FBI cere Congresului SUA aprobarea pentru monitorizarea cetățenilor străini din afara SUA.
Cetățean străin din afara SUA sunteți voi, sunt eu, suntem cu toții. Și cu toții vom putea fi monitorizați de către FBI.
Nu că nu ar fi făcut-o și până acum. Dar acum o vor face legal.
Redactorul șef adjunct al GSP a încercat să se sinucidă.
Veți mai putea citi astfel de știri, și nu numai despre ziariști, vor fi și altele, cu imobiliari care au făcut blocuri pe credit și acum, când banii trebuie înapoiați nu au cui să le vândă, sau chiar cu simpli cetățeni care au venit la oraș, și-au găsit un job bine plătit, s-au însurat, au făcut poate și un copil, dar acum au fost concediați nu mai au cu ce să-și plătească chiria.
În articolul său de mai jos Marius Ghilezan cam are dreptate, ce să reconstruim în Ucraina când nu ești în stare să faci niște linii de tramvai ca lumea. Sau când cea mai importantă știre a anului este că ai cumpărat un tren. Chestia asta este atât de banală încât nici nu ar fi trebuit să fie scrisă în vreun ziar. Sau când la marginile oricărei treceri de pietoni, fără excepție, băltește apa la fiecare ploaie. Sau când o lucrare care ar trebui să dureze, hai să spunem două săptămâni, vorbesc despre execuția efectivă, durează doi ani.
Cred că cea mai interesantă știre este interviul cu „Ministrul Ivan”.
Primul lucru care mi-a atras atenția a fost că domnul ministru dorește o țară ca Danemarca.
Unde, după ce s-au digitalizat ăia a crescut numărul angajaților la stat cu 30%.
Domnule ministru, nu vi s-a aprins nici un LED roșu în cap, acolo în interior, undeva între ochi?
Păi nu era vorba că facem calculatoarele să lucreze în locul oamenilor?
Și dacă facem treaba asta așa cum trebuie, numărul de angajați trebuie să scadă, nu să crească cu 30%.
Dar domnul ministru are dreptate, pentru că odată cu informatizarea, cel puțin la noi, și consumul de hârtie a crescut. Așa că numărul de hârtii trebuie redus.
Numai că trebuie să fii atent cum faci chestia asta, în momentul în care ai eliminat o hârtie trebuie să pui altceva în loc.
O să vă dau niște exemple simple:
Orice firmă sau o instituție, mică, mare, are un gestionar, o persoană care răspunde de bunurile din acea firmă sau instituție.
În varianta clasică, așa cum a funcționat pe hârtie, în momentul în care în firma sau instituția aia sosește un bun oarecare de la un furnizor, gestionarul ăla face o Notă de Recepție care este semnată de către gestionar, care astfel își asumă faptul că va răspunde cu capul și cu averea personală de acea marfă.
Dacă, de exemplu, în acea instituție s-au adus niște termopane pentru a fi montate la un spital, gestionarul răspunde de acele termopane până în momentul în care acestea sunt eliberate, pe baza unui bon de consum, maistrului sau muncitorului care le montează efectiv. Și care și el semnează de primire, devenind astfel gestionar, până în momentul în care clădirea aceea este predată, tot cu semnătură, beneficiarului, care devine el răspunzător pentru tot ce este acolo, ziduri, clanță, termopan sau robinet.
Nu există că dispar termopanele, dacă regulile au fost respectate se știe în orice moment cine răspundea de ele și ca atare, cine trebuie să le plătească dacă au dispărut.
În momentul în care ai eliminat acea hârtie semnată trebuie să pui altceva în loc, pentru că altfel, dacă gestionarul ăla e un hoț care și-a delapidat gestiunea și vrei să îl pui să plătească ce a furat îți va râde în nas, el nu a semnat nimic.
O altă problemă a informatizării este că lucrurile trebuie să fie făcute astfel încât oricine să le poată folosi.
Să luăm de exemplu vestita e-factură.
