În primul rând să învățăm ceva nou, pentru a citi și mai eficient revista presei:
Vorbeam zilele trecute despre hyperlinkuri, că dacă dăm click pe un hyperlink aflăm mai multe informații despre un anumit subiect.
Dar nu este neapărat nevoie de un hyperlink.
Citiți astăzi, de exemplu despre Julian Asange. Cine o fi omul ăsta cu barbă de scriu ziarele despre el?
Pentru a afla marcăm cu mouse-ul numele “Julian Asange”, adică ținând apăsat butonul din stânga al mouse-ului tragem cursorul peste textul respectiv albăstrindu-l, după care dăm click cu butonul din dreapta iar în meniul care se deschide dăm click cu butonul din stânga pe “Search Google for “Julian Asange”.
După aceea se va deschide o nouă pagină în care vi se vor afișa linkuri către o mulțime de alte pagini în care veți găsi informații despre subiectul căutat.
Pare complicat dar să știți că e mai complicat să scrii decât să faci chestia asta. La un moment dat veți ajunge să faceți lucrurile astea instinctiv, fără să vă mai gândiți la ele.
***
V-ați întrebat vreodată de unde au islamiștii ăia din Niger mitralierele acelea care se vede cât se poate de clar că sunt noi? Sau de unde au teroriștii ăia din Al Quaeda sau din ISIS camionetele alea Toyota noi nouțe, nu una ci mii de mașini? Și rachete sol-aer, arme chimice, mortiere și cine știe ce alte minunății care omoară oameni?
Exact, de la niște creștini, oameni serioși, cu ochelari ale căror lentile bat în albastru, cu rame metalice, care ne vorbesc despre onestitate, cinste, pace, dragostea creștinească față de aproapele nostru și că trebuie să plătim concedii celor care trebuie să stea acasă împreună cu copiii lor albi, curați, care și ei poartă ochelari.
***
Eu nu mă uit la Vacanța Mare. De fapt nu mă prea uit de loc la televizor, că îmi crește tensiunea.
Dar politicienii care discută despre acest subiect ar trebui să realizeze că unii sunt cei care discută, și alții sunt cei care se uită.
Oare pe ce post credeți că era fixat televizorul în timp ce ăia aruncau cu petarde de parcă ar fi venit rușii cu Katiușele? Pe Arte?
După 31 de ani în care oamenii au fost îndobitociți cu emisiuni cu darul, ferme care nu există, curve și cântăreți populari, cu seriale despre cocălari, cu horoscoape și alte căcaturi sub orice critică, oare unde credeți că se uită marea majoritate a acestui popor?
Ar trebui să ne cam hotărâm, că au trecut 31 de ani, televiziunea trebuie să aibă un rol formativ și educativ? Păi, dacă răspunsul este DA atunci să impunem tuturor televiziunilor să prezinte un program care să educe și să formeze populația. Dar toate, că degeaba dă TVR muzică clasică dacă Antena dă manele.
Sau televiziunile trebuie să facă bani, și oameni plătesc Vacanța Mare, nu pentru dialoguri între Pleșu și Liiceanu. Păi atunci să nu ne mirăm că oamenii dau cu petarde și parchează pe trotuare și pe spațiile verzi.
Sau poate ar trebui să găsim o soluție de mijloc în care fiecare televiziune să fie obligată să prezinte într-un anumit procent emisiuni finanțate de stat, nu cu pușcăriile din anii ‘50 sau cu viață rechinilor ci cu Slavoj Žižek, sau cu Walter Lewin, emisiuni din care să rezulte că dacă arunci cu artificii sau vorbești urât ești un bou de care își bate joc toată lumea, iar dacă te amuzi discutând despre faptul că unui punct care în mișcare nu poți să-i afli în același timp și poziția și viteza ești sexy și trendy și trebuie să fii apreciat.
***
Procesul lui Assange: Un test pentru libertatea presei
Un tribunal din Londra decide pe 4 ianuarie dacă fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, va fi extrădat în SUA, la capătul unui proces inechitabil. Politicieni germani cer eliberarea lui din arestul izolat în care se află.
Presiunile sunt gigantice. Arest izolat în închisoarea de maximă siguranţă Belmarsh din Londra. Însărcinatul special al ONU pentru tortură, Nils Melzer, vorbeşte pentru DW chiar de arest în izolator. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange a petrecut anterior şapte ani în Ambasada Ecuadorului din Londra unde a cerut azil politic. El este acum în primejdie să-şi petreacă tot restul vieţii în interiorul zidurilor unei închisori americane, în condiţii pe care Melzer le califică drept tortură. Australianul Assange este urmărit de un deceniu de autorităţile americane, care îl consideră inamic fiindcă a scos la lumină secretele lor întunecate. Pe 4 ianuarie judecătoarea Vanessa Baraitser îşi va pronunţa la Londra sentinţa, în funcţie de care ziaristul de investigaţii va fi sau nu extrădat în SUA.
Convorbirea dintre cei doi a durat aproximativ o oră, timp în care președințe încă în exercițiu „la flatat, la implorat și amenințat” pe republicanul Brad Raffensperger, secretarul statului Georgia și unul dintre cei care sa ocupat de buna organizează a scrutinului, într-o ultimă încercare de a obține un rezultat favorabil la alegeri. Raffensperger ia replicat lui Trump că „se bazează pe teorii ale conspirației” în ceea ce privește suspiciunile sale, iar alegerile „s-au desfășurat în deplină siguranță”.
