Cred că cel mai popular subiect din presa ultimelor 24 de ore a fost A.U.R.
Cred că li se face puțin cam multă reclamă, ieri nimeni nu mai vorbea despre Covid, toată lumea devenise specialistă în neofascism. In fond, e un partid. Cu membri mai mult sau mai puțin inteligenți, ca toate partidele. Poate din rândul acestor oameni se vor naște niște inițiative legislative benefice. Sau poate nu, că în fond până acum în ultimii 30 de ani am avut nenumărați parlamentari dar legi bune nu prea au fost multe. Am citit niște ziceri interesante ale unor șefi din acest partid, spunea unul că pe bărbați nu îi interesează inteligența femeilor (ba îi interesează pentru că inteligența este extrem de sexy, dar inteligență nu este percepută decât de oamenii inteligenți), altul spunea ceva despre vopsitul unghiilor de la picioare. Iar dacă cei de acolo crează probleme avem legi și Constituție și instituții plătite extrem de bine care trebuie să aplice legile și Constituția. Nimic mai simplu.
In legea partidelor, la art, 3 scrie:
(2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituţia României, republicată.”
Iar în Constituție, la art. 30 scrie în următorul fel:
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum si manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.
Tot în Constituție., la art. 43 scrie:
Un partid politic îşi încetează activitatea prin:
a) dizolvare, prin hotărâre pronunţată de Curtea Constituţională, pentru încălcarea art. 30 alin. (7) şi art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată;
b) dizolvare, prin hotărâre pronunţată de Tribunalul Bucureşti;
Imaginați-vă puțin Wuhanul.
Probabil în imagine vor apare niște blocuri gri, cam ca cele din Circumvalațiunii, străzi pe care circulă grăbiți niște oameni triști și pe la colțuri câte un soldat înarmat, care abia așteaptă să te aresteze dacă te vede fără mască.
Și acum uitați-vă la poza din articolul de mai jos, sau aici, pentru a vedea cât de diferită poate fi imaginea indusă de propagandă față de realitate.
Un fost şef al programului israelian de securitate spaţială ne spune că extratereștri există, avem contacte cu ei și am făcut chiar și o organizație comună. Și noi râdem de ăștia cu cipurile din vaccinuri.
Nicușor Dan o critică pe Clotilde Armand în privință gunoiului. Și are dreptate. Mai mult, acest subiect nu este numai despre primarul sectorului 1 din București ci pentru toți primarii din această țară. Pentru că pe oameni nu îi interesează “greaua moștenire”, contractele oneroase sau că banii lor au fost risipiți sau furați de către cei de dinainte. Pe oameni îi interesează ca problemele pentru care au plătit să fie rezolvate. Dacă le spui oamenilor să-și măture ei strada din dreptul casei, așa cum se face la țară, sau să-și ducă ei dulapul la mama dracului că gunoierii nu sunt în stare să-l ia, sau să trimită la furnizor ambalajul televizorului cumpărat de la eMag sau AliBaba sau nici nu contează de unde, pentru că gunoierii nu au nu știu ce autorizație, atunci mai bine îți dai demisia pentru că te-ai băgat într-o treabă mult prea complicată pentru capacitatea ta intelectuală.
În privință gunoaielor și a curățeniei treaba este destul de simplă, indiferent de ce s-a întâmplat în trecut, sau ce scrie în contract, sau cât sunt cetățenii de civilizați, străzile trebuie măturate de către cei plătiți pentru asta și pe stradă nu trebuie să mai rămână nici o bucățică de gunoi, nici mobile, nici cârpe, nici hârtii, nici polistiren, nici tablă, nici electronice, nimic, după ce gunoierii au trecut pe acolo.
Cristian Grosu / Nu faceți asta, dle. Președinte
N-ar trebui să se îndoiască nimeni de meritele militare ale generalului Nicolae Ciucă. În lungul șir de realizări profesionale se adună funcții de conducere în…
Liberalism și fascism românesc
Pericolul actual care planează asupra liberalismului ca și a societății românești în ansamblul ei? Fascismul, fie el de dreapta, sau de stânga. Cel de dreapta ar fi o recidivă. Una mortală, mai degrabă decât ridicolă.
