A dispărut încă una din marile legende ale lumii: Cea despre covidul ieșit din supă de liliac ca Venus din spuma mării. Și a rămas banalitatea pe care o știe oricine care nu e chiar un bou analfabet, virușii, mulți din ei, sunt polimorfi, așa că se tot schimbă la față, astăzi unul te face să strănuți, peste o lună urmașul lui te face să tușești, astăzi pe unul îl cheamă SARS, mâine îl cheamă Covid iar poimâine vom avea peste 4000 de versiuni ale urmașilor săi, numiți unii tulpina englezească, alții tulpina sud-africană, asiatică, la un moment vor avea și românii propria lor tulpină, probabil o au deja dar încă nu știm acest lucru.
***
Microsoft spune ceea ce este evident și de bun simt, viitorul este al muncii de acasă. Bineînțeles, unde se poate. Pentru că așa se economisesc o mulțime de resurse, că tot vorbim despre un viitor verde, pentru că e mai comod și pentru că în condițiile lucrului de acasă animalele politice își vor putea ascunde mai bine ospătărițele inginere de întrebările incomode ale ziariștilor.
La fel se va întâmpla și cu școala, ceea ce se întâmplă acum nu este decât o sinistră frecangeală a unor oameni care practic nu știu ce să facă și se comportă exact ca niște șobolani închiși într-o încăpere care, încercând să scape, se izbesc dintr-un perete în altul.
E adevărat că va fi o școală online făcută într-un mod cu totul diferit de mizeria de acum, dar va fi online. Iar dacă au nevoie să socializeze elevii vor socializa în parcuri, cluburi ale tinerilor, case ale științei, în scările de bloc și alte asemenea locuri, exact cum au făcut și generațiile precedente.
Pentru că, cum să ții, băi cretinilor, niște copii câteva ore cu masca pe față. Eu o țin numai de acasă până la servici și când ajung la destinație mă spăl pe față pentru că am impresia (și nu e numai o impresie) că față mi-e plină de tot felul de bacterii și alte mizerii. Toți aburii ăia expirați constituie un minunat mediu de cultură pentru bacteriile expirate, care nu mai sunt distruse de sistemul imunitar ci stau pe masca aia unde nu mai au nici un dușman se corcesc cu bacteriile din exterior, se înmulțesc în supa aia umedă de pe față în progresie geometrică, după care colonia mult mai mare este reinspirată în organism. După două săptămâni de stat cu masca pe față câteva ore în fiecare zi toți elevii vor fi bolnavi de pneumonie ( o să i se spună “noua tulpină de Covid”) și vor avea tot felul de alte afecțiuni datorită hipoxiei cerebrale. Numai niște cretini iresponsabili au putut să conceapă o astfel de tâmpenie.
Și să nu îmi mai spuneți de medicii care stau cu masca o zi întreagă, ăia nu stau cu aceeași mască ci o schimbă de câteva ori în timpul unei zile de muncă, că le primesc gratis, și nici nu stau nenumărate ore cu ea pe față ci numai când e neapărat nevoie, că dacă ar face altfel ar însemna că au făcut degeaba școala aia pe care au făcut-o.
***
Peter Bwn Embarek, șeful echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care investighează originile pandemiei de COVID în oraşul Wuhan, din China a părut să excludă joi, într-un interviu pentru agenţia France Presse, ipoteza unei scăpări dintr-un laborator. El a adăugat că teoria ar fi un „excelent scenariu” de film, potrivit Agerpres.
Echipa s-a deplasat miercuri la Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, iar săptămâna viitoare delegația își va încheia misiunea la Wuhan.
Institutul este cel mai controversat loc vizat de delegație și a fost acuzat, în special de fostul preşedinte american Donald Trump, că a lăsat virusul să scape din unul dintre laboratoarele sale, accidental sau nu.
La mijlocul lunii ianuarie, Mike Pompeo, fostul șef al diplomației americane, a acuzat din nou Institutul de Virusologie din Wuhan pentru COVID-19.
”Dacă vom începe să urmărim şi să vânăm fantome ici-colo, nu vom ajunge nicăieri”, a declarat Ben Embarek, prin telefon, de la Beijing.