Germania a exportat în 2020 arme în valoare de un miliard de euro în țări din Orientul Mijlociu
Guvernul german a aprobat în 2020 exporturi de arme în valoare de peste un miliard de euro în ţări implicate în conflictele din Yemen şi Libia, informează duminică DPA.
Aproximativ 100 de oameni uciși în atacuri asupra a două sate din Niger, spune premierul
O sută de oameni au fost uciși sâmbătă în atacuri asupra a două sate din vestul Nigerului , a declarat premierul Brigi Rafini după una dintre cele mai mortale zile din memoria recentă pentru o țară devastată de violența islamistă.
Rafini a anunțat numărul de morți în remarcile difuzate duminică la televiziunea națională de la o vizită în zonă, lângă granița cu Mali . El nu a spus cine este responsabil pentru atacuri.
Surse de securitate au declarat sâmbătă că cel puțin 70 de civili au fost uciși în atacuri simultane ale presupușilor militanți islamiști asupra satelor Tchombangou și Zaroumdareye.
Nigerul a suferit atacuri repetate ale militanților islamiști legați de Al-Qaeda și de Statul Islamic în apropierea granițelor sale cu Mali și Burkina Faso , parte a unei crize de securitate mai extinse în regiunea Sahel din Africa de Vest.
Marea Britanie se va confrunta concomitent, în 2021, cu cele mai mari crize sociale şi economice pe timp de pace din ultimii ani: una anticipată – Brexitul – şi cealaltă, venită pe neaşteptate, provocată de pandemia de coronavirus.
Germania: Școala față în față nu este așteptată în curând
Lars Klingbeil din Partidul Social Democrat din Germania a sugerat că părinților care lucrează cu copii mici care necesită îngrijire în timpul închiderii COVID trebuie să li se acorde concediu plătit de către angajatorii lor.
Întrucât se așteaptă ca autoritățile germane să prelungească blocarea coronavirusului pentru încă trei săptămâni , social-democrații din țară au cerut ca părinții care au nevoie de îngrijire pentru copii să primească concedii plătite.
„Companiile ar trebui să dea părinților concediu plătit de la locul de muncă“ , a declarat secretarul general SPD Lars Klingbeil Bild live duminică.
Klingbeil a declarat că sugestia sa are un sens perfect, întrucât școlile și centrele de îngrijire a copilului au rămas închise sub închidere după sărbătorile de Crăciun.
Vicepremierul Dan Barna îl ironizează pe deputatul Pavel Popescu după ce acesta a vorbit despre închiderea Tik Tok. Barna susţine că Popescu ar fi printre cei care promovează companiile americane şi atacă concurenţa, în acest caz firmele chinezeşti.
PNL nu mai are nevoie de adversari: se devorează singur
Guvernul Cîţu se confruntă din primele zile cu atacuri venite sistematic nu atât din partea PSD, cum era de aşteptat, ci a mai multor liberali, printre aceştia fiind Emil Boc, Rareş Bogdan şi Florin Roman.
Doctorița Ioana Stăncel, specialist în securitate națională și sănătate publică, angajată de Direcția Medicală a Ministerului de Interne la începutul pandemiei, susține că pe fondul unui lucru bun petrecut în pandemie, posibilitatea ca telemedicina să devină parte a culturii naționale, a crescut riscul ca, pe fondul creșterii ponderii „sfaturilor medicale” de pe net, în 2021 să se multiplice escrocheriile cu produse neconforme. Ea cere implicarea imediată a autorităților.
De fapt, „statul român nu controlează promovarea suplimentelor alimentare care susțin că tratează de la hipertensiune la ulcer și de la reumatism la cancer”, conform unui raport al Comisiei Europene.
Scandal la Antena 3 intre actorul Mihaescu, deputatul Bulai si jurnalistul Curea: „Du-te, ba, dispari! Ce bagabonteala! Vai steaua voastra de comunisti!”
Actorul Mugur Mihaescu, sustinut de jurnalistul Mirel Curea, a avut, duminica, 3 ianuarie, un schimb dur de replici cu deputatul USR Iulian Bulai, in direct la Antena 3. Deputatul a reclamat ca TVR, in noaptea de Anul Nou, a difuzat „o bascalie trista, care submineaza si isi bate joc de toata ideea de masuri de protectie impotriva pandemiei, pe bani publici.”
Fostul primar al Timişoarei Nicolae Robu a făcut un titlu de glorie din faptul că dezvoltă Timişoara „în forţă”. Noul primar al Timişoarei, Dominic Fritz, anunţă o abordare total diferită a marilor proiecte de investiţii.
Leopold al-II-lea al Belgiei / Autorul primului genocid al secolului XX / O mușamalizare de proporții
Una din legile nescrise ale istoriei spune că, pentru a se cunoaște în profunzime amănuntele, sau contextul unui eveniment, trebuie să treacă 50 de ani de la întâmplarea lui.
La începutul secolului XX, au existat câteva evenimente rușinoase pentru istoria umană, referindu-mă aici la lagărele de concentrare din colonia pe atunci germană Namibia, sau genocidul armean, care nu este recunoscut nici astăzi de Turcia.
Totuși, nu vom vorbi despre aceste atrocități, ci despre ambițiile de putere și îmbogățire ale unui om mic și meschin. Este vorba despre Leopold al-II-lea, suveran al Belgiei, între 1865 și 1909. Astăzi, memoria sa este păstrată cu sfințenie, fiind glorificat în mai toate orașele majore ale Belgiei, cu statui aurite. De asemenea, la școală, elevii belgieni învață că a fost un samaritean, un filantrop, care a dus beneficiile credinței creștine și ale culturii europene în Congo.