Am mai spus asta, putem să plângem milioanele de familii care vor rămâne fără o sursă de venituri sau putem să privim partea plină a paharului și să ne bucurăm că după ce pădurea va fi ars va crește o nouă pădure, tânără și frumoasă. Dar trebuie să fim pregătiți, acest lucru nu se va întâmplă foarte repede ci peste vreo 10 ani.
Și asta nu e tot, dezastrul din industria hotelieră și tot ce are legătură cu turismul se va accentua în condițiile în care oamenii vor fi tot mai săraci. și, chiar dacă o mică parte vor merge în concedii (deja acum peste 50% nu mai merg niciunde în concedii) cei care fac asta vor prefera să practice modalități ieftine de turism.
Epoca în care investeai într-un hotel sau într-un apartament pe care îl închiriai turiștilor recuperând investiția în câțiva ani a trecut și mai e tare mult până se va reîntoarce.
***
Radio Europa Liberă îl întreabă pe zeul Arafat dacă mai este obligatoriu transportul bolnavilor de COVID-19 cu izoleta, așa cum era în starea de urgență. Răspunsul e și el antologic:
„Nu mai avem izolete, așa că nu mai e obligatoriu“
Am constatat în ultimii zeci de ani că taximetriștii bucureșteni sînt frecvent adepți ai unor diverse teorii ale conspirației și își stupefiază adesea clienții cu tot felul de inepții. Zilele acestea n-am mai văzut însă nici măcar un singur taximetrist fără masca fixată regulamentar pe față. Adică, de data asta, nu mai e de glumă, au înțeles și ei că nu e momentul să mai creadă cine știe ce prostii, în joc fiind chiar sănătatea lor. Aș zice că, la nivel popular, acesta ar fi unul dintre cele mai importante argumente în favoarea existenței coronavirusului.
Nimic mai greșit. Dacă pe străzi nu ar exista controale care să verifice purtarea măștilor în taxi probabil că foarte puțini șoferi și pasageri le-ar purta.
***
Aceasta doamnă are dreptate, cu mici excepții:
Toată povestea asta nu are nici o legătură cu comuniștii.
Citiți-l pe Caragiale, cu oamenii ăia cărora la ora 12 le cădea în mână creionul sau pana, ce or fi avut ei atunci și ieșeau în oraș să ia un mizilic și o țuică. O bere la Gambrinus seara, timp în care se mai puneau la cale niște sforării.
Sau, citeam despre memoriile de călătorie ale unui domn care a trecut pe la noi, pe drumul inexistent pe atunci de la București spre Dunăre:
Într-o zi ploioasă, într-un bordei al unui român călătorul a observat că cei din familia acestuia se mutau în permanență dintr-un loc în altul, în funcție de cum curgea apa prin acoperișul spart.
– De ce nu repari acoperișul ăla, omule?
– Acum? Păi nu vezi ce ploaie e afară?
– Nu acum, când se oprește ploaia, i-a răspuns călătorul.
– Păi dacă nu mai ploaie ce rost mai are să repar acoperișul.
Ăștia suntem, noi, poporul român, și eu, și dumneavoastră, noi toți. Ne place mai mult berea rece băută pe malul mării, niște mici și un cornet cu semințe la desert decât să reparăm acoperișuri.
Revoluțiile nu ne plac pentru că se schimbă lucruri și nouă nu ne place schimbarea, avem chiar și o zicătoare în sensul ăsta, “schimbarea șefilor bucuria nebunilor”. Pe lângă asta la revoluție mai pățești poate ceva. Revoluționari ne facem după o zi, două, la o lună după ce s-a terminat și nu ne mai face nimeni bube.
Poate nici nu suntem un popor ci doar un amestec de populații venite din toate punctele cardinale.
Ca să fii popor trebuie ca toți să tragă în aceeași parte, nu să fure fiecare pentru el. Noi încă nu avem asta în codul genetic, gena noastră este cea de migratori care vin, pustiesc totul și după aceea pleacă să caute iarbă mai bună sau ciocolată și Cola. Străbunicul a trăit undeva în Caucaz, bunicul în mlaștinile de lângă Tiraspol, părinții au venit de la Iași și au ieșit la pensie în Timișoara, copii trăiesc la Salzburg iar nepoții nu mai știu românește și probabil la maturitate vor trăi în Canada, America sau Australia..
Cât despre armată, aceasta nu e formată din supermani care doresc să-și apere țara și nevoile și neamul ci tot din oameni care fac parte din aceste populații. Niște șmecheri care nu au avut chef să stea în fabrică zilnic de la 6 la 14.30, lucrând la un strung, ci au preferat să meargă la armată unde își miros reciproc obielele într-un birou, de la vârsta de 20 de ani la 40, sau se uită la filme piratate pe internet într-o baracă de lângă Kabul. Iar după un timp se duc acasă cu o pensie infinit mai mare decât a acelui fraier care a mers să lucreze la fabrică și mai are încă vreo 25 de ani până iese la pensie.
Armatele alea eroice ale lui Ștefan Cel Mare sau a lui Mircea Cel Bătrân nu erau formate din popor, erau formate din mercenari. Când solii au ajuns în toiul nopții la poarta cetății, garda lui Stefan nu le-a strigat “care ești bă acolo” ci “wer ist das”.