***
Viziunea Microsoft pentru viitor îmbrățișează munca de acasă pentru totdeauna
Din când în când, firmei Microsoft îi place să își împărtășească viziunea pentru viitor prin videoclipuri de anvergură pline de concepte despre cum va funcționa „într-o zi”. Alături de un nou produs intranet denumit Viva, Microsoft a dezvăluit o schimbare semnificativă de viziune: îmbrățișează un viitor în care toți lucrăm de acasă – permanent.
***
NASA vrea să ajungă pe Marte cu rachete propulsate nuclear
***
China pregătește cea mai mare antenă reflectorizantă din Asia pentru a primi date de la prima sa misiune pe Marte
Antena reflectorizantă orientabilă de 70 de metri din China și-a finalizat verificările operaționale și este gata să primească semnale de la misiunea Tianwen-1 a țării, care se așteaptă să intre pe orbita lui Marte săptămâna viitoare.
Construcția radiotelescopului masiv pentru a deservi călătoria inițială a misiunii Chinei pe Marte a început în 2018 în regiunea de nord Tianjin a țării. A fost terminat la timp pentru apropierea navei spațiale de Planeta Roșie.
Noua antenă antena, care a fost pusă în funcțiune joi, este compusă din 1.328 de panouri de înaltă precizie care acoperă o suprafață egală cu zece terenuri de baschet, potrivit rapoartelor mass-media locale.
Antena sa are un diametru de 70 de metri – de neegalat în Asia – deși este încă cu 30 de metri mai mică decât cea mai mare antenă orientabilă din lume de la Telescopul Radio Green Bank din statul american Virginia de Vest.
***
Așa va arăta portul maritim al Ungariei!
Ministrul de externe Péter Szijjártó, a anunțat în urmă cu mai bine de un an și jumătate că a fost semnat contractul, pe baza căruia Ungaria înființează un port maritim în Trieste ca parte a unui proiect de 131 milioane EUR. Aceasta înseamnă că Ungaria va avea din nou un port maritim după peste 100 de ani.
***
Inovație medicală: fermoarul care „strânge” rana
ZipStitch este un dispozitiv de închidere a rănilor care imită copcile medicale profesionale, pe care oricine îl poate folosi pentru a trata mici tăieturi în câteva secunde. În SUA, dacă nu ai asigurare de sănătate și te tai pe corp în urma unui accident, este posibil să plătești de la 200 la 3.000 de dolari în urma îngrijirilor medicale. Cu toate acestea, orice tăietură de dimensiuni mici este tratată, de obicei, în afara mediului medical, folosind un bandaj adeziv. Aceste pansamente pot opri sângerarea inițială și protejează împotriva infecției, dar nu ajută la închiderea rănii.
***
Op-Ed: Moartea lentă a Schengen
Răspândirea continuă a coronavirusului în Europa a dus la o situație în care nu mai are niciun sens să vorbim despre mișcarea liberă a persoanelor în zona Schengen, scrie Urmas Paet, vicepreședinte al Comitetului pentru Relații Externe al Parlamentului European, într-un editorial de opinie publicat de Euractiv.
„În esență, spațiul Schengen s-a prăbușit”, subliniază acesta.
„Primăvara trecută, când țările au început să își închidă rapid granițele pentru călătorii fără a coordona acest lucru cu vecinii lor, cu atât mai puțin cu restul țărilor europene, era cumva de înțeles.
Atunci situația era nouă și înfricoșătoare. Dar acum că situația este în desfășurare de un an întreg, nu s-au schimbat prea multe în bine. Țările încă iau decizii pe cont propriu și doar în vederea propriilor interese.
Deciziile necoordonate intră în vigoare rapid, cauzează confuzie și afectează mișcarea multor oameni. Acest lucru ucide cea mai mare realizare a Europei – principiul nostru comun de libertate de mișcare a persoanelor.
***
Tensiunile din coaliție sunt amplificate de reacții mai multor miniștri care fie dau declarații contradictorii de cele ale premierului sau ale colegilor din Guvern, fie îi critică pe liberalii care au fost înaintea lor în ministere. Surse politice din coaliție susțin că persoanele care aleg calce în repetate rânduri pe bec ar putea să fie remaniate, însă decizia e în pixul premierului Florin Cîțu.
