Ieri citeam că nu mai sunt bani pentru constructori. Astăzi aflăm că medicii de familie amenință că își vor închide cabinetele. De fapt cred că în fiecare zi putem citi o știre de genul acesta.
Pur și simplu nu sunt bani.
Iar guvernul, pentru a rezolva situația trimite ANAF-ul să facă controale.
Eu personal nu cred că evaziunea fiscală este problema acestei țări.
Si am să vă spun de ce:
Când ați cumpărat ceva ultima oară fără a primi un bon fiscal? Cred că tare de mult.
Iar ca să vinzi ceva unei firme fără factură este imposibil.
Fiecare factură emisă de o firmă din această țară este raportată la ANAF. Iar fiecare factură de achiziții din această țară este și ea raportată la ANAF.
Dacă eu am vândut ceva unei alte firme, și ăla raportează că a cumpărat dar eu nu am raportat vânzarea, la ANAF se aprinde un LED roșu în dreptul codului meu de identificare fiscală.
In fiecare zi, fiecare vânzare, că este de la un supermagazin sau de la o gogoșerie, este raportată la ANAF.
Dacă am cumpărat făină la negru și am vândut niște gogoși ANAF-ul ar trebui să știe acest lucru, fără nici un fel de control, uitându-se pe calculatoarele alea pe care le au.
Da, se poate face evaziune și acum, pot să-mi închiriez apartamentul și să nu declar acel venit, sau pot să cumpăr de la Kaufland gogoși cu 1.60 pe persoană fizică și să le vând mai scump fără a marca vânzarea pe casă, dar nu cred că din această cauză se duce țara asta în mă-sa.
Eu cred că problema este altundeva. Și ar trebui să ne uităm puțin la banii pe care-i cheltuie statul.
Putem vedea chiar în știrile de astăzi câteva exemple, nu avem bani să plătim medicii de familie dar cumpărăm drone. Sau facem, târguri de Crăciun. Sau săli de concerte.
Aici cred că este problema.
Atunci când nu te poți căca de foame nu risipești banii pe lucruri care nu-ți sunt neapărat necesare. Ai luat leafa sau pensia, pui deoparte pentru curent, pentru administrator, știi că familiei tale îi este necesară în medie o anumită sumă pentru a supraviețui în luna respectivă și după acea, după data de 31, dacă rămâne ceva poți să-ți iei și o pereche de ciorapi noi sau un diamant pentru cadoul de Crăciun al soției.
La fel se întâmplă și în cazul unui stat.
Plătesc ce am de plătit, pensiile, salariile oamenilor și ce mai trebuie și după aceea, dacă mai rămâne și sunt sigur că o să mai rămână și luna viitoare și în fiecare lună din următorii 5 ani, fac și o sală de concerte. Dar numai dacă am nevoie neapărat de așa ceva.
Mai este o problemă, statul, de fapt aproape toate statele lumii, în numele unei noțiuni ipotetice, „Piața”, au luat niște măsuri care, așa cum se dovedește, nu au făcut decât să strice lucrurile. Am cheltuit banii pe vaccinuri despre care nu știm ce conțin dar se pare că ne îmbolnăvesc, și nu este vorba numai de vaccinurile pentru Covid, se pare că nici alea pentru Rujeolă nu sunt chiar perfecte, așa cum arată un studiu apărut zilele trecute în „Lancet”, am permis să se scumpească energia, așa, fără să se fi făcut ceva în plus pentru energia asta, și rezultatul este că unii se îmbogățesc luând de la cei care nu au. Sunt și alte exemple asemănătoare. În anii ’90, de exemplu, orice patron putea să-și facă singur contabilitatea dacă se pricepea. Sau i-o făcea băiatul de la calculator, că oricum băieții ăia știu mai multă contabilitate decât contabili, din moment ce ei fac programele alea. Acum aveți nevoie de un expert contabil pentru chestia asta. și aveți nevoie și de contabil. Sau de o firmă de contabilitate. Iar statul ca să încurajeze chestia asta a complicat legiile alea de nu le mai știu nici experții, nici contabilii, nici voi. Și prin fiecare măsură luată a mărit inutil volumul de muncă.
Aveți nevoie de specialistul ăla pompier, de altul cu Protecția Muncii, altul cu Medicina Muncii și nu mai știu câți alți specialiști. Cei care nu aveți o firmă, credeți că vine medicul ăluia căruia îi plătiți lunar o anumită sumă să-i alinieze pe toți angajații și să le ia tensiunea, pulsul, sângele la analize și să-i pună să citească literele alea micuțe de pe perete? Nici pomeneală. Niciunul din ăștia de fapt, în afară de contabilul ăla care vă linge hârtiile firmei, nu face mare lucru în afară de o factură lunară. Dar dacă ăștia câștigă niște bani voi pierdeți niște bani.
