Probabil că interviul ăsta a lui Tucker Carlson este, cel puțin până acum, evenimentul cel mai important din presa ultimelor 24 de luni.
Și de acea este și cel mai controversat.
S-a început deja, cu toate că nu știe nimeni care au fost întrebările ziaristului și răspunsurile lui Putin, unii spun, și vor spune și mai tare începând de mâine, că Tucker Carlson este putinist, că îi place războiul, că e de fapt un ticălos ordinar care ar trebui cenzurat, că e anti american, anti-NATO și anti tot ce vreți voi.
Vor fi și alții care vor spune că este un adevărat erou american.
Ăștia care vor spune așa vor fi și ei făcuți putiniști și ticăloși.
La toate televiziunile și în toate ziarele ni se vor prezenta fragmente din interviu scoase din context, unde nici nu veți auzi ce întreabă ăla și ce răspunde Putin, ci veți auzi comentariile pe care le citește sau le scrie ziaristul care va prezenta știrea respectivă.
Adevărul este că pornind de la aceleași informații, o știre poate fi prezentată în mai multe feluri.
M-am uitat, de exemplu, săptămâna trecută și aseară, la două filmulețe făcute în Cuba.
Într-unul, nu spun cine l-a făcut ca să nu-i fac de rușine, erau doi români, ne sunt arătate niște străduțe din Cuba.
Am aflat că străzile de acolo put, ăia doi tot strâmbau din nas și unul din ei spunea că nu mai rezistă, sărăcie, nu găsești de mâncare, oameni triști, chestii din astea.
Celălalt, făcut de un american, arăta exact aceleași străzi, am recunoscut clădirile și locurile pe care le văzusem săptămâna trecută, tot cu tomberoane pline cu gunoi, tot cu câini pe stradă, oamenii parcă erau aceiași, oameni obișnuiți, ca și la noi sau oriunde altundeva.
Dar aici erau și oameni care cântau pe stradă, oameni care râdeau, mașinile erau tot vechi, dar unele erau bine întreținute, piețele gemeau de fructe și de legume.
Spunea americanul ăsta și despre embargoul impus Cubei, principala cauză a situației de acolo, dar spunea și de faptul că în Cuba sistemul medical și de învățământ sunt de excepție și mai sunt și gratuite, cubanezii ăia au cel mai mare procent de medici raportat la populație din toată lumea, spunea și că locuințele sunt gratuite, există și acolo internet chiar dacă anumite siteuri, de regulă americane, sunt cenzurate.
Exact așa va fi și cu interviul ăsta al lui Tucker Carlson, vi se vor prezenta nu niște fapte, ci reflectarea mai mult sau mai puțin deformată a acestora, în funcție de interesele fiecăruia și de cine-i plătește leafa.
De aceea părerea mea ar fi, dacă sunteți inteligenți, este să căutați să citiți sau să urmăriți interviul în sine, nu comentariile despre interviu. Probabil că mâine îl veți găsi pe X, sau pe Instagram sau altundeva.
Dacă voi putea să găsesc undeva un transcript al interviului, o să vi-l pun undeva pe aici tradus în limba română, cu Google sau ceva.
Și citiți, judecați voi ce credeți și nu vă lăsați păcăliți de tot felul de comentatori care își câștigă pâinea din deformarea realității.
Procurorii suedezi au anunțat că renunță la ancheta privind North Stream, din lipsă de jurisdicție.
Păi și până acum nu au știut că nu au jurisdicție? Că au tot cercetat timp de doi ani ce s-a întâmplat acolo. Ia să le rețină din salariu banii primiți în timpul consumat fără nici un folos.
Într-un articol se vorbește despre arta de a nu face nimic.
Să nu faceți greșeala de a confunda arta de a nu face nimic cu arta de a te agita ca un spray iar în final, rupt de oboseală, constați că nu ai realizat nimic, artă în care românii excelează.
Dragoș Damian ne explică că prevenția în sănătate ar putea economisi milioane sau miliarde de lei.
Cu prevenția asta, mă întreb, oare femeia aia, care mai era și bogată, când s-a simțit rău, chiar a stat așa ca proasta și a mâncat niște paracetamol? Oare nu s-a dus și ea la medicul de familie sau altundeva? Că nu s-a gândit că are malarie, dar poate e o gripă sau ceva, ai nevoie de un antibiotic și chiar dacă numai pentru rețetă și tot mergi la medic.
Nu cred.
Pensiile vor crește pentru cei care au muncit. Nu pot decât să mă bucur, probabil când legea asta va intra în vigoare, cu 40 de ani de muncă voi avea o pensie mai mare decât dividendele lui Bill Gates.
Dar mă întreb din ce bani mi se va plăti pensia asta mare, că nu cred că odată cu implementarea e-facturii veniturile la bugetul statului vor crește, ba dimpotrivă, eu cred că vor fi mai mici.