***
Spor pentru munca la calculator, spor de toxicitate, spor pentru „uzura prematură a organismului”, dar și spor pentru praf sunt câteva dintre beneficiile salariale pe care le primesc bugetarii. În cazul unora, aceste sporuri le aduc mii de lei în plus, lunar, la salariu.
***
În România s-au risipit milioane de euro, din fonduri europene, pentru construcţia de Centre de Informare Turistică, inutile. Au fost ridicate în oarşe şi sate unde turismul este practic inexistent doar pentru că… s-a putut. Acum, multe dintre Centre sunt, evident, închise. Se întâmplă şi în comuna Dobrosloveni din judeţul Olt. Angajata de aici spune că primarul i-a cerut să muncească în primărie şi nici nu îşi mai aminteşte cînd a fost Centrul deschis ultima oară. Urmăriţi un nou episod al campaniei Statul la Stat.
***
Bătaie de joc pe bani publici! Sporuri de peste 1000 de euro pe lună pentru șefii Agenției Sanitare
Unele dintre cele mai mari sporuri pentru condiții de muncă se dau la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România. Ele depășesc salariul mediu pe economie.
Documentele arată că un șef de serviciu are spor de muncă de 5.300 de lei /lună. El are un salariu de 13.500 de lei pe lună. Sporul ajunge la 40% din slariu.
Secretarul general al ANSVSA are al doilea cel mai mare spor pentru condiții de muncă: 4.054 de lei pe lună.
Newsweek a scris că secretarul general al Parlamentului are un spor de condiții vătămătoare de 3.000 de lei. Valer Dorneanu președintele CCR are un spor de condiții vătămătoare mai mare: 4.449 de lei pe lună.
***
Centre de vaccinare amenajate degeaba? Zeci de astfel de spații ar putea fi închise
Revenirea elevilor în bănci perturbă actuala organizare a campaniei naționale de imunizare. Centrele de vaccinare amenajate pe bani mulți în sălile de sport din incinta școlilor vor trebui desfințate și redate dascălilor și elevilor pentru orele de educație fizică. Decizia a fost anunțată deja de medicul Valeriu Gheorghiță, dar nu a fost comunicată oficial administrațiilor locale. Există însă și puncte de vaccinare amenajate în grădinițe și centre after-school. În cazul acestora n-a fost comunicată încă nici menținerea și nici desfințarea lor. Din această cauză, primăriile vizate caută alternative provizorii care să nu perturbe nici procedura de vaccinare, dar nici activitatea școlară.
***
Elevii vor reveni în bănci începând cu 8 februarie, atunci când începe și semestrul al doilea. Toate regulile ce urmează să fie aplicate, de luni, în școli, vor fi prezentate joi, la ora 11. Reprezentanții Ministerelor Educației și Sănătății au lucrat peste noapte la ordinul comun care își propune să răspundă întrebărilor pe care le au profesorii, elevii și părinții. Se va pune accent pe aerisirea claselor, păstrarea curățeniei și purtarea măștilor.
***
Sorin Cîmpeanu: Fiecare școală va decide câți elevi pot sta într-o bancă
Decizia privind numărul de copii care pot sta într-o bancă va rămâne la latitudinea fiecărei școli. Informația a fost transmisă către Educație Privată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Acesta a atras atenția, însă, că ordinul comun emis de Ministrul Educației și Ministrul Sănătății prevede obligația unităților școlare de a asigura distanțarea maximum posibilă.
***
„În urma consultărilor cu mediul de afaceri, Ministerul Finaţelor a lansat astăzi un proiect de modificare şi completare a Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii“, a transmis, joi, 4 februarie, Minsterul Finanţelor.
***
O parte dintre tichetele cadou vor fi incluse în baza de calcul al contribuţiilor sociale (proiect)
O parte dintre tichetele cadou acordate persoanelor fizice de către angajatori vor fi incluse în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii, prevede un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor. Excepţie vor face bonusurile de acest fel acordate cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, în limita plafonului de 150 lei pe eveniment pe persoană.
