu, România putea să cumpere ENEL, atunci când acesta a fost de vânzare la prețul de 1,26 miliarde de euro. https://adevarul.ro/economie/enel-a-vandut-grecilor-de-la-ppc-activele-din-2248532.html
Să cumperi monstrul ăla ar fi fost o afacere rentabilă, grecii care l-au cumpărat au anunțat că numai în 2023 au scos de acolo un profit de 1,5 miliarde de euro. Deci și-au scos investiția în numai un an și au mai și rămas cu ceva.
Puteam să facem noi chestia asta, băgam niște bani, într-un an i-am fi scos și în continuare, în fiecare an, am fi avut un profit de un miliard și jumătate din care să acoperim niște găuri.
Bani ar fi fost, puteam să nu cumpărăm de exemplu niște arme, că armele alea oricum nu ne folosesc la nimic, se joacă soldații puțin cu o parte din ele iar restul vor sta în niște depozite până le expiră durata normată de funcționare după care vor fi casate.
Am cheltuit pe arme peste 30 de miliarde https://www.economica.net/armata-primeste-un-buget-urias-in-2024-circa-30-de-miliarde-in-plus-pentru-achizitia-de-armament-cati-bani-merg-spre-aparare-in-5-ani-si-ce-cumparam-de-ei_712421.html, probabil mai mult, nu se știe precis. Adică vreo 6 miliarde de euro.
Puteam să cumpărăm vreo 6 ENEL-uri de banii ăștia, care ar fi produs o grămadă de profit și poate nu ar mai fi fost nevoie atunci să impozităm concediile medicale.
Dar pentru asta ar fi nevoie ca cei care conduc România să fie patrioți.
Și deștepți. Ceea ce nu este cazul. Ei au o șiretenie, așa ca șobolanii, dar șiretenia nu este nici patriotism nici inteligență.
„Sebastian Ghiță a fost ofițer SRI pregătit anume să facă afaceri în numele instituției sau în folosul ei“, a spus la sfârșitul anului trecut fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru, într-o emisiune televizată.
Și din păcare nu e numai el, sunt o mulțime de firme din astea pe care noi le vedem de succes, dar ele au succes pentru că patronii lor pe sub costumele alea frumoase au stele de colonei sau generali. Multe firme din domeniul IT sunt un bun exemplu, dar nu sunt numai astea.
Asta a fost una din cele mai mari ticăloșii pe care le-a făcut Parlamentul României, să permită înființarea unor firme ‘sub acoperire” care să lucreze în folosul SRI și al altor instituții de forță.
Tot vorbim de căcatul ăla de piață, că piață decide cine va avea succes în afaceri.
E o aiureală.
Ia imaginați-vă, la o licitație, una oarecare, pentru dotarea cu computere a instituțiilor de stat, sau pentru biocide să curețe ăia mizeria din spitale, sau pentru orice altceva, oare cine va câștiga licitația aia, SRL-ul lui Florea Cioacă sau o firmă a SRI? Și problema nu este numai că o să câștige ăia licitațiile, problema este că din cauză că au câștigat-o ăia, mor niște oameni în spitale, sau merge e-factura cum merge.
Spun unii că dacă scrii lucrurile care te înfurie pe o hârtie și după aceea rupi hârtia te calmezi.
Așa este, mi se întâmplă și mie, mă înfurie câte o chestie și o scriu, nu pe o hârtie, ci într-un fișier pe computer.
Și până termin, mă mai calmez și nu o mai postez.
Asta ar fi o modalitate.
O altă modalitate ar fi să protestezi. Să postezi hârtia aia ca să citească și alții ce te-a înfuriat.
Sau, așa cum face Călinescu, candidezi să ajungi într-o funcție în care vocea ta să fie auzită de mai mulți oameni.
Motive de furie avem destule, pornind de la securiștii ăia care au pus mâna pe economia țării, nu pentru folosul oamenilor din această țară, ci pentru folosul lor personal, justiția care a devenit una din cele mai ticaloase instituții din România, politicienii care nu se mai satură de furat, sistemul de sănătate în care operațiile reușesc, dar pacienții mor și multe altele.
Rusia anunță că anchetează penal înalți oficiali americani și din NATO pentru finanțarea terorismului.
Nu știm care va fi rezultatul anchetei.
Dar nu ar fi prima oară, să ne reamintim că în Afganistan SUA a finanțat și a înarmat muhajedinii afgani în timpul războiului rece, pentru a lupta împotriva forțelor sovietice. Mulți dintre aceste grupuri mai târziu s-au transformat în grupuri teroriste, cum ar fi Al-Qaeda.
În America de Sud, SUA a susținut contras în Nicaragua, care erau grupuri paramilitare care au luptat împotriva guvernului sandinist al lui Daniel Ortega.
Și au fost și altele mai recente, ajunge să fi citit ziarele începând de prin 1994 ca să știm lucrurile astea. https://www.salon.com/2014/02/25/is_the_us_backing_neo_nazis_in_ukraine_partner/
***
Fizicianul britanic Peter Higgs, laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 2013 pentru lucrările sale asupra „bosonului Higgs”, o particulă elementară considerată cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, a murit luni, la vârsta de 94 de ani, a anunţat marţi Universitatea din Edinburgh.