Nu, Marx, citat cu drag de un editorialist în derivă de stânga al Dilemei Vechi în iunie 2019, n-a spus ”o vorbă deșteaptă”, când a scris în ”18 Brumar al lui Ludovic Bonaparte” că istoria ”se repetă, dar mai întîi vine în chip de tragedie, a doua oară în chip de farsă”.
Când se repetă, e adesea și tragic, și cumplit. Libertatea e sugrumată și mai mult, iar genocidul ia proporții chiar mai mari. Datoria noastră, în principiu, e să învățăm din ea ca să n-o repetăm.
Demisia lui Ludovic Orban nu rezolvă ce e de rezolvat în PNL. Scriam, înainte de alegeri, că ”PNL s-a compromis, defilând cu Predoiu la ministerul cheie (al justiției, care trebuia urgent refăcută după distrugerea ei sub regimul Dragnea). Iar deținătorul portofoliului nu s-a distins cu mai nimic de predecesorii săi pesediști. Concomitent, Iordache-altă-întrebare a primit o sinecură pe viață și prin nefăcuta aceluiași PNL, plin de traseiști”.
Iulian Fota, fost șef al Colegiului Național de Informatii al SRI și consilier prezidenţial pentru securitate naţională în mandatul lui Traian Băsescu afirmă, pe Facebook, că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – supriza acestor alegeri parlamentare – este „un proiect rezultat din laboratoare neaoşe româneşti. Din ţară şi din străinătate, dar româneşti!”. Ulterior, el a venit cu lămuriri și și-a nuanțat mesajul: „Ca și legionarii, ei reprezintă un fenomen românesc, crescut de jos în sus”.
Jurnalistul Vlad Petreanu a scris marți pe blogul său un articol despre legăturile dintre AUR, partidul-surpriză al alegerilor parlamentare, și frățiile ortodoxe. ”Dacă e adevărat, acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă foarte serios. Frățiile ortodoxe au o istorie nefericită în România. Au fost un instrument de organizare și îndoctrinare a tinerilor legionari”, avertizează Petreanu.
Articolul meu de ieri a provocat numeroase reacții, care au fost postate fie pe paginile mele de Facebook, fie aici, pe blog. Mi-au atras atenția două comentarii referitoare la modul de acțiune al susținătorilor partidului-surpriză al acestor alegeri, AUR. Sunt lăsate de o persoană care a semnat “Anca”. O să redau aici un pasaj din al doilea comentariu:
“…toate fratiile ortodoxe au sustinut AUR. Nu stiti cine sunt? Poate ar fi bine sa aflati, fenomenul fratiilor creste sub radarul mainstream media de ceva ani buni si devine din ce in ce mai puternic. Fiecare fratie are pagina de facebook, sustinatori si retele de comunicare, se coaguleaza in jurul unui vorbitor carismatic din biserica ortodoxa. Le puteti urmari sa vedeti electoratul AUR si benefic ar fi sa fie analizati cu curiozitatea de a gandi o strategie pentru atragerea acestui electorat. Au foarte multi tineri, si voci monahale influente in spate.”
15.000 de români s-au înscris în AUR în ultimele 24 de ore
Sute de clienţi se înghesuiau marţi la tarabe cu legume şi animale vii – peşti, broaşte şi broaşte ţestoase – în piaţa din oraşul Wuhan în care autorităţile semnalau, în urmă cu an an, primele cazuri de COVID-19, relatează Reuters.
Vaccinul chinezesc împotriva COVID-19 ar avea o eficacitate de până la 97%
Compania farmaceutică indoneziană Bio Farma a anunţat marţi că datele preliminare rezultate din studiul clinic pe care îl desfăşoară asupra vaccinului anti-COVID, produs de compania chineză Sinovac, relevă o eficacitate de până la 97%, relatează […]
OMS se opune vaccinării obligatorii împotriva COVID-19
Oferirea de informaţii corecte despre vaccinurile anti-COVID-19 este mult mai bună decât a-i forţa pe oameni să se imunizeze, au declarat luni oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit DPA.
