“Adevărul tocmai a fost îngropat de fakenews. Credința a trecut lumea prin foc și sabie! Compasiunea e un cuvânt bun pentru simpozioane. Frica ar putea fi până când nu se transformă în panică.
Rămâne foamea.
Ea te face să iei toporul, să pui mâna pe o canistră de benzină, să faci o baricadă în stradă și chiar să te ridici din pat”.
Ăsta da text.
În ultimul moment americanii au votat un fel de lege a bugetului de la ei, care rezolvă temporar finanțarea funcționării statului. Fără bani pentru Ucraina.
În Elveția zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere politici mai dure pentru combaterea schimbărilor climatice.
Ca să vă faceți o idee ce înseamnă asta, imaginați-vă că la noi, chiar și aici în Timișoara, s-ar aduna vreo 10000 de oameni în piața Operei, și să ceară desființarea unei părți a parcărilor, luarea de măsuri pentru reducerea traficului auto și toți oamenii ăia să spună că nu pleacă de acolo până când primarul nu va veni în balconul acela să promită că la marginea fiecărei străzi cu circulație auto din Timișoara vor fi plantați copaci din doi în doi metri, iar între ei tufișuri care să apere pietonii de noxe.
Asta e deosebirea. De aceea ei, elvețienii, sunt un popor căruia îi pasă cum va fi țara aceea și peste 100 de ani, în timp ce noi suntem o populație care dacă nu mai e bine aici, plecăm în altă parte, fiecare unde vede cu ochii.
Dragoș Damian ne dă un sfat bun, să ținem de banii pe care îi avem.
Ascultați-l, că omul ăsta știe ce spune.
Un economist ne învață cum se calculează dacă ne putem permite o casă.
Trebuie să fiți foarte atenți la calculele astea, pentru că ele sunt făcute pentru o lume paralelă, în care nu trăim fiecare dintre noi. Lumea celor care au un venit mediu/membru de familie de 6500 de lei, bani în mână. Nu cred că în România sunt foarte multe familii care au nevoie de o casă și câștigă atâția bani.
Iar în al doilea rând trebuie să ne gândim și la siguranța acestui venit.
Eu, la vârsta de 18 ani, când m-a dus tatăl meu vitreg la OCLPP să-mi fac rate la un apartament, eram sigur pe locul de muncă. Știam că dacă sunt cuminte și merg zilnic la serviciu, pot chiar să ies la pensie din acel loc de muncă. Dar de atunci situația s-a schimbat, este posibil ca peste un an locurile alea de muncă care astăzi sunt foarte bine plătite să se mute în Africa sau altundeva, că nu sunt numai românii în stare să completeze un tabel *.xls. Sau poate că micul patron nu va mai fi în stare să plătească salariul ăla minim care se tot mărește și își va închide prăvălia.
Cei mai în vârstă și cu aplecare către domeniul tehnic își amintesc probabil de acel articol apărut în revista Tehnium, în care eram învățați să călim vârful burghielor în mercur.
Isteria cu interzicerea mercurului a apărut de fapt din prostie, exact ca și în cazul cânepii. Se știa că nu e bine să fumezi cânepă, dar cei care făceau legi pe atunci nu au știut că cânepa „normală”, industrială, aia care se cultiva în România de o veșnicie pe suprafețe imense, nu e același lucru cu cânepa cealaltă, care se fumează. Așa că au interzis cânepa pur și simplu, distrugând o întreagă industrie și un important domeniu al agriculturii.
Așa a fost și cu mercurul.
La începutul anilor ’90 în presa de două parale au început să apară tot felul de știri despre „Mercurul roșu”. „Red Mercury” îi puneau ei, că e mai interesant în engleză. Ăsta cică ar fi fost un fel de mercur din care se puteau face bombe atomice.
Se dădeau, la televizor sau în ziare, știri despre contrabandiștii care fuseseră prinși cu așa ceva, despre lanțurile de trafic care porneau bineînțeles din Rusia și se terminau în Orientul Mijlociu, despre „rackeții” ucrainieni înarmați și periculoși care transportau așa ceva. Pentru că pe atunci nu spuneai „ucrainean” pur și simplu, spuneai „racket ucrainean”.