***
SURSE De ce s-a predat acum la Bari fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir: Legislativul de la Roma a adoptat un proiect de lege care elimină posibilitatea ca instanţele să refuze predarea unor condamnaţi fugari pe motiv că sunt cetăţeni italieni sau rezidenţi în Italia / Legea nu e însă promulgată şi nu a intrat în vigoare
Fostul ofiţer SRI, Daniel Dragomir, condamnat pentru corupţie în România la 3 ani şi 10 luni de detenţie efectivă, s-a predat azi la Bari, Italia, în contextul în care Parlamentul de la Roma a adoptat o modificare legislativă care elimină posibilitatea ca instanţele să refuze predarea unor condamnaţi fugari pe motiv că sunt cetăţeni italieni sau rezidenţi în Italia. Schimbarea din legislaţie nu a intrat încă vigoare, au explicat G4Media.ro surse judiciare.
Potrivit aceloraşi surse, Dragomir şi-ar fi stabilit rezidenţa în Italia unde a dezvoltat şi o afacere în domeniul IT şi speră să beneficieze de legea încă în vigoare care permite refuzul predării rezidenţilor. În acest moment, legea italiană permite instanţelor de apel să refuze predarea în alte state europene a unor persoane condamnate dacă acestea sunt cetăţeni italieni sau rezidenţi în Italia.
***
Vasile Zărnescu, fost ofiter SRI, a fost condmanat la un an și o lună de închisoare cu suspendare pentru acuzația de negare a Holocaustului. Fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, Zărnescu a publicat în 2016 o carte despre Holocaust.
***
***
Primarul Timișoarei, întâlnire cu ministrul Economiei. Despre ce au discutat
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a avut ieri, la București, o întâlnire cu ministrul Economiei, colegul său de partid, Claudiu Năsui. „Mă bucur că un oraș simbolic pentru modernizarea României, cum este Timișoara, are parte de oameni capabili, cum este Dominic Fritz. M-am bucurat să primesc vizita lui la minister”, a transmis Năsui. Cei doi au […]
***
***
Ajutor (dulce) pentru Cuba. În clasa întâia, tovarășa ne-a spus cum putem sprijini copiii cubanezi
În memoria mea lozinca „Jos mîinile de pe Cuba!” se leagă nemijlocit de bomboanele cubaneze din zahăr de trestie, pe care le mâncam, cu responsabilitate, în clasa I-a.
***
Condamnaţi fără să fi fost judecaţi, terorizaţi sau chiar internaţi în aziluri de psihiatrie – aşa erau pedepsiţi cei care se opuneau regimului comunist. Un simplu muncitor care a scris la postul d eradio Europa Liberă a fost diagnosticat cu paranoia şi psihoză delirant revindicativă sistematizată.
***
Mihail Pherekyde, amorezat la 75 de ani de o tînără cabaretistă, avea în sînge fierbințeala strămoșilor săi macedoneni. Viața lui, adăpostită sub paravanul carierei politice, a fost romantică și agitată. Amante și dueluri secrete, afaceri periculoase, jocuri de cărți și petreceri, poezie și nesăbuință. Toate astea alcătuiau materia secretă a omului cu aparență sobră, stîlp al Partidului Național Liberal, ministru de Interne și de Externe, ministru al Justiției și al Lucrărilor Publice, ambasador în Franța, deputat, senator, președinte al Senatului […]
***
Gigi Becali (agricultor ovin): „Eu nu o să mai stau să mă cert cu femeile, că nu am înnebunit.“
Gen Prostia arbitrească Laszlo Balint (antrenor UTA Arad): „Vreau să pierd din cauza prostiei mele, nu din alte motive.“(GSP, 31 ianuarie) Iată o cugetare filosofică ce ar trebui predată în școli, tatuată pe bicepși, tradusă în latină și folosită ca motto la intrarea în cazinouri, tribunale, spitale și toate sediile ANAF. Dacă mă gîndesc bine, ar trebui băgată și în Constituție, la categoria drepturile și obligațiile cetățeanului, ca să trebuiască statul să asigure o prostie minimă garantată. Gen Gruparea […]