Cât despre medici sau profesori, nu vă faceți griji, sunt cu toții foarte mulțumiți, medicii au câștigat în lunile astea cât nu au câștigat în toată viața lor, profesorii au bătut-o în cap și s-au odihnit ca niciodată în timp ce leafa le-a mers, așa că își pot permite și unii și alții o bere pe malul mării, băută împreună cu militarii, magistrații și alte categorii de angajați ai statului românesc. Restarturi sau revoluții nu le trebuie la niciunul, le merge mult prea bine așa cum e acum.
***
Un interesant articol despre un domn al cărui birou este bântuit de duhuri malefice, ministrul de interne.
„O jigodie mică ajunsă jigodie mare“
O evoluție normală în perioada post revoluționară:
După terminarea școlii nu s-a dus pe șantierele patriei să muncească 12 ore/zi ci și-a căutat un post călduț, undeva unde nici măcar nu era nevoie să fie prezent tot timpul zilei, ca orice șmecheraș din perioada lui Ceaușescu.
Erau sute de mii ca ăsta, unii lucrau la asigurări unde aveai mult teren așa că puteai să tragi chiulul fără să fii deranjat, alții citeau contoare de curent și apă. Mai erau normatorii despre care la centrală se știa că sunt pe șantierul de la țară iar la țară se știa că sunt la centrală, și mulți alții.
Tot clasic, puțină bișniță la tinerețe, probabil avea și pe atunci geacă de piele, blugi și pantofi Otter de la Jimbolia.
Sigur turnător la Secu,. nu puteai să faci toate astea și nici ministru de interne nu ajungi 30 de ani mai târziu fără să fii omul lor.
La revoluție a participat exact la fel ca mulți alți “eroi” de la noi, s-a dus acolo împreună cu alte zeci de mii de oameni iar după ce lucrurile s-au mai liniștit și au început să fie uitate și-a luat doi prieteni și s-a dus să-i dea certificat de revoluționar, se vorbea că la ăștia o să le dea abonament gratuit de tramvai și scutire de impozit dacă își fac butică.
După revoluție ceva trafic cu autoturisme, după care, urmând zicala cu oul și boul a trecut la samsarlâc imobiliar, ceva combinație cu interlopi, puțină spoială universitară, bineînțeles nu cu niște școli adevărate ci tot prin intermediul unor mânăreli. Oricum toată școala pe care a făcut-o mi a fopst decât o pagubă adusă poporului român din moment ce nu a lucrat nici o zi în meseria pentru care s-a pregătit.
Dăm și Domnului ce este al lui. diferența față de alți lideri liberali a fost că ăsta a fost complice cu cei îmbrăcați cu fusdtă neagră în timp ce ceilalți sunt cu cei îmbrăcați în costume bleumarin, care reabilitează spații verzi.
Și în final un om atât de merituos nu putea să ajungă decât la conducerea Ministerului de Interne, că doar nu era să-și facă un atelier particular în care să sudeze confecții metalice.
***
Dacă lumea asta ar fi normală și dreaptă ar face cam așa:
In primul rând i-ar ajuta acum pe oamenii ăia să-și rezolve necazul, să le dea bani, pături, românii probabil le-ar da zahăr și ulei și le-ar trimite niște medici militari.
Iar după ce trece urgența…
Se întâlnește într-o zi, să spunem de 23 august, Papa cu tânărul acela inteligent și vizionar de la Arabia Saudită, nepotul regelui sau ce e el acolo, cu Putin, cu cineva din China, cu Macron și Angela Merkel din partea Europei, cu cineva din India și cu cineva cu drept de semnătură și toate țiglele pe casă din America.
Si fac ăștia toți un document în care declară că Libanul este teritoriu special protejat al omenirii și oricine îl atacă are de-a face cu apocalipsa declanșată de țările celor pe care i-am enumerat mai sus.
Facem și o poliție ONU, am eu un prieten care a lucrat acolo și știe cum merg treburile, îl putem pune șef că-l cunosc și e băiat bun, iar cel puțin pentru următorii 50 de ani țara își pierde suveranitatea și va fi condusă de tehnicieni sub atenta monitorizare a țărilor semnatare.
Pentru protecția teritoriului special protejat va exista și o forță de militară formată din unități militare din aceste țări, care își vor exercita misiunea prin rotație.
Urmează un paragraf care interzice portul armelor pe teritoriul țării, cu excepția celor aparținând forțelor ONU și cele ale forțelor armate de protecție.
In final semnează și ștampilează toată lumea.
Pentru că eu m-am săturat ca de-a lungul întregii mele vieți să aud în permanență despre nenorocirile din Liban provocate de tot felul de derbedei.
***
După ce timp de un an am aflat despre el că e neamț, că președintele, că gospiel și nenumărate alte lucruri, acum aflăm în sfârșit și ce vrea să facă domnul Fritz.
Si vrea bine, exact așa cum doresc cetățenii adevărați ai acestui oraș.
Să sperăm că se va ține de cuvânt și, dacă ajunge primar, face exact ce a promis. Și mai ales că începe să le facă repede.
Dar, sper în continuare că până la sfârșitul campaniei vom afla câte ceva despre ce vor să facă și ceilalți candidați.