Și ca cei din Parlament să facă ceva în sensul ăsta au dat o lege prin care se interzicea complet mercurul.
Ceea ce nu știau ei, cei care au dat legea asta, este că mercurul roșu pur și simplu nu există, că totul era o găselniță de presă, un „fonfleu” cum numesc ziariștii știrile astea cu mercur roșu, găini care nasc pui vii și zeități sau oase de morți la care dacă te rogi, nu te prinde DNA-ul că ai furat sau ANAF-ul ca nu ți-ai plătit TVA-ul.
Astfel milioanele de cetățeni care aveau un termometru cu mercur în casă, fiecare familie avea așa ceva și probabil îl mai au încă, au devenit niște infractori periculoși, infractori au devenit și cei cu dinți de amalgam, cei care posedă aparatură care conține relee cu mercur sau chiar cei care mai au în casă câte un bec din ăla alb cu vapori de mercur.
Acum motivul ar fi că e toxic. De parcă românul nu are altceva de făcut decât să-și spargă termometrul și să bea mercurul din el. Și de parcă nu ar fi multe alte lucruri la fel sau mult mai toxice care sunt vândute în orice magazin, spray-urile de gândaci, de exemplu.
Ieri a fost destul de interesant să te plimbi prin Timișoara. De exemplu, cine a mers la ora potrivită la Penny Marketul ăla de pe locul fostei fabrici de lapte, pe Gheorghe Lazar, l-ar fi putut vedea pe Primul Ministru așezat la o măsuță de lângă gheretele alea de acolo, împreună cu Grindeanu, mâncând un burgher. Îmi imaginez ce față a făcut băiatul care vinde acolo când l-a văzut pe domnul Ciolacu stând la coada aia. Sau, am pățit-o chiar eu, treceam prin parcarea de la Modex uitându-mă la cățeii ăia de la SMURD și la niște doamne în uniformă și la un moment dat, ce să vezi, îl văd pe Raed Arafat chiar lângă mine.
***
COMENTARIU Lelia Munteanu: Foamea va salva lumea
Ce multă vreme pare să fi trecut, câte nu s-au legat şi dezlegat, de când motanul şi cei 12 şoareci de bibliotecă au pornit în călătorie. Poate sunt încă pe drum.
Congresul SUA, acord de ultim moment pentru a evita închiderea activităţii federale
Guvernul SUA a evitat o închidere a activităţii federale după ce atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul au convenit asupra unui acord de finanţare pe termen scurt, relatează BBC.
Peste 60.000 de protestatari s-au adunat sâmbătă în capitala elveţiană Berna pentru a cere politici mai dure de combatere a schimbărilor climatice, au anunţat organizatorii, citaţi de Reuters.
Viteza maximă permisă a trenurilor care circulă pe această rută este, potrivit operatorului feroviar de stat, de 350 km/h. Noua linie este alcătuită în prezent din 84 de poduri și 29 de tuneluri, plus 20 de km de cale ferată care trece peste mare. Conform companiei feroviare, la construirea secțiunilor de deasupra apei au fost folosiți roboți inteligenți și oțel rezistent la coroziune.
NASA va lansa cu o rachetă SpaceX Falcon Heavy o sondă care va ajunge peste șase ani la un asteroid metalic uriaș numit Psyche care conține foarte multe metale. Este prima oară când oamenii explorează un astfel de asteroid, dar „16 Psyche” este cu totul special, fiindcă este extrem de valoros și i s-a spus „asteroidul de aur” sau asteroidul care ne-ar putea face pe toi bogați. Dar chiar așa este? Ce va face sonda NASA pe lângă Psyche.
Două super-pușculițe, una privată și cealaltă publică, 150 de miliarde de lei colectați obligatoriu anual din banii voștri. Pușculița CAS Pilonul 2, privată și Pușculița CASS, publică. În prima pușculiță, valoarea totală a activelor administrate era în martie 2023 de peste 100 de miliarde lei, în timp ce în ce-a de-a doua intră anual, din contribuțiile la sănătate, vreo 50 de miliarde de lei.