Jurnalistul sportiv Răzvan Tomescu, 53 de ani, voce cunoscută a Radioului Public, a murit vineri, 4 decembrie, la Spitalul Universitar din București, considerat deces Covid. Familia susține că nu au fost investigate durerile abdominale de care Răzvan se plângea încă de pe 30 noiembrie. Sosit de urgență în țară, fiul lui Tomescu a cerut efectuarea necropsiei. Pentru a fi eliminate toate suspiciunile, managerul unității medicale, doctorul Cătălin Cârstoiu, a declarat cazul ca fiind unul medico-legal și a trimis foaia de observație dosarul medical Parchetului
Jurnalistul sportiv Răzvan Tomescu
Numele lui Răzvan Tomescu, jurnalist cu vechime în redacția Sport a Radioului Public s-a aflat printre cele 211 de decese COVID anunțate pe 4 decembrie de Ministerul Sănătății. A fost cel mai negru bilanț de la începutul pandemiei în România.
Haim Eshed, general în rezervă şi profesor universitar, susţine că extratereştrii există. Ba mai mult, susţine el, statul israelian şi cel american se află în contact cu ei.
Poți în sfârșit să cumperi carne de pui făcută în laborator
O veste foarte interesantă pentru industria alimentară: pentru prima oară în istorie, s-a aprobat vânzarea cărnii crescute în laborator, din celule animale.
Carnea de pui e produsă de o companie americană numită Eat Just și a fost aprobată spre vânzare în Singapore. E primul tip de carne crescută în laborator disponibilă publicului. Pe lângă Eat Just, mai multe companii din lume au început să producă astfel de carne, ceea ce înseamnă că, în curând, o vom găsi în toate magazinele.
După numărarea a 96% din buletinele de vot, rezultatele alegerilor se clarifică. Cu o singură mare necunoscută, PMP, care se afla la două zecimale de trecerea pragului și încă mai spera într-un miracol. Pentru a avea o imagine completă a dinamicii electorale, Libertatea a confruntat scorurile de duminică, 6 decembrie cu rezultatele de la alegerile locale din septembrie 2020, cu europarlamentarele din 2019 și cu scrutinul legislativ din 2016.
Vorbind despre rezultatul alegerilor, președintele Klaus Iohannis a declarat luni că PNL și USR-PLUS cresc, iar PSD scade.
Șefului statului a comparat rezultatele de duminică cu cel de la alegerile parlamentare din 2016. Este doar una dintre cheile în care pot fi interpretate rezultatele scrutinului și nu neapărat cea mai corectă.
Iată cum au evoluat partidele la ultimele confruntări electorale din ultimii patru ani.
Poate cea mai buna varianta a unor alegeri dezastruoase. Ce ne asteapta cu „fratia” PNL – USR-PLUS si cu „marii castigatori” PSD si AUR
Rezultatul alegerilor parlamentare de duminica are, in ciuda absenteismului rasunator de la urne, si niste parti bune. Nu mai avem niciun partid care sa detina o putere atat de mare, cum avea PSD-ul lui Dragnea in 2016, incat sa devina periculos pentru democratie.
PSD nu mai poate dicta regulile jocului, asa cum o facea acum patru ani, iar varianta de a forma o majoritate nu este imposibila (in politica, nimic nu e imposibil), dar este putin probabila la cum arata procentele in acest moment.
PNL nu a ajuns, din fericire, la puterea pe care PSD o avea in 2016, putere care cred ca devine periculoasa pentru orice partid si mai ales pentru tara. Si asa cred ca PNL incepuse sa aiba niste apucaturi destul de toxice in ultimul timp si se vedea ca simteau gustul de sange. Poate, asa, le va face bine un dus rece.
