Decesul Uniunii Europene „nu poate fi exclus”, a avertizat președintele german Frank-Walter Steinmeier.
Dacă aș fi un conspiraționist aș spune că asta s-a dorit.
Mai întâi a fost Brexitul, care a rupt o mare parte a Uniunii.
Dezbină și cucerește.
A urmat ceea ce se întâmplă în prezent. Marea noastră țară Europa, în care orice cetățean putea să meargă unde vrea, să trăiască unde dorește și să muncească unde crede că e mai bine a fost din nou ruptă în bucățele izolate.
Un conspiraționist ar spune că această criză mascată se va sfârși odată cu Uniunea Europeană.
Dar, pentru că nu sunt un conspiraționist ci un incorigibil optimist, spun tot mai mulți cetățeni vor proceda ca tatăl lui Boris Johnson, că odată și odată trădătorii vor fi pedepsiți, că Uniunea Europeană își va reveni și pe viitor va avea mai multă grijă când își alege prietenii.
Si că actuala situație nu este decât o încercare, care până acum se dovedește de succes, de a forța modernizarea lumii și de a tempera imensele convulsii pe care le provoacă întotdeauna trecerea la un nou ciclu al civilizației.
***
Am citit în Gândul o știre atât de interesantă încât mi se pare că nici nu e adevărată:
În 2021, angajatorii nu vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru sumele acordate celor care muncesc de acasă. Probabil dacănu contribuie nici pensie nu vor primi pentru această perioadă, dar e bine și așa. Mai mult, angajatorul poate acorda celor care lucrează acasă o sumă forfetară de 400 de lei, lunar, bani a căror cheltuire care nu trebuie justificată cu documente.
***
Se pare că lucrările la Pasajul Solventul nu vor fi începute atât de repede cum credeam. Cu toate că nu locuiesc pe acolo și nu mă afectează direct, sunt tare dezamăgit.
Părerea mea este că nimic altceva, nici măcar frecangeala aceea cu Capitală Culturală Europeană, nu este mai important pentru oraș decât această investiție.
***
Criza UE: Germania a admis „nu putem exclude decesul uniunii”
Decesul UNIUNII EUROPENE „nu poate fi exclus”, a avertizat președintele german Frank-Walter Steinmeier în timp ce UE se confruntă cu amenințări tot mai mari.
Germania , condusă de cancelarul Angela Merkel , a devenit principalul jucător al UE cu economia sa dominantă și cu o influență semnificativă în interiorul blocului. Cu toate acestea, chiar și politicienii înalți din Berlin ar putea începe să recunoască faptul că viitorul blocului nu este nicidecum garantat. Acest lucru a fost evidențiat de filosoful german Ulrike Guerot, un avocat al unei „Republici Europene” care a criticat Bruxelles-ul în ultimii ani. Ea a spus: „Europa nu este într-o stare bună, mulți oameni spun asta.
Scoția se va întoarce în curând, Europa. Păstrați lumina aprinsă
La câteva minute de la intrarea în vigoare a Brexit-ului, primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a trimis pe Twitter un mesaj către Bruxelles, potrivit căruia Scoția ar putea intra în UE „în curând”, în urma unei cereri recente pentru un alt referendum de independență.
„Scoția se va întoarce în curând, Europa. Păstrați lumina aprinsă ” , a spus Sturgeon în timp ce ceasurile băteau la miezul nopții la Bruxelles și ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a devenit oficială vineri.
Tatal premierului britanic, Boris Johnson, aplica pentru cetatenia franceza: „Voi fi mereu european”
Stanley Johnson, tatal prim-ministrului britanic Boris Johnson, a declarat joi ca este in proces de obtinere a unui pasaport francez pentru a-si mentine legaturile cu Uniunea Europeana dupa Brexit, relateaza Reuters.
In Wuhan, orasul de unde a pornit pandemia de COVID-19, oamenii au sarbatorit Revelionul 2021 in strada.