Care este prețul corect al unei case în România. Guda: „Un român mediu își permite 78.000 de euro”
„Este momentul să-ți cumperi o casă?”, a fost întrebat economistul Iancu Guda. Specialistul a prezentat, drept răspuns, trei reguli de aur în legătură cu achiziționarea unui bun imobiliar: să cumperi casa pe care ți-o permiți, să nu te supra-îndatorezi și să fie prețul corect
Marcel Ciolacu anunță creșterea PENSIILOR: Unele s-ar putea majora cu 40%
„Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor, cea prevăzută în cererea de plată numărul 4″, a afirmat Ciolacu, la un post TV. El a menţionat că, împreună cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, s-a decis să se meargă pe varianta prin care se închid […]
Premierul Marcel Ciolacu a acuzat că există „o formă de şantaj” la adresa lui, după ce a propus proiectul de lege privitor la eliminarea păcănelelor din oraşe. Prezent, sâmbătă, la Conferinţa Judeţeană de alegeri a PSD Timiş, de la Timişoara, Ciolacu a cerut statului român „să vadă dacă este vorba de o încălcare a legii şi de un şantaj sau este doar de un fenomen întâmplător”.
„Să nu vă fie frică de reformă. România are nevoie de progres”
“Orice reformă va aduce lucruri bune. Să nu vă fie frică de reformă. România are nevoie de progres. Am venit în această lege cu combaterea evaziunii fiscale. Se vor modifica multe, şi în abordarea acestui fenomen infracţional, şi în legislaţie şi în funcţionarea Ministerului de Finanţe. Va veni o reorganizare a Ministerului de Finanţe şi […]
Cazul unui român care a a încercat recent să scape de două termometre cu mercur arată cât de greu este să faci acest lucru legal și în condiții de siguranță. Nici păstrarea lor nu este o soluție. O femeie care a sunat la 112 să ceară ajutor după ce a spart un termometru s-a ales cu dosar penal.
La Dorohoi (Botoșani), acum 83 de ani, a avut loc unul dintre primele pogromuri îndreptate împotriva populației evreiești din România. Pe fondul pierderilor teritoriale din vara lui 1940, grupuri de armată română, în retragere, au ucis zeci de bărbați, femei și copii de origine evreiască.
TIMISOARA. S-a deschis oficial cel mai important eveniment al Timisoarei Capitala Europeana a Culturii – Expozitia ”Brancusi: surse romanesti si perspective universale” de la Muzeul National de Arta. Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Culturii Raluca Turcan, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu si al Agriculturii Florin Barbu s-au numarat printre primii vizitatori, sambata dimineata. Cu totii si-au […]
Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Timiș a împlinit, în aceste zile, 25 de ani de funcționare.
TIMISOARA. Centrul Timisoarei a fost ocupat sambata de masinile SMURD. Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare a sarbatorit un sfert de veac de existenta printr-o expozitie de tehnica de interventie, la Timisoara. Autospecialele au fost aliniate pe platoul din fata Operei Romane, iar langa acestea au fost prezenti si paramedicii in uniforma. Astfel, timisorenii […]
Simonis a fost reales președintele PSD Timiș. Candidatura sa la locale, în expectativă /FOTO
Alfred Simonis a (re)devenit președinte al PSD Timiș, iar acum acceptă că e un candidat, atât pentru Primăria Timișoara, dar și pentru Consiliul Județean Timiș. Asta a admis, în final Alfred Simonis, dar fără a confirma o anumită candidatură. Alfred Simonis, a primit, sâmbătă al doilea mandat în funcția de președinte al PSD Timiș.
Dominic Fritz a fost reales președinte al USR Timiș
Candidat unic la alegerile din interiorul filialei județene a partidului, Dominic Fritz a fost reales sâmbătă, 30 septembrie, președinte al USR Timiș. Fritz a fost votat de 132 dintre cei 136 de delegați ai filialelor locale din județ. Cei opt vicepreședinți ai acestuia au fost aleși următorii: Ruben Lațcău (123 de voturi), Dan Reșitnec (120 de voturi), Sorin Șipoș (119 voturi), Vlad Șendroiu (119 voturi), Horia Bugarin (111 voturi), Daniela Teleagă (106 voturi), Cristian Amza (105 voturi), Călin Badiu (103 voturi).