Inteligență artificială înseamnă că la un moment dat nimeni nu va mai fi nevoit să muncească.
Întotdeauna am spus și eu asta, la un moment dat munca va deveni o activitate plăcută, un privilegiu. Cei care vor dori să facă ceva o vor face din plăcere, ca pe un hobby.
Iar oamenii eliberați de povara muncii ar călători, sau ar picta, sau ar scrie cărți pe care alții să le citească.
Dar, să nu uităm că inteligența asta artificială este pusă să muncească în locul nostru tot de către oameni.
Și aici apare problema.
De fapt inteligența artificială nu este ceva nou, a apărut în formele sale primitive încă de când o mașină a fost pusă să facă o operație simplă de genul 1+1.
Dar nu a fost folosită cum trebuie, acolo unde se putea.
Să vă dau un exemplu care are legătură cu viața noastră de zi cu zi:
Practic fiecare dintre noi avem un calculator.
Instituțiile statului au nenumărate calculatoare, servere și personal care să se ocupe de acestea.
Implementăm chiar zilele astea tot felul de modalități pentru a scădea evaziunea fiscală, pentru că, după cum putem citi chiar în unele articole de astăzi, suntem în rahat până în gât.
Facem e-factura, limităm plățile cash, mutăm impozite dintr-o parte în alta.
Credeți că toate aceste măsuri vor avea vreun efect, că la anul, în iunie de exemplu evaziunea fiscală va scădea cu, să spunem 25%?
Sau că o vom duce puțin mai bine pentru că vom transmite facturile în format electronic, adică prin intermediul unei forme de inteligență artificială.
Vă garantez de acum că nu.
Evaziunea fiscală nu va scădea pentru că cei care fac acum evaziune fiscală pur și simplu nu vor emite facturi, sau nu vor marca încasările pe casă.
Pur și simplu.
Dar costurile vor crește, pentru că acum nu vom mai trimite facturile într-o formă analogică, fie pe hârtie, fie în format pdf, ci le vom transmite și prin intermediul sistemului e-factura.
Asta înseamnă o mulțime de cheltuieli ale statului cu tot felul de echipamente informatice și cu întreținerea acestora și o mulțime de cheltuieli ale fiecărui agent economic care vinde sau cumpără ceva.
Iar aceste cheltuieli se vor regăsi în prețul pâinii, al laptelui, al pampersilor sau al televizorului nou pe care îl cumpărăm.
Dar cum s-ar fi putut face altfel?
Simplu, prin transferul unei părți a muncii birocratice către mașini. Și prin transferul muncii de la multe mașini către una singură.
De exemplu, o mare parte a muncii celor care se ocupă de birocrația financiar contabilă, și sunt o mulțime de oameni bine plătiți care se ocupă de asta, este constituită de transmiterea a tot felul de declarații la organismele statului. Unele din acestea conțin informații redundante.
La asta se adaugă cheltuielile cu sistemele informatice, este nevoie de un calculator, este nevoie de tot felul de softuri, este nevoie de niște băieți care să întrețină calculatoarele și softurile acestea, o căruță de bani.
Dacă însă s-ar implementa un sistem în care doar informațiile primare, contabilitatea „adevărată” ar fi trimise undeva la un server al finanțelor, s-ar elimina toată mizeria asta birocratică.
Nu ar mai fi nevoie de economiști bine plătiți care să întocmească declarațiile, nu ar mai fi nevoie nici de un expert contabil care să certifice bilanțul, nu ar mai fi nevoie decât de contabili „obișnuiți”, din ăia care au terminat liceul economic, sau nici atât.
Nu ar mai fi nevoie nici de atât de multe laptopuri și băieți care să le întrețină.
După ce contabilul a trimis datele alea primare și simple, numărul și data documentului, cont debitor și creditor și suma, la Marele Server de la ANAF, ăla face singur restul muncii, face balanțe, face declarații, face bilanțuri și tot ce mai este nevoie.
Per total economiile făcute în ansamblu ar fi de domeniul fantasticului.
Sau, putem să facem o revoluție în domeniul fiscal, că ar cam fi timpul:
Nu mai împărțim impozitele și taxele pe tot felul de căprării, ci facem o sumă a acestora, să spunem că din calcule rezultă că la un leu venituri 50% reprezintă impozitele și taxele și contribuțiile la tot ce se contribuie.
După care trecem la impozitarea nu a veniturilor, ci a cheltuielilor fiecărei persoane care cumpără ceva.
Asta ar însemna că nu mai impozităm salariile, nu mai calculăm cât TVA se deduce și cât se plătește la fiecare verigă a lanțului, nu mai plătim contribuții la pensii sau sănătate sau ce o fi, practic nu ne mai interesează cum muncește și cât câștigă nici o firmă sau persoană fizică. Pot să nu mai facă nici un fel de factură sau să lucreze la negru dacă vor.
Dar la celălalt capăt, când cumpăratorul merge să-și cumpere televizor îi luăm în plus 50%.
Ți-ai cumpărat un televizor cu 10000, înseamnă că ai avut banii ăia de undeva, până în momentul cumpărării nu ai plătit nici contribuții la sănătate, nici la pensii, nici TVA, nici impozit, dar le plătești acum.
