Grigore Leșe spune că melodia “Așa-i românul” e ungurească.
Când am citit acest articol am râs gândindu-mă la fețele pe care le-au făcut așa zișii “patrioți” când au aflat această informație.
De fapt, cui îi pasă?
Dacă ascultăm atenți, vom constata că o mulțime de melodii pe care noi le considerăm românești sunt de fapt cântate și în țările din jur și cei de acolo probabil că le consideră ale lor.
Și nu se întâmplă numai la noi, se întâmplă în toată lumea.
Eu cred că muzica e ca și sângele, ca și codul genetic. Nimeni, de la noi sau din altă parte, nu poate spune că e român pur, sau german pur, sau ungur pur.
Cu toții suntem o amestecătură de celți, români, unguri, germani, evrei, țigani, greci, turci și ce o mai fi.
Și muzica, ca și codul genetic, se transmite în timp și spațiu. Așa cum o mulțime dintre noi avem codul genetic al lui Ginghis Han, practic suntem rude, chiar dacă nu știm asta, la fel și muzica pe care o considerăm a poporului nostru poate fi regăsită în alte părți, așa cum și muzica altora poate fi regăsită în cântecele noastre. Ciocârlia, de exemplu, este cântată și în Rusia, și la noi, și în Ungaria, găsim variante ale acestei melodii în tot estul Europei. La fel se întâmplă și cu iile tradiționale românești pe care le regăsim într-o mulțime de țări din jur, sau cu mâncărurile, cu micii și sarmalele tradiționale. La un moment dat, uitându-mă la Maestrul și Margareta, am aflat cu surprindere că nici măcar brânza aia dacică nu e doar a noastră, rușii ăia îi spuneau tot brânză.
Revenind la muzică, ascultați de exemplu melodia asta de mai jos, cântată de o formație aflată la mii de kilometri distanță. O să observați că vă amintește de ceva, când aud secvența aia de la 0.35 în fața mea nu am niște englezi care cântă la sintetizator, ci niște țărani de pe la Huedin care bat cu cizmele în pământ la horă.
Domnul Johannis spune că trebuie să facem mai mult în privința schimbărilor climatice și energie.
Adevărul este că nu prea s-a făcut nimic în această privință, consumăm tot atât de multă benzină, motorină sau cărbune. Singura realizare este că energia este mult mai scumpă decât acum câțiva ani.
Se pare că aici la noi, în Timișoara, au existat niște amenințări la adresa comunității arabe.
Eu cred că prietenii noștri de origine arabă pot fi liniștiți, probabil că acele amenințări de pe Facebook sau inscripțiile de pe ziduri nu sunt decât opera unor puțoi care nu prea au altă ocupație. Acum, pentru că așa e moda, scriu tot felul de prostii pe clădiri, peste o lună vor desena steaua lui David pe ușa unei alte clădiri, sau vor desena zvastici, sau vor teroriza locuitorii orașului cu petarde, sau vor cere ca Iliescu să fie judecat pentru sângele vărsat în perioada 17-22 decembrie 1989.
***
O persoană a fost ucisă şi o alta rănită după ce o persoană a atacat trecători în centrul Parisului, în apropiere de Turnul Eiffel, a anunţat sâmbătă seară ministrul francez de interne.
Datoria publică a sărit din nou de 50% din PIB. Nu e o datorie mare. Vestea proastă e că statul e sărac şi atunci taie de la spitale şi şcoli pentru a plăti această datorie.
Iohannis despre schimbările climatice şi energie: Trebuie să facem mai mult
În România, strategiile privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete, declară, la summitul despre climă COP28, preşedintele Klaus Iohannis.
Artistul Grigore Leşe susţine că melodia ”Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ”Noi suntem români” nu e reprezentativă pentru muzica românească. ”Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii – ”Noi suntem bulgari”, iar ungurii – ”Noi suntem unguri””, a spus Grigore Leşe
Exclusiv! Amenințări la moscheea și școala arabă din Timișoara, poliția păzește locul de peste 24 de ore
Ce facem astăzi, 3 decembrie 2023, în Timișoara?
Duminică puteți merge la expoziții, spectacole, teatru de păpuși, filme, dar și la un concert Surorile Oșoianu și Lupii lui Calancea în centrul Timișoarei.