Când ciuma bubonică se răspândea în Anglia în secolul XVII, Isaac Newton a plecat din Cambridge unde studia şi s-a refugiat în casa familiei sale din Lincolnshire. Familia Newton avea o grădină mare cu mulţi pomi fructiferi. În acele vremuri incerte, în afara vieţii obişnuite, mintea lui cutreiera liberă de rutină şi distracţii sociale. În acest context, un măr care a picat dintr-un copac i s-a părut mai interesant decât orice alt măr pe care-l mai văzuse înainte căzând. Gravitaţia a fost un dar făcut de ciumă.
Iranul spune că Trump încearcă să fabrice pretexte pentru război
Teheranul spune că se va apăra cu forță pe măsură ce cresc tensiunile înainte de aniversarea uciderii lui Suleimani
Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, l-a acuzat joi pe Donald Trump că a încercat să fabrice un pretext pentru a ataca Iranul și a spus că Teheranul se va apăra cu forță.
Separat, un consilier militar al liderului suprem al Iranului l-a avertizat pe Trump „să nu transforme Anul Nou în doliu pentru americani”.
Coaliţia saudită a atacat capitala Yemenului, ca reacţie la atacurile produse în oraşul Aden
Rusia este cel mai important aliat al nostru, spun peste 50% dintre chinezi, în timp ce liderii Xi și Putin discută despre legături mai strânse între țări
Vecinii nu își fac întotdeauna cei mai buni prieteni, dar, în fața tensiunilor internaționale în creștere, China și Rusia sunt mai apropiate. Se întâmplă pe măsură ce cetățenii chinezi anulează din ce în ce mai multe relații mai bune cu SUA.
Un nou sondaj publicat de ziarul Global Times, care are o legătură strânsă cu Partidul Comunist Chinez aflat la guvernare, a constatat că peste jumătate din cei aproape 2.000 de respondenți considerau Rusia drept cea mai importantă relație a țării.
NASA: 2021 va începe cu una dintre „cele mai spectaculoase ploi de meteoriţi”
Anul 2021 va începe cu una dintre „cele mai spectaculoase ploi de meteoriţi”, conform NASA. Ploaia de meteoriţi, fenomen care poartă numele de Quadrantide, va lumina cerul în acest weekend.
Un oraș german ia în considerare un viitor fără o prezență profundă a SUA
Cultura americană, prietenii și locurile de muncă fac parte din țesătura orașului Vilseck, care găzduiește o bază militară americană. Președintele Trump și-a forțat oamenii să se gândească la ce ar însemna să pierzi asta.
VILSECK, Germania – Există aici un bar numit „Noroc” și există petreceri de Halloween, case decorate și curcani la Ziua Recunoștinței. Amintirile din copilărie ale primarului includ “Hershey bar”, borcanele cu unt de arahide și guma Wrigley.
Timp de șapte decenii, ritualurile și ritmurile vieții americane s-au împletit cu tradițiile locale din Vilseck, un mic oraș bavarez lângă granița cehă, care găzduiește baza militară americană Rose Barracks. Aici, Volksfestul germano-american este cel mai mare târg al anului, iar legăturile de lungă durată dintre Germania și Statele Unite sunt definite nu ca „relația transatlantică”, ci doar ca „prietenie”.
Important! Poliția maghiară își folosește arma secretă pe autostrăzi
Șoferii vor trebui să fie puțin mai atenți începând cu anul viitor, deoarece vor exista mai multe supravegheri sub acoperire pe autostrăzi. Deoarece majoritatea șoferilor tind să conducă mai sigur și mai atent atunci când poliția îi vede, șoferii de camioane se pot aștepta și la verificări mai frecvente efectuate de mașini de poliție nemarcate, în afară de planurile deja raportate de utilizare a dronelor pentru detectarea încălcărilor.
Adobe Flash Player a murit oficial
Flash Player a ajuns la sfârșitul vieții (EOL) la 1 ianuarie 2021, după ce a fost un risc de securitate pentru cei care l-au folosit de-a lungul anilor.