În primul rând trebuie să știi de ce o faci, pentru că altfel o faci degeaba. Și așa cum se face acum în România chiar că se face degeaba, nu este decât o povară suplimentară și inutilă. Probabil cineva a luat o șpagă imensă pentru chestia asta.
După aceea, dacă tot le faci, trebuie să faci lucrurile astea accesibile oricui, fie că este o firmă mare, sau este o doamnă care știe să facă curățenie în diferite locuri și face o factură pentru serviciul prestat. O doamnă care știe să-ți facă biroul oglindă, dar nu e IT-istă și nici contabilă.
Din păcate nu s-a procedat așa, tot sistemul nu este altceva decât o încropeală ordinară pentru care domnul ministru Ivan, domnul șef al ANAF și domnul ministru al Finanțelor ar fi trebuit demiși, iar dacă s-a făcut o mânărie ar trebui declanșată o cercetare penală.
Pentru că nu este posibil să implementezi așa ceva la nivel de țară dar singura documentație pe care o pui la dispoziție sunt câteva exceluri și două modele de e-facturi din, ați ghicit, Danemarca. E ceva cu relația aia cu Danemarca.
Nu este posibil ca dacă ai o semnătură electronică înfiptă în calculator să mai ai nevoie de o parolă, după care te conectezi la niște adrese obscure de care un utilizator „normal” nu are de unde să știe, spui ce program folosești, primești un cod, după care te conectezi la alte siteuri tot atât de ascunse, acolo vei primi alte două coduri care înțeleg că sunt valabile doar 90 de zile și în sfârșit reușești să trimiți căcatul ăla de e-factură cu un click.
Iar când ai trimis-o nu merge serverul ANAF, pentru că dacă se blochează acum, când e-facturi nu trimit decât cei foarte puțini care vând statului ceva, cu atât mai mult se va bloca începând cu 1 ianuarie când toți agenții economici, și sunt milioane, vor emite milioane de e-facturi în fiecare zi. Sau factura îți este refuzată de către sistemul de la ANAF pentru că pe client îl cheamă „POPESCU – ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ”, exact așa ai preluat datele tot de la ANAF, iar xml-urilor nu le plac diacriticele.
Și atunci ce vei fi nevoit să faci pentru a rezolva problema cu Î-ul ăla? Că să nu vă închipuiți că dacă dați telefon la ANAF și îi întrebi care e problema o să se uite „Ministrul Ivan” sau altcineva pe factura aia și o să-ți spună ce nu este bine.
Ați ghicit, angajezi un IT-ist. Și iată cum va crește cu 30% numărul de angajați, la fel ca în Danemarca.
Și după ce îl vei angaja, pentru o zi sau permanent, va trebui să scumpești puțin pâinea aia pe care o vinzi, sau tariful pentru curățenie, sau orice altceva, că banii de salarii de acolo vin, nu ți-i dă guvernul.
***
Armata din Israel a lansat 250 de atacuri aeriene în 24 de ore
Forţele aeriene ale Israelului au lovit aproximativ 250 de ţinte în Gaza în ultimele 24 de ore, au anunţat reprezentanţii armatei, potrivit Sky News.
O mare putere economică europeană și 800.000 de români care trăiesc în acestă țară sunt loviți de o criză gravă după ce Curtea Constituțională a luat o decizie-bombă, care a făcut o gaură de 60 de miliarde de euro la bugetul statului. Germania este omul bolnav al Europei – iar prognoza experților este una sumbră.
Gemini este ceea ce oamenii de știință numesc model lingvistic mare (LLM), adică un sistem matematic complex care poate “învăța” analizând cantități mari de date, după care poate genera un text. Gemini este considerat un adversar direct pentru GPT-4, dezvoltat de OpenAI. Noua tehnologie a Google este si “multimodală”, deoarece poate analiza imagini, sunete digitale, videoclipuri, iar totodată poate înțelege, explica și genera coduri în cele mai populare limbaje de programare.
