Să începem cu economia:
Cel mai puternic sector al economiei româneşti – industria auto – dă semne de declin. 60.000 de angajaţi din acest sector, adică un sfert din total, s-au reîntors în şomaj tehnic din cauza coronavirusului, scrie Ziarul Financiar. Ileana s-a angajat la fabrica Ford din Craiova în urmă cu un an, însă de câteva zile a rămas fără loc de muncă. Salariul ei era singurul venit din familie, iar pentru aceşti bani a făcut naveta, 30 de kilometri, zilnic, de la Balş la Craiova. Numai de la Ford Craiova, în perioada iulie-septembrie, peste 200 de angajaţi, care au contracte de muncă pe perioadă determinată, vor fi trimişi acasă.
Să facem un calcul simplu:
Un ciclu Kondratiev are aproximativ 50 de ani. Poate să aibă 40 dar poate să aibă și 60 de ani. Nu e ceas elvețian, dar funcționează.
Acum suntem aproape de fundul gropii (încă nu am ajuns acolo, mai avem 4-5 ani), ceea ce înseamnă că toate aceste locuri de muncă vor fi reocupate, ca număr dar aproape sigur că nu în aceleași domenii, prin 2040-2050, când economia va permite din nou acest lucru.
***
Nimic nu poate fi mai înțelept decât, în loc de a da ajutoare, să investești banii în pregătirea țării pentru vremuri mai bune.
Așa fac toți, a făcut-o Roosevelt cu New Deal în perioada Marii Crize, o fac țările care își reconstruiesc infrastructura feroviară sau infrastructira socială.
Avem nevoie de linii de căi ferate mai mult decât de autostrăzi, alți viitori șomeri, de exemplu cei care vor apare datorită schimbării structurale a ceea ce se numește agricultură, vor putea fi folosiți la reîmpădurirea țării, poate se vor face și investiții în mari obiective, instalații de producere a energiei electrice sau multe altele.
***
Vor spune unii “țara arde și la asta îi arde de aranjat dosarele pe raft”.
Dar nu au dreptate, femeia face sau cel puțin spune bine ce spune.
Ordinea în hârtii este cel mai important lucru într-un sistem birocratic. De acolo trebuie început.
Dacă în documente e haos nu mai funcționează nimic.
La fel e și cu computerul, un desktop pe care sunt zeci sau sute de iconuri, sau o structură de foldere dezordonată, înseamnă ineficiență și haos.
O astfel de persoană va greși foarte des și va fi foarte puțin productivă.
Desktopul cuiva eficient are maxim 15 iconuri la care se adaugă câteva aplicații des folosite în taskbar iar folderele sunt create respectându-se o structură logică și ordonată.
***
Sper ca toată povestea să nu se limiteze numai la partea de infrastructură și hardware.
Pentru că biblioteci online s-au mai făcut, nenumărate, dar totuși nu ai de unde să descarci o carte ca lumea, singurele biblioteci online funcționale și cu un conținut bogat fiind cele ale hobbyștilor care pierd o mulțime de timp transformând cărți “clasice”, pe hârtie, în cărți în format digital.
La fel și cu desktopurile, laptopuri și tabletele, au fost o mulțime de programe destinate ajutării elevilor sau a școlilor cu tehnică de calcul, din păcate în final totul a însemnat o mulțime de bani risipiți inutil.
Pentru că principala problemă a învățământului online nu este lipsa internetului și a laptopurilor, problema sunt profesorii care nu înțeleg că trebuie să se adapteze și să predea cu totul altfel.
Probabil cumva asemănător cu exemplul din linkul de jos:
https://www.youtube.com/watch?v=sv2iHQIpZW8&list=PLOWGAo_Akr-UNJxrzRz9msBKJCUy_NO87&index=2
***
Această lege înseamnă un pas spre revenirea la normalitate, la o perioadă în care nu se făceau legi pentru ca parlamentarii să aibă de lucru, sau autoritățile să aibă motive pentru a da amenzi.
Poate ar trebui încet încet eliminat și salariul minim pe economie, nenumărații experți, contabili, de medicina muncii, protecția muncii, în securitate, audit energetic etc. care parazitează economia și multe alte obligații inutile.
Trăim vremuri de criză, vor veni vremuri și mai grele și de aceea lucrurile trebuiesc simplificate.