De-a lungul anilor, mai multe vulnerabilități critice și zero-day [ 1 , 2 , 3 , 4 ] care s-au dovedit a influența Flash Player au fost folosite atât de criminalii cibernetici, cât și de grupurile de hacking ale statului național pentru a instala malware, a executa de la distanță coduri rău intenționate și a prelua utilizatorii ‘calculatoare.
Ministrul muncii: Alocaţia pentru copii va fi 214 lei pe lună din ianuarie
Ministrul muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, a anunţat că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie, astfel că alocaţia pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani ajunge la suma de 214 lei pe lună.
Ministerul Justiției va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să nu mai existe situații în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani, a declarat joi noul ministru al Justiției, Stelian Ion.
„Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion, în prima sa conferință de presă de la numirea în funcția de ministru al Justiției.
Noutăți fiscale de la 1 ianuarie 2021. TVA redus la locuințe, fără impozit pe telemuncă
În 2021, angajatorii nu vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru sumele acordate celor care muncesc de acasă. Totodată, vor fi exceptate de la impozitul pe venit și contribuții costurile suportate de firme cu testarea pentru Covid ori vaccinarea angajaților împotriva coronavirusului.
Companiile pot acorda până la 400 lei lunar angajaților care muncesc de acasă ca să-şi plătească facturile
Începând de anul viitor, angajatorul poate acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă.
Pentru cei care lucrează de acasă, angajatorul poate acorda 400 de lei lunar pentru plata facturilor la utilităţi (electricitate, abonamente, încălzire, apă, etc.), pentru locul în care angajatul lucrează, transmite Mediafax.
De banii aceştia angajatul își poate cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru, conform legii.
Un aspect important este că angajații nu au nevoie să vină cu acte, documente doveditoare, pentru a face rost de aceşti bani.
Modificări de ultim moment a Declaraţiei Unice. MODELUL publicat de ANAF
ANAF a anunţat modificările aduse Declaraţiei Unice pentru profesionişti, avocaţi şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe, în cazul întreruperii sau reducerii activităţii ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2.
Primarul Dominic Fritz anunță ce proiecte vor începe în 2021
Lucrările la Pasajul Solventul din Timișoara ar putea începe, în cel mai bun caz, în toamna anului 2021, consideră primarul Dominic Fritz. Edilul nu este sigur că lucrarea poate fi făcută cu bani de la bugetul local, dar deocamdată proiectul de buget nu este definitivat.
În ce privește șantierul de pe Calea Bogdăneștilor, acolo lucrările vor putea începe, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene: „Eu sper că vom putea să începem cu proiectul de acolo. E un proiect finanțat pe fonduri europene. Avem, bineînțeles, și Pasajul Solventul, un proiect mare care, momentan, nu e finanțat decât prin bugetul local, unde eu am dubiile mele. Încă nu am făcut buegtul nou, încă lucrăm la el, dar încă nu îmi e clar cum am putea finanța proiectul din propriile fonduri. Încercăm să obținem fonduri și prin programul de redresare și reziliență. Cum mult optimism s-ar putea începe execuția în toamna lui 2021”.
Dominic Fritz, despre 2020: Am câştigat primăria, am învăţat să fac sarmale
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, spune că în 2020 a învăţat să facă sarmale, a câştigat primăria şi a negociat un guvern: „Dar totuşi, hai odată 2021”.
Ion Cristoiu: Zâmbetul lui Stalin în literatura română
Şi-a mai strîns basmaua înc-odatʼ
şi-a ieşit agale din uzină…
Şi acest decembre minunat
îşi ningea nămeţii de lumină…
Lîngă poartă cine îi răsare?
Vechi prieten cu surîs blajin…
– Cui zîmbeşti, tovarăşe Stalin?
Oare ei? Chiar ei, pe cît se pare!…
Şi cum trece uliţa încet,
singură se-ntreabă şi nu ştie:
– Cui zîmbea tătucul din portret?
… Surîdea Republicii, Marie!…