Potrivit reprezentanților DeepMind, Gemini este mult mai avansat decât modelele anterioare ale companiei, poate genera răspunsuri mai precise care se pot apropia chiar de imitarea raționamentului uman, în anumite situații. De exemplu, dacă i se prezintă o problemă de matematică care include linii, forme și alte imagini, poate răspunde în același mod în care ar face-o un elev de liceu, susține compania.
Christopher Wray, directorul Poliției Federale, a cerut marţi Congresului SUA să reînnoiască autorizaţia privind un program de monitorizare a cetăţenilor străini din afara Statelor Unite, care expiră la sfârşitul acestui an, relatează AFP, potrivit Agerpres.
O nouă aberație după pașaportul de vaccinare
După ce pașaportul de vaccinare a fost pe punctul de a fi legiferat, ce credeți că le-a trecut prin cap globaliștilor: să introducă un așa-zis ”pașaport de carbon”. Lucrurile încep să se precipite.
Chiar dacă presa mainstream va sări din nou până-n tavan, pretinzând că-i vorba despre o altă conspirație, haideți să-i lăsăm să vorbească pe politicienii responsabili, aflați în funcții executive. Ca de exemplu Ursula von der Leyen: ”Comunitatea internațională trebuie să analizeze modalitățile de introducere a tarifării globale a carbonului pentru a accelera tranziția către o economie cu emisii reduse de CO2”.
Șefa Comisiei Europene spune, în cuvinte simple, că fiecare poluator cu dioxid de carbon va trebui să plătească o penalizare. Iar taxarea va ajuta la ”tranziția” către o lume mai curată, fără combustibili fosili, fără cărbune, gaz metan și petrol. Banii strânși astfel vor fi folosiți la reducerea impactului asupra facturilor la energia verde și la construcția de noi centrale nucleare (vezi SMR-urile americane de lângă Târgoviște). Plus noi parcuri eoliene și solare.
Doar că dijmele închipuite de Bruxelles nu se vor aplica doar marilor poluatori, gen combinate zootehnice, fabrici și uzine. Fiecare muritor de pe planetă va trebui să plătească în funcție de cât dioxid de carbon elimină în atmosferă. Inclusiv indirect, prin călătorii cu mașina, vaporul sau avionul.
Circa 10-15 jurnaliști de la Libertatea vor fi dați afară, spune redacția publicației, informația venind imediat după ce Ringier i-a concediat pe directorul editorial Cătălin Tolontan și doi redactori-șefi adjuncți.
Redactorul-șef adjunct al Gazetei Sporturilor (GSP) a încercat să se sinucidă. Acesta a intrat cu mașina într-un stâlp, cu viteză foarte mare, arată Antena 3 CNN, care citează surse din Poliție. „La data de 6 […]
România, țara IT-iștilor, tot la foaie și pix. Interviu cu ministrul digitalizării
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, declară război imprimantelor și spune că are planuri mari în ceea ce privește digitalizarea administrațiilor din țară, mai ales că avem bani europeni din PNRR. Ministrul spune că vrea să revoluționeze sistemul și are ca model Danemarca, o țară care culmea a crescut numărul angajaților după digitalizare, cu […]
Gogoașa reconstrucției Ucrainei
Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american au avut o constantă: economia României este în creștere. Din silogismul “țara noastră are bani, America produce mult armament,” putem deduce că premierul României a ieșit la cumpărături. Știm din psihologia consumatorului că persoanele stresate, când intră într-un mall, […]
Vicepreședintele Academiei Române, academicianul Mircea Dumitru, află joi, 7 decembrie, dacă rămâne sau nu cu eticheta de colaborator al Securității puse de cercetătorii de la CNSAS anul acesta, după ce au primit de la SRI arhiva Centrului de Informare și Documentare a fostei poliții politice a regimului comunist. În lumina noilor date, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității cere judecătorilor să constate calitatea de colaborator a academicianului Mircea …