În timpul unui interviu pe platforma X, Musk a afirmat că inteligența artificială este limitată, deocamdată, de disponibilitatea energiei electrice și lipsa cipurilor, dar că în viitorul apropiat, AI-ul va depăși inteligența umană, iar în următorii cinci ani, capabilitățile AI le vor depăși, cel mai probabil, pe cele ale tuturor oamenilor.
Piața crypto se bazează exclusiv pe iluzia de îmbogățire din nimic a oamenilor, Va veni ziua în care bazinul de entuziaști se va epuiza, iar jocul se va sufoca
Guvernul Ungariei, încrezător că aeroportul Budapesta va fi deţinut majoritar de stat în câteva zile
Guvernul Ungariei este încrezător că aeroportul internaţional Ferenc Liszt va fi din nou deţinut majoritar de către stat în decurs de câteva zile, a anunţat premierul maghiar Viktor Orban, potrivit Daily News Hungary, citat de Ziarul Financiar.
Cel mai important organism de investigație al Rusiei a anunțat marți, 9 aprilie, că a lansat o anchetă penală asupra unor înalți oficiali din Statele Unite și din țările membre NATO, suspectați de „finanțarea terorismului” în beneficiul Ucrainei, menţionând numele unei companii ucrainene care l-a avut ca angajat pe fiul preşedintelui american Joe Biden, informează AFP, potrivit Agerpres și The Moscow Times.
Nu mai au rămas soldați motivați în rândurile Forțelor Armate ucrainene, a declarat mercenarul polonez Michal Lipski, care a luptat de partea Kievului, într- un interviu pentru Defense24. „Nu au nicio motivație. Toți cei motivați zac deja în cimitire”, s-a plâns el, răspunzând la o întrebare despre motivația recruților ucraineni. Militarul a remarcat și pregătirea cumplită a […]
Bulgarii din Herson se plâng: Suntem bombardați de ucrainieni cu arme de fabricație bulgară
Armele pe care Bulgaria le furnizează Ucrainei sunt folosite în așezările pașnice în care locuiesc etnicii bulgari, a declarat pentru RIA Novosti Ghenadi Nedyalkov, reprezentant al comunității bulgare și președinte al Consiliului Deputaților al Districtului Municipal Golopristansky. „Nu numai Alyoshkinsky, ci și districtul Golopristansky… sunt sub focul constant al ukronazilor.
Consumerismul – pe care s-a bazat în ultimele decenii economia occidentală – e asaltat din toate părțile de crize de mai multe feluri și e greu de presupus că va rezista, scrie economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, într-un text publicat pe site-ul de analize economice și sociale Cursdeguvernare.
Ștefan Dragomir, tatăl Robertei, una dintre tinerele ucise la 2 Mai de șoferul drogat Vlad Pascu, a declarat la Sinteza Zilei că viteza ce figurează la dosar este mult mai mică decât cea reală și […]
Portalului digital unic al României – care va permite realizarea online a unor operațiuni pentru care românii trebuiau să stea la coadă – va fi implementat de o asociere de firme condusă de o societate cu peste 100 de contracte cu statul. Pe 19 martie, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunța semnarea contractului de implementare […]
Florin Călinescu a declarat că vrea să candideze la alegerile prezidențiale în semn de protest față de actuala clasă politică. Acesta a criticat PSD, PNL, dar și pe președintele Klaus Iohannis. Totodată, actorul i-a acuzat de nepăsare pe românii care nu merg la vot, considerând că știu ei mai bine și jocurile sunt deja făcute.
„Este atitudinea unui cetățean, pentru că, așa cum scrie în Constituție, cetățeanul are datoria și dreptul să-și apere țara. În Constituție scrie că orice cetățean, în condițiile respective, poate să facă acest lucru. E un protest al cetățeanului Florin Călinescu pentru ceea ce-mi oferă acum, la 35 de ani de la Revoluție, personajele care au ajuns acolo, prin nepăsarea cetățenilor acestei țări.
Studiu: Cum poţi scăpa de furia provocată de gânduri? Metoda este una simplă
Un studiu realizat în Japonia a descoperit că scrierea pe o bucată de hârtie a reacţiei la un incident negativ şi apoi distrugerea acesteia, sau mototolirea hârtiei şi aruncarea ei la coşul de gunoi, te poate ajuta să scapi de furie.
Urmează cea mai dificilă etapă la șantierul pasajului Solventul
Pasajul Solventul, una dintre cele mai complexe investiții ale Primăriei Municipiului Timișoara, intră luna viitoare în etapa de construire a chesonului, o structură în lungime de aproximativ 70 de metri și 28 m lățime.
La ședința de pe teren, primarul Dominic Fritz a a solicitat constructorului un termen clar pentru cea mai dificilă și complexă etapă a investiției, respectiv împingerea chesonului pe sub 10 linii de cale ferată, circa 70 de metri, fără întreruperea circulației feroviare. Operațiunea va avea loc dinspre rampa de pe strada Gării spre rampa de pe Calea Bogdăneștilor, iar constructorul și-a asumat că va fi gata la finalul acestui an.
Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că evenimentul „Străzi pentru Comunitate” va transforma Bulevardul Cetății într-un loc vibrant de comunitate, duminică, 14 aprilie. Evenimentul […]