Quelle surprise
Ce nu a înțeles încă proaspătul premier al Franței este că această criză economică și socială nu începe numai în Franța ci este una globală.
Și nu este neapărat o criză, este mai mult o perioadă în care omenirea și planeta se odihnesc puțin, mai elimină din ce a fost făcut rău, după care își adună forțele și pornesc din nou pe o pantă ascendentă, spre următoarea culme de civilizație și progres.
Cu toate că întotdeauna există victime, cum au fost muncitorii din manufacturi când a apărut automatizarea, sau birjarii când au apărut autoturismele, acest fenomen nu este neapărat unul negativ ci din contră, rezultatul final va fi o creștere a bunăstării generale.
***
De fapt este vorba despre cam același subiect ca și cel anterior.
Ca o curiozitate, vă recomand să citiți acest text pe care l-am scris în urmă cu vreo trei ani, veți constata că de fapt ideile sunt identice, diferă doar cuvintele și eu am mai pus și niște poze.
Pe de altă parte și doamna Christine Lagarde face aceeași greșeală ca și Jean Castex atribuind Covidului aceste transformări.
Covidul nu este decât un pretext, sau un efect, adevărata cauză este însă evoluția ciclică a civilizației și a economiei.
***
Sistemul de sănătate nu se prăbușește datorită scutirii anumitor categorii ci din cauza risipei care dacă nu va fi eliminată va sufoca sistemul.
Eliminați risipa, hoția și incompetența și sistemul va supraviețui.
Pe de altă parte nici haosul fiscal în privința scutirilor sau a procentelor care favorizează anumite categorii sociale nu este normal, atât în privința sănătății cât și a altor impozite și taxe.
Normal ar fi ca fiecare cetățean care beneficiază de servicii de sănătate să plătească aceste servicii, iar plata să fie directă, reprezentând strict prețul acestor prestații, indiferent cine beneficiază de ele, ori percepându-se o “taxă de solidaritate”, cine câștigă mai mult plătește mai mult, cine câștigă mai puțin plătește mai puțin, așa cum se întâmplă acum.
Sau, putem aplica un sistem pe care eu îl consider mult mai modern și care ar elimina dezavantajele actualului sistem:
Nu mai percepem o sumă pe care să o colecteze și vireze angajatorii, ci percepem o taxă directă.
Rebotezăm TVA-ul în TVAS și îl mărim cu 2%, sau cât reiese din calcule că ar fi necesarul pentru TVA + Asigurările de sănătate.
Când merge cineva și își cumpără un compot, 2% din bani merg automat la sănătate, fără a mai fi necesară toată birocrația, și implicit cheltuielile presupuse de aceasta, pe care le presupune colectarea acestei taxe.
În felul acesta se păstrează caracterul de solidaritate al taxei, diferența fiind că nu mai plătim în funcție de cât câștigăm ci în funcție de cât cheltuim, iar pe de altă parte taxa de sănătate va fi universală, plătește și copilul cu țâța în gură dar și bătrânul cu perfuzia în venă.
Bineînțeles că în privința sănătății ar trebui făcute și alte reforme, personalului să i se interzică să lucreze și în sistemul de stat și în cel privat, deoarece acest mod de a lucra este un mare generator de corupție, salariile personalului ar trebui aduse la un nivel rezonabil, astfel încât în sistem să rămână cei care doresc într-adevăr să vindece oameni și nu cei care s-au făcut medici pentru că e leafa mare și nu în ultimul rând ar trebui găsite modalități de eliminare a influenței sistemului “Pharma” în sistemul medical, o altă imensă sursă de corupție.
***
Sunt un mare fan al eliminării personalului birocratic.
Chiar aș extinde o astfel de măsură, incluzând personalul “parabirocratic”, milioanele de contabili și tot felul de experți din lumea privată care parazitează economia nefăcând altceva decât să învârtă, să ștampileze și să semneze tot felul de hârtii.
Dar atenție, să nu ne repezim, cum se face întotdeauna în România.
Să nu ne trezim că în loc de 4 funcționari avem unul frustrat pentru că are de 4 ori mai mult de lucru, deoarece munca celorlalți nu a fost înlocuită cu nimic.
O astfel de măsură trebuie luată numai după ce dispunem de sisteme și proceduri care, spre deosebire de cele din prezent, să fie perfect funcționale.
