Cel puțin două persoane au murit, iar mai multe au fost rănite într-un atac armat care a vizat șase locuri diferite din centrul Vienei. Unul dintre atacatori a fost ucis de forțele de ordine. Atacul armat a fost catalogat de ministrul austriac de Interne drept „un aparent atac terorist”. Presa străină a vehiculat existența a șapte oameni decedați.
05: 30: Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, pe Twitter: „Atacul de astăzi din Viena este oribil și sfâșietor. Condamnăm cu tărie acest act de terorism. Inimile noastre se îndreaptă către poporul Austriei și către toți cei afectați de acest act deplorabil”.
04:30: Elevii pot rămâne acasă chiar dacă au cursuri, mai spune ministrului de interne Karl Nehammer. Autoritățile vor informa cetățenii despre cele mai recente date într-o conferință de presă, marți dimineața la ora 6.
Armata iese pe strazile din Viena si preia prerogativele Politiei. Anuntul facut pe Twitter de cancelarul Austriei
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a scris pe Twitter, dupa schimbul de focuri din centrul Vienei ca Armata va prelua prerogativele Politiei pentru ca aceasta din urma sa se concentreze exclusiv pe „lupta impotriva terorismului”.
Kurz a mai declarat ca nu se vor lasa intimidati de terorism si ca vor lupta „cu toate mijloacele si cu hotarare”
Cum funcționează sistemul de vot din SUA. De ce votul popular nu garantează victoria candidatului
Alegerea președintelui SUA se face prin sufragiu universal indirect, adică americanii desemnează, pe 3 noiembrie, un grup de mari electori, reuniți în cadrul cunoscutului ”Colegiu Electoral”. Astfel se poate ajunge în situația în care președintele SUA nu are și cele mai multe voturi din partea populației. S-a întâmplat chiar la scrutinul precedent, când Hillary Clinton a avut cu trei milioane de voturi mai multe decât Donald Trump, dar acesta din urmă a avut 306 electori, cu mult peste cei 270 necesari pentru a ajunge la Casa Albă, relatează AFP.
Este incredibil că efectele perverse ale acestei pandemii, cu care pesemne că suntem blestemaţi să trăim încă destul de mult timp, au ajuns să se înşurubeze adânc în societate, să-i afecteze mecanismele şi chiar să-i atace cel mai important dintre ele, consumerismul, caracteristica esenţială a civilizaţiei occidentale, scrie jurnalistul Cristian Unteanu pe blogul său de pe adevarul.ro.
O boala rara care erodeaza creierul este in crestere in Japonia si ameninta intreaga lume
O boala considerata pana acum rara este in crestere in Japonia, unde un numar din ce in ce mai mare de oameni se imbolnavesc cronic. Oamenii de stiinta afirma ca este un efect al „hiber-imbatranirii” populatiei si avertizeaza ca aceasta tendinta ar putea deveni in curand o problema in multe alte parti ale lumii.
Facturi mai mari la curent, de la 1 noiembrie
Toate facturile la energie electrică se majorează, de la 1 noiembrie, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a majorat taxa de cogenerare, plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali.
Un număr de 450 de salariaţi dintre cei 500 ai societăţii Ductil Steel din Buzău vor fi concediaţi, din 12 noiembrie. Este vorba despre o disponibilizare colectivă, despre care nu are legătură cu starea de alertă sanitară în care ne aflăm, ci cu situaţia financiară precară a firmei buzoiene.
Daniel Zontea, polițist rutier în Brașov, a postat pe contul de Facebook un comentariu critic la adresa colegilor care susțin acordarea de sporuri pentru a-și face datoria în contextul epidemiologic actual. Agent șef Daniel Zontea, […]
Un polițist din Vrancea critică cu vehemență inițiativele de acordare de sporuri pentru bugetarii care sunt expuși riscului de îmbolnăvire cu COVID-19. Potrivit acestuia, și șoferii de taxi, vânzătoarele de la magazine sau bătrânii din […]
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să propună modificarea „valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măștii […], în toate spațiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori”.