Victor Neumann, dovedit colaborator al Securităţii, prin hotărâre definitivă
Peste 50 de note informative, date sub 5 nume conspirative, în decurs de 12 ani – aşa arată, rezumativ, colaborarea cu Securitatea a istoricului Victor Neumann, fost director al Muzeului de Artă Timişoara. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îi…
Ministerul Educației a publicat, în ziua lansării rezultatelor PISA 2022, o traducere „aranjată”, în limba română, a Notei de țară făcute de OCDE în limba engleză, scrie Edupedu.ro. Rezultatele testelor PISA 2022 arată că sistemul de învățământ românesc se află la coada clasamentului în Uniunea Europeană în domeniile matematică, științe și citire, fiind superior doar […]
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus, miercuri, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi speră că se va putea negocia cu producătorii, astfel încât să nu comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite. „Noi nu mai vrem să luăm vaccinuri, dar după cum ştiţi există două părţi semnatare a unui contract şi până acum nu avem acordul decât în cazul unuia dintre cei patru producători”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Doar cerul e deasupra penalilor lui Bolojan
Pe când era primar al municipiului Oradea, speranță eternă a PNL-ului pentru orice funcție apărea la orizont, Ilie Bolojan se tăvălea de grija aeroportului din Oradea. Care, totuși, nu-l putea avea drept șef, pentru că aparținea și aparține Consiliului Județean Bihor.
Mai multe percheziții au avut loc miercuri, 6 decembrie, în Capitală și în județul Ilfov, într-un dosar de lipsire de libertate și inșelaciune, la o grupare care ținea sechestrați, „în condiții improprii”, șase batrani cu dizabilitați fizice sau psihice, care nu aveau moștenitori, pentru a le lua casele, anunță Poliția Capitalei.
Vineri, ultima zi în care puteți călători cu vaporașele pe Bega. Vor fi retrase până la primăvară
Reprezentanții Societății de Transport Public Timișoara (STPT) anunță că vaporașele de pasageri de pe Bega vor fi retrase la Depoul Dâmbovița, începând de sâmbătă, și vor reveni pe apă de abia la primăvară.
Incident grav în cursul nopţii trecute în Timişoara. Directorului general de la SC Pieţe SA Timişoara, Mirel Pop, i-a fost incendiată maşina de serviciu în faţa locuinţei. În jurul orei 2:58 a fost semnalat prin apel la 112 faptul că un autoturism arde pe strada Basarabia, din Timişoara. La faţa locului s-au deplasat două echipaje […]
Cafenelele şi cofetăriile din Cetate, pe „Harta secretă” a Timişoarei
Cafeină pe Bega şi Cetatea dulce sunt ele mai noi episoade din seria de documentare Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri, coordonată de Adriana Babeţi. Proiecţia celor două filme va avea loc sâmbătă, 9 decembrie, la Cinema Victoria, în cadrul…
TIMISOARA. Asa cum va informam in articolul publicat luni, functionarii Primariei Timisoara au refuzat sa faca public devizul detaliat (realizat de proiectantul platit din bani publici) al obiectivului de investitii “C9b Inelul IV Vest: conexiunea Str. Garii – Bd. Dambovita”, reusind, cu chiu, cu vai, dupa doua luni si jumatate de asteptare si insistente, sa […]
Strategia lui Nicolae Robu pentru alegeri
Nicolae Robu a anunțat cum va fi susținut în viitoarea campanie electorală pentru câștigarea unui nou mandat de primar al Timișoarei. El spune că echipa de susținere e deja formată. S-au adunat 100 de PNL-iști cu carnet de partid care au anunțat că vor susține campania, dar și două grupuri de fani virtuali, care fac postări pe Facebook cu idolul lor politic.
În fruntea campaniei se va afla Dan Diaconu, fostul viceprimar al lui Robu.
Ce facem astăzi, 7 decembrie 2023, în Timișoara?
Joi puteți vizita mai multe expoziții care se deschid, spectacole de teatru, filme și câteva evenimente care deschid weekendul ce marchează finalul Capitalei Europene a Culturii.