Că dacă facem ca acum, când avem asigurări emise online dau polițistul le vrea cu semnătură și ștampilă, sau când documentele online se depun la etajul 2, înseamnă că vom avea o problemă.
In acest moment încă nu există nimic care să înlocuiască personalul birocratic, ceea ce avem în materie de informatizare a sistemelor sunt niște lucruri prost făcute, de oameni slab pregătiți, care nu lucrează în sistem și care nu au înțeles ce trebuie să facă.
Cât privește personalul birocratic disponibilizat, iată ce propuneam în urmă cu nu foarte mult timp:
Aș face niște birouri de asistență pentru a accesa fonduri europene sau naționale, aceste birouri urmând să ducă o politică proactivă în acest sens.
Deci, nu solicitantul merge să ceară bani, ci biroul de asistență organizat și finanțat de stat vine la sediul contribuabilului:
– Hai să te ajut să iei bani să-ți faci sediu, sau să cumperi utilaje, nu te costă nimic decât să mă lași să te ajut.
Și oamenii ăștia, împreună cu personalul contribuabilului, s-ar uita în actele de care este nevoie, ar elabora documentația de care este nevoie și ar face diligențele de care este nevoie pentru obținerea acelor fonduri.
La aceste birouri de asistență ar putea lucra bugetarii disponibilizați din alte instituții ale statului, unde activitatea a fost deja optimizată.
Câștigă și firmele, și statul și o mulțime de locuri de muncă ineficiente la stat devin extrem de eficiente și productive, vorbim probabil despre zeci de mii de persoane.
***
Sau vă închipuiați că dacă v-ați cumpărat Mercedes, ca să arătați săracilor cât de valoroși sunteți, aveți mașină nemțească?
***
Oamenii de știință americani au făcut un studiu.
Au cheltuit probabil o mulțime de bani și au pierdut o grămadă de timp pentru a afla un lucru pe care îl știe orice puștan care a fumat vreodată un joint, canabisul combate depresia și îmbunătățește sănătatea mintală.
Ca să nu mai fie nevoie și de alte studii vă spun eu că e eficient și în anumite forme de cancer și nu în ultimul rând, îți dă idei.
Lumea, așa cum o cunoaștem astăzi, nu a fost făcută nici de tineri grași, cu barbă și cu pantaloni 3/4, nici de cei îmbrăcați în costume bleumarin, cămăși albastru deschis, cravate și ochelari cu ramă metalică, nici de misionarii care predică renunțarea sau chiar interzicerea a tot ce este plăcut, inclusiv fumatul, ci de “baby boomers”, cei născuți între 1946 și 1964”, tinerii hippy care umblau în bluejeans rupți în fund, cu plete, cu barbă și care fumau lucruri de calitate.
Că așa se pare că se întâmplă, când nu te mai gândești la necazuri ai timp să te gândești la lucruri plăcute, utile, dintre care unele ar putea fi considerate chiar extravagante, iar dacă nu ești deprimat ai și curajul să le pui în aplicare.
***
Repercursiunile nu se vor manifesta doar în următorii ani ci vreo 50 de ani de acum înainte, dar nu cred că situația este chiar atât de tragică.
Da, pentru cineva care locuiește într-o vilă și nu-și va mai putea plăti ratele, fiind nevoit să se mute într-un apartament cu două camere, ar putea fi un tsunami.
Dar atunci când lucrurile se vor liniști, peste vreo 10 ani, pentru majoritatea populației de pe planetă această schimbare ar putea însemna revenirea sau ajungerea la un trai onest, îndestulător dar fără excese și eliminarea risipei.
Așa cum am mai spus în repetate rânduri, unii nu vor mai putea merge în concediu în Bahamas, dar vom fi mult mai mulți cei care vom merge la Sovata.
Și încă odată, toată povestea nu are nimic de a face cu vreun coronavirus, gripă există de când lumea, dar niciodată nu a schimbat lumea.
***
O măsură care este în deplină armonie cu actualele vremuri.
Vom avea absolvenți de politehnică care nu știu decât să joace fotbal sau să-și piardă timpul jucându-se pe calculator. Nu ar fi prima oară, se proceda astfel și pe vremea ceaușiștilor, dacă erai bun la fotbal te luau la „Poli” și te trezeai că ești inginer, chiar dacă după aceea nu știai nici să calculezi volumul unui cub.
Și ne mai mirăm că ultimul inginer adevărat din România a fost Anghel Saligny.