Rezultatul USR-PLUS nu este nici foarte prost, dar, oricum, nu e nici pe departe pe cat de bun ar fi putut fi dupa acesti patru ani. S-au prabusit dupa europarlamentare. N-au fost capabili sa gestioneze deloc victoriile pe care le-au avut. Nu, nu presa e de vina pentru rezultatele slabe ale USR-PLUS (cum vad aberatiile scrise de unii in mediul online). In primul rand, USR-PLUS a decontat acum ingamfarea, ignoranta, „stim noi mai bine”, „noi suntem perfecti, toti ceilalti au ceva cu noi”, lipsa de maturitate, de coerenta si de consistenta politica, ura alimentata in spatiul public.
Ordonanța de urgență privind prelungirea termenului în privința șomajului tehnic suportat de stat a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce săptămâna trecută a fost adoptată de Guvern. Este vorba și de indemnizația pentru alte categorii de profesioniști. De asemenea, are câteva modificări și în privința kurzarbeit.
Rezultate TIMSS 2019: România, codașa Europei. 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică, chimie, fizică
Elevii din România sunt pe ultimul loc dintre statele UE – cu un punctaj mediu de 475 – în studiul „Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale” – TIMSS 2019. Mai grav, 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică, chimie, fizică și biologie.
După rezultatele foarte proaste de la testele PISA, noile rezultate vin să sublinieze problemele din învățământul românesc, afectat anul ăsta și mai mult de pandemia de coronavirus care a mutat orele de clasă în online.
„Avem o distribuție a performanței care evidențiază inechități masive. E una dintre cele mai mari probleme, care face ca Romania să performeze prost și la evaluările internaționale, și la cele naționale„, spune Lucian Ciolan, prorector al Universității din București și coordonator al cercetării, citat de edupedu.ro.
Un medic primar din Bihor, fost șef al serviciului de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA și este acuzat că a primit mită de la 491 de pacienţi, în valoare de 90.370 lei și 17.760 de euro. Suma uriașă de bani ar fi fost strânsă în doar 25 de zile lucrătoare.
Tribunalul Bucureşti a decis pedepse cu suspendare sau achitări în cazul medicilor şi farmaciştilor de la farmaciile Dona trimişi în judecată de procurori încă din 2012. Ei sunt acuzaţi că au falsificat 4.000 de reţete, prejudiciul produs Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti fiind de 1,6 milioane lei. Pe unele dintre reţete figurau şi numele unor persoane decedate.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, consideră că Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, trebuie să onoreze contractul care este în vigoare cu firma de salubritate și să se asigure că gunoiul este ridicat de pe străzi.
Reabilitarea sinagogii din cartierul Fabric și transformarea ei într-un centru multicultural este unul dintre proiectele mai vechi ale Primăriei Timișoara. Noul primar Fritz spune că s-a întâlnit cu reprezentanții Comunității evreiești și anunță că pune lucrurile în mișcare atât pentru sinagoga din Fabric, cât și pentru cea din Cetate.
Ce se întâmplă cu lucrările la fațada Operei. Primarul explică de ce s-au oprit
Primarul Dominic Fritz a declarat, marți, că lucrările la fațada Operei Naționale Române se află în grafic. „Trebuie să se aplice travertinul, dar din cauza vremii momentan s-au sistat lucrările. În primăvară trebuie să fie gata lucrările, conform graficului, deși sunt câteva probleme acolo. Asta nu se află pe lista promisiunilor mele, nu eu am […]
La puțin peste o lună după ce a ocupat efectiv fotoliul de primar al Timișoarei, Dominic Fritz prezintă următorii pași pe care îi face pentru a aduce Timișoara de la nivelul „dezvoltării în forță” la cel al „dezvoltării în care primează calitatea”. Dacă până acum, în general, Fritz a fost nevoit prima dată să descopere problemele moștenite, acum acesta pare că ia și atitudine. Din câte spune el, orașul este destul de aproape de avea un nou administrator public, urmează de la anul să aibă și un arhitect-șef și un secretar general noi, iar auditul va fi realizat cât de curând posibil, momentan pandemia încurcând situația. După audit, este sigur edilul, va trebui propusă și o nouă organigramă.