Și la fel s-ar întâmpla cu orice lucru care se vinde, fie că e pampersul bebelușului fie că e perfuzia bătrânului.
Practic în felul acesta s-ar elimina nu numai evaziunea, ci posibilitatea de a face în vreun fel evaziune.
Și interesant este că un astfel de sistem nu ar duce la vreo scumpire a vieții ci dimpotrivă, la leafă fiecare din noi primește mai mult cu 50%, pentru că din aceasta nu mai sunt percepute taxe, impozite și contribuții, dar ăia 50% îi plătim pe măsură ce ne cheltuim banii.
De fapt am trăi chiar mai bine, pentru că, din nou, s-ar reduce sistemul necesar pentru controlul și administrarea fiscală, practic în clădirea aceea mare din 700 nu ar mai fi decât un calculator și un paznic care îl păzește… Și astfel, reducând cheltuielile la fiecare actor din piață, cel care culege grâul, cel care face pâinea, cel care o vinde, o pâine nu ar mai costa 5, ci doar 3 lei.
Asta ar însemna folosirea eficientă a informaticii și a inteligenței artificiale.
Poate că cei care au “creat” măsurile astea inutile despre care se tot vorbește se vor mai gândi puțin, poate o să lase deocamdată totul cum este acum, poate o să mai întrebe și niște oameni care se pricep și în final vor face cum am spus eu. Nu ar fi prima oară, au făcut-o și cu „Ghișeul Virtual” sau cu dividendele distribuite în avans, și nu a ieșit rău.
Într-un articol am citit despre o extrem de interesantă sugestie de cadou de Crăciun, un micrometru.
Sper să nu uit să o întreb pe nevastă-mea, “dragă, ce să-ți cumpăr de Crăciun, un micrometru ți-ar plăcea?”
O singură mențiune, ceea ce se vede în poza din articol nu se numește micrometru, ci este un șubler.
Micrometru este ăla din poza de sus.
În sfârșit, după ce am tot bombănit de câțiva ani despre pășunea din Bălcescu, se face ceva acolo. Sper să fie ceva frumos și care nu trebuie întreținut prea mult.
Și pentru că frumosul este ceva relativ, ar trebui să definim mai bine acest termen: dacă îmi va plăcea mie cum arată peste 6 luni, înseamnă că e frumos.
Am văzut ieri buzduganul ăla de deasupra intrării de la „Electro”. Arată cam ca mâna aceea roșie de la Bastion sau ca statuia din spumă de montaj din Libertății.
Nu știu cine sunt cei care promovează chestiile astea dar ar trebui făcut cumva ca să nu o mai poată face.
«Ce-om mai rupe la opinci, Și-om face gropi adânci». a reprezentat decodificarea problemei infrastructurii. Adică de aia cedează opincile țăranilor, pentru că nu au asfalt.
sau
«Fată verde cu părul pădure, Simți cum privirea lor vrea să te fure» ar însemna decodarea traficului sexual.
sau
«Giacardea» ar fi o imagine simbol al luptei ideologice împotriva regimului, cu referire la învelișurile temporare precum o geacă.
Nu comentez pentru că poate doamnele care au debitat chestiile astea s-ar putea simți jignite. Săracele.
Totuși, aș face ceva, le-aș imputa cheltuielilor celor care au publicat așa ceva.
***
Progresele în domeniul inteligenței artificiale vor duce la o lume în care „nu mai este nevoie de niciun loc de muncă”, conform lui Elon Musk, scrie Business Insider. Acesta a mai sugerat că vom avea un „venit universal ridicat”, în loc de un venit universal de bază.
Elon Musk a anunţat vineri că xAI, una dintre companiile pe care le deţine, va dezvălui sâmbătă primul său model de inteligenţă artificială generativă, la doar patru luni de la fondarea acestei entităţi.
„Pauză semnificativă” necesară în lupta Gaza pentru eliberarea captivilor: oficial american
Administrația Biden „făcând tot ce ne stă în putință” pentru a elibera captivii, a spus oficialul citat.
Israelul refuză încetarea temporară a focului, respingând apelul Blinken la „pauză”
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că țara sa nu va lua în considerare oprirea războiului împotriva Hamas, respingând apelul secretarului de stat Antony Blinken pentru „pauze umanitare”.
Ministerul palestinian al Sănătăţii controlat de Hamas a anunţat că un bombardament israelian la intrarea principalului spital din Gaza s-a soldat vineri cu „zeci de morţi şi de răniţi”, informează AFP.
Atacul a avut loc în faţa spitalului Al-Shifa din oraşul Gaza, iar martorii au spus că ar fi făcut zeci de victime. Ashraf al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas, a declarat că ambulanţa făcea parte dintr-un convoi pe care Israelul l-a vizat la plecarea de la spitalul al-Shifa, […]
Franţa a cerut vineri explicaţii Israelului după o lovitură asupra Institutului Francez din Gaza, transmite AFP.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, afllat în vizită la Tel Aviv, a reiterat sprijinul Washingtonului faţă de dreptul Israelului de a se apăra, însă a subliniat că modul în care Israelul se apără contează şi că este important să fie protejaţi civilii prinşi în schimbul de focuri din Fâşia Gaza şi să li se […]
Cine a ucis un grup de civili care fugeau în sudul Gazei?
