După primele 4 zile ale acestei săptămâni avem un număr de 1241 de cazuri, în creștere cu 14,81%, adică 160 de cazuri, față de aceeași perioadă din săptămâna trecută.
Analiza situației pe focare de infecție ne arată următoarele:
1.În zona VIȘINIE, adică cea a focarelor extrem de puternice, se găsesc următoarele județe : ARGEȘ -177, Brașov 104, Iași 91.
De remarcat este faptul că focarul din Brașov își menține nivelul de intesitate extrem de ridicat, neexistând semne că situația se îmbunătățește. Am fost primul care am sesizat gravitatea situației din Brașov și am cerut luarea unor măsuri urgente.
Totuși, cele mai multe cazuri sunt cele din județul Argeș, o zonă care arde puternic de o săptămână, 267 de noi cazuri din 16.06.
Tot în zona VIȘINIE se menține și județul Iași, în care au fost identificate 185 de noi cazuri din 17.06.
Din păcate, autoritățile care monitorizează astfel de situații, populate până la refuz cu incompetenți, ”stau și dorm în izmene”, la ora actuală estimez că se impune luarea unor măsuri urgente de izolare în zona VIȘINIE, asemanătoare celor din starea de urgență, cum ar fi:
-reducere programului instituțiilor publice.
– închiderea sau limitarea accesului în locurile publice: parcuri, terase, locuri de agrement, lăcașe de cult etc.
-restrictii de circulație a populatiei.
Dacă nu se vor lua astfel de măsuri dure, focarele din zona VIȘINIE vor creea presiune pe județele învecinate și le vor da foc. Exact asta a făcut Brașovul cu Prahova și Argeș. Semne sunt că și Sibiul va lua foc în curând.
2.În zona ROȘIE sunt județele: Suceava 71 de cazuri (în scădere față de 111), BUZĂU 62 cazuri ( în creștere de la 43), Prahova 52 cazuri (în creștere de la 35), DÂMBOVIȚA 44 cazuri (în creștere de la 30 ), SIBIU 42 cazuri (în creștere de la 23).
Municipiul București, rămâne tot în zona Roșie cu un număr de cazuri aproximativ același cu cel de săptămâna trecută: 147 față de 148.
Județele din zona ROȘIE trebuie monitorizate cu atenție, în orice moment autoritățile trebuie să fie pregătite de intervenție.
Ca semnale pozitive menționăm situația din VRANCEA, unde focarul a fost izolat și scade în intensitate semnificativ, de la 118 la 36 de noi cazuri.
3.De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată și județelor care au înregistrat creșteri semnificative, dar fără a atinge încă zona de pericol: BISTRIȚA-NĂSĂUD (creștere de la 17 la 38 cazuri noi), BRĂILA (creștere de la 10 la 32) sau cele în care focarele stagnează la valori limită: GALAȚI (scădere de la 40 la 38), ILFOV (creștere de la 27 la 31 cazuri noi), sau cele care au scăzut în intensitate, dar au totuși valori mari: BOTOȘANI ( scădere la 51 de la 33).
scris de Alin Andrei Gorșcovoz