Țiriac spune că dacă ar fi împăratul Europei, i-ar aduna le liderii implicați în război și i-ar pune la o masă să discute.
Dacă ați citit Regii Blestemați, știți că ideea nu este nouă.
Era acolo un rege al Franței care dorea să scape de nevastă-sa dar nu putea să-l divorțeze decât un papă, că așa e la regi, nu merge numai cu notarul.
Dar în momentul ăla nu exista nici un papă în funcție, iar cardinalii ăia o tot frecau, că aveau și ei interesele lor.
Așa că ăsta, regele, i-a adunat pe ăia care trebuiau să voteze un papă și i-a închis într-un loc, undeva în Avignon, cred că în clădirea aceea din poza de sus, a zidit ferestrele și ușile și nu a lăsat decât o ușiță mică prin care le dădea de mâncare.
Problema cu ideea asta este că pentru a pune capăt războiului din Ucraina nu ajunge să fii „împăratul Europei”, trebuie să fii împăratul lumii. Pentru că cei mai vinovați de declanșarea acestui război sunt de altundeva, europenii nu sunt decât niște sergenți majori care îndeplinesc ordinele celor mai înalți în grad, când spun ăia să o lași moale că nu ai jurisdicție execuți ordinul fără să comentezi.
Dar și eu aș face așa cum spune Țiriac, i-aș aduna pe toți cei implicați, i-aș închide undeva și nu i-aș lăsa să iasă de acolo decât atunci când problema este rezolvată.
Mai mult, aș pune niște camere acolo și aș transmite lumii tot ce se vorbește în acea încăpere, nu de alta dar în felul ăsta am putea să conștientizăm mai bine pe cine vom alege peste câteva luni, și aici la noi, și în Europa și în lume.
SUA: Interviul cu Putin realizat de jurnalistul american Tucker Carlson va fi difuzat joi seară
Interviul cu preşedintele rus Vladimir Putin realizat de prezentatorul american Tucker Carlson, un apropiat al lui Donald Trump, va fi difuzat joi pe site-ul său, a anunţat miercuri această fostă vedetă de televiziune pe contul său de Instagram, notează AFP, citat de Agerpres.
China a anunțat că noul său tren cu levitație magnetică (maglev) a ajuns la o viteză record în timpul testelor.
Procurorii suedezi au anunţat miercuri că renunţă la ancheta cu privire la exploziile la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, şi predau anchetatorilor germani probele descoperite în investigaţie, transmite Reuters.
Arta de a nu face nimic: au găsit olandezii răspunsul la cultura burnout?
Germania a epuizat posibilitățile de a trimite Ucrainei muniții (Kollatz)
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Germaniei, Arne Kollatz, a declarat că în prezent Germania nu are posibilități să pună la dispoziția Ucrainei muniții. „Cred că tot ceea ce se putea face în Germania a fost deja epuizat, inclusiv în contextul industriei în acest moment”, a declarat acesta în cadrul unui briefing guvernamental
Pensiile care vor crește cu 80%. Ministrul Muncii: Dacă ai muncit mai mult, primești mai mult
Nicio pensie nu va scădea odată cu recalcularea, iar unele vor crește chiar cu 80%, spune minuistrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Un exemplu de astfel de creștere poate fi în cazul unui angajat care a muncit 35 de ani pe salariul minim.
Cum ar pune capăt Ion Țiriac războiului din Ucraina: „Dacă aș fi Împăratul Europei…“
Ion Țiriac este printre cei mai bogați români și a vorbit în cadrul unui interviu despre situația tensionată din țara vecină.
Nicu Covaci, legenda muzicii timișorene și românești, abia se mai ține pe picioare
Nicu Covaci este foarte bolnav. Liderul trupei Phoenix, aflat acum în Spania, se luptă cu o boală despre care nu ştie nimic încă. Artistul susţie că se simte ca și când ar fi beat tot timpul. Dar, spune el, nu consumă alcool, iar medici nu au reușit să-i pună un diagnostic clar.
Nicu Covaci trece prin momente dificile deoarece ar avea ceva la creier. Ia tratament dar nu-l ajută cu nimic deocamdată, spune artistul.
„Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că nu pot spune. Sunt beat de cinci săptămâni, sunt beat tot timpul. Mă concentrez cu greu să îmi fac treaba, mă lupt. Nu sunt beat de la alcool, să fie clar, mă simt ca beat. Nu știu ce am, presupun că s-a întâmplat ceva la creier”, a spus Nicu Covaci.
Perdea forestieră pentru Timişoara printr-un proiect al USVT finanţat prin PNRR
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara oferă Timișoarei o perdea de sănătate. O zonă forestieră de 3,96 ha va proteja orașul, în urma unui contract al USVT finanţat prin PNRR. Miercuri, 7 februarie 2024, în prezența unei delegații a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor condusă de ministrul Mircea Fechet, la Universitatea de…