Vocile pro-Israel și pro-Palestina de pe rețelele de socializare dau vina pe partea opusă pentru uciderea unui grup de civili care fug în sudul Gaza, dar ce spun dovezile?
Oficialii de securitate au hărțuit jurnaliști care sunt cetățeni arabi ai Israelului și raportează despre război în numele presei locale și străine
Primărița comunei Tureni, Elena Daniela Mănăilă, a devenit subiect de glume după ce, cu ocazia unei descoperiri arheologice făcute în localitate, a susținut că s-a găsit cel mai vechi document scris în limba română. „E ca în bancul cu Radio Erevan”, explică istoricii.
Apar primele efecte ale limitării plăților cash: Mai multe bănci anunță creșteri de comisioane pentru operațiunile cu numerar de la ghișee
Suntem îndatorați până în gât! Datoria publică a României a ajuns la 150 de miliarde de euro
Economia României va încheia al treilea an de creştere economică în 2023, timp în care guvernul Ciucă şi apoi guvernul Ciolacu, din aceeaşi coaliţie PSD-PNL, au mărit taxele de două ori ca să acopere deficitul.
PIB-ul a crescut de la 1.050 mld. lei la final de 2020 până la 1.600 miliarde de lei, prognoza de final de 2023, adică activitatea economică s-a dilatat cu 60%. În aceeaşi vreme, guvernul s-a îndatorat aproape la acelaşi ritm: datoria publică la final de 2020 era de 500 mld. lei, iar la final de august 2023 a ajuns la 740 mld. lei. Până la finalul anului, se va apropia de 800 mld. lei. La opt luni din 2023, guvernul a adăugat încă 70 mld. lei la datorie, la fel ca în pandemie, în condiţiile în care economia încă este în creştere, chiar dacă frânează.
Ministrul Adrian Câciu anunță că funcționarii nu vor mai avea dreptul să dea consultanță
Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a declarat vineri seară, la Digi24, în cadrul emisiunii „LIVE”, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, referitor la funcționarul MIPE, care a dat consultanţă în privat, că vrea să schimbe legislația, pentru că astfel de lucruri se întâmplă în România fiindcă este prea permisivă. Astfel, ministrul a anunțat că funcționarii nu vor mai avea dreptul să dea consultanță. El a mai adăugat că 95% din personalul Ministerului este profesionist, cel mai bun din România.
“Patru dintre serviciile de stare civilă – naştere, căsătorie, divorţ şi deces – vor fi la un click distanţă, a afirmat, miercuri, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan. Asta datorită primului proiect de anvergură în dezvoltarea serviciilor de e-guvernare, finalizat de Ministerul Afacerilor Interne, alături de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Autoritatea pentru […]
Ciucă a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din partea PNL
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a anunțat vineri în ședința conducerii PNL că vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, au declarat pentru G4Media surse liberale. El spusese încă din discursul inaugural că PNL trebuie să dea viitorul președinte al României.
Ciucă a fost întrebat de un lider PNL în timpul ședinței și a răspuns: ”De ce credeți ca sunt aici?”.
Liberalii s-au reunit vineri al Sinaia în ședința Biroului Politic Național. Ei urmează să decidă dacă merg pe liste comune cu PSD sau pe liste separate la cele patru rânduri de alegeri din 2024.
Ciucă a mai spus în discursul inaugural de la ședință că, ”din punct de vedere politic, au fost suficient de răbdători”, potrivit News.ro.
Cu un micrometru nu ai cum să nu fii exact
Te pasionează mecanica sau vrei să îi faci cadou unui pasionat al acestui domeniu, dar nu știi ce ai putea cumpăra? Micrometrul poate fi un cadou extrem de util și de eficient. Aici vei regăsi un ghid care te va ajuta să te decizi ce tip ar fi mai potrivit pentru a te asigura că nu vei investi bani într-unul nepotrivit.
Se reamenajează spațiile verzi din zona Bălcescu
Se reamenajează spațiile verzi din zona Bălcescu
O sculptură gonflabilă portocalie a apărut deasupra intrării de la Facultatea de Electrotehnică. Trecătorii sunt ademeniți să ridice capul din telefoane, să se uite în sus, și să observe de fapt clădirea „Electro” – o construcție realizată în anii 60, în stilul brutalist.
Volumul „Formația Phoenix: muzică, politică, filosofie”, coordonat de Emanuel Copilaș, scos la Editura Universității de Vest, a avut parte de o lansare atipică în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus de la Timișoara.
Ce facem astăzi, 4 noiembrie 2023, în Timișoara?
Sâmbătă puteți merge la expoziții, concerte, conferințe, filme, dar și la weekendul prieteniei om – câine, la Iulius Town.
Important este sa se puna un punkt de sudura
(Subler sau Micrometru) la valoarea calibrata de 7,62 mm
Daca ai reusit asta ai realizat o capodopera de ARTA contemporana