Parcurile ar putea fi închise noaptea
Parcurile ar putea fi închise noaptea. Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat că a sesizat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) pe tema închiderii parcurilor noaptea, nu numai în București, ci și la nivel național, pentru că foarte mulți tineri se întâlnesc în parcuri și în zone de agrement pe timpul nopții și au loc adevărate petreceri, fără respectarea normelor sanitare.
Legea privind confiscarea extinsă asupra bunurilor dobândite de persoanele condamnate, promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind confiscarea extinsă a averilor, care prevede că se dispune confiscarea extinsă asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei.
Pe 14 noiembrie, NASA te invită la #LaunchAmerica, o misiune cu multe premiere
Doi bărbați din India au fost arestați pentru înșelăciune, după ce i-au vândut unui doctor lampa lui Aladin, care îndeplinește dorințe, dar care s-a dovedit că nu funcționează, scrie The Indian Express.
Asociația Culturală Control N a lansat astăzi un site dedicat fotografului Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video. O incursiune senzațională în România anilor 1920-1960
Fotografiile semnate de Costică Acsinte din Primul Război Mondial, perioada Interbelică și Slobozia mijlocului de secol 20, sunt însoțite de discuții despre istorie și fotografie, lecturi ale unor scrisori și jurnale din război și amintiri dintr-o copilărie petrecută în orașul Slobozia.
Emiratele Arabe Unite i-au luat apărarea președintelui Franței, Emmanuel Macron, în privința controversei referitoare la caricaturile cu profetul Mahomed, în care liderul de la Paris este implicat. În cadrul unui interviu publicat luni de cotidianul […]
Jihadul francez: un fenomen urban
Islamul a devenit o preocupare majoră și cotidiană pentru francezi, în egală măsură cu pandemia.
Premierul Orban respinge un parteneriat cu Huawei/ China pentru rețelele românești 5G
Premierul Ludovic Orban recunoaște în mod oficial, pentru prima dată, că este exclus ca firma chinezească Huawei să fie partener pentru dezvoltarea rețelelor 5G în…
Edward Snowden va depune actele pentru obținerea cetățeniei ruse, pe lângă cea americană, a precizat acesta citat de Reuters.
Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) vine cu noi informaţii despre lucrările care se desfăşoară la nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român.
Dominic Fritz le-am spus bun-venit în cabinetul său de primar al Timişoarei, primilor consilieri personali. Este vorba de profesionişti independenţi, fără nicio afiliere politică, care cred în misiunea serviciului public.
Alin Nica: „Săptămâna aceasta îi excludem din PNL pe Nasleu, Popoviciu și Roman”
Invitat luni seara la emisiunea PRESSALERT LIVE, președintele CJT și lider interimar al PNL Timiș, Alin Nica, a vorbit despre cei trei membri care vor fi excluși din partid în cursul acestei săptămâni. Primul este Ionuț Nasleu, director la S.C. Piețe S.A., care a avut un limbaj extrem de jignitor la adresa mai multor categorii […]
În comunităţile izolate din Apuseni, îngroparea morţilor nu are loc după ritualul cunoscut şi aplicat în restul ţării. În lipsa cimitirelor, morţii sunt îngropaţi în grădinile caselor în care au trăit.
Ce este „cavalul”, fluierul mistic islamic
Caval, nai, instrumente pe care le credem românești… “Nai” este instrumentul muzical persan prin excelență (cf. mai jos), care la noi a ajuns să desemneze „fluierul lui Pan”. Cât despre fluierul lung, ciobănesc, numit „caval”, el nu-și trage numele nici de la cavalerie și nici de la cavalcadă, ci vine din turcă, unde provine din persană, iar persana (farsi), l-a luat din arabă.
Turcii pronunță și scriu kaval, dar asta pentru că turca nu face distincție între K, ک, și Q, ق. Termenul arab, devenit important în vocabularul misticismului islamic, este qawal, qawl, de laقَوْل = cuvânt, frază, discurs, dicton și tot ce ține de sunet și narațiune.