Și lucrurile merg din rău în mai rău.
Care ar fi soluția?
Păi, tot ce se întâmplă în lume ar putea fi asemănat cu un calculator.
Calculatorul la momentul t0 funcționează perfect, face tot ce trebuie să facă, ai dat click pe un icon și pornește Word-ul sau Excelul înainte de a se ridica butonul mouse-ului, poți să navighezi pe Internet, poți să faci tot ce ai nevoie.
Dar la un moment dat ți-ai instalat un antivirus, pentru că ți-a spus cineva că altfel hackerii ți-ar putea fura datele. Și după ce-l instalezi vei constata că unul din programe nu mai pornește de loc, sau pornește după 2 minute, sau parcă și Facebook-ul ăla merge mai încet. După un timp actualizezi Windowsul și vezi că programele s-au mai schimbat puțin, nu mai sunt așa cum te-ai obișnuit cu ele, parcă pornește și mai greu calculatorul ăla. După aia îți pui un driver și nu mai merge nimic.
Soluția la calculator este să resetezi sistemul restaurând-ul o versiune anterioară, când totul funcționa.
Așa ar trebui făcut și cu economia și cu țara, cu lumea, hai să vedem când lucrurile mergeau și să resetăm țara și lumea.
Pentru că a existat o vreme în care lucrurile mergeau mai bine, chiar și aici la noi, în „România capitalistă”.
Dom’ Ciolacu, simplificați legislația. Faceți cum spuneam eu aici: https://infokam.eu/blog/2016/02/27/un-sistem-n-care-firmele-nu-mai-depun-nici-un-fel-de-declaratii/
În loc să-i trimiteți pe ăla de la ANAF să caute bani prin bălării, ia trimiteți-i în blocul lui maică-mea. Spunea cineva care locuiește acolo că 7 din 10 apartamente sunt închiriate. Ia vedeți dacă ăia plătesc impozite. Și controlați câte apartamente are fiecare. Mai scoateți un ban pentru țară.
Reactivați legea 18, aia comunistă.
Aveți declarațiile de venit pentru fiecare om din țara asta, aveți statele de plată, aveți tot ce vă trebuie.
Aveți și casele și mașinile într-un calculator. Puneți un băiat să vă facă un program simplu să compare cele două coloane cu numere, cea cu veniturile și cealaltă cu chetuielile. Și confiscați diferența.
În lume se fac astfel de lucruri. De exemplu americanii, cât sunt ei de americani, au hotărât să confiște brevetele unor medicamente costisitoare. Este o măsură despre care ieri, dacă nu ar fi aplicat-o americanii ci rușii, am fi spus că este revoltătoare și că asta nu mai e libertate ci abuz. Iată că nu este așa.
Sau ăia din Amsterdam au limitat viteza de circulație la 30 km/oră.
Sunt convins că prietenii mei pasionați de automobile vor spune că este o prostie, că dacă mașina merge mai încet crește poluarea. Se pare că nu este așa. Și de fapt scopul nu este ca Popeasca să-și ducă copilul mai încet la școală ci să nu-l mai ducă de loc, să-l lase să se ducă cu troleibuzul. Sau să se ducă la școala din apropiere, că uite, nici școlile alea vestite nu mai sunt ce au fost. De fapt nu au fost niciodată.
***
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
Moțiune susținută de 13 membri ai consiliului a cerut armistițiu după două luni de război; Marea Britanie se abține; Reprezentantul israelian le mulțumește SUA pentru că „suține ferm” alături de Israel
Singurul lucru pentru care nu a cheltuit bani, spun procurorii, a fost să-și plătească taxele.
Brevetele unor medicamente costisitoare vor putea confiscate în SUA, pentru a reduce preţurile insuportabile pentru majoritatea populației şi pentru a genera mai multă concurenţă în sectorul farmaceutic, conform unui cadru legal aprobat joi de Administrația Joe Biden. Pentru prima dată, oficialii pot acum să ia în considerare preţul unui medicament atunci când decid să treacă […]
Amsterdam va deveni primul oraş din Olanda care va implementa o limită de viteză de 30 de kilometri la oră pe majoritatea străzilor sale începând de vineri, un demers prin care se doreşte transformarea capitalei într-un oraş mai sigur şi mai liniştit, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.
Decizii politice, nu golănii în dosarul Ursula-Pfizer
Direcția Națională Anticorupție este o instituție cât se poate de onorabilă, însă uneori mai dă și rateuri. La această concluzie a ajuns fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, într-un interviu în care explică de ce procurorii l-au luat în vizor.
Mai precis, un procuror anti-vaccinist cu vădite simpatii pentru PSD. ”Acest dosar (…) apare brusc la 6 luni înainte de alegeri, atacând strict opoziția și preluând narative anti-vacciniste și anti-europene ale PSD și AUR. Asta în plină epidemie de rujeolă și în plin avânt al extremismului peste tot în Europa”, punctează la sentiment Voiculescu, fanul vaccinării întregii populații, de la bebeluși, până la centenari. ”Strict opoziția” sună bine, dar este cât se poate de fals. În calitate de senator PNL, partid aflat la putere, Florin Cîțu are prea puține tangențe cu opoziția.
Guvernul va cumpăra drone pentru misiunile MAI și ale altor ministere. La ce vor fi folosite acestea
Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, va opera sisteme de aeronave fără pilot la bord, prin misiuni de zbor, în scopul îndeplinirii atribuţiilor proprii, precum şi pentru sprijinirea ministerelor şi organelor centrale de specialitate subordonate Guvernului, în îndeplinirea atribuţiilor acestora, a decis Executivul în şedinţa de vineri printr-o ordonanţă de urgenţă, conform Agerpres.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a dus peste firmele din România cu 7.764 de controale fiscale și antifraudă în luna noiembrie 2023, iar în multe cazuri societățile s-au ales cu amenzi și obligații fiscale suplimentare de sute de milioane de lei în total, a informat vineri ANAF, într-un comunicat transmis StartupCafe, instituția publicând, în format PDF, un Manual de control și o Informare cu cazuri semnificative.
Premierul Marcel Ciolacu nu a ezitat să-și pună în aplicare deciziile luate după vizita sa în Statele Unite. În urmă cu câteva săptămâni, acesta a anunțat intenția de a schimba conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) și a vămilor, iar acum se pare că demiterile vor avea loc în săptămâna următoare.
Medicii de familie amenință că își închid cabinetele. Nou conflict cu CNAS
Medicii de familie reclamă că au o întârziere de plată de 21 de zile, după ce Casele de Asigurări de Sănătate nu au respectat termenul contractual de plată integrală pentru serviciile de medicină primară din luna octombrie.
Schimbările democratice consacrate de Constituție (1992) au dus și în România la libertăți și drepturi fundamentale de care să se poată bucura fiecare cetățean. Numai că, în orice loc din țară, oamenii se plâng de abuzuri, nedreptăți, sărăcie și inerție. Acestea nu sunt neglijabile. Va trebui recunoscut, prin forța lucrurilor, că originea lor rezidă în […]
Sfat pentru români de sărbători: folosiți carduri virtuale când cumpărați de pe site-uri obscure
Cardurile virtuale sunt cele mai indicate instrumente de plată atunci când facem cumpărături de pe site-uri despre care nu avem îndeajuns de multe informații. Acestea conferă un cadru mai sigur atunci când facem cumărături online deoarece, în cazul…
Borșul de pește primit de pomană de spitalul Murgeni de la Mânăstirea Florești, unde trei pacienți au murit, conținea bacterii periculoase, arată noi date din anchetă.
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, desființează mitul așa ziselor „licee bune”. Potrivit explicațiilor sale, o analiză riguroasă ar trebui să se bazeze pe performanța pe care o fac profesorii. Aceasta în vreme ce, conform criteriilor actuale, „licee bune” sunt acelea unde învață elevi foarte buni.
Conducerea Primăriei Timișoara vrea o nouă sală de concerte în Timișoara
Anul Capitalei Culturale se încheie, moștenirea acestuia continuă, spune primarul Dominic Fritz. Iar infrastructura culturală, îmbunătățită în 2023, va beneficia de noi fonduri, cel mai nou proiect fiind o nouă sală de concerte. Primăria Timișoara dorește ridicarea unei noi săli de concerte în oraș, una care să găzduiască evenimentele muzicale care, în prezent, au puține…
Realităţile alternative ale lui Nicolae Robu. Între Ciuhandu şi Fritz, opt ani de narcisism
Depăşit în sondaje, după vreo doi ani în care a fost pe primul loc, Nicolae Robu a fost nevoit să se sustragă exerciţiilor de autoadmiraţie pe care le repeta necontenit în faţa oglinzii. Iar gelul estompator a lăsat locul unor tot felul de contorsiorări, zvârcoliri şi zbuciume. Şi, evident, forţarea tot mai imposibilă a unei…
Un timișorean care filma pe domeniul public șantierul de la pe bulevardul Cetății la intersecția cu Calea Torontalului, acolo unde se sparge betonul proaspăt turnat și se mută liniile de tramvai noi, montate prost, a fost atacat cu lopată de un muncitor supărat!
Ce facem astăzi, 9 decembrie 2023, în Timișoara?
Sâmbătă, 9 decembrie, în Piața Unirii concertează artiști internaționali precum Jessie J și Róisín Murphy, dar și Emaa. Continuă Târgul de Crăciun și Harababura Vintage Fair. Mai au loc expoziții, concerte și ateliere creative.